ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ
Απαίτησαν αγωνιστικά το δίκιο τους

Μαζική κινητοποίηση την Κυριακή, με κάθοδο των τρακτέρ και αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Αγιόκαμπου

Από την κινητοποίηση των αγροτών στην Αγιά
Από την κινητοποίηση των αγροτών στην Αγιά
Μια από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν, την περασμένη Κυριακή, οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς, διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε μεγάλη αγροτική σύσκεψη στην Αγιά, που κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) την περασμένη Παρασκευή.

Οι αγρότες της επαρχίας συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Αγιάς και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Λάρισας - Αγιόκαμπου. Απαίτησαν, μεταξύ των άλλων, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους μηλοπαραγωγούς που έχουν απούλητη την παραγωγή τους και την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από το χαλάζι και την ακαρπία. Και διεμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να επιμείνουν στον αγώνα τους και να τον δυναμώσουν κόντρα στη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, που δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους και επιχειρούν να τους κοροϊδέψουν με αόριστες υποσχέσεις.

Η μαζικότητα της κινητοποίησης και η συμπαράσταση πλήθους φορέων στο δίκαιο αγώνα των αγροτών έδωσε αποστομωτική απάντηση στους προκλητικούς ισχυρισμούς του διοικητή του ΕΛΓΑ Γ. Κατσαρού, σύμφωνα με τους οποίους «οι διαμαρτυρίες της ΕΟΑΣΝΛ και ο τυχόν αποκλεισμός της οδού Αγιάς - Αγιόκαμπου είναι τελείως αδικαιολόγητος ως προς τις αιτιάσεις του κατά του ΕΛΓΑ»! Να σημειωθεί ότι η περσινή ακαρπία, οι αδιάθετες ποσότητες μήλων στα ψυγεία, οι χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής, η χαλαζόπτωση που έπληξε τον περασμένο Μάη την περιοχή, έχουν φέρει σε δραματική οικονομική κατάσταση τους μικρομεσαίους αγρότες της επαρχίας, που ήδη δεινοπαθούσαν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Τα αιτήματα των αγροτών της επαρχίας Αγιάς είναι:

-- Να φτάσουν επιτέλους τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις για την ακαρπία και να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς.

-- Να γίνει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη χαλαζόπτωση και να αποζημιωθεί όχι μόνον η παραγωγή, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο στις περιοχές που έχει υποστεί μεγάλες έως και ανεπανόρθωτες ζημιές.

-- Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους μηλοπαραγωγούς που δεν κατάφεραν να διαθέσουν την παραγωγή τους.

-- Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών της επαρχίας Αγιάς, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους φροντίδες που χρειάζονται τα δέντρα και να καλύψουν τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις. Πάγωμα των δανείων για τρία χρόνια. Παροχή άτοκου δανείου τριετούς διάρκειας.

-- Να αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να συμπεριληφθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε φυσικά και καιρικά φαινόμενα, όπως η ακαρπία - καρπόπτωση.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική

Τον «αγώνα δρόμου» που διεξάγει η κυβέρνηση «για να μας ξεκληρίσει», καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο ΕΡΜΗΣ», επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι εκεί οδηγεί η πολιτική της, καθώς:

  • «Επιβάλλει αναδρομικές αυξήσεις 5% στις ασφαλιστικές μας εισφορές, αδιαφορεί για τα τεράστια προβλήματα του ΟΑΕΕ, αδιαφορεί για την υποβαθμισμένη πρόνοια - περίθαλψη κλπ.
  • Με το άνοιγμα του θερινού τμήματος της Βουλής ψηφίζει μαύρα μεσάνυχτα την πλήρη απελευθέρωση προσφορών και εκπτώσεων όλο το χρόνο, σύμφωνα και σε αρμονία με τις απαιτήσεις των μεγαλοκαταστημάτων, μετατρέπει την αγορά σε κόλαση και τακτοποιεί την παραπλάνηση και εξαπάτηση των καταναλωτών.
  • Προωθεί και ψηφίζει την παραπέρα απελευθέρωση του παρεμπορίου και την αντικατάσταση της στεγασμένης διακίνησης από τα παζάρια των μαύρων συναλλαγών και της ασυδοσίας.
  • Κινητοποιεί το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με Νομαρχίες και Δήμους, για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, μέσα από τον χαρακτηρισμό δήθεν των περιοχών σαν τουριστικών.
  • Διευρύνει εφιαλτικά την έμμεση φορολογία, φοροεπελαύνει κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά ενάντια σε όσους ήδη δεν αντέχουν άλλο και εξακολουθεί να απαλλάσσει και να χαϊδεύει εκείνους που και πολλά έχουν και εξακολουθούν να θησαυρίζουν».

Ο Σύλλογος τονίζει ότι «η κυβερνητική αναλγησία και βοναπαρτική αυταρχικότητα εκδηλώνονται και εφαρμόζονται γιατί υπάρχουν τα κατάλληλα προς τούτο στηρίγματα. Τέτοια στηρίγματα είναι: Η συμπεριφορά της επίσης ευρωλαγνικής και συνένοχης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ηγεσίες των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων δηλαδή των εραστών των διαβουλεύσεων και των στημένων διαλόγων. Οι πλειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια, στις Ομοσπονδίες των Εμπορικών Συλλόγων και στους Εμπορικούς Συλλόγους που μειοδοτούν στις συνδικαλιστικές δράσεις και πλειοδοτούν στην επιστολική διατύπωση δούρειων ενστάσεων και στην εμφύλια σύγκρουση για τον έλεγχο του ΚΑΕΛΕ».

Τέλος, καταγγέλλει τα «εξαρτημένα κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά λεγόμενα Μέσα Ενημέρωσης» που παραπληροφορούν και καλεί τους συναδέλφους «να αναβαθμίσουν τη συνδικαλιστική τους αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο πράττοντας το αυτονόητο».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζονται οι αγροτικές συσκέψεις

Συνεχίζονται οι ενημερωτικές συσκέψεις που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτό το διάστημα, τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και τα νέα μέτρα που προωθούνται από την ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.

Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στην οποία συζητήθηκε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σιτηρών, οι οποίοι βλέπουν τη σοδειά τους πολύ μειωμένη, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών - συνεχείς βροχοπτώσεις, αυξομειώσεις θερμοκρασίας - που επικράτησαν το δίμηνο Απρίλης - Μάης, εποχή γονιμοποίησης των σιτηρών.

Σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν, ιδιαίτερα, τα προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας και των σιτηρών, προγραμματίζει, για τις επόμενες μέρες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στη Λάρισα, ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αγιά την περασμένη Παρασκευή, όπου και αποφασίστηκε η κινητοποίηση των αγροτών της επαρχίας, που έγινε την περασμένη Κυριακή.

ΟΒΣΑ
Ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη

Με στόχο την οργάνωση της δράσης της μπροστά στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) συγκαλεί ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη, στην οποία καλούνται τα ΔΣ, στελέχη και μέλη των σωματείων, αύριο Τετάρτη 8 του Ιούλη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Θέματα της σύσκεψης είναι: Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις στους ΕΒΕ. Η πρόταση σχεδίου δράσης της Ομοσπονδίας για το αμέσως επόμενο διάστημα, «στην κατεύθυνση υπεράσπισης των όποιων κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει και ένταση των προσπαθειών μας, για κατάκτηση των αιτημάτων που διεκδικούμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ