ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
Γαϊτανάκι...

Τις δεσμεύσεις του για νέες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο επανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ξεχωρίζοντας τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% εντός διετίας, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% και μια σειρά ακόμα κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι φιλομονοπωλιακές αυτές δεσμεύσεις έρχονται λίγο καιρό μετά τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και με τις οποίες μειώθηκαν η φορολογία στα μερίσματα από το 15% στο 10% και η φορολογία των επιχειρήσεων στο 25% μέχρι το 2022. Το γαϊτανάκι των «προσφορών» στο κεφάλαιο από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίστηκε χτες με νέες «δεσμεύσεις» κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Εσωτερικών, που προανήγγειλε «στοχευμένα» «αναπτυξιακά» μέτρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.

... προσφορών

Κάπως έτσι συνεχίζεται ο διαγωνισμός για το ποιος μπορεί καλύτερα να κάνει τη δουλειά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ποιος μπορεί καλύτερα να τα πάρει από το λαό για να τα δώσει στο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η προεκλογική «κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου», που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, συνοδεύεται από αναίρεση των λεγόμενων «αντίμετρων», όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει «μία η άλλη» για το λαό, που θα συνεχίζει να ματώνει με τους φόρους και τα χαράτσια. Μ' αυτά και με τα άλλα, δεν περνάει μέρα που να μην επιβεβαιώνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αντιλαϊκό κατήφορο από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή, αφού το πλαίσιο είναι δεδομένο: Θυσίες από τους εργαζόμενους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Ορεκτικό

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη τόσο στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα, όσο και σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, σε μια νέα εκδοχή των παλιών γνωστών παραμυθιών για τη «φιλολαϊκή κυβέρνηση» που την πολεμάνε τάχα τα συμφέροντα. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το τρίτο μνημόνιο και οι εκατοντάδες νέοι μνημονιακοί νόμοι, οι επιπλέον αμύθητες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, οι ιδιωτικοποιήσεις και το πέρασμα στο υπερταμείο της μισής Ελλάδας για 99 χρόνια «προς αξιοποίηση» από τους επιχειρηματικούς ομίλους, η ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου με μέτρα όπως ο κατάπτυστος νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό και τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία, η εκτίναξη της «ευελιξίας» για τους εργαζόμενους και βέβαια η μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση... έκοψαν την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, που αναγκάστηκαν οι καημένοι να τη βγάλουν με ψωμί κι ελιά! Εμείς, πάντως, τη νιώθουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι μικρό πράγμα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι τρώνε και πίνουν στο τραπέζι της τρελής κερδοφορίας που εσύ τους έστρωσες, να παραγγέλνουν από το «μενού» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που εσύ συμφώνησες κι ύστερα να χαριεντίζονται με τον έτερο μνηστήρα της διακυβέρνησης. Οσο για το λαό, για να κόψει μια και καλή την «όρεξη» του κεφαλαίου και των κομμάτων του, έναν τρόπο έχει στις ερχόμενες εκλογές: Ισχυρό ΚΚΕ, για να τους κάτσει στο λαιμό.

Διαγκωνισμός

Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε τις προάλλες σε τηλεοπτική εκπομπή, προσπαθώντας να κρύψουν ότι υπηρετούν το ίδιο αντιλαϊκό σχέδιο και στην Υγεία. Ο λόγος για τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μ. Σαλμά. Για αύξηση των κρατικών προϋπολογισμών στην Υγεία μίλησε ο Α. Ξανθός, επικαλούμενος διάφορες αλχημείες, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνέθλιψαν τις κρατικές δαπάνες στις «συμπληγάδες» των πρωτογενών πλεονασμάτων και της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Διαγκωνίστηκαν για τα πρωτεία στη «σταθεροποίηση του ΕΣΥ», με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή των «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα πλαφόν στα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις, την επέλαση ιδιωτών και «ευεργετών» στα δημόσια νοσοκομεία. Αποκαλυπτική ήταν και η κουβέντα για τους ανασφάλιστους, «τις παρενέργειες της ελεύθερης οικονομίας» (!) όπως τους χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Η κάλυψη των ανασφάλιστων δεν αφορά τους ακραία φτωχοποιημένους, αλλά τη μεσαία τάξη», δήλωσε εξίσου κυνικά ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψε βέβαια και η μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ποιος είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 5,1 δισ. το 2009 στα 2,2 δισ. ευρώ το 2018, από την οποία ο λαός όχι μόνο δεν κέρδισε κάτι, αλλά επωμίστηκε και μεγαλύτερο βάρος από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Οπως και να 'χει, ο ψευτοκαβγάς τους και στην Υγεία είναι καθρέφτης των κάλπικων προεκλογικών διλημμάτων, για το ποιος μπορεί καλύτερα να κατακρεουργήσει δικαιώματα και ανάγκες του λαού. Γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο καταδίκης τους στις εκλογές, αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ.

1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («Κόκκινη Βδομάδα», 7-14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Ανκόνα στις 7/6. Στις 8/6 το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε. Ομως η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησε κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7-14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και ταυτόχρονα πόσο αδύνατη υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.

1917 Με την έγκριση του Ελ. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τούς πολιτικούς του αντιπάλους Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ιωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

1942 Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1950 Ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. Καθήκον του, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Εξήμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.

1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκεινται στο ελληνικό Δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια με την κατηγορία της κατασκοπείας οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' Ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ενωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και «ΚΚΕ Εσωτερικού»/ΕΔΑ) το καταψήφισαν ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ