ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργία στα καράβια το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη

Εξοπλισμένοι με την εμπειρία από τη μεγάλη 48ωρη απεργία, οι ναυτεργάτες ετοιμάζονται για νέες μάχες
Εξοπλισμένοι με την εμπειρία από τη μεγάλη 48ωρη απεργία, οι ναυτεργάτες ετοιμάζονται για νέες μάχες
Να δέσουν κάβους τα καράβια στα λιμάνια όλης της χώρας το 3ο δεκαήμερο Ιουλίου αποφάσισε ομόφωνα χτες, κατά τη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ κάτω από την πίεση των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων. Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ο διάλογος που έγινε την περασμένη Δευτέρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη και των εκπροσώπων της ΠΝΟ, οι θέσεις που παρουσίασε ο υπουργός και οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στη ναυτιλία. Με πρόταση των εκπροσώπων των ταξικών σωματείων απορρίφθηκε κάθε ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο αναπληρωτής υπουργός την ΠΝΟ τη στιγμή που οι ναυτεργάτες παραμένουν σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

Οι θέσεις της κυβέρνησης, τόνισαν στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, είναι παρελκυστικές, καλλιεργούν συγχύσεις και αυταπάτες, η πολιτική της οδηγεί σε αδιέξοδα τη ναυτεργατική λαϊκή οικογένεια. Συνεχίζεται η επίθεση με αμείωτη ένταση στο σύνολο των δικαιωμάτων μας. Η οικονομική κρίση βαθαίνει, οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται με θύματα τους μισθωτούς και καταστροφή μέρους κεφαλαίων. Αυτή η γενική τάση, οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ισχύουν και στη ναυτιλία.

Μπροστά σε νέες μάχες

Αφού τόνισαν ότι σε αυτές τις συνθήκες το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να καταδικάσει, να απομονώσει τις δυνάμεις του «κοινωνικού εταιρισμού» και να καταδικάσει τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, επισήμαναν: «Επιβάλλεται από τις εξελίξεις το κάθε πλοίο να γίνει κάστρο αντίστασης και αγώνα. Οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι ναυτεργάτες να συγκροτήσουν επιτροπές απεργιακού αγώνα, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα λιμάνια, σε όλους τους ναυτότοπους, σε όλα τα πλοία και να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις το 3ο δεκαήμερο του Ιούλη».

Σε δελτίο Τύπου τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων) και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν όλους τους ναυτεργάτες να μπουν με αποφασιστικότητα στη νέα αυτή απεργιακή μάχη και τονίζουν: «Κανένας ναυτεργάτης εν ενεργεία, συνταξιούχος δεν πρέπει να λείψει από αυτήν τη μάχη. Η ναυτιλία, τα λιμάνια, οι υποδομές είναι κλάδος στρατηγικής σημασίας, με αυξημένο ειδικό βάρος για τη χώρα μας. Οι αγώνες είναι μπροστά μας σε σύγκρουση και ανατροπή με τα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Είναι μάχη αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή. Είναι μάχη για να ανοίξει ο λαός το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και να επιβάλει τη λαϊκή οικονομία».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με επιμονή στην οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη των Συνδικάτων Μετάλλου Αττικής την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Αμέσως μετά τη 48ωρη απεργία, τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα - φωτιά κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας.

Τα ταξικά συνδικάτα του Μετάλλου στην Αττική, διοργανώνουν την Κυριακή 10 Ιουλίου, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σύσκεψη με θέμα τη συγκρότηση Γραμματείας Μετάλλου στην Αττική, με στόχο την ενιαία δράση στον κλάδο. Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», με κοινή τους πρόσκληση - κάλεσμα, τονίζουν: «Η επίθεση της κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας δεν έχει προηγούμενο και ούτε έχει τέλος. Ο κλάδος του μετάλλου, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της χώρας μας, βρίσκεται στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης. Σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, μικρούς και μεγάλους, ζούμε όλοι οι μεταλλεργάτες σχεδόν τα ίδια προβλήματα. Εργοδοτική τρομοκρατία, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, με τριήμερα και τετραήμερα, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απλήρωτες ώρες δουλειάς».

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία δέχεται όλο και νέα χτυπήματα και περαιτέρω συρρίκνωση, καθώς και η προωθούμενη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας.

Πάλη για ΣΣΕ στον Τύπο - Χαρτί

Ταυτόχρονα, με ψήφισμα - κάλεσμα προς όλα τα Σωματεία, τις Σωματειακές Επιτροπές και τους εργαζόμενους του κλάδου, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου σημειώνει την ανάγκη για οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Καλεί τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, εγκρίνοντας με ψηφοφορία και υπογράφοντας το ψήφισμα της Ομοσπονδίας, με πλατιά συζήτηση μέσα από Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων που πρέπει άμεσα να οργανωθούν.

Στο ψήφισμα - κάλεσμα της Ομοσπονδίας επισημαίνεται: «Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να μην υποταχθούμε, να μη συναινέσουμε. Ούτε βήμα πίσω στην επίθεση που δεχόμαστε για το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης για την υπογραφή τώρα των ΣΣΕ. Θα βαδίσουμε πιο αποφασιστικά και αταλάντευτα μαζί με όλο το ταξικό εργατικό κίνημα σε κοινή δράση και συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται το ίδιο απ' την αντιλαϊκή πολιτική».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΕΓΕΚ» - ΤΕΜΠΗ
Με επίσχεση εργασίας συνεχίζουν τον αγώνα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία είναι οι 120 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της εταιρείας «ΑΕΓΕΚ», σήραγγα Τ2 των Τεμπών, οι οποίοι χτες ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, μετά την πετυχημένη προχτεσινή απεργία. Επίσης, το μεσημέρι προχώρησαν σε άνοιγμα των διοδίων στον Πυργετό, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν κόντρα στο κλίμα τρομοκράτησης, που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία, διαμήνυσαν και στη χτεσινή γενική συνέλευση που έγινε στο εργοτάξιο. Να συνεχίσουν απτόητοι ακόμα πιο δυναμικά, κάλεσε τους εργαζόμενους, μιλώντας στη γενική συνέλευση, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το οποίο από την πρώτη στιγμή όχι μόνο συμπαρίσταται, αλλά μπήκε επικεφαλής στον αγώνα τους.

Σήμερα στις 9 π.μ. θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΕΓΕΚ έχουν φτάσει, πλέον, σε απόγνωση, αφού όχι μόνο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους, αλλά δανείζονται για να πληρώσουν τα διπλά έξοδα που κάνουν, αφού η πλειοψηφία τους κατάγονται από μακρινές περιοχές και είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για μετακίνηση, αλλά και για διπλά ενοίκια και άλλα έξοδα.

Απλήρωτοι στον Βωβό

Στο εργοτάξιο του μεγαλοεργολάβου Βωβού περιόδευσε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, στο Μορτερό της Βαρυμπόμπης, όπου και μίλησαν με τους εργαζόμενους στο έργο. Οι οικοδόμοι εκεί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες και μαζί με το Συνδικάτο τους συζήτησαν για την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητούν επαναλειτουργία του ΙΚΑ Βασιλικών

Συγκέντρωση με αίτημα την επαναλειτουργία του ΙΚΑ στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, που έκλεισε από την 1η Ιούνη, πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, έξω από το υποκατάστημα της 25ης Μαρτίου.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να κλείσει το Παράρτημα του ΙΚΑ στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης που εξυπηρετεί περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους και να μεταφέρει τις υπηρεσίες του στο κατάστημα της 25ης Μαρτίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «MIRAMARE»
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σε απεργία διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «MIRAMARE» στην Κέρκυρα με τη στήριξη του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ. Η συμμετοχή στην απεργία παρά το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, της γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας, την οικονομική ανέχεια από την απλήρωτη εργασία έφτασε το 65% με τις ταξικές δυνάμεις να δίνουν από νωρίς το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μισθούς Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, επίδομα αδείας και τοπικό επίδομα από την περσινή σεζόν και την καταβολή των δεδουλευμένων για τη φετινή σεζόν. Ξεκαθάρισαν στην εργοδοσία ότι αν δεν προχωρήσει στην εξόφλησή τους μέχρι τις 15 Ιουλίου θα προχωρήσουν στην κλιμάκωση του αγώνα με επίσχεση εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ