ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ
Με επισημάνσεις για την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας

Από τις εκδηλώσεις με βετεράνους στη Νορμανδία

Copyright 2019 The Associated

Από τις εκδηλώσεις με βετεράνους στη Νορμανδία
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε χτες στη Νορμανδία της βόρειας Γαλλίας ηγέτες ισχυρών δυνάμεων της καπιταλιστικής Δύσης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία (6 Ιούνη 1944), τη σημασία της οποίας οι ιμπεριαλιστές υπερτονίζουν συστηματικά, προσπαθώντας επίμονα να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να αποσιωπηθεί ο καταλυτικός ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού. Θυμίζουμε ότι η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία ξεκίνησε ξημερώματα της 6ης Ιούνη 1944, ενώ ήδη η Σοβιετική Ενωση είχε ξεκινήσει συντριπτικά πλήγματα κατά των ναζιστών και απελευθέρωνε μαζί με τα αντιστασιακά κινήματα και τους κομμουνιστές τη μια μετά την άλλη τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και πολλοί ακόμα παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις που έγιναν στην παραλιακή περιοχή Ομαχα της κοινότητας Κολβίλ-σιρ-Μερ, ανταλλάσσοντας δεσμεύσεις - δήθεν - για συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία, με φόντο βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που μεγαλώνουν ακόμα και ανάμεσα σε μακροχρόνια συμμάχους.

Στην ομιλία του, ο Μακρόν, αφού υπογράμμισε το «πρωτοφανές θάρρος» και τη «δύναμη της ψυχής» όσων πήραν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση του 1944, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα επιμείνει στις συμμαχίες που ωφελούν τα γεωπολιτικά της συμφέροντα και σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση να μην σταματήσει ποτέ η στήριξη «προς τη συμμαχία των ελεύθερων λαών». Ως παραδείγματα τέτοιων συμμαχιών παρέθεσε το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας ότι «πρέπει να ξαναβρούμε το αλάτι (σ.σ. τον συνεκτικό ιστό), να εντοπίσουμε τις νέες αιτίες αυτής της δέσμευσης». Ενώ, δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του, υποστήριξε ότι η ευρωατλαντική συνεργασία διατηρεί πλεονεκτήματα: «Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ, η Αμερική δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρή παρά όταν δείχνεται πιστή στις οικουμενικές αξίες που υπερασπίζονταν οι πατέρες του αμερικανικού έθνους, όταν εδώ και δυόμισι περίπου αιώνες η Γαλλία ήρθε αρωγός στην ανεξαρτησία του».

Τυχαίες δεν ήταν και οι επισημάνσεις του Τραμπ που - απευθυνόμενος σε «όλους τους φίλους και εταίρους μας» - ισχυρίστηκε: «Η αγαπημένη μας συμμαχία σφυρηλατήθηκε μέσα στη φωτιά της μάχης, δοκιμάστηκε στις δοκιμασίες του πολέμου και ευλογήθηκε στην ειρήνη. Ο δεσμός μας είναι αδιάρρηκτος».

Αλλωστε, σε συνάντηση που είχε με τον Μακρόν, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις παραμένουν «εξαιρετικές», ενώ και ο Μακρόν δήλωσε «προσηλωμένος στην ιστορική σχέση» των δύο χωρών.

ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Με επικεφαλής διεθνών πρακτορείων ειδήσεων συνομίλησε χτες ο Βλ. Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.--

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο το 23ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης με τη συμμετοχή ηγετών, υπουργών, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και διεθνών οργανισμών από περισσότερες από 100 χώρες. Το φετινό φόρουμ θα παρακολουθήσει ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που βρίσκεται από την Τετάρτη στη Ρωσία, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, συμμετέχοντας σήμερα σε μια συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Πέτερ Πελεγκρίνι, και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα, ο Βλ. Πούτιν είχε προγραμματίσει συναντήσεις με ηγέτες κρατών, επικεφαλής μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων και επενδυτές από περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Στη συνάντηση με τα διεθνή πρακτορεία, ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνθήκες μείωσης των εξοπλισμών, υπονομεύουν τις «βάσεις των διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας ασφάλειας». Πάντως, πρόσθεσε, τα πιο προηγμένα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας θα είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα, ακόμη και αν τερματιστεί και η Συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων («new START»). Ωστόσο, θεωρεί πως η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανικό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Μάη, «ενέπνευσε κάποια αισιοδοξία».

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που φημολογείται ότι θα επεκταθούν για άλλους έξι μήνες τον Ιούνη, ο Πούτιν σχολίασε πως «τίποτα δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες εκλογές», υπονοώντας πως τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις αύξησαν τα ποσοστά τους.

Χαρακτηρίζοντας ως «πολύ καλή» την πρόσφατη συνάντηση που είχε με Βρετανούς επιχειρηματίες και υπενθυμίζοντας ότι οι βρετανικές επενδύσεις στη Ρωσία ανέρχονται στα 22 δισ. δολάρια, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα λάβει υπ' όψη του τα συμφέροντα των 600 βρετανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Σε ερώτηση για τη Βενεζουέλα, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη κάθε επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι ακόμη και εκείνοι που δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις στη Βενεζουέλα, αλλά απλώς «τηρεί τις συμφωνίες στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας». Για το χρέος της Βενεζουέλας προς τη Ρωσία, δήλωσε ότι ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια και το Καράκας το αποπληρώνει.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στον διάλογο με το Ιράν, καθώς όλες οι αξιώσεις της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να συζητηθούν, χωρίς να καταστραφούν οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, ενώ εξέφρασε «ανησυχία» ότι οι μέθοδοι της Ουάσιγκτον ίσως οδηγήσουν «στα άκρα».

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πρωτοβουλίες «μεσολάβησης» για εκτόνωση της έντασης...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στο Ιράν από διάφορες δυνάμεις που για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους αντιτίθενται στην πολιτική των ΗΠΑ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναμένεται τη Δευτέρα να μεταβεί στην Τεχεράνη για συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, για πρώτη φορά μετά από περίπου 2,5 χρόνια. Ο Μάας μεταβαίνει στην Τεχεράνη, ως απεσταλμένος συντονισμένων προσπαθειών ανάμεσα σε Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, με στόχο, όπως δήλωσε χτες ο ίδιος, «τη διάσωση» της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Νωρίτερα θα μεταβεί σε Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε θα πραγματοποιήσει στις 12 Ιούνη (Τετάρτη) τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν με στόχο την εκτόνωση της έντασης στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν μετά από 41 χρόνια!

Πάντως, σήμερα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη έχει καλέσει τους ομολόγους του από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να τους «ενημερώσει» για τα φερόμενα «ευρήματα» και τις «αποδείξεις» πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη δολιοφθορά της 12ης Μάη σε 3 με 4 δεξαμενόπλοια ενώ έπλεαν ανοικτά του λιμανιού Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στο περιθώριο εκδηλώσεων για την 75η επέτειο από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, συναντήθηκαν οι Πρόεδροι Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως οι δύο χώρες «μοιράζονται τον κοινό στόχο» να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Υποστήριξε δε πως είναι απαραίτητες νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο Τραμπ από τη μεριά του επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Ιράν, λέγοντας πως είναι «πρωταθλητής στην κρατική τρομοκρατία» στη Μέση Ανατολή και πως αποτυχαίνει ως χώρα εξαιτίας των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε επίσης πως είναι «έτοιμος» για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία.

Μέσα σε αυτό το πλέγμα σύνθετων εξελίξεων, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριξαν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι η Σαουδική Αραβία έχει ουσιαστικά επιταχύνει τις εξελίξεις στο βαλλιστικό πυραυλικό της πρόγραμμα με τη βοήθεια της Κίνας. Τόνισαν πως η εξέλιξη, με την εμπλοκή της Κίνας, απειλεί τις αμερικανικές προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό της εξάπλωσης των (επιθετικών) πυραυλικών οπλοστασίων βαλλιστικού τύπου στη Μέση Ανατολή.

Οι απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει επεκτείνει τόσο τις πυραυλικές εγκαταστάσεις της όσο και την τεχνολογία της, μετά από πρόσφατες αγορές που έκανε από την Κίνα.

ΗΠΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Απειλές Τραμπ για νέους δασμούς κατά της Κίνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Την τακτική κλιμάκωσης των απειλών με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους στη διαπραγμάτευση συνεχίζει αταλάντευτα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε ανταγωνιστικές (για τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων) χώρες όπως είναι η Κίνα και το Μεξικό.

Οσον αφορά την Κίνα, ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε χτες με νέους δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πάρει τη σχετική απόφαση μετά από την επικείμενη Σύνοδο του «G20» στην Ιαπωνία.

Το ίδιο 24ωρο, ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, προειδοποίησε ότι θα δημοσιοποιήσει σύντομα λίστα «αναξιόπιστων ξένων εταιρειών» που δραστηριοποιούνται στις κινεζικές αγορές. Η προειδοποίηση θεωρείται έμμεση απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ με επίκεντρο το κινεζικό τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο «Huawei».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί αύριο (Σάββατο) στη μεθοριακή πόλη Τιχουάνα, για να υπερασπιστεί «την αξιοπρέπεια του Μεξικού» μπροστά στις αμερικανικές απειλές περί επιβολής τελωνειακών δασμών. Δήλωσε παρόλα αυτά «αισιόδοξος» για συμφωνία με την Ουάσιγκτον που θα αποτρέψει την επιβολή δασμών 5%.

Πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές Δημοκρατικών και ιδίως των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται πως αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των δασμών, ιδιαίτερα σε βάρος του Μεξικού, όπου δραστηριοποιούνται πολλά αμερικανικά μονοπώλια. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να «συντονίσουν» τις κινήσεις τους, ώστε να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρατηρώντας το γενικότερο κλίμα όξυνσης των εμπορικών ανταγωνισμών, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εμπορικές κόντρες των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Παρατήρησε εντούτοις πως μέτρα όπως η αύξηση των δασμών «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών» και θα επιβραδύνουν «αισθητά» τον ρυθμό ανάπτυξης, που έως τώρα προβλεπόταν ότι θα αυξηθεί αρκετά το 2020.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ