ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά ευρεία πλειοψηφία για να «τρέξει» το υπερμνημόνιο και τις διευθετήσεις

Eurokinissi

Ευρεία πλειοψηφία για να «τρέξει» και τα επόμενα μνημόνια διαρκείας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στην ΕΡΤ.

Χαρακτηριστικά, στην κοκορομαχία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους «αγάπη» για «κάποιους φόρους» και αντικρούοντας προτάσεις που ακούγονται από μέρους τους για «επαναδιαπραγμάτευση» όρων και ποσών που προβλέπονται στο πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει το 2026, είναι πρακτικά "κλειδωμένο", ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Εχει πάρα πολύ βαριές αιρεσιμότητες, διαδικασίες ελέγχου, δηλαδή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εχει συγκεκριμένες δράσεις όπου μπορούν να πάνε τα χρήματα: "Πράσινες", ψηφιακές δεξιότητες, αγορά εργασίας», επιλεγμένοι δηλαδή τομείς όπου εστιάζει το κεφάλαιο, εξ ου και ο ίδιος είπε ωμά και ανοιχτά ότι «υπάρχουν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία απευθύνονται περισσότερο σε μεγάλες επιχειρήσεις», καθώς «εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε μία στρατηγική: Πρέπει η ελληνική οικονομία να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να γίνει εξωστρεφής».

Στο ίδιο τέμπο, επιμένοντας ότι «δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης» «δεν υπάρχει», και ερωτηθείς αν «είναι σαν μνημόνιο», αν «οι ίδιες αρχές το διέπουν», απάντησε «βεβαίως», καθώς «υπάρχουν ορόσημα συγκεκριμένα. Υπάρχουν δράσεις μεταρρυθμιστικές, υπάρχει μια πολύ "βαριά" γραφειοκρατία, πίσω από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά τα οποία τα διαχειριζόμαστε εμείς», περιγράφοντας τις διαδικασίες ελέγχου από τις Βρυξέλλες και τους περιλάλητους «θεσμούς».

Επέμεινε επίσης ότι υπάρχουν «στόχοι πλεονασμάτων που πρέπει να πετύχουμε για να κατεβάσουμε τα χρέη μας», παρουσιάζοντάς το ως «υποχρέωση της οικονομίας μας», η οποία βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού, για τον οποίο αρνήθηκε για μια ακόμα φορά κάθε ελάφρυνση, κάθε μείωση π.χ. στον ΦΠΑ, ενώ για να εφαρμόσει τη βαριά αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου ζήτησε «ασφαλή αυτοδυναμία, όχι οριακή» ως «προϋπόθεση για να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Ισχυρή αυτοδυναμία για μια ισχυρή κυβέρνηση που να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές».

Σε αυτό το φόντο, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκε τη συνεργασία με τη ΝΔ, έβαλε εκβιαστικά το ψευτοδίλημμα για τον λαό «ή αυτοδυναμία ή νέες εκλογές τον Αύγουστο», επιρρίπτοντας την ευθύνη για μια ενδεχόμενη τρίτη αναμέτρηση σε αυτόν «που έκλεισε την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας», το ΠΑΣΟΚ που «θέλει να είναι στην αντιπολίτευση». Την ίδια ώρα, στο μεταξύ, έκλεινε το μάτι σε στελέχη του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «αξιοποιήσει» εκ νέου στελέχη του σε υπουργικές ή άλλες θέσεις.

Σημειωτέον, ισχυρή πλειοψηφία διεκδικεί για να τρέξει διευθετήσεις και στα Ελληνοτουρκικά. Ενδεικτικά επανέλαβε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη, ώστε «να επαναπροσδιορίσουμε τον "οδικό χάρτη" όπου θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», βάζοντας επίδικο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι μόνο στους τελευταίους γύρους των διερευνητικών η τουρκική αστική τάξη ξεκίνησε να εγείρει «ζητήματα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε», όταν εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ κλείστηκαν Συμφωνίες όπως του Ελσίνκι και της Μαδρίτης που έδωσαν πνοή σε αυτές τις διεκδικήσεις.

Τέλος, επανέλαβε ότι υπήρξε «παρέμβαση» του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή «υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ξάνθη και Ροδόπη», οι οποίοι, όπως είπε, «συντάσσονται με την προπαγάνδα του».

Ψευτοδιλήμματα και κιχ για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Στη Νέα Ιωνία περιόδευσε χτες το πρωί ο Μητσοτάκης, θέτοντας ξανά τα γνωστά παραπλανητικά για τον λαό ψευτοδιλήμματα για μια σταθερή κυβέρνηση, «η οποία να μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα μας στο μέλλον και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής».

Σε ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη, αναφέρουν:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τη Ν. Ιωνία. Εκτός από τα γνωστά εκβιαστικά και παραπλανητικά διλήμματα προς τον λαό, δεν βρήκε τίποτα να πει για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των εργατών, των νέων, των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων της Ν. Ιωνίας. Για το ότι ο μισός δήμος δεν έχει παιδικούς σταθμούς, το Κέντρο Υγείας απειλείται με κλείσιμο, στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι ελεύθεροι χώροι μαραζώνουν. Δηλαδή, ζωτικά θέματα για τον λαό της περιοχής που μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε μέσα και έξω από τη Βουλή διεκδικώντας να δοθούν λύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης "είδε" πως στη Ν. Ιωνία δεν υπάρχει μαγαζί ξενοίκιαστο. Δεν ξέρουμε σε ποιο δρόμο πήγε, αν θέλει μπορούμε να του δείξουμε τα δεκάδες κλειστά καταστήματα στις γειτονιές της πόλης μας λόγω των δυσβάσταχτων φόρων που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις.

Εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση 100% στην κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ και όχι η βολική "συμπολίτευση" των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Καλούμε τον λαό της Ν. Ιωνίας να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ.

Στις 25 Ιούνη να φτάσει ακόμα πιο ψηλά από τις σχεδόν 4.300 ψήφους και 13,5% που πήρε το Κόμμα μας στη Ν. Ιωνία στις πρόσφατες εκλογές», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Προκαλούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη του λαού αυτοί που τον έγδαραν με τη φοροληστεία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την αντιπαράθεση για τους φόρους:

«Ο τσακωμός της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους προκαλεί και τη νοημοσύνη και τη μνήμη του λαού, γιατί ήταν αυτοί που έγδαραν μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους με τη φοροληστεία και τους μνημονιακούς άδικους φόρους, την ίδια ώρα που μείωναν τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και συνεχίζουν να διατηρούν τις προκλητικές και νόμιμες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Πραγματική ανακούφιση για τον λαό αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των φόρων στην Ενέργεια και του ΕΝΦΙΑ, ταυτόχρονα με την αύξηση της φορολογίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό χρειάζεται να είναι ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ».


Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον πρέσβη του Βιετνάμ

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ με τον πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, Λι Χονγκ Τρουόνγκ, και αντιπροσωπεία της πρεσβείας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ο πρέσβης επέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα συγχαρητήρια επιστολή της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ για το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη και ευχές για πιο δυνατό ΚΚΕ στην εκλογική μάχη στις 25 Ιούνη.

Στην επιστολή του Λι Χοάι Τρουνγκ, υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βιετνάμ, υπογραμμίζεται η μεγάλη αύξηση του αριθμού των βουλευτών του ΚΚΕ και επισημαίνεται ότι αυτό το επίτευγμα αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού προς τις κομμουνιστικές δυνάμεις.

«Σε αυτό το περιβάλλον των ευμετάβλητων πολιτικών εξελίξεων, η επιτυχία του ΚΚΕ φέρνει ελπίδα για περαιτέρω ενίσχυση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων», τονίζεται στην επιστολή, ενώ προστίθεται ότι «μπροστά στις επικείμενες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιούνη 2023, το ΚΚ Βιετνάμ πιστεύει πως το ΚΚΕ θα διευρύνει αυτήν την επιτυχία και θα ενισχύσει παραπέρα τη θέση του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας προς το ΚΚΕ σε αυτήν τη νέα προσπάθεια και ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία».

Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε τον πρέσβη του Βιετνάμ για τους στόχους και τη δουλειά του Κόμματος μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση του Ιούνη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομολογία για το τι περιμένει τον ελληνικό λαό στις 26 Ιούνη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ήταν μια ομολογία για το τι περιμένει τον ελληνικό λαό στις 26 Ιούνη:

- Τα ανελαστικά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, με την παραδοχή ότι αποτελεί μνημόνιο, τα κονδύλια του οποίου προορίζονται για μεγάλες επιχειρήσεις και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

- Τα ματωμένα πλεονάσματα και οι όροι του προγράμματος σταθερότητας.

- Οι δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ, που, πέρα από τους μεγάλους κινδύνους, κοστίζουν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς.

- Ενας οδικός χάρτης στις ελληνοτουρκικές διαφορές υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Αυτά θα επιχειρήσει να υλοποιήσει μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτά θα συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ως μια βολική και συναινετική "αντιπολίτευση".

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια με πιο δυνατό ΚΚΕ και μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στον αντίποδα του κοινού προγράμματος κεφαλαίου, ΕΕ και των κομμάτων που κινούνται στις παραπάνω ράγες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ