ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
Θράσος...

«Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Λέει, όλοι είναι ίδιοι. Και αυτοί που εφαρμόζουν διάλυση εργασιακών σχέσεων και αυτοί που θέλουν Συλλογικές Συμβάσεις». Θα ήταν για γέλια οι σκουριασμένες αθλιότητες των ΣΥΡΙΖΑίων, όπως η χθεσινή του Αλ. Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, αν δεν ήταν εξοργιστικές: Θυμήθηκε προεκλογικά τις Συλλογικές Συμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση έβαλε τη σφραγίδα του στον καθορισμό του κατώτατου μισθού με Υπουργική Απόφαση, πρόσθεσε νέα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων και απέρριψε την πρόταση νόμου 500 και πλέον συνδικάτων που διεκδικούσαν την κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως βάση εκκίνησης για τη διεκδίκηση καλύτερων μισθών. Αλλά και ως «υπουργείο αντιπολίτευσης», ο ΣΥΡΙΖΑ προσυπέγραψε τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη και τα στελέχη του έδωσαν ρέστα, μαζί με τα άλλα φυντάνια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ώστε όλα αυτά να εφαρμοστούν σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

... απύθμενο

Το ακούσαμε λοιπόν κι αυτό, από εκείνους που ανταγωνίζονται με τη ΝΔ στις λεγόμενες «καλές πρακτικές» της ΕΕ. Αυτές δηλαδή που ξηλώνουν εργασιακά δικαιώματα στο όνομα δήθεν της ...υπεράσπισής τους και περιλαμβάνονται ως προαπαιτούμενο στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ας αφήσουν λοιπόν τις πονηριές! Δεν πείθουν κανέναν από τους χιλιάδες που τους γύρισαν την πλάτη και ξέρουν καλά πως μόνο το ΚΚΕ θα είναι και την επόμενη μέρα 100% λαϊκή αντιπολίτευση, στήριγμα για τον λαό και το κίνημα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, που θα κλιμακωθεί σε όλα τα μέτωπα, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων. Στην ενίσχυσή του βρίσκεται η ελπιδοφόρα για τον λαό προοπτική. Αυτό δείχνουν άλλωστε και οι αγώνες αυτής της περιόδου, ενάντια σε πλειστηριασμούς και απολύσεις, για καλύτερους μισθούς και μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ χωρίς «ανάπαυλα» μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, όταν όλοι οι άλλοι ψάχνουν τρόπο να σερβίρουν στον λαό το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμά τους.

Τι λείπει;

Αν κάτι λείπει από τις διάφορες αναλύσεις για τα ποσοστά της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μάη σε λαϊκές γειτονιές είναι η συμβολή του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτό το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, κυριακάτικη εφημερίδα αφιέρωσε δύο σελίδες στο ποσοστό που κατέγραψε η ΝΔ στο Πέραμα. Δεν θα σχολιάσουμε ότι στο οδοιπορικό της η εφημερίδα συνάντησε μόνο κατευχαριστημένους εργαζόμενους, που ...αποθέωναν την κυβέρνηση επειδή «έβρεξε δουλειές» κι ενώ το αίμα του 47χρονου συναδέλφου τους στη Ζώνη δεν είχε στεγνώσει ακόμα. Ενδιαφέρον έχει το εξής: Στο αφιέρωμα, με τίτλο «Το Πέραμα βάφτηκε μπλε», περιλαμβάνεται και η δήλωση μιας αντιδημάρχου. Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή Περάματος εκλέχτηκε με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη αντιδήμαρχος, όμως, που συνεργάζεται με τον δήμαρχο, είναι στέλεχος της ΝΔ, εκλεγμένη με τη στήριξη της ΝΔ, πρώην υποψήφια της ΝΔ στη Β' Αθήνας και στο Πέραμα. Το πινέλο λοιπόν της «μπλε μπογιάς» το κρατάει μεταξύ άλλων και η αντιδήμαρχος, που ως στέλεχος της ΝΔ βρήκε φιλόξενη στέγη στη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς επειδή τους ενώνουν κοινά ...οράματα για την περιοχή. Να λοιπόν ένα χειροπιαστό παράδειγμα, σε μια κατεξοχήν εργατογειτονιά, για το πώς στην πράξη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινό τους πρόγραμμα με τη ΝΔ - που φτάνει μέχρι τη συνεργασία τους στην Τοπική Διοίκηση - τροφοδότησαν τη ΝΔ. Το μόνο θετικό μήνυμα στο Πέραμα και στις άλλες λαϊκές συνοικίες της Αττικής ήταν το βήμα που έκαναν χιλιάδες εργαζόμενοι να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να το αναδείξουν τρίτη δύναμη. Αυτό το βήμα πρέπει να βρει συνέχεια στις 25 Ιούνη, για να είναι την επόμενη μέρα ακόμα πιο δυνατός ο λαός στο Πέραμα και παντού.

Πληρώστε!

«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ολοκλήρωση μιας τέτοιας αναλογιστικής μελέτης με την κάλυψη όλων αυτών των κινδύνων των ζημιογόνων αιτιών που φέρνουν καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, συνεπάγεται και αύξηση του ασφαλίστρου». Η κυνική αυτή δήλωση ανήκει στον Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Την ώρα που το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις πλήττουν όλο και πιο συχνά την παραγωγή, η ΝΔ λέει στον βιοπαλαιστή αγρότη πως αν θέλει προστασία από τις φυσικές καταστροφές, θα πρέπει να πληρώσει ακόμα περισσότερα στον ΕΛΓΑ! Τη «λογική» της ανταποδοτικότητας, που μετατρέπει την προστασία της παραγωγής σε ατομική (και πανάκριβη) υπόθεση, την έχουν πληρώσει και την πληρώνουν ακριβά οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, με όλες τις κυβερνήσεις. Την ίδια πολιτική υπηρετούν και οι κάθε λογής «κόφτες» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ το κράτος δεν παίρνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και προστασίας της παραγωγής από φυσικά φαινόμενα, αφήνοντας τους αγρότες εκτεθειμένους σε μεγάλες απώλειες και σε καταστροφή του εισοδήματος, που για πολλούς απ' αυτούς σημαίνει βίαιο ξεκλήρισμα. Πράγματι, λοιπόν, ας μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, που κλιμακώνουν την άγρια πολιτική σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Το δίκαιο αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις 100% προϋποθέτει σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στέκεται σταθερά στο πλευρό τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1950 Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκειντο στο ελληνικό δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπείας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ».

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας.

...σαν χτες

1863 Αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου «προσφέρει» τη βασιλεία της χώρας στον Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο Γεώργιο, κατόπιν Γεώργιο τον Α'.

1903 Γεννιέται ο Αρμένιος μουσικός Αράμ Χατσατουριάν, ένας από τους κορυφαίους Σοβιετικούς μουσικούς του 20ού αιώνα.

1923 Η Διάσκεψη της Λοζάνης καθορίζει τα τελικά σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στο μέσο του ρου του ποταμού Εβρου.

1943 Οι Ιταλοί κατακτητές εκτελούν στο Κούρνοβο 106 κρατουμένους από το στρατόπεδο της Λάρισας.

1943 Εκτελείται στο Νεζερό (κοντά στον Δομοκό) από τους Ιταλούς ο Παντελής Πουλιόπουλος. Διετέλεσε Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Ανέπτυξε φραξιονιστική δράση και το 1928 διαγράφτηκε από την Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με την ομάδα των «λικβινταριστών», της οποίας ηγούνταν.

1944 Ξεκινά η απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία, ανοίγοντας έτσι το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη, που είχε ζητήσει η Σοβιετική Ενωση ήδη από το 1942.

...και σαν προχτές

1825 Δολοφονείται (από Ελληνες) στο κελί όπου κρατούνταν φυλακισμένος στην Αθήνα πριν δικαστεί ο Φιλικός επαναστάτης του 1821 Οδυσσέας Ανδρούτσος.

1898 Γεννιέται ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το 1936 δολοφονήθηκε από τους φασίστες του Φράνκο.

1933 Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο, το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.

1947 Εκφωνείται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και στρατηγό Τζορτζ Μάρσαλ η κατευθυντήρια γραμμή του ομώνυμου Σχεδίου.

1967 Ξεσπά ο πόλεμος των Εξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1968 Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονείται στο Λος Αντζελες από τον αραβικής καταγωγής Σιρχάν Σιρχάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ