ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με ατζέντα... πολεμικής προπαρασκευής

Λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ξεκινά σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές» ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις αρχές Ιούλη, στην πορεία παραπέρα κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χτες με δηλώσεις του, έκανε σαφές ευθύς εξαρχής ότι προετοιμάζει τη Σύνοδο του Ιούλη, καθώς «οι αποφάσεις που θα πάρουμε αυτές τις δυο μέρες, θα διασφαλίσουν ότι η Σύνοδος Κορυφής θα ενισχύσει τη Συμμαχία μας για τα επόμενα χρόνια».

Αύξηση δυνάμεων, νέες διοικήσεις και υψηλότερες ετοιμότητες

Η Σύνοδος ξεκινά με πρώτη θεματική ενότητα την «ενίσχυση των δυνατοτήτων αποτροπής και άμυνας» του ΝΑΤΟ, με αποφάσεις για αύξηση του προσωπικού στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να ξεπεράσει τα 1.200 άτομα προσωπικό.

Επίσης, αναμένονται συμφωνίες για εγκατάσταση μιας νέας Διακλαδικής Διοίκησης με χώρο ευθύνης τον Ατλαντικό στο Νόρφολκ των ΗΠΑ και μιας νέας Διοίκησης με κύριο αντικείμενο τη διεκπεραίωση προσωπικού και εφοδίων στην Ευρώπη στο Ουλμ της Γερμανίας. Οι δύο νέες αυτές διοικήσεις «θα είναι σημεία - κλειδί στη μετακίνηση στρατευμάτων μας πάνω από τον Ατλαντικό και διαμέσου της Ευρώπης, χωρίς καθυστέρηση, όποτε χρειαστεί», είπε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, «ώστε να διασφαλίζουν ότι θα έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή».

Στον ίδιο καμβά συνέχισε: «Οι υψηλές ετοιμότητες είναι αναγκαίες σε έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο κόσμο. Οπότε αναμένω να συμφωνήσουμε στην πρωτοβουλία ετοιμότητας του ΝΑΤΟ "Τα τέσσερα τριαντάρια"».

Εξήγησε ότι στόχος τους είναι μέχρι το 2020 τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να έχουν: 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης έτοιμα να αναλάβουν δράση εντός 30 το πολύ ημερών ή και συντομότερα. Διευκρίνισε ότι η «πρωτοβουλία» αυτή δεν αφορά ανάπτυξη νέων δυνάμεων, αλλά την ενίσχυση της ετοιμότητας των υπαρχουσών σε κάθε κράτος - μέλος.

Περισσότερες δαπάνες

Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί και η κατανομή βαρών και οι στρατιωτικές δαπάνες που κάνουν τα κράτη - μέλη, ζήτημα γύρω από το οποίο ξεδιπλώνονται αντιθέσεις και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. «Η τάση (σ.σ. των δαπανών) είναι ανοδική και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το μομέντουμ. Ολοι πλέον οι σύμμαχοι έχουν σταματήσει τις περικοπές και άρχισαν τις αυξήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας ότι σήμερα θα δημοσιοποιήσει και τα πρώτα σχετικά στοιχεία για το 2018, όπου αναμένεται ξανά η Ελλάδα να είναι στις «πρώτες θέσεις».

Ο γγ του ΝΑΤΟ έσπευσε, βέβαια, να διαβεβαιώσει ότι η κατανομή των βαρών δεν αφορά μόνο το ξόδεμα σε χρήματα, αλλά επίσης την αύξηση ικανοτήτων και τις συνεισφορές σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις. Αλλο ένα πεδίο όπου η κυβέρνηση διεκδικεί τα αμερικανοΝΑΤΟικά εύσημα, εφόσον π.χ. προχτές ξεκίνησε εναέριες περιπολίες μέχρι και στο Μαυροβούνιο, χώρια τις άλλες συνεισφορές της, ενώ προχωρά προγράμματα εκσυγχρονισμού μέσων όπως τα «F-16» ή τα αεροσκάφη «P3» κ.τ.λ.

Δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ: «Και σε αυτό το ζήτημα, η τάση είναι ανοδική. Οι σύμμαχοι επενδύουν περισσότερα σε σημαντικό εξοπλισμό και αυξάνουν τις συνεισφορές τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις (...) Αλλα έχουμε ακόμα σκληρή δουλειά μπροστά μας», πρόσθεσε ζητώντας ακόμα περισσότερες «επενδύσεις στην Αμυνα».

Με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική

Οπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, στη δεύτερη ενότητα της Συνόδου θα εστιάσουν στη λεγόμενη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και την «προβολή σταθερότητας». Θύμισε ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στον «Συνασπισμό κατά του ISIS» με τις περιπολίες των ιπτάμενων ραντάρ AWACS και την εκπαίδευση των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτήν τη βάση, θα συζητήσουν σήμερα την προοπτική απόφασης μιας νέας τέτοιας «εκπαιδευτικής αποστολής» στο Ιράκ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, ενώ θα συζητήσουν επίσης την παροχή εκπαίδευσης στην Ιορδανία, «έναν πολύτιμο εταίρο μας στην περιοχή», «όπως και τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε για την Τυνησία, άλλο έναν εταίρο - κλειδί».

Η «στρατιωτική κινητικότητα» ναυαρχίδα της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ

Η ατζέντα της Παρασκευής περιλαμβάνει την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εξ ου και στις εργασίες θα παραβρεθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και οι ΥΠΑΜ από Φιλανδία και Σουηδία. Θα εστιάσουν στην «πρόοδο» που έχουν κάνει από κοινού σε θέματα όπως η άμυνα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές απειλές, οι θαλάσσιες επιχειρήσεις και οι ασκήσεις.

«Εχουμε ήδη απτά αποτελέσματα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ ανταλλάσσουν πλέον σε πραγματικό χρόνο ειδοποιήσεις για κυβερνοαπειλές. Οπως επίσης ότι η ναυτική επιχείριση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» «υποστηρίζει» την επιχείρηση της ΕΕ «Sophia» στη Μεσόγειο.

«Προχωρώντας μπροστά, η στρατιωτική κινητικότητα θα μπορούσε να είναι η ναυαρχίδα της συνεργασίας μας. Και συνεργαζόμαστε για να απομακρύνουμε εμπόδια όπως νομικά, τελωνειακά ή ζητήματα υποδομών. Το να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις μας θα μπορούν να κινούνται ταχέως διαμέσου της Ευρώπης οποτεδήποτε είναι αναγκαίο, είναι προς το συμφέρον όλων μας», τόνισε, έχοντας κατά νου την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την ανάγκη ταχύτερης μετακίνησης στα ανατολικά πρόσθετων μάχιμων ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Η Σύνοδος θα κλείσει με ενότητα για το Αφγανιστάν. Εχουν προσθέσει άλλους 3.000 στρατιωτικούς εκεί και συζητούν πλέον πώς θα επεκτείνουν τη χρηματοδότηση για τη ΝΑΤΟική αποστολή στην πολύπαθη χώρα πέραν του 2020.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» για το Αιγαίο

«Η Τουρκία, όπως έκανε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής, δεν θα δεχτεί τετελεσμένα από την Ελλάδα σχετικά με γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων αμφισβητείται. Προειδοποιούμε την ΕΕ να μη μετατρέπεται σε εργαλείο των πολιτικών μεθοδεύσεων της Ελλάδας».

Αυτά τόνισε χτες, υπενθυμίζοντας τις πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, στον απόηχο της προχτεσινής τοποθέτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου, που επικαλέστηκε χάρτες του ευρωπαϊκού προγράμματος «Natura» για να χαρακτηρίσει «αβάσιμες και αυθαίρετες» τις διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Ο Χ. Ακσόι μίλησε για «βεβιασμένη σύνδεση» ανάμεσα στο «Natura» και ζητήματα που αφορούν τα σύνορα και την επικράτεια των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική βάση. Επιπλέον, ομολογούν ότι η Ελλάδα απλά εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, όπως το "Natura", σύμφωνα με τις πολιτικές της σκοπιμότητες».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αποκαλυπτικός για τα σχέδια των ΗΠΑ σε Βαλκάνια - Ανατ. Μεσόγειο

Το περίγραμμα των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς και το ρόλο που αναμένουν να παίξει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίησή τους, έδωσε την Τρίτη ο A. Γ. Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, αρμόδιος και για Ελλάδα και Τουρκία, σε ομιλία του στο αμερικανικό ίδρυμα Heritage Foundation, στην Ουάσιγκτον.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ «δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Παρέθεσε μια σειρά από λόγους για τους οποίους η Τουρκία παραμένει «ένας κρίσιμος εταίρος», π.χ. από το ρόλο της στην επικράτηση σε βάρος του ISIS σε Συρία και Ιράκ, μέχρι γενικά τη μάχη ενάντια στην «τρομοκρατία» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά και λόγω της βάσης του Ιντσιρλίκ, κλειδί, όπως τη χαρακτήρισε, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και γραμμή άμυνας ενάντια στις αεροπορικές διεισδύσεις των Ρώσων.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα με το ειδικό βάρος» να αντιμετωπίσει τις βλέψεις του Ιράν να κυριαρχήσει στην περιοχή.

Να προχωρήσουν διευθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο

Προβάλλοντας τη γενικότερη εικόνα, ο Μίτσελ αναφέρθηκε γενικά στη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη να μείνει υπό δυτική επιρροή.

Πρόσθεσε - δείχνοντας ευθέως προς σχέδια «συνδιαχείρισης» - ότι αυτό σημαίνει «στενή συνεργασία» με Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό επίσης την επίλυση μακροχρόνιων «διαχωριστικών» ζητημάτων που αφορούν και την Τουρκία «σε αυτόν τον σημαντικό ναυτιλιακό τομέα» (βλ. ΑΟΖ, γενικά θαλάσσιες ζώνες, διαμοιρασμός πλουτοπαραγωγικών πηγών κ.λπ.).

Αναλύοντας, δε, το πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν μια ισχυρότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας καθώς και στην «αναβάθμιση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Στηρίζουμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια (...) Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».

Στο στόχαστρο και η Κίνα

Σημειωτέον, ο Μίτσελ δεν αναφέρθηκε μόνο στη ρωσική δραστηριότητα στη Μεσόγειο, αλλά και στη «δυναμική» πλέον παρουσία της Κίνας, που, όπως είπε, προβάλλει την «επιθυμία» της να «επενδύσει» στην περιοχή. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ονομαστικά στο κινεζικό σχέδιο «One Belt/One Road», χαρακτηρίζοντας τις συνοριακές ζώνες του ΝΑΤΟ στη ΝΑ Ευρώπη μια «νέα παιδική χαρά για την Κίνα», μιλώντας για τα χαρακτηριστικά της πλέον ως μιας παγκόσμιας δύναμης, όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά, με τη ναυτική της βάση στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής.

Εξ ου και έβαλε θέμα ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία ώστε «να στραφεί το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγά του», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους ρόλους που θα σπεύσει να αναλάβει και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Βοήθεια» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Βάζοντας θέμα να κρατηθούν και τα Δυτικά Βαλκάνια «αγκυροβολημένα στη Δύση», ενέταξε και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών:

«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτήν τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία - Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν «βοήθεια» προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ