ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Συγκέντρωση για τη διάσωση της παραλίας της Δασιάς

ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ: Μόνο με αγώνα θα μπει φρένο στην ασύδοτη δράση της εταιρείας «IKOS»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διάσωση της παραλίας της Δασιάς στην Κέρκυρα πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του περιβαλλοντικού συλλόγου κατά της αλλοίωσης της παραλίας αλλά και του κλεισίματος δημοτικού δρόμου από την ξενοδοχειακή επιχείρηση «IKOS». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν η Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων, και ο Γιάννης Πελάης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία σταματάει στις πόρτες των μεγάλων ξενοδοχείων

«Μόνο με τον αγώνα συλλόγων και κατοίκων μπορεί να μπει φρένο στην ασύδοτη δράση της εταιρείας "IKOS" στην περιοχή της Δασιάς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας περιβαλλοντικό έγκλημα την τσιμεντοποίηση της περιοχής. Παράλληλα καταγγέλλει την επιχείρηση αποκλεισμού της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία από την εταιρεία, που αποθρασύνεται από την προκλητική σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος νομοθεσία, που με συνέπεια δημιούργησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Η Κομματική Οργάνωση υπογραμμίζει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει την υπογραφή τους στο έγκλημα με τους «αναπτυξιακούς» νόμους και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, που αφαιρούν κάθε εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης ακόμη και πάνω στον αιγιαλό. «Η κυβέρνηση της ΝΔ τροποποίησε προς το χειρότερο τον νόμο 4607/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατοχυρώνοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μελλοντικών επενδυτών να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης σε παραλίες και αιγιαλούς στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής χρήσης της γης, ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Πρόσθετα χαρακτηρίζει «κροκοδείλια δάκρυα» τις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα κορόνες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο νησί, επιδιώκοντας να αποκρύψουν τους ενόχους που έδωσαν «γη και ύδωρ» στον όμιλο Ανδρεάδη. «Ο λαός μπορεί να δώσει την απάντηση οργανώνοντας την αντεπίθεσή του, κόντρα στους μεγάλους ενόχους καταδικάζοντας με την ψήφο του τα κόμματα που ευθύνονται, δυναμώνοντας τους συλλογικούς του αγώνες και ενισχύοντας το ΚΚΕ, τη μοναδική δύναμη αντιπολίτευσης από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και το περιβάλλον!»

«Στην Εύβοια συγκεντρώνονται αρκετές από τις συνέπειες της αντιλαϊκής - αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί από όλες ως τώρα τις κυβερνήσεις», τονίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές, για να μπουν εμπόδια στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος.

Συνεχίζοντας κάνει αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος στην Εύβοια και τις εξελίξεις που «τρέχουν», τονίζοντας ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι αποτέλεσμα του κοινού αντιλαϊκού προγράμματος που εφάρμοσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας «ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και πεδίο κερδοφορίας το περιβάλλον».

Συγκεκριμένα, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ αναφέρεται ενδεικτικά:

- Στη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποβάθμιση της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη την Εύβοια, όπως αυτή τον Αύγουστο του 2021 που κατέκαψε ολόκληρο το βόρειο τμήμα του νησιού.

- Στη μη κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, παρά τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, όπως το καλοκαίρι του 2020 σε Ληλάντιο και Ψαχνά που στοίχισε τη ζωή σε 8 συνανθρώπους μας.

- Στη συνέχιση της επέλασης των ενεργειακών ομίλων - αιολικών και φωτοβολταϊκών - στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», που οδηγεί σε μεγάλες παρεμβάσεις σε βουνά και κάμπους της Εύβοιας με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους, και τώρα, μετά την Κάρυστο και τη νότια Εύβοια, απειλεί την κεντρική Εύβοια και τη Σκύρο, ενώ ο λαός πληρώνει το πανάκριβο ρεύμα, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και «πράσινα» χαράτσια.

- Στη συνέχιση της αντιλαϊκής διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με τη μη εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης όπως η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, τη μη κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, όπως ο ΧΥΤΥ Χαλκίδας. Εξελίξεις που διαμορφώνουν προϋποθέσεις για να δοθεί η διαχείριση των αποβλήτων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και να προωθηθεί η λύση της καύσης για την παραγωγή Ενέργειας, όπως με την καύση RDF/SRF στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και το περιβάλλον! Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!», τονίζοντας ότι αυτό έχει αποδείξει η πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού στη βόρεια Εύβοια, στο Ληλάντιο, στη νότια και κεντρική Εύβοια, στο Αλιβέρι και αλλού.

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του στην Εύβοια, με τους εκλεγμένους του σε δήμους και Περιφέρεια, με τα μέλη και τους φίλους του βρίσκεται σε κάθε αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που προβάλλει ότι σήμερα μπορεί ο εργαζόμενος λαός να ζήσει σε αρμονία με το περιβάλλον, να απολαύσει την ευεργετική επίδραση της φύσης και στον ίδιο. Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει το γεγονός πως περιβάλλον και ανθρώπινη εργασία αποτελούν πεδίο εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιούνη μπορεί ο λαός της Εύβοιας και της Σκύρου να βάλει εμπόδια στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής του και του περιβάλλοντος, να διεκδικήσει μέτρα προστασίας και αποκατάστασης!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προαναγγελθέν έγκλημα η διακοπή της πρόσβασης του λαού στην αλάνα της Ηρακλείτσας

Σε περίκλειστη παραλία μετατρέπεται η αλάνα της Ηρακλείτσας στην Καβάλα, μετά την πώληση της έκτασης, περίπου 150 στρεμμάτων, σε Καναδό επιχειρηματία, ο οποίος σχεδιάζει την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου με βίλες και συνεδριακό κέντρο και ήδη προχώρησε σε περίφραξη.

«Οι εξελίξεις σχετικά με την αλάνα της Ηρακλείτσας είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που τα δίνουν όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, η οποία δήθεν "θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και κοινωνία". Το τουριστικό "φιλέτο", που πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΙΠΕΔ και πουλήθηκε επί ΝΔ, σήμερα μετατρέπεται σε περίκλειστη ιδιωτική παραλία. Η πρόσβαση του λαού της περιοχής αλλά και άλλων τουριστών και επισκεπτών καθίσταται πλέον αδύνατη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος για το οποίο το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοί του είχαν προειδοποιήσει.

Οσον αφορά τις όποιες θέσεις εργασίας εξαγγέλθηκαν, σημειώνει ότι αυτές αφορούν κυρίως τη φάση της κατασκευής του συνεδριακού κέντρου και του συγκροτήματος κατοικιών, με εργολαβίες που θα απασχολήσουν εργατικό δυναμικό με μεροκάματα πετσοκομμένα και μέτρα ασφάλειας ανύπαρκτα, κρίνοντας από την ταχύτητα που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του «επενδυτή». Και προσθέτει: «Αντίστοιχα, τα κάτεργα του Τουρισμού, ειδικά στις μεγάλες μονάδες, η κατάσταση που ζούνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δείχνουν τι "παράδεισος" ετοιμάζεται και στα νέα μεγαθήρια που σχεδιάζονται».

Παράλληλα, η ΤΕ Καβάλας σχολιάζει ότι οι όψιμες «αντιδράσεις» τοπικών παραγόντων γίνονται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής ή και για ανταγωνιστικά συμφέροντα. «Η "αφωνία" ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης δικαιολογείται λόγω του "πρότερου ...ανέντιμου βίου", αφού όλοι μαζί υμνούν τη "βαριά βιομηχανία" της καπιταλιστικής οικονομίας που στηρίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στις κάθε είδους επιδοτήσεις και προνόμια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στην παραχώρηση φιλέτων γης».

Και προσθέτει: «Ο λαός της περιοχής μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, αξιοποιώντας την πείρα του. Γιατί όταν οι "από πάνω" μιλούν για το "τουριστικό θαύμα", οι εργαζόμενοι βιώνουν τη δική τους εργασιακή κόλαση, με τις διακοπές και την αναψυχή να γίνονται άπιαστο όνειρο! Οταν τα κρουαζιερόπλοια του all inclusive γεμίζουν το λιμάνι της Καβάλας, οι επαγγελματίες μπορούν να προσδοκούν να πουλήσουν ίσως κανένα μπουκαλάκι νερό! Οταν τα "οράματα" των τοπικών βουλευτών και παραγόντων συγκλίνουν "στην ενίσχυση του θεματικού τουρισμού", "στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος", δηλαδή στον στόχο για τουρισμό που απευθύνεται σε μεγάλα πορτοφόλια, τα μικρά καλάθια τα κρατάει ο λαός και τα ...μεγάλα οι μεγαλοξενοδόχοι και οι tour operators!

Με αυτά τα συμπεράσματα κατά νου καθένας να κρίνει και να απορρίψει τα κόμματα που του πουλούν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες", ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, τη μόνη σταθερή και αξιόπιστη δύναμη μαχητικής αντιπολίτευσης!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ