ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
Εκπτώσεις που ζητάνε αντίσταση

Ο καυγάς για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ στα πρωτοσέλιδα δείχνει φτώχεια πολιτικής. Πιάστηκαν ορισμένοι από αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για να αποδείξουν ότι μια άλλη διαχείριση είναι εφικτή. Καλούν το λαό να πάρει το μέρος αυτού ή του άλλου τμήματος του κεφαλαίου για το πώς θα μοιραστεί η ζημιά από την καπιταλιστική κρίση. Κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι με τη μια ή την άλλη παραλλαγή στις θέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί σ' ένα συμφωνούν: Τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν. Και είναι αναγκασμένοι σ' αυτή τη συμφωνία, αφού είναι κοινός παρονομαστής τους η θέση ότι για να ανέβει η κερδοφορία πρέπει να κατεδαφιστούν τα λαϊκά δικαιώματα.

Ο καυγάς για την επιλογή ιμπεριαλιστή έχει και παρενέργειες: Την Κυριακή συνεδριάζει στην Αθήνα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλαδή το κόμμα που και έχει υπογράψει ως ευαγγέλιό του τις ευρωπαϊκές συνθήκες, και βάζει διαρκώς πλάτη για τη στήριξη των πολιτικών της ΕΕ. Για να εμφανιστεί ως φιλολαϊκή αυτή η συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι μέλος του, ανέλαβε να οργανώσει και μία παράλληλη «συνάντηση κινημάτων», που θα συμβάλει ώστε οι ηγέτες του ΚΕΑ να είναι άμεσα «γειωμένοι» με τα κινήματα. Τέλεια. Στο σχετικό πρόγραμμα, πέρα από κάθε πικραμένο που αυτοανακηρύσσεται «κίνημα», φιγουράρουν πρώτες πρώτες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η γνωστή παροιμία θέλει να βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Εδώ βάζουν την πλέον έκφυλη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα να παριστάνει τον αντάρτη. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά λίγη τσίπα δεν βλάπτει.

***

Πού ζουν και πού μετράνε τα εισοδήματα αυτοί εκεί στη Στατιστική; Από πού βγάζουν ότι τα νοικοκυριά έχουν διαθέσιμα 1.824 ευρώ για μηνιαία δαπάνη; Το κόλπο είναι στη φράση «μέση μηνιαία δαπάνη». Βάζουν τον φραγκάτο δίπλα στον εξαθλιωμένο και βγάζουν μέσο όρο. Η ζωή όμως δεν πάει με μέσους όρους.

Ακου! 1.824 ευρώ... Πού, σε ποιο εργατόσπιτο με τους δυο και τρεις ανέργους, με τους πετσοκομμένους μισθούς, με τις συντάξεις πείνας, μπαίνουν τόσα λεφτά για να δαπανηθούν κιόλας; Αν κάτι μένει από την καταγραφή τους είναι η επιβεβαίωση ότι κάθε νοικοκυριό κόβει κάθε μήνα τουλάχιστον 500 ευρώ από τις άμεσες ανάγκες του.

***

Στο μεταξύ: Στο πανεπιστήμιο ανακαλύπτουν και πάλι τον παιδονόμο και τιμωρούν με εξάμηνη στέρηση σπουδών φοιτητές που πήραν μέρος σε πολιτικές συγκεντρώσεις. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης γυρνά ανά την Ελλάδα να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη». Σε κάθε περίπτωση η αστική τάξη κάνει καθαρό πως έχει λόγους να ανησυχεί και παίρνει προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που στάλθηκε ήδη για υπογραφή προβλέπει ότι ένα 24ωρο πριν ο αστυνομικός διευθυντής θα εκτιμά το μέγεθος της διαδήλωσης και θα αποφασίζει αν θα γίνει ή όχι. Στην πρεμούρα τους να απαγορέψουν τις διαδηλώσεις δεν κρύβονται. Και για να μη χρεωθούν το πολιτικό κόστος μεταθέτουν την ευθύνη στους αστυνομικούς διευθυντές, που βεβαίως και θα αποφασίζουν για το νόμο και την τάξη.

***

Στην «Καθημερινή» ομολογούν ότι τα προγράμματα για την ανεργία δεν αφορούν την ανεργία αλλά το προσωρινό βόλεμα κάποιων παιδιών. Η διαφωνία είναι στο ποιανού τα παιδιά θα πάρουν ένα επίδομα απασχολησιμότητας. Η απόλυτη έκπτωση.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας για τα παιδιά να αντισταθούν σ' αυτήν την ξεφτίλα. Είναι θέμα για τους γονείς να αντισταθούν στην έκπτωση των παιδιών. Είναι θέμα κάθε εργάτη να παλέψει. Για όλων τα παιδιά.

Ετσι που να συναντιούνται στο δρόμο του αγώνα οι γενιές. Οι παππούδες που δεν φώναζαν χτες μόνο για τη σύνταξή τους αλλά για το δίκιο των εγγονιών. Και τα παιδιά που θα διαδηλώνουν αύριο με ευγνωμοσύνη στους παππούδες.


ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: «Παρέχει το δικαίωμα στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή να αποφασίζει αν κάποια διαδήλωση είναι μικρή για τη σημασία του δρόμου στον οποίο πραγματοποιείται και να ενημερώνει τους διοργανωτές, ακόμα και προφορικά σε πρώτη φάση, ότι δεν μπορούν να καταλαμβάνουν όλο το οδόστρωμα και να διακόπτουν την κυκλοφορία» (στο ΕΘΝΟΣ)

ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ: «Εκρηξη ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών και μαχαίρι στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών που κόβουν από παντού για να πληρώσουν τη διατροφή, τη θέρμανση τις μετακινήσεις και τη στέγασή τους προκαλεί η κατάρρευση των εισοδημάτων και η ακρίβεια στην αγορά (...) κάθε έλληνας έκοψε 488 ευρώ από τα έξοδά του κάθε μήνα (...) από τα 1.824 ευρώ της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών τα 355 ευρώ κατευθύνονται στην κάλυψη διατροφικών αναγκών άλλα 240 ευρώ για τις μεταφορές και τα 230 ευρώ στα έξοδα στέγασης» (στοιχεία της Στατιστικής / στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ)

ΕΞΑΓΟΡΑ: «Ανταλλαξιμότητα εισιτηρίων (...) το πρόγραμμα που πρόκειται να εξαγγελθεί σύντομα από τον ΟΑΣΑ στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου της εισιτηριομεταβίβασης και αφορά τη δυνατότητα παροχής έκπτωσης σε επιβάτες που επιστρέφουν τα ακυρωμένα τους εισιτήρια» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΧΩΡΙΣ ΠΕΛΑΤΕΣ: «Οπως επισημαίνουν οι έμποροι, η απελευθέρωση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα "απλώς θα αναδιανείμει τα ελάχιστα διαθέσιμα κατανάλωσης, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και την ρευστότητα να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή"» (στα ΝΕΑ)

ΚΑΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ: «Η ανεργία των νέων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί δραστικά (...) πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή και ηρεμία λόγω των υψηλότατων ποσοστών ανεργίας (...) δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο (...) τα κυβερνώντα κόμματα πρέπει να προσέξουν πολύ, γιατί αλίμονο αν χρησιμοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για να (ξανα)- βολευθούν "δικά μας παιδιά". Κάτι τέτοιο θα επέτεινε, και δικαιολογημένα, την αγανάκτηση και ασφαλώς δεν θα ήταν λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ: «Τι μένει για μια φθίνουσα αυτοκρατορία όπως οι HΠA για να περιφρουρήσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή χωρίς το κόστος μιας απευθείας στρατιωτικής παρέμβασης ή έστω το πολιτικό κόστος της κύριας ευθύνης σε μια καθεστωτική ανατροπή; Τι άλλο παρά η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η χειραγώγηση των εσωτερικών αντιθέσεων όλων των κρατών της περιοχής (...) Το μοντέλο είναι παλιό καθώς το χειρίσθηκε αριστοτεχνικά μια άλλη φθίνουσα αυτοκρατορία, η Βρετανία από την Ινδία μέχρι τη Μέση Ανατολή» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΝΤ καρφώνει ΕΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο τραπέζι νέο «κούρεμα» του χρέους από το ΔΝΤ

ΔΝΤ: Κάναμε πολλά λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

ΤΑ ΝΕΑ: Κάναμε λάθος με τη λιτότητα

Η ΑΥΓΗ: Το ΔΝΤ ομολογεί το έγκλημα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ακίνητα το σχέδιο για φόρο ανά τετραγωνικό

ΕΘΝΟΣ: Ο νέος φόρος για όλα τα ακίνητα το 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Χαράτσι για όλους και για όλα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φόρος με το μέτρο για κατοικίες, χωράφια

Η ΕΛΛΑΔΑ: Τελική επίθεση στα ακίνητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Με αλλαγές - έκπληξη ο φόρος στα ακίνητα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καθηγητές παιδονόμοι

Ο Σύλλογος φοιτητών έκανε για πέντε μέρες κατάληψη, το Σεπτέμβρη του 2011, ενάντια στο νόμο πλαίσιο. Οι καθηγητές αρνήθηκαν να ορίσουν νέες ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων εκείνων των πέντε ημερών, παρά το γεγονός ότι υπήρχε τουλάχιστον μια βδομάδα «νεκρή» μέχρι την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Ο Σύλλογος φοιτητών κινητοποιήθηκε για να μη χαθούν αυτά τα μαθήματα της εξεταστικής και η επόμενη κίνηση της κοσμητείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής ήταν να διαλέξει 12 φοιτητές, μέλη του ΔΣ του φοιτητικού Συλλόγου και άλλους φοιτητές που ήταν πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις για... να τους περάσει από Πειθαρχικό Συμβούλιο για τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κινητοποίηση! Το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε τελικά εν κρυπτώ πριν δυο μήνες και επέβαλε πρωτόγνωρες ποινές (...)

Αντιδραστική κατρακύλα

Πρόκειται για αντιδραστική κατρακύλα αποκαλυπτική του τι σημαίνει ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Πρόκειται για μια τιμωρητική απόφαση που δίνει μήνυμα ότι οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να κινητοποιούνται (!) ούτε καν... για τα μαθήματά τους! Οποιος σηκώνει κεφάλι την πληρώνει και μάλιστα ακριβά! Γιατί για ένα φοιτητή που προέρχεται από τα λαϊκά στρώματα, το να του επιβάλεις να καθυστερήσει τις σπουδές του για ένα εξάμηνο είναι βραχνάς στο λαιμό της οικογένειάς του, που έτσι κι αλλιώς κάνει μια σειρά θυσίες για να ανταποκριθεί στο κόστος σπουδών. Οταν δε, αντιμετωπίζονται έτσι, φοιτητές που ζητούσαν να δώσουν εξετάσεις, το μήνυμα τρομοκρατίας απέναντι στο κίνημα είναι πολλαπλάσιο: Ο απλός φοιτητής θα το σκεφτεί δυο και τρεις φορές για να συμμετάσχει σε μια κινητοποίηση π.χ. ενάντια σε μια επιχειρηματική συμφωνία του πανεπιστημίου του...

Οργανωμένη συλλογική απάντηση

(...) Απέναντι σε όλα αυτά ένας δρόμος υπάρχει: Γερή οργάνωση και συλλογική απάντηση από το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα. Είναι φανερό ότι αν λυγίσουν οι φοιτητές, αν σκύψουν το κεφάλι, η κατάσταση μέσα στα ιδρύματα θα γίνει ακόμα χειρότερη, θα γίνει ασφυκτική, θα καταστέλλεται «ό,τι κινείται κι αναπνέει». Κι αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες και στις σπουδές και στην ανάπτυξη της επιστήμης. Οργάνωση των φοιτητών στα έτη, στους συλλόγους τους, ζωντάνεμα των συλλόγων και περιφρούρησή τους από εκφυλιστικά φαινόμενα και διαδικασίες, συσπείρωση στο ΜΑΣ, συμπόρευση με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, συμμετοχή και συλλογική δράση όλων, με μια φωνή και μια γροθιά, για τη ζωή τους μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο, κόντρα στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ», για το μέλλον τους... Αυτός είναι ο δρόμος! (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ