ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2011
Σελ. /40
Φερέφωνο της κυβέρνησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΠΑΣΚΕ βάλλει κατά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, επαναλαμβάνοντας όμως τα ίδια γνωστά επιχειρήματα με τα οποία όχι μόνο θολώνει τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, αλλά το χειρότερο φορτώνει στο λαό μερίδιο της ευθύνης «για να σωθεί η χώρα». Αναπαράγει δηλαδή με διαφορετική δοσολογία τον εκβιασμό της κυβέρνησης.

Ισχυρίζεται η ΠΑΣΚΕ ότι τα μέτρα εκτός από «άδικα» είναι «άνισα» και «αναποτελεσματικά». Μόνο που τα μέτρα είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικά αλλά για το κεφάλαιο. Η ΠΑΣΚΕ δεν μπαίνει στον κόπο να δει τους ταξικούς διαχωρισμούς και πώς θα μπορούσε, αφού γι' αυτήν εργάτες και καπιταλιστές δεν είναι αντίπαλοι, αλλά «κοινωνικοί εταίροι».

Τάσσεται όχι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά των «γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων» και φωνασκεί περί «εκποίησης». Στην πραγματικότητα είναι πέρα για πέρα συνεπής με το ρόλο της, αφού είναι αυτή που την προηγούμενη δεκαετία στήριξε τις ιδιωτικοποιήσεις και τώρα φωνάζει για την «ουρά», αλλά όχι για το βόδι που πουλήθηκε.

Καλεί την κυβέρνηση «να απαγκιστρωθεί από την αδιέξοδη πολιτική», δημιουργώντας νέες αυταπάτες στους εργαζόμενους και στο διά ταύτα ζητά «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» για «να σωθεί η χώρα». Λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής, αφού γι' αυτήν «όλοι» έχουν ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν, μαζί και οι εργαζόμενοι για να σώσουν τη χώρα. Τι άραγε διαφορετικό ζητάει η κυβέρνηση;

Ανατροπή και λαϊκή εξουσία

«Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν σε ομιλία του στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Πράγματι, από τη σκοπιά των δανειστών, της τρόικας, αλλά και της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας, η παραπάνω εκτίμηση πατάει σε γερά πόδια. Η στρατηγική του μνημονίου όχι μόνο δεν απέτυχε, αλλά κατάφερε μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα να κάνει πράξη σημαντικές αντιλαϊκές και αντεργατικές ανατροπές που επί δεκαετίες σχεδίαζαν τα επιτελεία της πλουτοκρατίας, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους. Αυτός ήταν και ο πραγματικός στόχος του μνημονίου και αυτό, είναι αλήθεια, από την πρώτη στιγμή το έλεγαν τα στελέχη της τρόικας, αναγορεύοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Από την άποψη αυτή τα αποτελέσματα της στρατηγικής του μνημονίου είναι χειροπιαστά και θα γίνουν περισσότερο το επόμενο διάστημα, γιατί, όπως είπε ο Π. Τόμσεν, το μνημόνιο «σαν ζωντανός οργανισμός πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούργιες ανάγκες». Είναι φανερό πια πως το μνημόνιο είναι το «όχημα» για την υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας σε συμμαχία με την τρόικα. Με ή χωρίς μνημόνιο την ίδια πολιτική θα εφάρμοζαν, την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν μπορεί λοιπόν να απαλλαγεί από αυτή ο λαός αν δεν αποφασίσει να αγωνιστεί για την ανατροπή της βάζοντας σκοπό να κατακτήσει τη δική του εξουσία.

Γκρέμισμα του συστήματος των εκμεταλλευτών

«Μισθός 592 ευρώ μεικτά ή άνεργος"» είναι το εκβιαστικό και θρασύτατο δίλημμα που θέτει η υπουργός Εργασίας για να δικαιολογήσει τα νέα αντεργατικά μέτρα, που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο, που καθιστούν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μείωση της αμοιβής των νέων από τα 18-25 έτη στο 80% του βασικού μισθού, δηλαδή στα 592 ευρώ μεικτά, η Λ. Κατσέλη στη χτεσινή συνέντευξή της στα «Νέα» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι ότι το 40% των νέων στις ηλικίες από 14 έως 24 ετών δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Επομένως, η ρύθμιση αυτή δεν αποτελεί μέτρο μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά δημιουργεί κίνητρο απασχόλησης γι' αυτούς που έχουν μηδενικό εισόδημα»(!). Με τη λογική αυτή, που είναι η κυρίαρχη λογική στην ΕΕ, μετά από ένα διάστημα και επειδή η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση του κατώτατου μισθού για να δώσει τάχα νέο κίνητρο στους εργοδότες να κάνουν προσλήψεις. Το ίδιο θα επαναλαμβάνεται διαρκώς, ταυτόχρονα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μέχρι να κατέβουν οι μισθοί, πρώτα της νέας γενιάς και στη συνέχεια συνολικά της εργατικής τάξης, στα επίπεδα των «σημαντικότερων εταίρων της ΕΕ», δηλαδή της Κίνας και των ΗΠΑ, εκείνα τα επίπεδα δηλαδή που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτός είναι βέβαια και ο πραγματικός στόχος και όχι βέβαια η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που τους χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για να κατεδαφίσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Αν δεν ανατραπεί λοιπόν το σύστημα των εκμεταλλευτών, δεν υπάρχει ελπίδα για τον εργαζόμενο λαό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πλημμυρίσουν οι συγκεντρώσεις της ΚΝΕ

Καθένα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα κι έχουν πλήξει το εισόδημα, τα δικαιώματα και συνολικά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών οικογενειών, έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στη νεολαία, στα παιδιά των εργατικών οικογενειών. Τώρα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βάζουν ακόμα πιο έντονα στο στόχαστρό τους τους νέους: Με το να δουλεύουν ως τα 25 τους αμειβόμενοι με 500 ευρώ, με τη διεύρυνση από τα δυο στα τρία χρόνια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με τη διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας. Παράλληλα με τα νέα φορολογικά μέτρα, το παραπέρα χτύπημα σε μισθούς, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις, τη γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης με διάφορες μορφές (μαθητεία, δοκιμασία κ.ά.) διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο για τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγή, που μπορεί να επιβάλλεται με αφορμή την κρίση, αλλά δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα, έρχεται για να μείνει...

Απέναντι σ' όλα αυτά η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας απαντάει εύστοχα: «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε». Καλεί κάθε νέο και νέα να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις σημερινές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις συναυλίες που θα ακολουθήσουν με «Ενα τραγούδι για τον άνεργο, το νέο εργάτη, το μετανάστη». Δεν χωράνε αυταπάτες ότι τα μέτρα παίρνονται για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Τις τελευταίες δεκαετίες παίρνονται διαρκώς μέτρα που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, αλλά η ανεργία - ειδικά στους νέους - παραμένει σταθερά υψηλή. Εξάλλου, η ελαστικοποίηση της εργασίας δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ξεζουμίζει κάθε εργαζόμενο μέχρι εκεί που δεν παίρνει κι όχι να ανοίγει νέες θέσεις εργασίας.

Ενα τέτοιο εργασιακό καθεστώς για τους νέους, τους μαθαίνει από πολύ νωρίς να δουλεύουν και να ζουν με πολύ μειωμένες προσδοκίες. Στον 21ο αιώνα, με τα άλματα που έχει κάνει η επιστήμη και η τεχνολογία και με τις δυνατότητες που υπάρχουν είναι εφιαλτικό να μαθαίνεις στους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να ζουν με ένα πιάτο φαΐ και μόνο. Γιατί αυτό σημαίνει να δουλεύει ο νέος με 500 ευρώ. Οι ανάγκες για την αναπαραγωγή της ίδιας της εργατικής δύναμης - κι όχι για καμιά πολυτέλεια -, για να μπορεί δηλαδή ο εργαζόμενος να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, να μπορεί να κάνει παιδιά και να τα μεγαλώνει με υγεία, ασφάλεια κλπ., απαιτούν πολύ περισσότερα. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκύπτει μέσα από προηγούμενα και νέα μέτρα, όχι μόνο από το χτύπημα στους μισθούς, αλλά συνολικά από όλα τα μέτρα που υποβαθμίζουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει «ανταγωνιστικότητα» για το κεφάλαιο: Το ολοένα και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Να γιατί πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Να γιατί πρέπει να πλημμυρίσουν σήμερα οι συγκεντρώσεις της ΚΝΕ. Να γιατί αύριο και κάθε μέρα πρέπει οι χώροι δουλειάς, οι σχολές και οι συνοικίες να γίνουν κάστρα της ανειρήνευτης πάλης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ