ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Απροκάλυπτη κοροϊδία και κάλπικα διλήμματα για την έκθεση της Κομισιόν

INTIME NEWS

Το «έργο» για γέλιο και για κλάματα της «μάχης κατά των Βρυξελλών» και των «συντηρητικών κύκλων» - μαζί με τους οποίους μέχρι χτες πανηγύριζε για τα αντιλαϊκά της κατορθώματα - ανεβάζει ξανά από χτες ενόψει εκλογών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, χτες ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, επιστρατεύοντας σειρά από εκβιαστικά διλήμματα προς το λαό, για να τονώσει τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ αλλά και να κρύψει ότι η Κομισιόν τοποθετήθηκε στη βάση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ, την οποία στηρίζουν τόσο η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, και των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που συνομολόγησε τα προηγούμενα χρόνια.

Απέναντι στην πραγματικότητα, που καταρρίπτει το «μεταμνημονιακό» παραμύθι της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «άνοιξε η όρεξη σε ακραίους κύκλους των Βρυξελλών» για να αμφισβητηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης περί της «δυνατότητας των πολλών να δρέψουν τους καρπούς των θυσιών» στις οποίες τους υπέβαλε η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Υποστήριξε ακόμη ότι κινδυνεύουν τα προεκλογικά επιδόματα - ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές στις 7 Ιούλη, και ότι η χώρα θα επιστρέψει «στις μαύρες μέρες» του 2012, του 2013 και του 2014, αλλά και ότι θα γίνουν απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, προσπερνώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων και αδιαφόρησε για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Καταλήγοντας έθεσε τα ψευτοδιλήμματά του, λέγοντας πως ο λαός πρέπει να έχει «πλήρη επίγνωση» ότι «ο δρόμος της επιστροφής» στα μνημόνια δεν έχει κλείσει και ότι «ο μόνος τρόπος να κλείσει οριστικά αυτός ο δρόμος είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, των Ελληνίδων και των Ελλήνων, στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 του Ιούλη».

Ολα αυτά για να κρύψει την ουσία της έκθεσης της Κομισιόν, το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, με τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, των πλειστηριασμών, των αντιλαϊκών μέτρων που θα αποτελέσουν το πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης, και βέβαια για την τήρηση των δεσμεύσεων για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», για τα οποία άλλωστε πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους από την πρώτη στιγμή δημοσίευσης της έκθεσης ότι οι στόχοι «δεν κινδυνεύουν».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ψηφίστηκαν άρον - άρον στην Ολομέλεια οι αντιδραστικές ρυθμίσεις

Με «fast track» διαδικασίες και τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της βουλής και τα πάνω από 1.000 άρθρα που αφορούν στις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι αλλαγές περιέχονταν σε δύο νομοσχέδια: «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα» και «Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών στις οποίες έχει αποδοθεί αυτήν τη βδομάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τρέχοντας να προλάβει, ακόμα και λίγα 24ωρα πριν από τη διάλυση της Βουλής, να διευθετήσει ζητούμενα του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ αποχώρησε και χτες από την Ολομέλεια της Βουλής. Τη δήλωση της αποχώρησης έκανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και τα όσα προωθεί με τους νέους Κώδικες.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε: «Ο χρόνος που επιλέγει να έρθουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, δηλαδή εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), ο τρόπος που τα εισάγει η κυβέρνηση, όπως - όπως, με διαδικασίες κατεπείγοντος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αφορούν - όπως είναι προφανές - πολύ σοβαρά νομοθετήματα, που αλλάζουν σχεδόν εκ βάθρων και το σύστημα των ποινών και αυτό της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Η κυβέρνηση είχε όλη την ευχέρεια να το φέρει νωρίτερα στη Βουλή. Δεν το έπραξε και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί μεθόδευση της κυβέρνησης, να περάσουν όπως - όπως τόσο σοβαρά νομοθετήματα, για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός για τις σοβαρές και επικίνδυνες αλλαγές στους δύο νέους Κώδικες.

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ οδηγείται στην απόφαση, να αποχωρήσει από τη συζήτηση και ψήφιση των νέων Κωδίκων. Δεν πρόκειται να συμπράξει σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες, ούτε να νομιμοποιήσει τέτοιες διαδικασίες, ούτε φυσικά και την ουσία των Κωδίκων, που ενισχύουν το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησης, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Ας ψάξει αλλού η κυβέρνηση για τακτικισμούς και αφηγήματα, που επιδιώκουν να μπλοκάρουν τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε χτες στην Επιτροπή ο υπουργός.

Πρώτα απ' όλα στην ίδια, έτσι όπως το μεθόδευσε, και στα κόμματα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που απ' ό,τι φαίνεται τους βόλεψε μια χαρά έτσι όπως εξελίχτηκε η διαδικασία, για να μετατρέψουν - τη χρονική αυτή στιγμή - το ζήτημα αυτό σε αρένα μιας φλύαρης και ανούσιας αντιπαράθεσης, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός. Κι αυτό γιατί - επί της ουσίας - δεν εκφράζουν ουσιαστικές διαφωνίες με το περιεχόμενο των νέων Κωδίκων, κάτι που συνομολογήθηκε άλλωστε από στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

Δεν έχει τέλος το μπαράζ

Ο ορυμαγδός νομοθετικών ρυθμίσεων συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, με την κυβέρνηση να καταθέτει τη μία μετά την άλλη παράλληλα με τα νομοσχέδια και τροπολογίες υπουργικές και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τρέχοντας να προλάβει, λίγα 24ωρα πριν διαλυθεί η Βουλή, να τακτοποιήσει διευθετήσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αλλά και να ψηφοθηρήσει σε βάρος του λαού.

Ετσι σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί ένα ακόμα νομοσχέδιο της τελευταίας στιγμής, αυτό του υπουργείου Υγείας που αφορά δωρεά του Ιδρύματος του εφοπλιστικού ομίλου «Νιάρχος», ενώ στο νομοσχέδιο αυτό μέχρι τις 9 το βράδυ είχαν μετρηθεί 10 υπουργικές τροπολογίες και 10 βουλευτικές και αναμενόταν συνέχεια.

Οσον αφορά τις υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν χτες, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας όπως «Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας» ισχύος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα σύστημα αποζημίωσης με χρήμα των μονάδων παραγωγής ρεύματος, για να διατηρούν οι παραγωγοί σε ετοιμότητα τις μονάδες τους ανεξαρτήτως ζήτησης και να τροφοδοτούν το σύστημα ηλεκτρισμού όποτε τους ζητηθεί, ζήτημα το οποίο συνδέεται άμεσα τόσο με την επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη όσο και με την οικονομική βιωσιμότητα της υπό κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5».

Ακόμα προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εταιρείες πετρελαιοειδών (διυλιστήρια και πλοιοκτήτριες εταιρείες), καθώς προβλέπεται ότι πλέον «δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για συναποθήκευση πετρελαιοειδών προϊόντων, από περισσότερους κατόχους αδειών εμπορίας σε φορολογικές αποθήκες (...) η οποία (συναποθήκευση) έχει συντελεστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4062/2019. Οι φορολογικές αποθήκες είναι οι χώροι αποθήκευσης (δεξαμενές κ.ά.) πετρελαίου που είναι απαλλαγμένο από φόρους όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης».

Περιέχεται ακόμα τροπολογία που προβλέπει ότι «χορηγείται νέα παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων του επενδυτικού ν.3299/2004», που «αντιμετώπισαν δυσχέρειες οφειλόμενες στην οικονομική συγκυρία των προηγούμενων ετών». Η παράταση αυτή βέβαια θα συνοδευτεί με νέες επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές κ.ο.κ. Επίσης, έχει κατατεθεί τροπολογία που ρυθμίζει παραπέρα το θεσμικό πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, στο όνομα της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ.

Ακόμα έχουν κατατεθεί καθαρά ψηφοθηρικές τροπολογίες, ενώ τέτοιο χαρακτήρα έχουν και οι βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τώρα θυμήθηκαν μέχρι και ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω σεισμού, όταν πιο πριν, όποτε έθετε το αίτημα αυτό το ΚΚΕ στη Βουλή, σφύριζαν αδιάφορα...

Αναδίπλωση για μετατάξεις

Αναστέλλονται τελικά οι 32 μετατάξεις υπαλλήλων στο Κοινοβούλιο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι ανάμεσα στους μεταταχθέντες ήταν πολύ στενά συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί άλλες τόσες το τελευταίο διάστημα.

Το «πάγωμα» των μετατάξεων, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, έγινε μετά από παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος λόγω της έκτασης που πήρε η υπόθεση και της αξιοποίησής της από τη ΝΔ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, ζητώντας του να «παγώσει» τη διαδικασία.

Πάντως, ο Ν. Βούτσης, μιλώντας χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε ότι όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια. Παράλληλα, από το γραφείο του προέδρου της Βουλής διαδιδόταν ότι από τους περίπου 64 υπαλλήλους οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον για μετάταξη, πάνω από τους 40 είχαν αποσπαστεί στη Βουλή πριν από την προεδρία του Νίκου Βούτση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι στημένες κόντρες δεν κρύβουν το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:

«Μετά από τέσσερα χρόνια πιστής εφαρμογής όλων των κατευθύνσεων της Κομισιόν, οι σημερινές στημένες κόντρες μαζί της δεν μπορούν να κρύψουν ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει την 7η Ιουλίου, θα είναι η κατά γράμμα υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μνημονιακών και μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μία - μία βγαίνουν στην επιφάνεια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ