ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση για χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

Στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ένα υπαρκτό πρόβλημα - δηλαδή τις πιάτσες διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε δρόμους της Αθήνας - όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε χτες ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων.

Για νομοθετική τροπολογία που θα επιτρέπει τη δημιουργία τέτοιων χώρων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, μιλώντας μάλιστα για «ιδεολογικές αγκυλώσεις» όσων αντιστέκονται στο φασιστικής έμπνευσης εγχείρημα, που θέλει το πρόβλημα των ναρκωτικών να «κρύβεται κάτω από το χαλί», με το πρόσχημα του ιατρικού ελέγχου. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για δυνατότητα όλων των εξαρτημένων να έχουν την κατάλληλη θεραπευτική φροντίδα και να εντάσσονται «σε κάποιο πρόγραμμα είτε μείωσης της βλάβης είτε υποκατάστασης είτε απεξάρτησης». Δεν είπε κουβέντα για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση, για το ελάχιστο υπάρχον προσωπικό σε αυτές τις δομές, που είναι στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

«Δε μας τιμά καθόλου το θέμα της αστεγίας και της τοξικοεξάρτησης έτσι όπως εμφανίζεται στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. - Αυτό σημαίνει και χώρους ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης; - Αυτό σημαίνει τα πάντα», ήταν οι απαντήσεις του δημάρχου Αθήνας, Γ. Καμίνη, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τέτοιων χώρων, καθώς το πρόβλημα των ναρκωτικών εστιάζεται στο ότι... χαλάει την εικόνα της πόλης και απωθεί τους τουρίστες.

«Η ΝΔ έχει πραγματικά σε υψηλή προτεραιότητα (...) το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται όλοι οι πολίτες», ήταν οι δηλώσεις των Β. Οικονόμου και Ι. Φωτήλα από τον τομέα Υγείας της ΝΔ. «Να δούμε την ασφάλεια της πόλης», είπε μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Ε. Χριστοφιλοπούλου, «είναι άμεσης προτεραιότητας για τη ζωή της πόλης και των πολιτών», ισχυρίστηκε ο Γρ. Ψαριανός από το Ποτάμι.

Την αντίθεση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην πρόταση για χώρους επιτηρούμενης χρήσης, τονίζοντας ότι «αποτελεί βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών». Οπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις των υπόλοιπων κομμάτων, στόχος είναι να απομονωθούν και να συσκοτιστούν τα πολυπαραγοντικά αίτια που προκαλούν και αναπαράγουν την τοξικοεξάρτηση και να μετατοπιστούν σε επίπεδο ιατρικό και δημόσιας τάξης.

Υπενθυμίζουμε ότι σε έξι χώρες της ΕΕ λειτουργούν 78 τέτοιοι χώροι, με αρνητικές συνέπειες για όσους συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημα. Για το θέμα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πριν από μια βδομάδα, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις "πιάτσες" και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και "σωτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη».

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Σύσκεψη για το θέμα των συμβασιούχων

Σε σύσκεψη με θέμα «Ο συντονισμός της δράσης μας και η διοργάνωση κινητοποίησης ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα» καλούν η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου και το σωματείο εργαζομένων του δήμου. Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, καλούνται όλοι οι φορείς της πόλης, τα σωματεία εργαζομένων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα αθλητικά σωματεία, οι εξωραϊστικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι να δώσουν το «παρών» «για να συζητήσουμε για τις μορφές δράσεων και κινητοποιήσεων που θα εμποδίσουν να υλοποιηθούν τα σχέδια για τις απολύσεις των συμβασιούχων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση.

Στην ίδια πρόσκληση υπογραμμίζεται ότι η εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων αφορά γενικά τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μια φορά η αδίστακτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, από κοινού συμφωνημένο με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της, παίρνοντας τα εύσημα από τον ΣΕΒ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τη συνέπεια που δείχνει στην εφαρμογή του αντιλαϊκού ξεζουμίσματος.

Τα μέτρα που εφαρμόζει σαρώνουν τους πάντες! Πριν λίγο καιρό ήταν οι "υπερβολικές" υψηλές συντάξεις των 800 και 1.000 ευρώ που τις πετσόκοψε, αφού προηγούμενα χαράτσωσε κάθε λαϊκή κατοικία με τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα ήρθε η σειρά των συμβασιούχων στους δήμους, που η άδικη και αντεργατική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τους πετά στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι στο δήμο μας απολύονται 46 εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα του δήμου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν αφορά μόνο τους 46 εργαζόμενους, αλλά κάθε Χαϊδαριώτη, κάθε εργαζόμενο, αφού ανοίγει το δρόμο για τις απολύσεις των συμβασιούχων, ενώ ταυτόχρονα απογυμνώνει μια ολόκληρη υπηρεσία του δήμου. Οι επιπτώσεις αυτών των απολύσεων θα γίνουν φανερές με την υποστελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας και τα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών, στη φροντίδα των δρόμων και των δημόσιων χώρων (πλατείες - ΚΑΠΗ - πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα - σχολεία κτλ.».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Σήμερα η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου

Σήμερα Τετάρτη, στις 21.00, στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μέρη της πρόσφατης μουσικής του δημιουργίας από το έργο «Εντεύθεν» και τον κύκλο τραγουδιών «Κρητικός Ορίζοντας», ενώ παράλληλα το κοινό που θα παρευρεθεί θα ταξιδέψει σε αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις από τα διάσημα μουσικά του έργα «Χρονικό», «Ιθαγένεια», «Θητεία», «Ηλιος ο Πρώτος», «Μετανάστες», «Ανεξάρτητα», «Σεργιάνι στον κόσμο», «Τα Τραγούδια του νέου πατέρα».

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Δήμος Αναστασιάδης, Γιώργος Νικηφόρου-Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Λυμπεράκου και ο ιστορικός ερμηνευτής των έργων του συνθέτη, Λάκης Χαλκιάς. Μαζί του και το φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία. Στη συναυλία συμμετέχει η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας, αποδίδοντας το «Μητέρα μεγαλόψυχη» σε διδασκαλία του Σταύρου Σολωμού, από τη λαϊκή λειτουργία του συνθέτη «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σαν μια συνέχεια της συνεργασίας τους στην πρόσφατη εκτέλεση του έργου στο Μεσολόγγι.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Απομάκρυναν πρόσφυγες με δυνάμεις των ΜΑΤ

Eurokinissi

Με επιχείριση της Αστυνομίας στην οποία πήραν μέρος και διμοιρίες των ΜΑΤ, η κυβέρνηση απομάκρυνε από τις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό 600 πρόσφυγες. Δέκα κλούβες κρανοφόρων αστυνομικών απέκλεισαν στις 6.30 το πρωί της περασμένης Παρασκευής το χώρο, «σφραγίζοντας» τις 3 εισόδους του, απομάκρυναν όλους τους αλληλέγγυους και απαγόρευσαν την προσέγγιση των δημοσιογράφων, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες, που κοιμούνταν στις σκηνές τους, να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μπουν σε λεωφορεία. Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Οι οικογένειες (450 άτομα) μεταφέρθηκαν με εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και αστικά λεωφορεία στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα. Οι 150 πρόσφυγες που είναι μόνοι τους, αφού πέρασαν για εξακρίβωση στοιχείων στο Τμήμα Αλλοδαπών, προωθούνται σε διάφορες δομές, στη Θήβα, στο Δερβένι και στα Οινόφυτα. Η δομή στη Θήβα αναμένεται να υποδεχθεί συνολικά 800 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αποτελείται από 65 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αλλά και 65 κοντέινερ.

Εξάλλου, συνολικά, 270 πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις τελευταίες πέντε μέρες, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έως και χτες το πρωί. Από αυτούς οι 75 έφτασαν στη Λέσβο, οι 195 στη Χίο, ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες το ελληνικό συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε όλη τη χώρα βρίσκονται 62.168 πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Συναντήσεις και συσκέψεις για την κινητοποίηση

Με τους δημάρχους Πύργου, Πηνείου και Ηλιδας θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Γεροπαναγιώτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στις 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Ο δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα ενημερώσουν τους δημάρχους για τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της ανεργίας, καθώς και για το πλαίσιο και τα αιτήματα, όπως αναλυτικά περιγράφονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες συσκέψεις, με στόχο να συμμετέχουν ενεργά σωματεία, σύλλογοι, φορείς, ο λαός και η νεολαία στην οργάνωση της κινητοποίησης, που έχει κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα».

Κλείνουν τα Τέμπη

Η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ανακοίνωσε τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης. Κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών, η κίνηση θα πραγματοποιείται κανονικά μέσω των Νέων Τμημάτων και των σηράγγων (Ευαγγελισμός - Σκοτίνα), ενώ πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν ανακοινωθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», στο τηλέφωνο 2410 741440, καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ