ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ
Ξεπέρασε τον εαυτό της... στην κοροϊδία του λαού

INTIME NEWS

Ξεπέρασε τον εαυτό της χτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την τροπολογία - απάτη που κατέθεσε για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, παρουσιάζοντάς την μάλιστα μετά φιλολαϊκών «βαΐων και κλάδων».

Κι αυτό όχι μόνο γιατί θυμήθηκε προεκλογικά - και αφού πρώτα είχε απορρίψει επανειλημμένα τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ - να ψηφίσει την κατάργηση της παραπέρα μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020 (διάταξη που η ίδια είχε προνομοθετήσει, ως «ασφαλιστική δικλίδα» για τη «δημοσιονομική πορεία» της χώρας). Αλλά και γιατί μαζί με την απόσυρση της νομοθετικής διάταξης για το αφορολόγητο απέσυρε και τα λεγόμενα «αντίμετρα» που τη συνόδευαν, επαναφέροντας δηλαδή αντίστοιχου ύψους αντιλαϊκά βάρη στις πλάτες του λαού!

Η τροπολογία αυτή επιβεβαιώνει έτσι με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόμα και τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση στο λαό, με «αφετηρία» πάντα την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων, είναι «δώρο άδωρο» όσο διατηρείται το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο. Πόσο μάλλον που έρχεται στον απόηχο της προχτεσινής έκθεσης της Κομισιόν, η οποία επιβεβαίωσε ότι το αντιλαϊκό πλαίσιο της επόμενης μέρας είναι δεδομένο, ανεξάρτητα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Ειδικότερα, η «μη εφαρμογή» της από το 2020 περαιτέρω κατακρεούργησης του αφορολόγητου συνδυάζεται με την κατάργηση των παρακάτω «αντίμετρων»:

-- Αποσύρεται η μείωση του αρχικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. από 22% σε 20%. Βέβαια, το ύψος της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την κατακρεούργηση του αφορολόγητου, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, σε συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της.

-- Αποσύρεται η διάταξη με την οποία προβλεπόταν μείωση στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ κατά 30% αν το ποσό του φόρου δεν υπερέβαινε τα 700 ευρώ, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό της μείωσης δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από τα 70 ευρώ.

-- Αποσύρεται η επίσης προνομοθετημένη κατάργηση της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» για ετήσια εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το έτος 2021 προβλέπονται «απώλειες εσόδων» ύψους 2 δισ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του μέτρου για το αφορολόγητο. Βέβαια, αυτές κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους αντισταθμίζονται από την κατάργηση των «αντιμέτρων», που φτάνουν τα 1,8 δισ. ευρώ. Μονά - ζυγά δηλαδή, χαμένος θα είναι ο λαός.

Στο ύψος της η φοροληστεία του λαού

Το μέγεθος της κυβερνητικής απάτης γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό αν δει κανείς και τα συνολικά «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης και τις επιδόσεις της στη φοροληστεία του λαού.

Ηδη από το 2016, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παραλαμβάνοντας «επάξια» τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε δραστικές περικοπές στο αφορολόγητο, που βέβαια θα παραμείνουν σε ισχύ και για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, από το 2016 το γενικό αφορολόγητο όριο συμπιέστηκε στα 8.636 ευρώ, από 9.545 ευρώ που ήταν το 2015.

Σ' αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας, σε εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ, έναντι 100 ευρώ το 2015, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος.

Στο παράδειγμα συνταξιούχου ή μισθωτού χωρίς προστατευόμενα παιδιά και με εισόδημα 9.550 ευρώ, το οποίο μέχρι το 2015 βρισκόταν στο αφορολόγητο, από το 2016 επιβάλλεται ετήσιος φόρος ύψους 200 ευρώ.

Παράλληλα, τα στοιχεία εκτέλεσης των κρατικών προϋπολογισμών της περιόδου 2015 - 2018 αποκαλύπτουν:

Η συνολική μάζα των φορολογικών εσόδων, από 43,5 δισ. ευρώ το 2015, απογειώθηκε στα 48,85 δισ. το 2018. Πρόκειται για διόγκωση ύψους 5,35 δισ., που αντιστοιχεί σε ενίσχυση της φοροληστείας με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο.

Από αυτά ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.), από 7,81 δισ. το 2015, εκτινάχθηκε το 2018 στα 8,64 δισ., διόγκωση ύψους 830 εκατ.

Οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν από 23,77 δισ. το 2015 σε 27,97 δισ. το 2018, δηλαδή κατά 4,2 δισ.

Την ίδια ώρα, τα «πλεονάσματα» και ο «δημοσιονομικός χώρος» από τη φοροληστεία του λαού αλλά και τη συνέχιση των περικοπών αξιοποιήθηκαν για αντίστοιχες «ελαφρύνσεις» προς το μεγάλο κεφάλαιο, με φοροαπαλλαγές και λοιπές διευκολύνσεις.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επανακατέθεσε την τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που μειώνει το αφορολόγητο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακατέθεσε χτες στη Βουλή την τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης με την οποία μειώνεται το αφορολόγητο για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, ενώ προβλέπει την επέκταση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή την ίδια τροπολογία δύο φορές μέσα στον Μάη. Η πρώτη κατάθεση έγινε στις 3 Μάη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η δεύτερη στις 8 Μάη στο σχέδιο νόμου των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών για τις 120 δόσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ ασυζητητί και τις δύο φορές, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, την ίδια στιγμή μάλιστα που με τα ίδια νομοσχέδια μοίραζαν ζεστό χρήμα και προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, επιβεβαιώνοντας ότι στην πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία δεν έχουν θέση οι λαϊκές ανάγκες.

Το ίδιο, εξάλλου, επιβεβαιώθηκε χτες «πανηγυρικά», με την τροπολογία - απάτη που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με την οποία με το ένα χέρι καταργεί με προεκλογικά «ταρατατζούμ» την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου που η ίδια προνομοθέτησε, και με το άλλο καταργεί και τα «αντίμετρα» που είχαν ψηφιστεί τότε για να γίνει πιο εύπεπτο το αντιλαϊκό μέτρο, φορτώνοντας έτσι αντίστοιχα βάρη στις πλάτες του λαού!

Στον αντίποδα, η τροπολογία του ΚΚΕ είναι ένα πραγματικά φιλολαϊκό μέτρο και αυτή που μπορεί να προσφέρει μια ανάσα, μια μικρή ανακούφιση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ουσιαστική αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που καθορίζουν οι λαϊκές ανάγκες

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ αναφέρεται: «Με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017 προβλέπεται η μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από την 01/01/2020, για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω αφαίμαξη στα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα.

Το ΚΚΕ ζητά την ουσιαστική αύξηση του αφορολόγητου σε επίπεδα που να καλύπτει τις βασικές λαϊκές ανάγκες και να προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα.

Για τους λόγους αυτούς επανακαταθέτει την παρούσα τροπολογία, με την οποία προτείνεται η κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου μείωσης του αφορολόγητου που προβλέπεται με το άρθρο 10 του Ν. 4472/2017.

Με την παράγραφο 2 καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13 και επεκτείνεται το αφορολόγητο στους αυτοαπασχολούμενους».

Το άρθρο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«1. Οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 4472/2017 καταργούνται.

2. Καταργείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν. 4172/13».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται η απάτη της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου:

«Για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνεται η απάτη της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ. Απ' τη μια μεριά, καταργούν προεκλογικά ένα αντιλαϊκό μέτρο, που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, και, απ' την άλλη, το αναιρούν, μέσα στο ίδιο άρθρο μάλιστα, καταργώντας «αντίμετρα» όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κ.ά. Αρπάζουν δηλαδή απ' την άλλη τσέπη, για να μη θιγούν τα ματωμένα υπερπλεονάσματα, τα οποία και αυτά προέρχονται απ' τη συνεχή αφαίμαξη του εισοδήματος του λαού.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας, παρά τους σημερινούς του λεονταρισμούς, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη δημοσιονομική πειθαρχία της Κομισιόν. Ετσι εξηγείται γιατί στις 15 Μάη αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την καθαρή πρόταση του ΚΚΕ για τη μείωση του αφορολόγητου.

Μόνη λύση σήμερα είναι η υπερψήφιση της τροπολογίας του ΚΚΕ, για την πραγματική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που πλήττουν πάλι τον λαό».

Το τερμάτισαν

Κάτω από την κατακραυγή για την τροπολογία - απάτη που έφερε στη Βουλή για το αφορολόγητο, που φορτώνει στο λαό ίσα βάρη με όσα υποτίθεται ότι του αφαιρεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε χτες με άτυπο σημείωμά της να βγει και «από πάνω», λέγοντας ότι η συζήτηση περί κατάργησης και των «αντιμέτρων» που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 «είναι περί όνου σκιάς», γιατί τάχα «η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται». Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για μια ακόμα από τις συνηθισμένες λαθροχειρίες της κυβέρνησης, αφού το σημείωμα μιλάει για άλλα «αντίμετρα» από αυτά που καταργεί με την τροπολογία, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα σε αυτά που λέει ότι εφαρμόζονται κανονικότατα, πρώτο - πρώτο φιγουράρει ένα καραμπινάτο «αντίμετρο» για το κεφάλαιο, και συγκεκριμένα αυτό της σταδιακής μείωσης φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας! Πάνω στον «οίστρο» τους, όμως, οι συντάκτες του σημειώματος είπαν να πάνε και παραπέρα και έφτασαν να ισχυρίζονται ότι και «όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα (...) προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1/1/2020, εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ»! Δεν είχαμε βέβαια αμφιβολία ότι οι άθλιοι εκβιασμοί και οι κάλπικες προσδοκίες στο λαό, με τα οποία τόσα χρόνια πορεύτηκαν ως κυβέρνηση ξεπλένοντας καλά - καλά την αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει «δεύτερη φύση» στους ΣΥΡΙΖΑίους. Αυτήν τη φορά όμως... ξεπέρασαν και τους εαυτούς τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ