ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Με όπλο τις θέσεις μας και οδηγό την πείρα μας στις μάχες που έρχονται

Το λιμάνι του Πειραιά είναι μια σημαντική υποδομή. Η αξιοποίησή του συνδέεται με μια σειρά στόχους που έχει το κεφάλαιο, και συγκεκριμένα το πέρασμά του σε φάση ανάκαμψης και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.

Το 2017 έκλεισε με σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του λιμανιού, ενώ και με βάση τα στοιχεία από το πρώτο τρίμηνο του 2018, παρουσιάζει ακόμα πιο αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εξελίξεις στο λιμάνι, και μετά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στο κινεζικό μονοπώλιο της «Cosco», είναι σημαντικές. Το ίδιο το επενδυτικό σχέδιο της «Cosco» (masterplan) προβλέπει μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, από τις οποίες το κεφάλαιο συνολικά προσδοκά οφέλη.

Κέρδη στο κεφάλαιο, επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό

Συγκεκριμένα, από την αστική τάξη επιδιώκονται τα εξής, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε απόλυτη σύμπνοια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρετεί:

-- Να ενισχυθεί η χώρα ως διαμετακομιστικός κόμβος.

-- Να προσελκύσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν συνολικά στη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

-- Να λειτουργήσει η δραστηριότητα και ανάπτυξη του λιμανιού ως «ατμομηχανή» για άλλους κλάδους της οικονομίας, π.χ. logistics, χερσαίες μεταφορές, μεταποίηση, ναυτιλία, κρουαζιέρα, τουρισμό.


-- Να αναβαθμιστεί η γεωπολιτική σημασία του λιμανιού και κατ' επέκταση της χώρας.

-- Με το αντιλαϊκό - αντεργατικό οπλοστάσιο που υπάρχει και που η κυβέρνηση διατηρεί και ενισχύει (βλ. επικείμενη ψήφιση προαπαιτούμενων), προωθούνται οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης.

Η ανάπτυξη του κεφαλαίου δένεται με επίθεση στους εργαζόμενους. Το χτύπημα της ΣΣΕ, η εντατικοποίηση και οι σκληρές συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά «ατυχήματα» είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για την εργατική τάξη, τη νέα βάρδιά της, το λαό συνολικά. Από κοντά και εξελίξεις που υποβαθμίζουν και θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ύπαρξη των «καζανιών του θανάτου» σε Πέραμα (κυρίως) και Κερατσίνι - Δραπετσώνα.

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή της πάλης

Στις εξελίξεις οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, κλαδικές και εδαφικές, που η δράση τους συνδέεται με το λιμάνι, μπαίνουν μπροστά στην υπόθεση της ανάπτυξης της εργατικής - λαϊκής πάλης. Δρούμε πρωτοπόρα, με όπλο την επικαιροποίηση των θέσεών μας για το λιμάνι, πατώντας πάνω στην προγραμματική αντίληψη του Κόμματός μας. Εχουμε τα εφόδια να ανταπεξέλθουμε στην ιδεολογικοπολιτική επίθεση της αστικής τάξης, που γίνεται μέσω των αστικών κομμάτων (από ΣΥΡΙΖΑ έως τη ΧΑ), το κράτος (υπουργείο, Περιφέρεια, δήμοι), την εργοδοσία, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.


Συγκρουόμαστε με χρεοκοπημένες θέσεις για λιμάνι «υπό δημόσιο έλεγχο», λες και την περίοδο που ο ΟΛΠ ήταν κρατικό μονοπώλιο δούλευε για τους εργάτες και όχι για την κερδοφορία των εφοπλιστών. Οι οπορτουνιστές και ρεφορμιστές που υποστηρίζουν αυτήν τη θέση κάνουν λες και δεν «έβραζε» η εκμετάλλευση, λες και δεν είχε θρηνήσει η εργατική τάξη θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, σε συνθήκες που το λιμάνι ανήκε στο Δημόσιο.

Είμαστε απέναντι στη θεωρία ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφελεί και εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Αναδεικνύουμε τις συνθήκες γαλέρας μέσα στις οποίες γιγαντώνει τα κέρδη της η «Cosco», το ξήλωμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών πάνω στα οποία πατά, η πρώτη θέση που έχει παγκόσμια το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο κ.ά.

Συγκρουόμαστε αποφασιστικά με το αντιδραστικό επιχείρημα ότι «οι αγώνες έδιωξαν τις δουλειές», που αναπαράγουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε εκλεπτυσμένα (ΣΥΡΙΖΑ), είτε με ωμό, χυδαίο και πρωτόγονο αντικομμουνισμό (φασίστες της ΧΑ).

Με όπλο τις θέσεις μας, οι κομματικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, καταρχήν των εργατικών. Από την πρόσφατη απεργιακή μάχη στο λιμάνι, και πιο ειδικά στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, από την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έως τον αγώνα για να εφαρμοστεί η Σύμβαση. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, που είναι δεκάδες τα τελευταία χρόνια, έως τις σημαντικές λαϊκές κινητοποιήσεις για το διώξιμο των καζανιών σε Πέραμα και Κερατσίνι - Δραπετσώνα.

Η θέση του ΚΚΕ για το λιμάνι

Κριτήριο για τη θέση του ΚΚΕ για το λιμάνι είναι το κατά πόσο ικανοποιούνται οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, κάτι το οποίο αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με την καπιταλιστική κερδοφορία, την ανάγκη του κεφαλαίου για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Ικανοποίηση των αξιώσεων του κεφαλαίου και των αναγκών της εργατικής τάξης είναι πράγματα ασυμβίβαστα. Και δεν μπορεί να συμβαίνει διαφορετικά: `Η θα δίνεται λύση που θα οξύνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, που αποτελεί όρο ζωής για το κεφάλαιο, ή θα είναι λύση σε ρήξη με την εκμετάλλευση. Κάτι ενδιάμεσο δεν μπορεί να υπάρχει.


Eurokinissi

Από αυτήν τη σκοπιά, το ΚΚΕ τοποθετείται ως εξής: Το λιμάνι του Πειραιά όπως συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία. Μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας μπορούν να υλοποιηθούν κρατικοί φορείς Μεταφοράς και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ώστε να γίνουν μοχλοί πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργαζόμενους, προσφέροντας σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συμβάλλοντας στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της νησιωτικής περιφέρειας και όλου του λαού.

Οι παραπάνω πλευρές, και άλλες ακόμα σε σχέση με τις επεξεργασίες του Κόμματος, αλλά και τη διαρκή συμβολή του στην πάλη στο λιμάνι, θα αναδειχτούν στην εκδήλωση που οργανώνουν οι ΤΟ Μεταφορών και Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο «Οι εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους - Η πρόταση του ΚΚΕ η μόνη απάντηση προς όφελος του λαού», που θα γίνει την Κυριακή 10 Ιούνη, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος θα δώσουν τις επόμενες ώρες τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία της εκδήλωσης. Για να είναι μια μαζική εκδήλωση, που θα ξεχωρίζει η συμμετοχή των εργαζομένων από κλάδους που συνδέονται με το λιμάνι, από τη συμμετοχή νέων εργαζομένων, αλλά και τη σπουδάζουσα νεολαία που διδάσκεται αντιδραστικές θεωρίες στα συγκεκριμένα θέματα. Με μαζικό κάλεσμα στον κόσμο που από τη θέση του έχει συμφέρον και ενδιαφέρον να ακούσει την πρόταση του ΚΚΕ.

Με πείσμα και μαχητικότητα παλεύουμε για την επιτυχία της εκδήλωσης, να είναι λιθαράκι στη δουλειά που έχουν κάνει οι κομμουνιστές και οι οπαδοί του Κόμματος όλο το τελευταίο διάστημα. Ετσι τιμάμε τα 100 χρόνια του τιμημένου ΚΚΕ!


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
Ο Βαγγέλης Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος


Κινητοποίηση χτες στη Σύρο ενάντια στην κυβερνητική φιέστα

Συγκέντρωση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου και πορεία μέχρι το χώρο διεξαγωγής του «αναπτυξιακού» συνεδρίου οργάνωσαν, χτες το απόγευμα, σωματεία και φορείς της Σύρου καταγγέλλοντας την κυβερνητική κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης».

Η πορεία προσέγγισε το θέατρο «Απόλλων», όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η φιέστα της κυβέρνησης. Εκεί τον λόγο πήραν εκπρόσωποι των σωματείων ενώ μια αντιπροσωπεία φορέων κατέθεσε τα ψηφίσματα στη γραμματεία του συνεδρίου. Παράλληλα, ανάρτησαν στο γειτονικό κτίριο του ΟΤΕ πανό με το σύνθημα: «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η επιλογή μας».

«Η εργατική τάξη, ο λαός και το ταξικό κίνημα δεν θα γίνουν χειροκροτητές του "έργου της ανάπτυξης" που εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», αναφέρουν στο ψήφισμά τους, που διαβάστηκε στην κινητοποίηση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κυκλάδων και η Τοπική Διοικούσα Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών - ΟΤΕ Κυκλάδων. Μεταξύ άλλων κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους κυβερνητικούς στόχους για αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας σε αυτούς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλουν «το λιμάνι της Ερμούπολης και τις υποδομές του, το Νεώριο, ενταγμένα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

Δεσμεύσεις στήριξης σε όσους επενδύουν στις Κυκλάδες

Στο μεταξύ, οι εργασίες της «αναπτυξιακής» κυβερνητικής φιέστας ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για βήμα αναπαραγωγής και προπαγάνδισης του μυθεύματος της «δίκαιης ανάπτυξης», ο Γ. Δραγασάκης υποσχέθηκε μια «ανάπτυξη ολιστική, δηλαδή ανάπτυξη περιεκτική, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη για όλους».

Δεν άργησε ωστόσο να εξηγήσει ότι θα πρόκειται για ανάπτυξη για λίγους, υποσχόμενος στο κεφάλαιο που επενδύει στις Κυκλάδες «υποδομές, δίκτυα, προγράμματα», ενεργειακή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατάργησε το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, ανέλυσε τα ...πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας και κατά το «φάτε μάτια ψάρια...» κόμπασε για τη δημιουργία υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής και για το χρήμα που ρέει μέσω ειδικών προγραμμάτων στους επιχειρηματίες που επενδύουν στα νησιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ