ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΣΕΤΕ
Η ώρα της ανταμοιβής των μεγαλοξενοδόχων για τις ... θυσίες τους!

INTIME NEWS

Κολακείες προς το τουριστικό κεφάλαιο για τα ρεκόρ αφίξεων και τη δυναμική ανάπτυξης που παρουσιάζει, παρά τις ...δυσκολίες και τα βάρη που ...βιώνει (!), για τις ...θυσίες που υπέστη (!), δεσμεύσεις για νέα μέτρα και ελαφρύνσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ανάπτυξη του Τουρισμού «εθνική επιτυχία» που τροφοδότησε τη μεγάλη προσπάθεια, για να βγει η χώρα απ' τη στενωπό των μνημονίων, όπως είπε, θέτοντας ως στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση αυτής της εικόνας, δηλαδή της κερδοφορίας ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού κεφαλαίου μέσω των αναγκαίων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων.

Ετσι, με την ανεκδιήγητη αποστροφή προς τους μεγαλοξενοδόχους πως «είστε πλέον σε θέση να δρέψετε καρπούς απ' τις θυσίες προηγούμενων χρόνων», έταξε νέες μειώσεις στη φορολογία απ' τις θυσίες προφανώς του λαού, σαν να μην έφτανε το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που υπάρχει στον κλάδο του Τουρισμού, με την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, την εντατικοποίηση κ.λπ. που γεννούν την τεράστια κερδοφορία των ομίλων.

Θύμισε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση φέτος στο 13% και περαιτέρω στο 11% το 2020, τη μείωση του ΦΠΑ στην Ενέργεια, τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 11% το 2020, την αύξηση του συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων στο 150%, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας για πρόσβαση σε πίστωση επιχειρήσεων που αποκλείονται απ' τον τραπεζικό δανεισμό.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις υποδομές που ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, κομπάζοντας ότι παρέδωσαν το σύνολο των οδικών αξόνων που είχαν παγώσει, ότι πλέον η Ελλάδα έχει σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης, ότι προχωράει νέα επενδυτική φάση και μάλιστα με ζεστό κρατικό χρήμα στο λιμάνι του Πειραιά, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στην κρουαζιέρα, ενώ στα αεροδρόμια της χώρας προχωρά η ανανέωση σύμβασης στο «Ελ. Βενιζέλος», έχουν παραχωρηθεί 14 περιφερειακά αεροδρόμια, κατασκευάζεται νέο στο Καστέλι της Κρήτης, αναβαθμίζονται τα κρατικά περιφερειακά. Με λίγα λόγια, διαφήμισε όλο το πακέτο κρατικών διευκολύνσεων που απολαμβάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και από τη δική του κυβέρνηση για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους.

Μετά τη λεπτομερή αναφορά του κυβερνητικού έργου για τη στήριξη της ανάκαμψης του τουριστικού κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη γενικότερη δουλειά της κυβέρνησης για λογαριασμό συνολικά της αστικής τάξης, μιλώντας, ανάμεσα σε άλλα, για τη διασφάλιση της μακροοικονομικής ασφάλειας της χώρας, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για το «μαξιλάρι» ρευστότητας κ.ά., υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα ελάφρυνσης που νομοθετούνται τώρα είναι απ' το πλεόνασμα και όχι απ' το έλλειμμα όπως συνέβαινε παλιότερα.

Για να υποστηρίξει ότι όλα αυτά και όσα ακόμα σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι δεδομένα, καθώς ο δρόμος της επιστροφής σε πολιτικές αδιέξοδες, σε πολιτικές λιτότητας είναι ένας δρόμος που δεν έχει κλείσει οριστικά, θέτοντας έτσι το κεντρικό προεκλογικό, κάλπικο σε κάθε περίπτωση δίλημμα, αφού ο δρόμος της ανάκαμψης του κεφαλαίου είναι μονόδρομος για το πολιτικό του προσωπικό με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που η διάνοιξή του προϋποθέτει.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Υπόσχεται νέα μείωση φόρου στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα

Δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στους μετόχους προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να υπερθεματίσει έναντι της μείωσης της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων και των μερισμάτων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, δεσμευόμενος να συνεχίσει τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο από εκεί που σταματάει η σημερινή κυβέρνηση έκανε λόγο για «μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας, μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αλλά και μια σειρά εμπροσθοβαρών κινήτρων για επενδύσεις κεφαλαίου». Ανέφερε, ακόμα, ότι σε βάθος τετραετίας οι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι «στο 22% και στο 11%» και «συνολικά το τουριστικό πακέτο να βρεθεί στο 11%». Αναφέρθηκε επίσης σε ένα «σχέδιο τολμηρό, όπου θα "ανταλλάσσουμε" συντελεστή δόμησης, κυρίως ως προς τους κοινόχρηστους χώρους, με μία δέσμευση για ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων», προετοιμάζοντας για νέα «πακέτα» τα κατασκευαστικά μονοπώλια.

Στο γενικό πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ μπορεί να «τρέξει» την καπιταλιστική ανάπτυξη καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η οικονομία δεν πάει πουθενά με ρυθμούς ανάπτυξης του 2%. Χρειάζεται ρυθμούς ανάπτυξης του 3% - 4%, για να αναπνεύσει η μεσαία τάξη. Και αυτή η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από την κατανάλωση. Θα έρθει μέσα από επενδύσεις».

Αναφερόμενος, τέλος, στην έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι υπάρχει ολιγωρία στις «μεταρρυθμίσεις» και με ...πίκρα πρόσθεσε ότι «με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται αυτή η επισήμανση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αργότερα χτες το μεσημέρι, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους 13 εκλεγμένους περιφερειάρχες, ανακοινώνοντάς τους την πρόθεσή του να θεσπίσει «Συμβούλιο των Περιφερειαρχών», όπου θα συμμετέχουν οι περιφερειάρχες και ο πρωθυπουργός, θα συνεδριάζει ανά δίμηνο και θα λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Περιφερειακής Διοίκησης και του κεντρικού κράτους. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για τον «αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες και τη στενή συνεργασία που θα πρέπει να έχουν με την κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν κρίσιμα έργα υποδομής», προφανώς για να υπηρετηθεί από κάθε μετερίζι η διευκόλυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ξεχωρίζοντας τις μπίζνες γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επέμεινε, ακόμα, να υπάρξει «ανακατανομή αρμοδιοτήτων, με τελικό στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη μείωση της γραφειοκρατίας», στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και τη διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

ΚΙΝΑΛ
Σε αναζήτηση «συνθέσεων» για το κεφάλαιο

Τίποτα δεν αποκλείουν στο ΚΙΝΑΛ για την επομένη των εκλογών, στην αναζήτηση «συνθέσεων» και «συναινέσεων» προς την επίτευξη σταθερών κυβερνητικών πλειοψηφιών, που θα περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, με τους ίδιους να αποτελούν εκεί συγκολλητική ουσία.

Την παραπάνω ευελιξία τους τη βαφτίζουν εξυπηρέτηση του «εθνικού συμφέροντος», με πλαίσιο το «Σχέδιο Ελλάδα» που έχουν επεξεργαστεί ως συνταγή για την αναθέρμανση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με διασφάλιση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής», μέσα από μέτρα διαχείρισης της φτώχειας. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» αν κάποιο κόμμα δεν κερδίσει αυτοδυναμία, έχοντας και οι ίδιοι πείρα από τέτοια σχήματα, με αρμόδια στελέχη να λένε χαρακτηριστικά ότι «όπως είδαμε προηγούμενα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δούμε και ένα σχήμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», αναδεικνύοντας ουσιαστικά την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τη διασφάλιση «ομαλότητας» και σταθερότητας για την απρόσκοπτη εφαρμογή πολιτικών και μέτρων υπέρ του κεφαλαίου.

Αυτή είναι άλλωστε η έννοια που τους διατρέχει οριζόντια, όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και αν προτάσσουν κατά καιρούς. Χαρακτηριστικά είναι όσα έλεγε χτες στη Βουλή ο πρόσφατα απομακρυνθείς από το ΚΙΝΑΛ, Ευ. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, χειροκροτούμενος μάλιστα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ευχήθηκε «στην επόμενη Βουλή, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της εθνικής ενότητας, όπως αντιλήφθηκε εκ των πραγμάτων, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, τη σημασία του αγώνα που δόθηκε από το 2010 για τη διάσωση της χώρας». Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε ότι «το μείζον είναι η υιοθέτηση, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, με μία κοινωνία που αντιλαμβάνεται την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και δεν τις αντιμετωπίζει φοβικά», καλώντας ουσιαστικά το λαό να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τις επόμενες θυσίες.

Πιάνοντας και άλλα θέματα που τους καίνε, πέρα από τη διασφάλιση σταθερών εκλογικών κύκλων, παρουσίασε ως μεγάλη υποχρέωση της επόμενης Βουλής την «αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, της Δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων Αρχών, της Δημόσιας Διοίκησης», για ένα κράτος «λειτουργικό, ευφυές και αποτελεσματικό» για το κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και προς προσέλκυση «επενδύσεων» και διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλα συστήματα που, δυστυχώς, δεν διαθέτει πραγματικά και αναφέρομαι στο τραπεζικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Μόνο έτσι έχει νόημα η συζήτηση για ανταγωνιστικότητα, κάλυψη του επενδυτικού κενού, υπέρβαση της στασιμοχρεοκοπίας και της αναιμικής ανάπτυξης, αποφυγή του δημοσιονομικού κενού και διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ