ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - G7 - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Στο προσκήνιο τα αντίποινα

Ενώ η Μέρκελ προβλέπει «δύσκολες διαβουλεύσεις» στην επικείμενη σύνοδο του G7 στον Καναδά

Εργοστάσιο χάλυβα στη Γερμανία που μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων

Copyright 2018 The Associated

Εργοστάσιο χάλυβα στη Γερμανία που μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι κόντρες μονοπωλίων από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζονται πυροδοτώντας κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ - ΕΕ. Χτες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως θα επιβληθούν δασμοί σε επιλεγμένα προϊόντα τους από τον Ιούλη, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς ύψους 25% στην εισαγωγή χάλυβα και 10% αλουμινίου.

Τόνισε ότι έως το τέλος του μήνα θα καθοριστεί η λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί από χώρες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η αξία των ευρωπαϊκών εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που μπαίνουν στο στόχαστρο των αμερικανικών δασμών ανέρχεται σε περίπου 6,4 δισ. ευρώ ετησίως. Ο Σέφτσοβιτς πρόσθεσε πως το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει και δασμούς μεταξύ 10% και 50% σε επιπλέον αμερικανικές εισαγωγές αξίας 3,6 δισ. ευρώ το Μάρτη του 2021 ή ενδεχομένως νωρίτερα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κρίνει παράνομα τα αμερικανικά μέτρα. Η λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα έχει ανακοινωθεί ότι μπορεί να περιλαμβάνει το ουίσκι, τα παντελόνια τζιν, τις μοτοσικλέτες και μια σειρά προϊόντων χάλυβα.

Τα αντίποινα της ΕΕ θα ακολουθήσουν τα εμπορικά αντίποινα που αποφάσισε πριν από μερικές μέρες ο Καναδάς επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 12,9 δισ. δολαρίων από την 1η Ιούλη, όπως ο χάλυβας, το χοιρινό κρέας και το ουίσκι.

Οι επισημάνσεις της Μέρκελ

«Δύσκολες διαβουλεύσεις» στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) προέβλεψε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο Σαρλεβουά του Καναδά. Η Μέρκελ προειδοποίησε πως δεν θα αποδεχθεί «συμπεράσματα» σε θέματα μεταξύ άλλων που αφορούν π.χ. το εμπόριο, μετά τους πρόσφατους αμερικανικούς δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την ΕΕ και την αποχώρηση των ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες, όπως του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές και η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Είναι προφανές πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τις πολυμερείς συμφωνίες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα μεταβεί στη Σύνοδο στον Καναδά «με καλή πίστη» και θα εργαστεί ώστε να διατηρηθεί «τουλάχιστον ό,τι είχε συμφωνηθεί στην περσινή Σύνοδο του G7 και του G20 για το εμπόριο και τις κλιματικές αλλαγές».

Η Αγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή η επιστροφή της Ρωσίας στο G7 αλλά προς το παρόν «είναι αδύνατη». Απαντώντας σε ερωτήματα που της έθεσαν Γερμανοί βουλευτές κατά την Ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε ότι «το νήμα του διαλόγου» με τη Μόσχα δεν κόβεται, καθώς «υπάρχουν διαρκείς επαφές και στο πλαίσιο του G20». Τόνισε αρκετές φορές πως η ίδια είναι «υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία, δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ μας».

ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ
Προτροπές στις ΗΠΑ για εξαίρεση στις κυρώσεις

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία στην Ευρώπη του Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται οι προτροπές των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθούν οι αμερικανικές εξωεδαφικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες χωρών της ΕΕ που κάνουν μπίζνες στο Ιράν. Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο Λονδίνο, καλώντας την κυβέρνηση της Βρετανίδας ομολόγου του, Τερέζα Μέι, να πάρει αποστάσεις από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να «συμμεριστεί» τις «ανησυχίες» του Ισραήλ για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι προτροπές Ευρωπαίων αξιωματούχων καταγράφηκαν σε επιστολή που απέστειλαν στους Αμερικανούς υπουργούς Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με ημερομηνία 4/6, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας Ολαφ Σολτς και Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Ως στενοί σύμμαχοι, αναμένουμε ότι οι εξωεδαφικές επιπτώσεις των έμμεσων αμερικανικών κυρώσεων δεν θα επιβληθούν σε ευρωπαϊκές οντότητες και ιδιώτες, και συνεπώς οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις πολιτικές μας αποφάσεις», τόνισαν οι αξιωματούχοι στην επιστολή τους, καλώντας επίσης τις ΗΠΑ να μην εξαιρέσουν το Ιράν από το αμερικανικό σύστημα διεθνών τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Επισημαίνουν ακόμη τους βασικούς κλάδους όπου αναμένουν εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως του Φαρμάκου, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της Ενέργειας, των αυτοκινήτων, της Πολιτικής Αεροπορίας, των υποδομών και των τραπεζών. Από την άλλη, υποστήριξαν ότι «συμμερίζονται» τις περισσότερες από τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ιρανικό πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και για «ενέργειες αποσταθεροποίησης» της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η διατήρηση της συμφωνίας του 2015 είναι «η καλύτερη βάση για να συμμετάσχει το Ιράν και να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες».

Η Τ. Μέι, συναντώντας χτες στο Λονδίνο τον Μπ. Νετανιάχου, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να άρει την υποστήριξή της από τη συμφωνία του 2015, επαναλαμβάνοντας (όπως προηγουμένως και οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας) πως είναι «ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη».

Επίσης χτες, στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ σχολίασε πως το πρόσφατο σχέδιο του Ιράν να αυξήσει τις ικανότητες για εμπλουτισμό ουρανίου «δεν είναι ευπρόσδεκτο», καθώς «φλερτάρει με τις κόκκινες γραμμές», αλλά βρίσκεται εντός των ορίων της συμφωνίας του 2015.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Εν αναμονή της Συνόδου των ηγετών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας στις 12 Ιούνη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Προσδοκίες για ευρύτερες ανατροπές υπέρ των αμερικανικών μονοπωλίων σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού αναπτύσσουν οι ΗΠΑ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα έχει ο Πρόεδρός τους Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιούνη στη Σιγκαπούρη, όπως τουλάχιστον ίσχυε μέχρι και χτες, μετά από πολλές αλλαγές.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο «προχωρούν πολύ καλά» και μίλησε για «μια σχέση» που «έχει οικοδομηθεί σε σημαντικό βαθμό», προσθέτοντας ότι «όπως φαίνεται, όλα πηγαίνουν καλά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση...». Οσον αφορά την ίδια τη συνάντηση Τραμπ - Κιμ στις 12/6, χτες ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στη νήσο Σεντόσα της Σιγκαπούρης.

Ενόψει της Συνόδου, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τη Σιγκαπούρη, Βίβιαν Μπαλακρισνάν, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «επιβεβαίωσαν τη στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ - Σιγκαπούρης, που περιλαμβάνει τη διμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, την πρώτη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ στην Ασία». Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για τη διμερή συνεργασία σε πολυμερή Φόρουμ, με δεδομένη και την ανάληψη της προεδρίας της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) από τη Σιγκαπούρη, αλλά και τον «κεντρικό ρόλο» που η συγκεκριμένη Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σε όλη την περιφέρεια.

Ενοχλημένη η Κίνα

Την ίδια στιγμή, την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή αναδεικνύουν οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, η οποία - με αφορμή αμερικανικά δημοσιεύματα πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να στείλει αεροπλανοφόρο στην Ταϊβάν - επέλεξε να επισημάνει με νόημα ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί τον πιο σημαντικό και ευαίσθητο πυρήνα στις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ». Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Τραμπ ενέκρινε διάταγμα με το οποίο αναβαθμίστηκε το επίπεδο εκπροσώπησης ΗΠΑ - Ταϊβάν στη διμερή τους συνεργασία, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο πιο «επιθετική» στάση στην αντιμετώπιση της «πολιτικής της Μίας Κίνας», βάσει της οποίας το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας.

Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσαν, άλλωστε, οι υπερπτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων τύπου «B-52» πάνω από διαφιλονικούμενα τμήματα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Σύνοδος Κορυφής της ισχυρής καπιταλιστικής ένωσης

Την ίδια περίοδο που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) (G7) στις 8-9 Ιούνη στον Καναδά, η συμμαχία πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας, Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), κάνει τη δική της Σύνοδο Κορυφής, στην πόλη του Τσινγκντάο στην ανατολική επαρχία Σαντόνγκ, στις 9-10 Ιούνη. Και μόνο το γεγονός αυτό καταγράφει τον σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο πρώην G8 συμμετείχε και η Ρωσία, αλλά αποβλήθηκε μετά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ και μεταξύ των «7» φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αυξάνει τους δασμούς προκαλώντας αντιδράσεις.

Ακόμα, η συγκεκριμένη παραθαλάσσια κινεζική πόλη επιλέχθηκε και για έναν επιπλέον συμβολισμό, καθώς αποτελεί πύλη για το μεγαλόπνοο σχέδιο των κινεζικών μονοπωλίων των σύγχρονων «δρόμων του μεταξιού», «Μια ζώνη, ένας δρόμος». Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα «αποτελέσει νέο ορόσημο στην ιστορία της Οργάνωσης». Πρέπει να σημειώσουμε ότι η SCO έχει ήδη διευρύνει τη δράση της και περιλαμβάνει τα 6 ιδρυτικά μέλη (Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν) και επίσης από το 2017 προστέθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν. Ακόμα, καθεστώς παρατηρητή έχουν το Αφγανιστάν, η Λευκορωσία, το Ιράν και η Μογγολία, ενώ σε διαδικασία διαλόγου βρίσκονται το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Καμπότζη, το Νεπάλ, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα. Γίνεται κατανοητό ότι τα 8 σημερινά μέλη αποτελούν μια τεράστια αγορά, ενώ είναι η μεγαλύτερη διακρατική καπιταλιστική ένωση και σε έκταση και σε πληθυσμό.

Στη Σύνοδο, όπως κάθε φορά, υπογράφονται και σημαντικές διμερείς συμφωνίες και συνεργασίες, και όπως έχει προαναγγελθεί, τέτοιες αναμένονται και στη συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας, Σι Τζινπίνγκ και Βλ. Πούτιν. Επίσης, αναφέρεται ότι θα υπάρξει συζήτηση για ένα πενταετές πρόγραμμα συνεργασιών της Οργάνωσης, που περιλαμβάνει την καλή γειτονία, την οικονομία και την ασφάλεια.

ΕΕΔΔΑ
Απολογιστική Συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την ετήσια Απολογιστική Συνέλευσή της τη Δευτέρα 18 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ