ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2016
Σελ. /24
Το «θετικό παράδειγμα»

Μετά το... ανέκδοτο του Σαββατοκύριακου, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα υπερασπιστεί τα Εργασιακά «όπως τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια» (!), ο πρωθυπουργός είπε να μιλήσει στην έκθεση «Ποσειδώνεια 2016» για το περιβόητο παραγωγικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση. Και τι είπε; Οτι «το μοντέλο της ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος»! Ποιο είναι αυτό το «μοντέλο»; Οχι βέβαια το «σχέδιο», το «όραμα», η «καινοτομία» και άλλα τέτοια καλολογικά που αράδιασε ο πρωθυπουργός, αλλά οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, το τσάκισμα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και ο τρελός βαθμός εκμετάλλευσής τους. Και οι πέτρες τα γνωρίζουν όλα αυτά, που για τον πρωθυπουργό αποτελούν ένα «θετικό παράδειγμα». Ακρως ενδεικτικό για το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαντάζεται την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, αλλά και για το μέγεθος του παραμυθιού που διακινεί με πάθος, περί τάχα «ανάπτυξης για όλους» και με κοινωνικό πρόσημο.

Τους θέλει «πρόβατα επί σφαγή»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την περασμένη βδομάδα σε εκδήλωση του Γερμανικού Ινστιτούτου, είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, ενώ μετά το καλοκαίρι οι δανειστές θα ασκήσουν πιέσεις για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τα Εργασιακά. Και τόνισε πως πρέπει να γίνουν και αυτές οι μεταρρυθμίσεις και θα γίνουν, αλλά ζήτησε να έχει η κυβέρνηση στήριξη από τα συνδικάτα στον αγώνα που θα δώσει. Είπε, ακόμη, ότι σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό συμβιβάστηκε και, τελικώς, «κάτι κερδίσαμε». Ομολόγησε, τέλος, ότι οι νέοι θα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από ό,τι σήμερα σε όλους τους τομείς.

Τι είπε ο υπουργός με λίγα λόγια; Οτι όπως με το νόμο - καρμανιόλα για το Ασφαλιστικό, που μείωσε κι άλλο τις συντάξεις αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, και για το Φορολογικό, που επιβάλλει νέα φοροληστεία στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, έτσι και με τα Εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, θέλει τη στήριξη των συνδικάτων για να θυσιάσει στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών όσα ακόμη δικαιώματα έχουν απομείνει στην εργατική τάξη! Θέλει τους εργαζόμενους πρόβατα επί σφαγή στην πολιτική κυβέρνησης - επιχειρηματιών. Στο χέρι των εργαζομένων είναι να μην αποδεχτούν αυτόν το ρόλο, να μη συναινέσουν, να απορρίψουν τους πρόθυμους στυλοβάτες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στα συνδικάτα, να παλέψουν σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και την εξουσία του.

Τεμενάδες

Χαιρετίζοντας ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, σε ελληνοαμερικανικό συνέδριο, που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου, υπογράμμισε: «Η κρίση μάς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να ξεκινήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό κλίμα που η Ελλάδα χρειάζεται, ώστε να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική (...) Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές και ενισχυμένες (...) ως κυβέρνηση έχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον. Εχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα (...) Απαλλάσσουμε την επιχειρηματικότητα από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες (...) Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος επιχειρεί να συνδυάσει ένα δυναμικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με μια έκρηξη των ιδιωτικών και κοινωνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (...) Η σημαντική γεωπολιτική, γεωστρατηγική και γεωοικονομική θέση της Ελλάδας είναι γνωστή. Πολύ γνωστές επίσης είναι οι παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ (...) Η πρόσφατη επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων των συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και η επικείμενη συμφωνία με την Ιορδανία, δημιουργούν πρόσθετες προϋποθέσεις σταθερότητας (...) Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ένας σημαντικός πόλος σταθερότητας και της από κοινού ανάπτυξης στην περιοχή. Ας επωφεληθούμε από αυτό, κοινωνικά και οικονομικά»... Τι άλλο να ζητήσουν; Δεν έχουν ματαδεί από άλλη κυβέρνηση τέτοιους τεμενάδες κεφάλαιο, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Κάν' το όπως ο Τσίπρας...

Μεγάλη πέραση έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους κύκλους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και τους αστούς ηγέτες μεγάλων καπιταλιστικών κρατών. Ας δούμε μερικές δηλώσεις θαυμασμού για τον πρωθυπουργό από τα «γεράκια των αγορών», όπως τους χαρακτήριζε ο Αλ Τσίπρας πριν από μερικά χρόνια.

«Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τον Τσίπρα, που καταφέρνει και μένει στην εξουσία παρά τα τόσα μέτρα». Το είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, την περασμένη Παρασκευή.

«Ζηλεύω τον Τσίπρα. Πέρασε 7.500 σελίδες με μέτρα χωρίς καμία αλλαγή». Το είπε ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός της Γαλλίας, την περασμένη Παρασκευή.

«Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες». Το είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, την περασμένη Δευτέρα.

Κυριολεκτικά τον έχουν κάνει παράδειγμα προς μίμηση τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, για το πώς μπορείς να τσακίζεις έναν ολόκληρο λαό και για το πώς με τόση άνεση την ίδια στιγμή μπορείς να εξυπηρετείς τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Και βέβαια, αυτό που τους εντυπωσιάζει - και δεν το αρνούνται - είναι το πόσο μεγάλη είναι η ταχύτητα υλοποίησης αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Και εις ανώτερα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρέρ.

1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («κόκκινη εβδομάδα», 7 - 14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Αγκόνα στις 7/6. Στις 8/6, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία της Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις, η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε. Ομως, η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7 - 14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη ταυτόχρονα υπήρξε η πολιτική του οργάνωση.

1917 Με την έγκριση του Ελ. Βενιζέλου, οι Γάλλοι εξορίζουν στην Κορσική τους πολιτικούς του αντιπάλους, Δημήτρη Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ιωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δουσμάνη.

1942 Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μιντγουέι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

1950 Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης φτάνει παράνομα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, όπου βρισκόταν ως πολιτικός πρόσφυγας. Καθήκον του, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, ήταν η αναδιοργάνωση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων. Εξίμισι μήνες μετά από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Μπελογιάννης θα πέσει στα χέρια της Ασφάλειας (20/12/1950), θα δικαστεί (δύο φορές) και θα εκτελεστεί στις 30/3/1952.

1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Αλαν Τιούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκειντο στο ελληνικό Δίκαιο.

1960 Καταδικάζονται σε ισόβια, με την κατηγορία της κατασκοπίας, οι κομμουνιστές Γιάννης Λίππας και Περικλής Πεταλωτής.

1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες.

1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β' Ταξιαρχίας του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.

1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ενωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ «Εσωτερικού»/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω Σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org