ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο μακελειό με πολλά ερωτήματα ενόψει κάλπης

Σε χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων του νέου μακελειού
Σε χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν των θυμάτων του νέου μακελειού
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα δολοφονική επίθεση πραγματοποίησαν αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (3/6), αρχικά με ένα φορτηγάκι στη γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια με μαχαίρια εναντίον θαμώνων εστιατορίων και μπαρ της περιοχής Μπόροου, τρεις νεαροί φανατικοί μουσουλμάνοι, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 48 άλλων. Το περιστατικό πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αύριο Πέμπτη, και είναι το τρίτο από την αρχή του χρόνου.

Τα τελευταία 24ωρα η τρομοφοβία κυριαρχεί, το ζήτημα της ασφάλειας αξιοποιείται στην ενδοαστική κόντρα της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του σοσιαλδημοκράτη Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σε απόσταση αναπνοής. Η Μέι συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας «Κόμπρα» και σημείωσε ότι «απαιτούνται σκληρές συζητήσεις γενικά για το θέμα της χρηματοδότησης των τρομοκρατών και του εξτρεμισμού. Πρέπει να έχουμε σκληρές συζητήσεις με οποιονδήποτε χρειαστεί», εννοώντας και συμμάχους της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.

Οσο για τους δράστες της επίθεσης, που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκαν και είναι ο πακιστανικής καταγωγής Βρετανός Κουράμ Σαζάντ Μπατ και ο Μαροκινολίβυος Ρασίντ Ρεντουάν, που ήταν γνώριμοι των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρώτος μάλιστα είχε βιντεοσκοπηθεί στο ντοκιμαντέρ «Τζιχαντιστές της διπλανής πόρτας» του δικτύου «Channel 4» να ξεδιπλώνει μπροστά στην κάμερα τη μαύρη σημαία των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Ενώ ο τρίτος δράστης ήταν ο 22χρονος μαροκινής καταγωγής Ιταλός Γιουσέφ Τζάγμπα, για τον οποίο δεν έγιναν άμεσα γνωστά παρόμοια στοιχεία.

Η Μέι λοιπόν κατηγορείται πως ευθύνεται για την ανεπαρκή αξιοποίηση πληροφοριών για ύποπτους τρομοκράτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων και επειδή το διάστημα 2010 - 2016, όταν διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, ήταν υπεύθυνη για τις απολύσεις 20.000 αστυνομικών στο Λονδίνο.

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση δημιουργεί η προσπάθεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί στον (πρώτο μουσουλμάνο) δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε μία «άθλια δικαιολογία» για να εξηγήσει δήλωση που έκανε μετά την επίθεση του Σαββάτου, καλώντας τους Βρετανούς να μην ανησυχήσουν βλέποντας αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις μετά την αποχώρηση Τραμπ από τη Συνθήκη του Παρισιού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επιλογή της κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή Συνθήκη του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές, με στόχο την καλύτερη διαπραγμάτευσή της και την προώθηση των συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων που τον στηρίζουν στον ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων ισχυρών δυνάμεων, προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων όχι μόνο στο εξωτερικό (ΕΕ, Κίνα, Ρωσία κ.α.) αλλά και στο εσωτερικό. Κυρίως από μερίδα του κεφαλαίου που βλέπει περισσότερα περιθώρια κερδοφορίας στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και όχι βεβαίως από ευαισθησία για το περιβάλλον.

Το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις οργανώσεων αλλά και κυβερνητών πολλών αμερικανικών πολιτειών. Μεταξύ αυτών και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, ο οποίος, συμμετέχοντας σε φόρουμ στο Πεκίνο, δήλωσε ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής «μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από το φασισμό στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Επιστημών της Κίνας για να δημιουργήσει τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας και να εξερευνήσει άλλες ευκαιρίες για εμπόριο και επενδύσεις που επηρεάζουν θετικά το κλίμα. Συμφώνησαν ακόμη να ιδρύσουν τη Συνεργασία Καλιφόρνιας - Κίνας για Καθαρή Τεχνολογία.

Ενδεικτική της κόντρας ανάμεσα σε μονοπώλια και τμήματα του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ ήταν και η χτεσινή παραίτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Κίνα, Ντέιβιντ Ρανκ. Ο Ρανκ δικαιολόγησε την πράξη του με το ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την απόφαση του Τραμπ.

Επιπλέον, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος και πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε χτες στον ΟΗΕ επιστολή με τις υπογραφές εκπροσώπων άνω των 1.000 οργανισμών, εταιρειών (π.χ. «Apple», «Google», «Nike») και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που διαβεβαιώνουν, υποκριτικά, ότι σκοπεύουν να λάβουν «μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. Επιπροσθέτως, ο Μπλούμπεργκ, προωθώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμά του «Bloomberg Philanthropies» θα προσφέρει στο γραφείο του ΟΗΕ για το κλίμα το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, που ισοδυναμεί με τη συνεισφορά που έπρεπε να καταβάλουν οι ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χτες και επίσημα ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιδιώκοντας αναμόρφωση του σώματος προκειμένου να περιοριστεί η «χρόνια προκατάληψή του κατά του Ισραήλ».

ΚΙΝΑ - ΕΕ
Συμφωνία για το κλίμα, εμφανείς οι αντιθέσεις στο εμπόριο

«Ενότητα» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να εντείνουν τη συνεργασία τους για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού αποφάσισαν η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά την 19η Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των δυο πλευρών, που έγινε στις 1 - 2 Ιούνη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ. Η απόφαση αυτή ήρθε μια μέρα αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Επίσης, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες αφορούσαν το παγκόσμιο εμπόριο, όπου δεν διαφάνηκε μεγάλη «σύμπνοια» απόψεων, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου έγινε και η 12η Επιχειρηματική Διάσκεψη Κίνας - ΕΕ.

«Σήμερα, εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη λήξη της ετήσιας Συνόδου Κορυφής. «Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστεί, με ή χωρίς τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά ότι «δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στην ενεργειακή μετάβαση και στη Συμφωνία του Παρισιού». «Η κοινή ηγεσία μας βεβαιώνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, τους επενδυτές και τους ερευνητές - τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο - ότι οφείλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής παραγωγής άνθρακα», υπογράμμισε.

Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ Κίνας και των 28 κρατών - μελών της ΕΕ τις δεσμεύει να μειώσουν τα ορυκτά καύσιμα, αναπτύσσοντας περισσότερη «πράσινη τεχνολογία». Πρόκειται για νέες επενδύσεις για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η Ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.

Διαφωνίες για το εμπόριο

Την ίδια στιγμή διαφάνηκαν οι διαφορές των δύο πλευρών στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου. Ενδεικτικά, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στην «ανησυχητική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα» σε συγκεκριμένους τομείς, ιδιαίτερα στον κινεζικό χάλυβα, και παρότρυνε το Πεκίνο να επιτρέψει σε ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε συμβάσεις για επενδύσεις στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος». Ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε, μιλώντας στην Επιχειρηματική Διάσκεψη, ότι «στο σύστημα του ελεύθερου εμπορίου μια απόλυτη ισορροπία είναι αδύνατη. Ενώ η Κίνα έχει εμπορικό πλεόνασμα με την ΕΕ, παρουσιάζει έλλειμμα με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία. Ενώ έχει πλεόνασμα με το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία, έχει έλλειμμα με τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Ιρλανδία. Παρά το έλλειμμα στο εμπόριο προϊόντων, η Κίνα έχει έλλειμμα 240 δισ. δολάρια στο εμπόριο υπηρεσιών, τα 40 δισ. με την ΕΕ».

Σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα στον τομέα του χάλυβα, που θίγει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε πως αυτό είναι «ένα κυκλικό φαινόμενο στην οικονομία της αγοράς» και πως «εδώ και δέκα χρόνια έχουμε εισάγει μέτρα ελέγχου στις εξαγωγές χάλυβα. Το 86% του παραγόμενου χάλυβα είναι για εσωτερική κατανάλωση, οι εξαγωγές χάλυβα στην ΕΕ πέρυσι ανήλθαν σε μόλις 6,5 εκατ. τόνους και επίσης η Κίνα εισήγαγε 1,2 τόνους από την ΕΕ», επιχειρηματολόγησε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ αναφέρθηκε ακόμη στην εμπορική διαμάχη Κίνας - ΕΕ για τους δασμούς στο πλαίσιο του άρθρου 15 του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά και στη διαφορετική αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις συνέργειες μεταξύ της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος» και του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν σχετική συνεργασία στο πλαίσιο των πολυμερών αναπτυξιακών θεσμών, όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Επίσης συμφώνησαν να «διεξάγουν διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και να «προωθήσουν τη συνεργασία τους ενάντια στην τρομοκρατία και το βίαιο εξτρεμισμό».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Και επίσημα, το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Με φόντο τη συνεχιζόμενη κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, το Μαυροβούνιο έγινε τη Δευτέρα και επίσημα το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ, παρουσία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον, παρέλαβε το έγγραφο της προσχώρησης από τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς. Παράλληλα, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς, στη διάρκεια τελετής στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ είναι «ιστορικό γεγονός για μία χώρα που έκανε τεράστιες θυσίες τον 19ο και 20ό αιώνα για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της για ελευθερία».

Αντίθετα με τις τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Μέτωπο» χαρακτήρισε την 5η Ιούνη «μία από τις πιο λυπηρές και αναίσχυντες μέρες στην Ιστορία της χώρας». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα είχε νωρίτερα προειδοποιήσει για τις πιθανές δυσμενείς συνέπειες μίας «αντιρωσικής υστερίας στο Μαυροβούνιο», τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα προβοκάτσιας, συλλήψεων Ρώσων υπόπτων ή απέλασής τους σε τρίτες χώρες. Δεν αναφερόταν τόσο στους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο το Μαυροβούνιο, αλλά και τους περίπου 15.000 Ρωσόφωνους που ζουν μόνιμα στη χώρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ