ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβολή του ΚΚΕ στην κοινή δράση των ΚΚ της περιοχής μας

Οι επικίνδυνες εξελίξεις που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας (Ανατολική Μεσόγειος, Περσικός, Βόρεια Αφρική κ.λπ.), όπου εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η διαπάλη ανάμεσα σε μονοπωλιακές ενώσεις και περισσότερο ή λιγότερο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς (αγωγοί, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες αρτηρίες), καθιστούν αναγκαία την επεξεργασία κοινής τοποθέτησης και δράσης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα καθήκον ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και σύνθετο, αν πάρουμε υπόψη μας τις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες δρουν τα ΚΚ της περιοχής, άλλα σε συνθήκες παρανομίας (όπως το κόμμα ΤΟΥΝΤΕΧ, του Ιράν), άλλα σε συνθήκες όπου στις χώρες τους διεξάγονται μεγάλοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες (Ελλάδα, Τουρκία), κι αλλού σε συνθήκες όπου κυριαρχεί το γεγονός της ξένης επέμβασης (Συρία), ή της κατοχής (Παλαιστίνη). Επιπλέον, δεν πρέπει να αφαιρούμαστε από το διαφορετικό επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής ανάλυσης, που έχουν διαμορφώσει τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της περιοχής μας. Ακόμη κι από το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή μας λειτουργεί το σχήμα της λεγόμενης «Αραβικής Αριστεράς», στο οποίο ηγετικό ρόλο παίζει το Λιβανέζικο ΚΚ. Σχήμα, που και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αποτελεί μέσο άμβλυνσης των κομμουνιστικών, των προλεταριακών χαρακτηριστικών και κριτηρίων δράσης των ΚΚ.

Ωστόσο, από τη στιγμή που διαμορφώνονται σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, προβάλλει η αναγκαιότητα χάραξης κοινής τοποθέτησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε βασικά ζητήματα της περιοχής, πρώτα απ' όλα απέναντι σ' αυτά που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, αλλά και στα σχέδια εξαπόλυσης νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων κατά των λαών της Συρίας και του Ιράν.

Σ' αυτήν την αναγκαιότητα απάντησε η πρωτοβουλία του ΚΚΕ, που διοργάνωσε στις 20 Ιούνη στην Αθήνα την Περιφερειακή Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων. Στη Συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος τα ΚΚ από Αλγερία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία και Τουρκία. Στο πλαίσιο της Συνάντησης οι κομμουνιστές αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις και εμπειρία από τη δράση τους.

Η Περιφερειακή Συνάντηση κατέληξε σε κείμενο Κοινής Ανακοίνωσης, το οποίο τοποθετείται με ακρίβεια γύρω από τα βασικά ζητήματα της περιοχής μας, όπου προσδιορίζονται σημαντικά καθήκοντα της πάλης των κομμουνιστών. Το κείμενο υπέγραψαν τα 10 από τα 11 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα, που έλαβαν μέρος στην Περιφερειακή Συνάντηση, με εξαίρεση το Λιβανέζικο ΚΚ, που δήλωσε πως δεν μπορεί να συνυπογράψει ένα κείμενο μαζί με το ΚΚ Ισραήλ, αν κι εκτιμά τη δράση των συντρόφων του συγκεκριμένου κόμματος, κι αυτό γιατί το Σύνταγμα του Λιβάνου δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.

Παίρνοντας υπόψη την πείρα που βγαίνει από το γεγονός αυτό, αλλά και από τη διαβρωτική δράση της λεγόμενης «Αραβικής Αριστεράς» και τη γενικότερη κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος στην περιοχή, είναι αναγκαίο να αναδειχτεί και να συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης της επίδρασης που ασκεί σε ΚΚ η αστική ιδεολογία, ο αστικός εθνικισμός.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό όχι μόνο δε μειώνει τη σημασία της Περιφερειακής Συνάντησης και της Κοινής Ανακοίνωσης, αλλά την αναδεικνύει ακόμη περισσότερο.


Ε. Β.


Η Κοινή Ανακοίνωση της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Στις 20 Ιούνη συναντήθηκαν κόμματα από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου

Από τις εργασίες της Συνάντησης. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τις εργασίες της Συνάντησης. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Η Κοινή Ανακοίνωση της Συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στις 20/6, στην Αθήνα, έχει ως εξής:

«Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από Αλγερία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία, που συμμετείχαμε στην Περιφερειακή Συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην Αθήνα στις 20 Ιούνη 2013, συζητήσαμε την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, συγκεντρώνοντας την προσοχή μας:

-- Στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και στον έντονο ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων, των δρόμων μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών.

-- Στην ανάπτυξη της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και απειλών, την αντιμετώπιση του κινδύνου νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν, ο καθένας για το δικό του συμφέρον, να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, απειλές, επεμβάσεις και πολέμους κατά των λαών της περιοχής.

Ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις παίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, καθώς και οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και των μοναρχιών του Κόλπου.

Οι εξελίξεις αυτές, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη έχουν προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, μεγάλες καταστροφές κατά των λαών και μπορεί στο μέλλον να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αιματοχυσίες και υλικές καταστροφές, δημιουργώντας πολλά δεινά για τους λαούς. Συνοδεύονται με την επιχείρηση καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στο Ιράν, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουμε αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συνεργατών τους στην περιοχή σε βάρος της Συρίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους εξωτερική, ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος του Ιράν συμπεριλαμβάνοντας τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στο λαό του. Στηρίζουμε τον αγώνα του ιρανικού λαού για τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα, απαιτούμε τη νομιμοποίηση της δράσης του κόμματος Τουντέχ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην πάλη του ιορδανικού λαού.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, στους λαούς της περιοχής μας και τονίζουμε πως η προώθηση των συμφερόντων τους απαιτεί την ανάπτυξη οργανωμένου, συντονισμένου αγώνα για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Τους καλούμε:

-- Να υπερασπιστούν το δικαίωμα του συριακού, του ιρανικού λαού και όλων των λαών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο κοινωνικής και πολιτικής ανάπτυξης, το δρόμο που αντιστοιχεί στα δικά τους συμφέροντα, να αναπτύξουν πολύμορφη δράση για να αποτραπεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε βάρος των λαών της Συρίας και του Ιράν.

-- Να καταδικάσουν την απαγόρευση ή τον περιορισμό της δράσης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, τον περιορισμό συνδικαλιστικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

-- Να απορρίψουν τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να δικαιολογούν επεμβάσεις και πολέμους, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην αστική τάξη σε κάθε χώρα, την πάλη για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα, να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά.

-- Να εμποδίσουν με την πάλη τους τη χρησιμοποίηση των χωρών τους (των εδαφών, του εναέριου χώρου, των υδάτων τους) για την εξαπόλυση των ιμπεριαλιστικών χτυπημάτων.

Τα συμφέροντα των λαών είναι σε αντίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Οι λαοί δεν ευθύνονται για τις επιλογές των κυβερνήσεων των διαφόρων κρατών.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην πάλη του παλαιστινιακού λαού με όλες τις μορφές πάλης και απαιτούμε την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά, συριακά, λιβανέζικα εδάφη, την πλήρη διάλυση των εποικισμών, τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη λεγόμενη "ανταλλαγή εδαφών" σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Απαιτούμε τη λύση του ζητήματος των προσφύγων. Την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων με βάση το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σύμφωνα επίσης με τα άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Απαιτούμε την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, την άμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Παλαιστίνιων και άλλων εθνικοτήτων πολιτικών κρατουμένων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου για να μεταφερθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό που δοκιμάζεται από την καπιταλιστική κρίση και το αντιλαϊκό μνημόνιο και στηρίζουμε την πάλη του για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού που θα οδηγεί στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και προστάτες. Αντιτασσόμαστε στα σχέδια για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη» και το ΝΑΤΟ.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις εργατικές, λαϊκές δυνάμεις της Τουρκίας, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κι έρχονται αντιμέτωπες με τη βία και την καταστολή του αστικού κράτους και της τουρκικής κυβέρνησης σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης. Τα Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΚΚ Τουρκίας για την οργάνωση της εργατικής τάξης, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην κατεύθυνση της σοσιαλιστικής προοπτικής.

1. Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Αλγερίας

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιορδανίας

4. ΤΟΥΝΤΕΧ

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

6. ΑΚΕΛ

7. Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης

8. Κόμμα Λαού Παλαιστίνης

9. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ