ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διεκδίκησαν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο του Βόλου πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής, διεκδικώντας προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και καλύτερη ποιότητα ζωής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Η συγκέντρωση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου μίλησαν ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, και ο Στέλιος Λημνιός, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου, που φορτώνουν νέα βάρη στην εργατική - λαϊκή οικογένεια για να βρουν πεδία επιχειρηματικής δράσης οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αναφέροντας το παράδειγμα της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ και των γιγαντιαίων επενδύσεων από επιχειρηματικούς ομίλους στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων.

Στάθηκαν ακόμα στα σχέδια που υπάρχουν για την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Βόλο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει τους κινδύνους για τον λαό της περιοχής, που βιώνει ήδη την ανασφάλεια από την εγκατάσταση στην περιοχή της Θεσσαλίας αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και υποδομών, και τώρα καλείται να μπει στο μάτι του κυκλώνα και των ενεργειακών ανταγωνισμών».

Τα αιτήματα των σωματείων και των μαζικών φορέων:

-- Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ στην ΑΓΕΤ. Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και την καύση των σκουπιδιών και του τοξικού πετ-κοκ.

-- Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία γενίκευσης της επεξεργασίας απορριμμάτων για παραγωγή SRF/RDF στις ΜΕΑ για ανάκτηση Ενέργειας από τα σκουπίδια με την καρκινογόνα καύση τους.

-- Καμία εμπλοκή στους σχεδιασμούς για μετατροπή του Βόλου και του Παγασητικού σε κόμβο για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας!

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

RIZOSPASTIS

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η ΚΝΕ αναφέρει:

«Σήμερα (σ.σ. 5/6), Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό το σύστημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον.

Το "κλάμα" που ρίχνουν ΕΕ, κυβερνήσεις, κόμματα, επιχειρήσεις, ακόμα και ορισμένες "προσωπικότητες" των social media για το μέλλον του πλανήτη είναι υποκριτικό.

Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειές τους να μας πείσουν ότι "οι συνήθειές μας καταστρέφουν τον πλανήτη", θέλοντας να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις ευθύνες τους, αφού το περιβάλλον και η προστασία του αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα με στόχο το κέρδος των λίγων.

Γιατί σήμερα αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι πίσω από τις "ευαισθησίες" τους και πίσω από τη στοχοποίηση των νέων, με την προβολή της "ατομικής ευθύνης", βρίσκεται η πραγματική στόχευση της περιβόητης "πράσινης μετάβασης", δηλαδή ένα σχέδιο νέων επιχειρηματικών επενδύσεων που στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, με "πρώτη ύλη" το περιβάλλον και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Αλήθεια, τι να μας πουν οι εμπνευστές της "πράσινης μετάβασης"; Είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην πολιτική της βαθιάς πολεμικής εμπλοκής με "μήλον της Εριδος" τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, που ισοπεδώνει μαζί με τους λαούς και τον φυσικό τους πλούτο από τις βόμβες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας, ενώ συζητιέται πλέον ακόμα και η χρήση πυρηνικών...

Ας σκεφτούμε:

Πόσο υποκριτικό είναι, την ίδια ώρα που μας κουνάνε το δάκτυλο για την ανάγκη να χρησιμοποιούμε χάρτινο ή μεταλλικό καλαμάκι, να κάνουν τα "στραβά μάτια" όταν το κράτος, για λογαριασμό των ΗΠΑ και των εφοπλιστών, μεταγγίζει πετρέλαιο στον κόλπο της Καρύστου, δημιουργώντας πέραν των υπολοίπων και μία εν δυνάμει περιβαλλοντική βόμβα; Οταν κάνουν τα "στραβά μάτια" στον μεγάλο ρυπαντή του πλανήτη, την καπιταλιστική παραγωγή! Σύμφωνα μάλιστα με δικές τους έρευνες, 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 1988.

Γιατί το ίδιο κράτος που δουλεύει ρολόι για να χρηματοδοτεί τους μεγάλους ομίλους, πολεμικό εξοπλισμό και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τον εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής για το χτύπημα του κινήματος, από την άλλη είναι επιλεκτικά ανίκανο να προστατέψει τα δάση και τις ακτές, την πανίδα και τον υδροβιότοπο, τον λαό και τους νέους της χώρας μας, και έτσι έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 βρισκόμαστε "στο ίδιο έργο θεατές";

Γιατί ο νέος κλιματικός νόμος δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την αντιπυρική προστασία και γενικότερα την πολιτική προστασία, ενώ αντίθετα εκτοξεύει περαιτέρω το κόστος της καθημερινότητας των νέων με την αγορά πανάκριβου "πράσινου" εξοπλισμού και των πανάκριβων "πράσινων" καυσίμων, την ίδια ώρα που οι "πράσινοι" επιχειρηματίες "τρίβουν τα χέρια τους" από τα κέρδη;

Απέναντι στην "ατομική ευθύνη" που μας χρεώνουν για να πληρώσουμε εμείς τους σχεδιασμούς της κερδοφορίας τους, εμείς προτάσσουμε την ευθύνη μας για την ενίσχυση του συλλογικού αγώνα που βάζει στον στόχο τις πραγματικές αιτίες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που δείχνει τον δρόμο στον οποίο θα μπαίνει στο επίκεντρο η ευημερία του λαού, λαμβάνοντας υπόψη συνδυασμένα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον για τις ανάγκες του. Σε μια άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου δεν θα υπάρχει το κίνητρο του κέρδους για λίγους, το περιβάλλον θα μπορεί να προστατευτεί ουσιαστικά και να γίνει πραγματικά το έδαφος για μια ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής.

Η αγωνία της γενιάς μας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος να μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης:

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας. Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τη συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων και δυνατοτήτων της χώρας μας για φθηνή Ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη συνδυασμένα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον για τις ανάγκες του λαού.

Επαρκή χρηματοδότηση για προσωπικό, εξοπλισμό και μέτρα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, πλέγμα μέτρων για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής σε κάθε γειτονιά.

Απέναντι στο δικό τους "πράσινο new deal" οι νέοι να προτάξουν το δικό τους σχέδιο, με τους αγώνες, την ορμή, τις διεκδικήσεις τους, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, γιατί "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!"».

Εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την Πολιτική Προστασία
  • Σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. οι ΚΟ ΟΤΑ της Τομεακής Οργάνωσης Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», επιμέλειας του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, «Πολιτική Προστασία: Από ποιον και για ποιον. Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα της στρατηγικής του κεφαλαίου», στο Μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ - Αγίων Ασωμάτων 31, πλησίον ΗΣΑΠ «Θησείο»). Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ.
  • Αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. η Τομεακή Οργάνωση Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα στον Αγιο Στέφανο, με θέμα «Ενας χρόνος μετά τις πυρκαγιές. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία». Θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.
  • Την Παρασκευή 17 Ιούνη στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Θρακομακεδόνων του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στην πλατεία (θεατράκι) με θέμα «Ενας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας του δάσους, της ζωής και της περιουσίας του λαού». Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ