ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο οι σχεδιασμοί για την Ενέργεια και τις επεμβάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ (αριστερά)

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ (αριστερά)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Συνολική ανασκόπηση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων» έγινε στη χτεσινή συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, στη συνάντηση εκφράστηκε «το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ» στη λειτουργία του μηχανισμού «3+1», του σχήματος συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που πρόσφατα διευρύνθηκε και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ως δήθεν «μηχανισμού που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Συζητήθηκαν επίσης η πρόοδος στα σχέδια άρσης των περιορισμών που ακόμα ισχύουν στην πώληση αμερικανικών και άλλων όπλων στην Κύπρο, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι σημαντικές προοπτικές διεύρυνσης και εμβάθυνσης που υπάρχουν, καθώς και η ενεργειακή συνεργασία, μέσω των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα και των αμερικανικών συμφερόντων που δρουν στην περιοχή. Ουσιαστικά η επίσκεψη Πάλμερ επιβεβαίωσε τον επιτακτικό χαρακτήρα που η Ουάσιγκτον προσδίδει στην υλοποίηση των ενεργειακών αλλά και στρατιωτικών της σχεδιασμών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σ' αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ αξιοποιούν και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, την οποία καταδικάζουν στα λόγια μεν αλλά δεν παύουν να απευθύνουν σε όλες τις πλευρές έκκληση για «αποφυγή εντάσεων», τονίζοντας με κάθε αφορμή ότι πρέπει να προχωρήσουν «ακριβοδίκαιοι» συμβιβασμοί.

Στη βάση αυτή, Αναστασιάδης και Πάλμερ συζήτησαν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ειδικά τις «διάφορες πτυχές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ουσιαστικά το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξετάζεται ένας νέος γύρος παζαριών με παλιές και νέες διχοτομικές λύσεις. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο Προδρόμου, ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε να συμβάλουν οι ΗΠΑ «ώστε να επηρεαστεί η Τουρκία για να έχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Νωρίτερα, ο Πάλμερ είχε συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη, με την ατζέντα γεμάτη με όλα «τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για όλη την περιοχή αναδείχθηκε και στις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στο βήμα του οποίου ανέβηκε ο γνωστός Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένας από τους συντάκτες κρίσιμων νομοσχεδίων που κατατέθηκαν πρόσφατα για την ενίσχυση της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ με Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.«Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα επίμαχα νομοσχέδια επαναφέρουν την προσοχή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας.


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παζάρια στο Βερολίνο με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο

Η χτεσινή συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είναι μία από τις τελευταίες απτές ενδείξεις κλιμάκωσης των διαβουλεύσεων και των έμμεσων διαπραγματεύσεων, με στόχο την επισημοποίηση των παζαριών για την επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής ανταγωνιστικών δυνάμεων, πρωτίστως της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά.

Μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ρ. Χαραντινάι, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι θέσεις που προωθεί «βγήκαν πιο ενισχυμένες» μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας πως δεν προτίθεται να δεχτεί αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Ισχυρίστηκε πως ενδιαφέρεται «σοβαρά» για το διάλογο με τη Σερβία με στόχο την... «αμοιβαία αναγνώριση», υποστηρίζοντας πως δεν του ζητήθηκε να άρει τους δασμούς 100% που έχει επιβάλει μονομερώς από τον περασμένο Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να εκβιάσει την αναγνώριση του προτεκτοράτου από Βελιγράδι και Σαράγεβο. Η άρση των δασμών αυτών ζητείται από το Βελιγράδι ως βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο Χαραντινάι, πάντως, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου που προγραμματίστηκε για την 1η Ιούλη στο Παρίσι, είπε πως η κυβέρνησή του θα ζητήσει την «αμοιβαία αναγνώριση» του προτεκτοράτου όχι μόνο από τη Σερβία αλλά και από τις άλλες πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα και η Κύπρος), που δεν το έχουν αναγνωρίσει έως σήμερα για τους δικούς τους λόγους.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως έως αργά χτες το απόγευμα η γερμανική καγκελαρία δεν είχε εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση σε σχέση με τη συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, οι Πρόεδροι Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Ρ. Χαραντινάι, θα έχουν την ευκαιρία μίας, έστω και σύντομης, συνάντησης έως αύριο Σάββατο, στο περιθώριο της τριήμερης συνδιάσκεψης για θέματα ασφαλείας, GlobSec, που ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τουλάχιστον 60 χώρες, οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τον Οκτώβρη συμφωνία Σερβίας - Ευρασιατικής Ενωσης

Στο Σότσι της Ρωσίας, το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου Ρασίμ Λιάτζιτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υπογράψει την 1η Οκτώβρη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU) που αντιπροσωπεύει μία αγορά 183.000.000 ανθρώπων. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του Λιάτζιτς με την υπουργό Εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Βερόνικα Νικίσινα.

Η EAEU απαρτίζεται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και την Κιργιζία.

Η Σερβία, μέχρι σήμερα, έχει υπογράψει συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Στο στόχαστρο η διευρυμένη επιρροή της Κίνας

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

«Εντονη ανησυχία» για τις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιμακούμενης εμπορικής διένεξης των ΗΠΑ - Κίνας εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών που ολοκληρώθηκε στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «δεν είναι καλό για το εμπόριο» όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αδυνατούν να επιλύσουν μια «όχι απαραίτητη σύγκρουση».

Προβληματισμούς και σκέψεις για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών και της Ψηφιακής Επικοινωνίας, εξέφρασαν στη συνέχεια άλλοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύνοδο που θεωρείται «απάντηση» στην πρωτοβουλία 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας (γνωστή και ως Πρωτοβουλία 16+1).

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Σλοβένος Πρόεδρος, Μπόρουτ Πάχορ, τόνισε πως η ιδέα της Πρωτοβουλίας πλέον έχει περάσει «σε νέα περίοδο που σηματοδοτεί την έναρξη περισσότερων δράσεων ενίσχυσης της συνεργασίας» μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν.

Η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, ανέδειξε την «ταχεία πρόοδο» της Πρωτοβουλίας, που όταν ξεκίνησε το 2015 ήταν «διερευνητική συνάντηση». Υποστήριξε πως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη της «πραγματικής συνοχής σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής, στον ατλαντικό χώρο, διότι εκτιμούμε ιδιαίτερα την εταιρική σχέση των ΗΠΑ και βεβαίως της Γερμανίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, που συμμετείχε στο πάνελ, σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να στείλουμε το μήνυμα ότι θα συνεργαστούμε στενά».

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρζεϊ Ντούντα, δήλωσε ότι «ήρθε ο καιρός να περάσουμε από την ανάλυση στη δράση» και σ' αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «είναι σημαντικό» οι χώρες της Πρωτοβουλίας να ακολουθήσουν επενδυτικές πολιτικές που θα τiς βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, τόνισε ότι η Κεντρική Ευρώπη «είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης» της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, σημείωσε ότι η καινοτομία είναι το «κλειδί» για να καταστούν ανταγωνιστικοί πολλοί τομείς όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής στη Λιουμπλιάνα συμμετέχουν, πέρα από Προέδρους χωρών και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα και στρατηγικοί εταίροι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ