ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μεγάλη συγκέντρωση για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή

Εκατοντάδες συμμετείχαν στην κινητοποίηση διεκδικώντας διαχείριση των απορριμάτων σε όφελος του λαού

Αγωνιστική απάντηση έδωσαν δεκάδες σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, απαιτώντας το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των εργαζομένων, με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων. Εδωσαν έτσι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που δεν λογαριάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και δεσμεύτηκαν για την επέκταση της κοινής δράσης εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα να ζουν στην ανεργία, στη φτώχεια, σε γειτονιές αθωράκιστες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Στη συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παραβρέθηκαν ακόμα οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Β. Σίμος, Ιλίου, Ν. Ζενέτος, και Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, καθώς και πολλοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε το απόγευμα από τη λεωφόρο Φυλής, όπου έγινε προσυγκέντρωση, στο ύψος του προαστιακού. «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», έγραφε το πανό των σωματείων και των φορέων του δήμου Φυλής που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας η οποία ακολούθησε και ταυτόχρονα το σύνθημα φωναζόταν από όλους τους συγκεντρωμένους. Ο Χάρης Κωστόπουλος, από την Ενωση Γονέων Ανω Λιοσίων, χαιρέτισε την προσυγκέντρωση σημειώνοντας ότι πάνω από 40 σωματεία και φορείς συμμετείχαν σε αυτήν τη διαμαρτυρία, «δείχνοντας το δρόμο του αγώνα που θα δυναμώσει το επόμενο διάστημα, ενός αγώνα για μια καλύτερη ζωή».

Ακολούθησε η πορεία προς την κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή: «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή», «Μιλάνε για ανάπτυξη, μιλάνε για ζωή, να κλείσει τώρα η χωματερή», «Μαζί με τα παιδιά μας, στην πρώτη τη γραμμή, να κλείσει τώρα η χωματερή». Στη συγκέντρωση στην πλατεία χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο Νίκος Τουτουντζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι οι εργάτες της περιοχής «ξέρουν από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή». Αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες εργασίας στις δεκάδες επιχειρήσεις ανακύκλωσης, χαρτιού, πλαστικών, μετάλλου γύρω από τη χωματερή και στάθηκε στα δύο πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» που κόστισαν τη ζωή σε δύο συναδέλφους. Και κατέληξε: «Ολα αυτά μας υποχρεώνουν να βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων πιο πλατιά, πέρα από τα στενά όρια του χώρου εργασίας. Δεμένα και με το ζήτημα της περιβαλλοντικής μόλυνσης και ρύπανσης από το ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και της ανάγκης σύγχρονων και ασφαλών μέσων μαζικής μετακίνησης των εργαζομένων και των κατοίκων από και προς το Θριάσιο».

Στη συνέχεια ο Ιωσήφ Κρυστάλλης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ανω Λιοσίων, είπε ότι «η υπομονή είναι αρετή, αλλά δυστυχώς εξαντλήθηκε σε μας». Μίλησε αναλυτικά για τα υπερμεγέθη και υποστελεχωμένα σχολεία της περιοχής, που συντελούν στην υποβάθμιση της ζωής στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Ενωσης για 3 νέα νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά και από 2 γυμνάσια και λύκεια. Αναφορά σε μελέτες που επιβεβαιώνουν την επικινδυνότητα της κατάστασης που δημιουργεί η χωματερή έκανε ο Γιάννης Μαρούτας από το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής.

Τη μαζική κινητοποίηση χαιρέτισε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, τονίζοντας: «Φτάνει πια! Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε τη μία!». Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σκέψη για επέκταση της χωματερής στο παλιό λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, στα 500 μέτρα από το Θέατρο Πέτρας!

Χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα

«Για την κατάσταση αυτή δεν φταίει το κακό μας το ριζικό. Υπάρχουν ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, και πρόσθεσε: «Σοβαρές ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου, που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του».

Συνεχίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Απολύτως συνυπεύθυνη είναι η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που προεκλογικά είχε κάνει σημαία το άμεσο κλείσιμο της χωματερής και σήμερα προκλητικά ρωτάει: Να κλείσει αλλά πού να πάει; Επίσης, συνυπεύθυνες είναι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές του δήμου Φυλής που στηρίχτηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς βέβαια να απαλλάσσονται από τις δικές τους ευθύνες και οι άλλες δημοτικές αρχές του Λεκανοπεδίου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία "βολεύονται" με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση».

«Επίσης, αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 1999 - 2015 το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνους) στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής (...) Πολλοί μας λένε για νομοθεσίες και ευαισθησίες της ΕΕ που προστατεύουν το περιβάλλον, η καθημερινή πολιτική της όμως εντελώς το αντίθετο αποδεικνύει!(...)

Χρειάζεται συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Μπορεί η σημερινή κινητοποίηση να είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την προσπάθεια, όμως αυτό το βήμα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να ολοκληρωθεί, με την ένταξη στον αγώνα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου από την περιοχή, με την οργάνωσή τους στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς της περιοχής, στηρίζοντας τις δραστηριότητες των Λαϊκών Επιτροπών. Γιατί μόνο οργανωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μαύρο μέτωπο που έχουμε απέναντί μας. Οσο θα μένουμε ανοργάνωτοι και ο καθένας θα το παλεύει μόνος του, θα είμαστε εύκολη λεία στα χέρια των επιχειρηματικών συμφερόντων και του κράτους που τα στηρίζει».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των κατοίκων

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε:

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, όλων των εργατικών σωματείων, των μαζικών φορέων και των συλλόγων που συμμετέχουν σ' αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση, για να κλείσει η χωματερή της Φυλής, για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος του λαού μας».

Τα αιτήματα της συγκέντρωσης

-- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι.

Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας, περίπτωση που προβλέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

-- Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

-- Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

-- Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Ηδη πριν από λίγες μέρες η διοίκηση του Συνδέσμου ψήφισε την αύξηση των τελών κατά 5 ευρώ τον τόνο, από 44 στα 49, με άμεσο αντίκτυπο στα δημοτικά τέλη που πληρώνει ο λαός της περιοχής.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ