ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ
Μεθαύριο η απεργία

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη οριστικά σε όσους ξεπουλούν στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ για να μπει φραγμός στην αντεργατική λαίλαπα
Σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ για να μπει φραγμός στην αντεργατική λαίλαπα
Απεργία στις 9 Ιούνη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες ενάντια στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και σχέσεων. Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που οργανώνει στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

Την ίδια μέρα, στο Δημόσιο θα γίνει στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) για τους εργαζόμενους στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης καθώς και στους νομούς όπου τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια. Ακόμα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, τη μέρα της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες θα γίνουν στάσεις εργασίας ως εξής: μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), έναρξη βάρδιας έως 9 π.μ. και 9 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Μετρό, έναρξη βάρδιας έως 8 π.μ. Τραμ, έναρξη βάρδιας έως 7 π.μ. και 11 μ.μ. έως λήξη βάρδιας. Τρόλεϊ (ακόμα δεν έχει αποφασίσει το σωματείο των οδηγών), 11.15 π.μ. έως 3.15 μ.μ. Μία μέρα πριν, στις 8 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ θα απεργήσουν και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα, οι υπάλληλοι των Οργανισμών Λιμένων όπως και του ΟΛΠ την Πέμπτη θα κάνουν 24ωρη απεργία, ενώ οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή.

Επιτακτική η συστράτευση με το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. επιχειρούν να ξεπουλήσουν στα μονοπώλια ό,τι έχει απομείνει από στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και της παραγωγής.

Οι επιχειρήσεις των πρώην ΔΕΚΟ γιγαντώθηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, δημιούργησαν τις αναγκαίες υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αποτέλεσαν την προωθητική ισχύ για την απογείωση της παραγωγής του πλούτου. Ενας πλούτος που έγινε κτήμα μιας κοινωνικής μειοψηφίας που παρασιτεί σε βάρος του ανθρώπινου μόχθου. Παρόλα αυτά, στο έδαφος της κρατικομονοπωλιακής ιδιοκτησίας στους τομείς ζωτικής σημασίας, οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες κατόρθωσαν να αποσπάσουν κατακτήσεις που βελτίωσαν σημαντικά το βιοτικό τους επίπεδο, όπως μειωμένα τιμολόγια, επαρκή δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, παρά τις όποιες ελλείψεις, σταθερές τιμές στα εισιτήρια για τις Μεταφορές για πολλά χρόνια, κ.ά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπόρεσαν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές να διασφαλίσουν σταθερό ωράριο, σχετικά ικανοποιητικούς μισθούς, κ.λπ.

Την τελευταία 20ετία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εκποιούσαν τμηματικά τη λαϊκή περιουσία, σε Ενέργεια, Νερό, Τηλεπικοινωνίες, Λιμάνια, Μεταφορές, κ.λπ. Θωράκισαν το αναγκαίο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για να κερδοφορήσει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος του λαού.

Μπροστά στις φλέγουσες αυτές αρνητικές εξελίξεις οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επιβάλλεται να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στρατεύτηκαν ολόψυχα στο άνοιγμα του δρόμου των ιδιωτικοποιήσεων, καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και την επανάπαυση όλα αυτά τα χρόνια κι έτσι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΔΕΚΟ βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι και ανίσχυροι απέναντι στην επίθεση, την οποία δέχονται.

Ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών δυνάμεων στις πρώην ΔΕΚΟ εξακολουθούν να υποσκάπτουν κάθε ριζοσπαστικοποίηση για την αναχαίτιση αυτής της πολιτικής, με προοπτική τη ριζική της ανατροπή. Οι ηγεσίες αυτές ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να σηκώσουν το βάρος της αντίστασης στον οδοστρωτήρα της βαρβαρότητας της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Το απέδειξαν! Εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός, ότι η απάντηση των εργαζομένων δεν ήταν αντάξια στη λυσσασμένη επίθεση που δέχτηκαν από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, ΔΝΤ.

Οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ έχουν καθήκον να πάρουν διαζύγιο με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας και να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις, χωρίς καθυστέρηση και περιστροφές, προειδοποίησαν έγκαιρα τους εργαζόμενους για το χειρότερα που έρχονται. Κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς και να σχηματιστούν πυρήνες αντίστασης, που θα φρενάρουν τον όλεθρο σε βάρος των εργαζομένων, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Δημιούργησαν εστίες συσπείρωσης για την αναστροφή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα για να εκφραστούν οι πρωτοπόρες εργατικές δυνάμεις κόντρα στη γραμμή της ταξικής υποταγής στα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οσο τα μονοπώλια θα κάνουν κουμάντο στην οικονομία, ο ανηλεής βομβαρδισμός ενάντια στα δικαιώματά μας, το λυσσασμένο σφυροκόπημα των κατακτήσεών μας δεν έχει τελειωμό.

Πάρε τώρα την τύχη στα χέρια σου! Κόψε τον ομφάλιο λώρο με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που το μόνο που κάνει είναι να ανεμίζει το φλάμπουρο της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους με το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Εργαζόμενοι στο Δημόσιο η επίθεση δεν έχει τέλος. Οι απολύσεις, η μείωση των μισθών, η αύξηση των ωρών δουλειάς, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η άρση της μονιμότητας, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού είναι αυτά που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Συστρατευτείτε με το ΠΑΜΕ, τη μόνη συνδικαλιστική συσπείρωση που μπορεί να αντιπροσωπεύσει και να εκφράσει τα γνήσια και πραγματικά συμφέροντά σου! Να ορθώσει φραγμό στο τσουνάμι των αποκρατικοποιήσεων, να ισχυροποιήσει ένα εργατικό λαϊκό ρεύμα που θα παρεμποδίσει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το σάρωμα των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών δικαιωμάτων.

Ολοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ, ΟΛΟΙ στη μάχη για τη συθέμελη ανατροπή αυτής της πολιτικής!

ΟΛΟΙ με το ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στις 9 Ιούνη, στην ΟΜΟΝΟΙΑ 11 το πρωί».


Δικομματικό προεδρείο στην ΕΔΟΘ

Καταγγελία των ταξικών δυνάμεων

To σχηματισμό δικομματικού προεδρείου στην ΕΔΟΘ σχολιάζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, έχοντας καταλήξει από πριν σε συμφωνία και διαθέτοντας μαζί την απόλυτη πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή (7 στους 11), μοιράστηκαν μεταξύ τους όλες τις θέσεις και τα αξιώματα της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως η ΠΑΣΚ θεώρησε απαραίτητο να δηλώσει ότι διαλύει τους πολυετείς αρραβώνες της με την παράταξη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ («Αυτόνομη Παρέμβαση») στο χώρο της ΕΔΟΘ, κατηγορώντας την ότι δεν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης στην οποία και συμμετείχε.

«Ετσι αυτή τη φορά η ΠΑΣΚ διάλεξε σαν αποκλειστικό της ταίρι τη ΔΑΚΕ. Ολα δείχνουν ότι περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας των παρατάξεων του δικομματισμού. Για να εφαρμοστεί η βάρβαρη πολιτική των κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου πρέπει τα συνδικαλιστικά της στηρίγματα όχι μόνο να είναι, αλλά και να φαίνονται ενωμένα. Χρέος των εργαζομένων παντού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να τους εγκαταλείψουν και να ξεφύγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Επισημαίνεται ακόμη σε σχέση με τις προτάσεις «ενότητας» των Παρεμβάσεων και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΜΕ: «Είναι οι ίδιοι που πρωτοστατούν στην αντι-ΠΑΜΕ επίθεση αναμασώντας τα χρεοκοπημένα επιχειρήματα του δικομματισμού, είναι οι ίδιοι που εχθρεύονται και πολεμούν με λύσσα την ταξική ενότητα που χτίζει το ΠΑΜΕ, είναι οι ίδιοι που μένουν σφιχτά δεμένοι στο άρμα του ευρωμονόδρομου και αντικειμενικά γίνονται τα αριστερά δεκανίκια του συστήματος. Φυσικά μετά από όλα αυτά η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για μια αντιπροσωπευτική συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ απορρίφθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ