ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας, να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στο Κόσοβο

Copyright 2023 The Associated

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Απαράδεκτη η ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας - Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο

Στις μέρες μας οξύνεται η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, μεταξύ άλλων και στα Βαλκάνια, όπου παραμένει "ανοιχτή πληγή" η κατάσταση που διαμόρφωσαν η ευρωατλαντική επέμβαση, οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του '90.

Σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, παρακολουθούμε την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, που κυοφορεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και είναι συνέχεια της γενικότερης αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και της δημιουργίας του προτεκτοράτου του Κοσόβου.

Παράγοντες που ενισχύουν την ένταση είναι ο συνεχιζόμενος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, όπως και η προώθηση της λεγόμενης "ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης" στα Δυτικά Βαλκάνια, που εκφράζει τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και Κίνα για την επέκταση των συμφερόντων της καθεμιάς πλευράς στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ευθύνες για τη νέα όξυνση της κατάστασης έχουν τόσο οι αρχές του Κοσόβου, που παραβίασαν συμφωνημένες υποχρεώσεις τους, όσο και οι αρχές της Σερβίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα ακολούθησαν τον δρόμο των "παζαριών" με τους Ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές.

Στην πράξη και για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την κατάσταση, όπως και το ότι κανείς δεν πρέπει να δίνει βάση στις "εγγυήσεις ασφαλείας", που απλόχερα μοιράζουν. Η νέα ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, με πρόσχημα τα επεισόδια, είναι απαράδεκτη και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην επίλυση του ζητήματος. Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρήση κατασταλτικών μηχανισμών και τις βιαιοπραγίες σε βάρος των διαδηλωτών.

Η πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τον λαό μας. Τώρα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή, να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο και από κάθε ιμπεριαλιστική αποστολή.

Η λύση για τους λαούς των Βαλκανίων δεν είναι ο εθνικισμός, ο διαμελισμός των χωρών και η συγκρότηση ξένων προτεκτοράτων, όπως είναι σήμερα το Κόσοβο και η Βοσνία, αλλά ο σεβασμός των συνόρων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η κοινή ταξική πάλη ενάντια στις αστικές τάξεις και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για την εξάλειψη των αιτιών που αιματοκυλούν τους λαούς και έχουν τη ρίζα τους στα κέρδη του κεφαλαίου».

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα απεργία κατά των αντιασφαλιστικών ανατροπών

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Ρεν
Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Ρεν
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν χτες στη Γαλλία, για την απόσυρση των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια από τα 62 και με προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 43 χρόνια δουλειάς.

Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν σε Παρίσι, Μασσαλία, Χάβρη, Ρουέν, Τουλούζη, Μονταμπάν, Σεν Ετιέν, Μπορντό, Κλερμόντ, Νάντη, Ρεν και πολλές άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα.

Εργατοϋπάλληλοι, νέοι, συνταξιούχοι αρνήθηκαν να δεχτούν ως κάτι «φυσικό και αναμενόμενο» την αύξηση των χρόνων δουλειάς στην εποχή μας, η οποία σε συνδυασμό με την υποαπασχόληση και την «απογείωση» της εργασιακής «ευελιξίας» καθιστά την πλήρη σύνταξη «άπιαστο όνειρο» για μεγάλο τμήμα των εργαζομένων.

Η νέα κινητοποίηση έγινε ενώ αύριο θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο πρόταση νόμου που δυνάμεις της αντιπολίτευσης εμφανίζουν ως ανάχωμα στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Ωστόσο, η κυβέρνηση (μεταξύ άλλων και διά στόματος της προέδρου της Βουλής Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ) επικαλείται ήδη το αυξημένο κόστος που θα συνεπαγόταν για τα κρατικά ταμεία η τροπολογία της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην έρθει καν για συζήτηση.

Η χτεσινή ήταν η 14η κατά σειρά 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στην οποία προχώρησαν εργατοϋπάλληλοι από δεκάδες κλάδους, σε πανεθνική κλίμακα. Η πολύμηνη αυτή αγωνιστική δράση ενίσχυσε πολύπλευρα την οργάνωση και πάλη των εργαζομένων της χώρας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, όπως εκφράστηκε μέσα και έξω από τα σύνορα.

ΕΥΡΩΠΗ - ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Πληθαίνουν οι «πρόβες πολέμου» ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Η Ρωσία ξεκίνησε ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα, μία μέρα αφού οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ άρχισαν τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή.

Στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ συμμετέχουν 6.000 στρατιωτικοί, 50 πλοία και περισσότερα από 45 αεροσκάφη, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και η Φινλανδία, για πρώτη φορά μετά την ένταξή της.

Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός επεσήμανε ότι έως 40 πλοία, 25 αεροσκάφη και περίπου 3.000 στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια που διεξάγονται στη Βαλτική και τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιούνη.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η «Air Defender 2023», θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 24 Ιούνη στον εναέριο χώρο της Γερμανίας με τη συμμετοχή 25 κρατών - μελών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η AD23 περιλαμβάνει 220 αεροσκάφη και 10.000 άτομα από 25 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, και θα συνδυαστεί με την επίσης υπό γερμανική διοίκηση άσκηση MAGDAYS 23 και τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις RAMSTEIN DUST 23 και RAMSTEIN GUARD 23.

Αεροπορικές δυνάμεις από Βέλγιο, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σενάρια προσομοίωσης ενεργοποίησης του Αρθρου 5, δηλαδή «συλλογικής άμυνας συμμαχικού εδάφους».

Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στην Κάτω Σαξονία, στη Βαυαρία, στη Ρηνανία - Παλατινάτο, στην Ολλανδία και την Τσεχία, και οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στη Βαλτική και στη Ρουμανία, με πτήσεις «out-and-back». Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες τη μέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας, δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις. Ασκήσεις δεν θα πραγματοποιούνται τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα.

Τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη φτάσει στη Γερμανία ενόψει της άσκησης. Τα ελληνικά F-16 σταθμεύουν στο Λέχφελντ της Βαυαρίας, μαζί με τα αμερικανικά Α-10.

ΚΟΣΟΒΟ
Ξεκίνησαν να φτάνουν οι πρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Πρόσθετες δυνάμεις άρχισαν από χτες να ενισχύουν τη ΝΑΤΟική στρατιωτική δύναμη KFOR, που εδρεύει μόνιμα στο Κόσοβο, στο όνομα της «σταθερότητας και ασφάλειας», μετά από τον νέο γύρο έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες αντιμέτωποι με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Πρίστινας, αλλά και με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις της KFOR που παρατάχθηκαν έξω από δημοτικά κτίρια, όταν οι αρχές του προτεκτοράτου επιχείρησαν να επιβάλουν με τη βία τούς νέους αλβανόφωνους δημάρχους, οι οποίοι «εξελέγησαν» σε εκλογές από τις οποίες απείχε καθολικά ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο.

«Περίπου 500 στρατιωτικοί από την 65η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού της Τουρκίας θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων», διευκρίνισε χτες σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. Η λυκοσυμμαχία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα την αποστολή επιπλέον 700 στρατιωτών, όπως και ότι θέτει ένα τάγμα σε κατάσταση «ύψιστης ετοιμότητας».

Την ίδια στιγμή η Δύση κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ανήσυχη για τη γεωπολιτική αναμέτρηση με Ρωσία - Κίνα, που κλιμακώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν κάλεσε «τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας να λάβουν αμέσως μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», επιμένοντας ότι «η τρέχουσα κλιμάκωση εμποδίζει τις προσπάθειες (σ.σ. ένταξής τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ) αντί να τις βοηθάει».

Χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Γκ. Εσκομπάρ, όπως και ο αντίστοιχος διπλωμάτης της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, συναντήθηκαν στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Χιλ. Αντίστοιχη συνάντηση είχαν οι δύο απεσταλμένοι και με τη Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, θέτοντας πάλι ζήτημα προκήρυξης νέων εκλογών στους δήμους του βόρειου Κοσόβου.

Αν και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Α. Κούρτι, σε δηλώσεις του απέκλειε τέτοιο ενδεχόμενο, η Κοσοβάρα ΥΠΕΞ Ντόνικα Γκερβάλα - Σβαρτς αναφέρθηκε σε «ενδιάμεσα βήματα» που είναι απαραίτητα ώστε να ξαναστηθούν κάλπες.

Για διενέργεια «δεσμευτικών» επαναληπτικών δημοτικών εκλογών με «σαφή συμμετοχή της σερβικής κοινότητας» συζήτησαν με Βούτσιτς και Οσμάνι οι ηγέτες της Γερμανίας Ολ. Σολτς και της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, εστιάζοντας στην ανάγκη «μακροπρόθεσμης επίλυσης της διένεξης Πρίστινας - Βελιγραδίου, στη βάση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Βουλγαρία το κοινοβούλιο ενέκρινε χτες με 132 ψήφους σε σύνολο 240 τη νέα κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε μετά από συμβιβασμό του κεντροδεξιού GERB και του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), των δύο βασικών «φιλοδυτικών» δυνάμεων, που βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις των εκλογών του Απρίλη. Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, μέχρι τον Μάρτη του 2024, θα είναι ο προερχόμενος από το ΡΡ Νικολάι Ντένκοφ. Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε η πρώην επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ, από το GERB, η οποία προβλέπεται να αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον Μάρτη του 2024.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ