ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πυκνώνει το απεργιακό μέτωπο

Την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά το συλλαλητήριο από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή, καθώς η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα
Από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την περασμένη Παρασκευή, καθώς η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα
Με νέες αποφάσεις συνδικάτα και σωματεία πυκνώνουν το μέτωπο της αντίστασης στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για γενική πανελλαδική απεργία τη μέρα που ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Στον Πειραιά την Πέμπτη 9 Ιούνη η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή στις 7 μ.μ. για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και στα πλαίσια της προετοιμασίας της γενικής πανελλαδικής απεργίας που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε έκτακτη συνεδρίαση χτες, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς ταξικά σωματεία, ομοσπονδίες, συνδικάτα, εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, αποφάσισε την προκήρυξη γενικής απεργίας για το Νομό Λάρισας την πρώτη μέρα που το έκτρωμα με τα αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή. Ταυτόχρονα, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμης του ΕΚΛ να πάρουν απόφαση για προκήρυξη - συμμετοχή στην απεργία όπως προτείνει το ΠΑΜΕ.

Το ΕΚΛ καλεί όλο τον εργαζόμενο λαό της πόλης μας, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία να ριχτούν στη μάχη, ούτως ώστε κάθε τόπος δουλειάς να γίνει οχυρό αντίστασης, στη νέα βαρβαρότητα που εξαπολύεται εναντίον τους. Να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα φέρουν το λαό στο προσκήνιο με στόχο την κατεδάφιση όλου του πολιτικοοικονομικού οικοδομήματος του καπιταλισμού.

Ολοι στη μάχη, κανένας άνθρωπος του μόχθου αμέτοχος. Η αγωνία και ο φόβος τους να γίνουν ο εφιάλτης των σφετεριστών του παραγόμενου πλούτου και των πολιτικών τους εκφραστών».

Απόφαση για απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο μνημόνιο πήρε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε διευρυμένη σύσκεψη με το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας και επιχειρησιακά σωματεία.

Πιο κοντά στους νέους εργάτες

Σε αυτή τη μάχη ιδιαίτερη θέση έχει η νέα γενιά. Οι νέοι εργαζόμενοι, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που τα καταδικάζουν στη βαρβαρότητα, χωρίς δουλειά, με μισθούς - ψίχουλα, ανασφάλιστους και ευέλικτους. Μπροστά στην απεργία τα κλαδικά συνδικάτα και οι ομοσπονδίες χρειάζεται πιο αποφασιστικά να αναδείξουν και να προβάλουν τα προβλήματα των νέων, να τους συσπειρώσουν, για να συμπορευτούν μαζί με το εργατικό κίνημα, κλείνοντας τα αυτιά τους στις Σειρήνες που θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στα συνδικάτα, που επιδιώκουν ένα «κίνημα» άχρωμο και άοσμο, χωρίς ταξικές αναφορές, ένα «κίνημα» που θα παγιδεύεται στη διαχείριση στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και θα αφορίζει την ταξική πάλη.

Απόφαση προκήρυξης - συμμετοχής στην απεργία την ημέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή των νέων μέτρων έλαβε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Σήμερα συνεδριάζει για το ίδιο ζήτημα το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και αύριο Τετάρτη τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας και Αρτας. Απόφαση προκήρυξης απεργίας την ίδια μέρα πήρε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Βύρων» πήρε απόφαση να συμμετάσχει στην απεργία που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ την μέρα που κατατίθεται στη Βουλή το «μεσοπρόθεσμο», και καλεί να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στις συγκεντρώσεις που θα οργανωθούν από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας πήρε και το ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ, για τη μέρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο και καλεί την ΟΛΜΕ να συμπληρώσει τη στάση εργασίας, ώστε να μετατραπεί σε 24ωρη.

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα αποφάσισε να προτείνει σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ την κήρυξη απεργίας τη μέρα έναρξης της συζήτησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή για να καταδικαστούν τα νέα μέτρα, να μην περάσουν, να μη δοθεί καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη η συγκέντρωση στην Αθήνα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Με πρώτη τη σημερινή περιφερειακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα οι συνταξιούχοι, συντονίζοντας τα βήματά τους με το ταξικό εργατικό κίνημα για να μην περάσει η αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα, για να απαντήσουν στο νέο χαράτσι στις συντάξεις τους, στην Υγεία και στην Πρόνοια.

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν αύριο οι συνταξιούχοι της Κρήτης με συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, 9 Ιούνη οι συνταξιούχοι της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν και οι συνταξιουχικές οργανώσεις από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Αγρίνιο. Επίσης, οι συνταξιούχοι της Ηπείρου πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 16 Ιούνη στα Γιάννενα.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τσακίζουν και οδηγούν τους συνταξιούχους στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανέχεια. Σαρώνουν ό,τι με αγώνες, αίμα και θυσίες κατακτήσαμε. Δεν τους φτάνουν αυτά που μας πήραν, αλλά έρχονται τώρα να μην αφήσουν τίποτα όρθιο».

Υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει πατριωτισμός έξω από το δίκιο του λαού. Το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού δε χαρίζεται, δεν παραχωρείται, αλλά κατακτιέται. Αυτή η αλήθεια είναι αιώνια και έχει γραφτεί με τις θυσίες και το αίμα της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στους εκμεταλλευτές. Η απάντηση δίνεται στους δρόμους του αγώνα με το ταξικό και οργανωμένο κίνημα, μαζί με τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σύσκεψη για την ανεργία

Σε σύσκεψη με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και ανέργων ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση» καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου την Παρασκευή 10 Ιούνη στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Εθνικής Αντιστάσεως 33).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς

Ενας μήνας έμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της πανελλαδικής οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ και πλέον όλες οι Τοπικές Γραμματείες, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι μπαίνουν στην τελική ευθεία της μάχης για την επιτυχία της. Οι ρυθμοί της δουλειάς ώστε να καλυφθεί το πανελλαδικό πλάνο πρέπει να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις μέρες που απομένουν ώστε να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός.

Θυμίζουμε ότι η οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ γίνεται με τη μορφή της λαχειοφόρου, μέσα από την οποία θα κληρωθούν 2 αυτοκίνητα. Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ. Το πρώτο αυτοκίνητο της λαχειοφόρου θα κερδίσει ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου της 5ης Ιούλη και το δεύτερο αυτοκίνητο ο πρώτος λαχνός της κλήρωσης της 12ης Ιούλη του 2011.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
Κοινή δράση ενάντια σε συγχωνεύσεις κι απολύσεις

Σε 24ωρη απεργία την ημέρα κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους Δημόσιους Οργανισμούς ενάντια στη διάλυση, κατάργηση και συγχώνευση των Δημόσιων Οργανισμών και σε κάθε απόλυση εργαζόμενου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στους Δημόσιους Οργανισμούς (ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΕΠΑΝΟΜ) απαιτούν: Καμία κατάργηση - συγχώνευση Δημόσιου Οργανισμού, αλλά αναβάθμιση της λειτουργίας και του έργου τους. Καμία άμεση ή έμμεση απόλυση εργαζόμενου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από μισθούς, συντάξεις, ΣΣΕ, εργασιακά δικαιώματα. Την κρίση να πληρώσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί τους υποστηρικτές που την προκάλεσαν. Σαν πρώτες κοινές δράσεις αποφάσισαν επίσης:

  • Κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΣΚ (Φαβιέρου 30).
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 8 Ιούνη στη 1 μ.μ. στη Βουλή με προσυγκέντρωση στις 12 έξω από τον ΟΔΔΥ (Ομόνοια και Σταδίου).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ