ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
22ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ταξιδεύει στη βάση της Σούδας

Στις 5 - 7 Ιούλη θα γίνει το φετινό διήμερο

Το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα γίνει φέτος στις 5 - 7 Ιούλη στη Σούδα, στα Χανιά, και θα έχει σύνθημα «Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης».

Για τη διεξαγωγή του φετινού διημέρου η ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«To Αντιιμπεριαλιστικό Πανελλαδικό Διήμερο της ΚΝΕ ταξιδεύει φέτος στα Χανιά της Κρήτης. Χιλιάδες νέοι και νέες θα κατασκηνώσουμε στους Αγίους Αποστόλους Χανίων. Θα ενώσουμε τη φωνή μας και θα διαδηλώσουμε ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, το βασικότερο στήριγμα του αμερικανικού 6ου στόλου που βρίσκεται στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε ένα από τα πιο σημαντικά ορμητήρια των ιμπεριαλιστών που χρησιμοποιούν για να σφάζουν λαούς και να προωθούν τα συμφέροντά τους. Στη βάση που χρησιμοποιήθηκε για το μακέλεμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας (1999), του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003) και πιο πρόσφατα της Λιβύης (2011). Που ακόμα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ παραδέχτηκε ότι "χωρίς τη βάση της Σούδας ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί".

Η βάση της Σούδας σήμερα αναβαθμίζεται στρατιωτικά με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων και καπιταλιστικών κρατών στην ευρύτερη περιοχή και ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στο συριακό λαό.

Η ελληνική κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών μπλέκει τον ελληνικό λαό και τη νεολαία στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων, διατηρεί τις στρατιωτικές ΝΑΤΟικές βάσεις, όπως της Σούδας, κάνει συμφωνίες και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ. Ο λαός και η νεολαία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτές τις συμμαχίες, όπως δεν κέρδισαν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό δυναμώνουμε την πάλη για:

  • Να μη συρθεί η Ελλάδα στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν, οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και της χώρας μας.
  • Να υπάρξει άμεση απεμπλοκή, να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" και συμφωνία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί, να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα!
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από αυτούς τους σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ.
Από τους πολέμους των εκμεταλλευτών...

Στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια έχουν βγει τα μαχαίρια ανάμεσα στα μονοπώλια των ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνας, Ρωσίας και άλλων, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς, τα μερίδια των αγορών. Οι εκμεταλλευτές κάθε χώρας συμμαχούν και ανταγωνίζονται μεταξύ τους ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι πόλεμοι που διεξάγονται για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών τους, συνέχεια της "ειρηνικής" πολιτικής τους με στρατιωτικά πλέον μέσα.

"Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα"(Μπέρτολτ Μπρεχτ). Είναι υποκριτές όσοι μιλάνε για ειρήνη αλλά δε βγάζουν άχνα για τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο καπιταλισμός είναι που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους. Αυτός πρέπει να ανατραπεί σε κάθε χώρα.

Σήμερα, τσακώνονται μονοπωλιακοί όμιλοι και καπιταλιστικά κράτη μεταξύ τους για το ποιος θα έχει τη λιγότερη χασούρα από την καπιταλιστική κρίση, ενώ στρατιωτικές επεμβάσεις, μικρές ή μεγάλες, κλιμακώνονται. Αύριο, ό,τι δε λύσουν σε συμφωνίες και συνόδους θα το λύσουν με τα όπλα πιο γενικευμένα από ό,τι τώρα, βουτώντας τους λαούς στο αίμα τους.

Σήμερα, για τα κέρδη τους οι εκμεταλλευτές, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους τσακίζουν τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, μας καταδικάζουν στην ανεργία, στην εργασιακή περιπλάνηση. Αύριο, πάλι για τα συμφέροντά τους, θα θελήσουν να μας κάνουν κρέας για τα κανόνια τους.

...στην κατάργηση της εκμετάλλευσης

Οι νέοι και οι νέες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σηκώνουμε τη δική μας σημαία, τη σημαία του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας. Τη σημαία του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του. Για την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών. Για το δικό μας μέλλον, για τις δικές μας ανάγκες στη ζωή.

Πάρε μέρος στο 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στα Χανιά, στις 5 - 7 Ιούλη!

Ενίσχυσε οικονομικά την ΚΝΕ για τη διοργάνωση του Διημέρου!».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Μια σειρά εκδηλώσεις στις γειτονιές διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Ανάμεσά τους, αυτές τις μέρες γίνονται εκδηλώσεις:

  • Αύριο Σάββατο:

-- Στη Βάρκιζα, τουρνουά beach volley για παιδιά και νέους, στις 12 το μεσημέρι στην παραλία.

-- Στον Αλιμο, αντιπολεμική συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, στις 9 μ.μ., στην Κλούβα.

  • Κυριακή 9/6:

-- Στην Καλλιθέα, σύσκεψη με θέμα «Η θέση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Θησέως 141). Θα ακολουθήσει latin party.

-- Στη Γλυφάδα, προβολή της ταινίας «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Τρύφωνα.

Τετραήμερο στη Λαμπρινή

Οι Οργανώσεις Πατησίων και Γαλατσίου οργανώνουν 4ήμερο εκδηλώσεων από την Τρίτη 11/6 έως και την Παρασκευή 14/6, στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή, από τις 7 μ.μ. καθημερινά, που θα περιλαμβάνει:

Τρίτη 11/6: Προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» και παράσταση Καραγκιόζη για παιδιά.

Τετάρτη 12/6: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό ποίημα» και διαγωνισμός μάσκας - ζωγραφιές για τα παιδιά.

Πέμπτη 13/6: Βραδιά ροκ - τζαζ.

Παρασκευή 14/6: Λαϊκο-ρεμπέτικη βραδιά.

Φοιτητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα

Οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας διοργανώνουν φοιτητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στο Παλαιό Αρσάκειο. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 7 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα Παρασκευή: Απονομή βραβείου στη νικήτρια ομάδα του τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΤΟ ΤΕΙ της ΚΝΕ. Μουσικό - Ιστορικό Αφιέρωμα στον Ερνεστ Τέλμαν, πρόεδρο του ΚΚΓ (1924 - 1933). Συναυλία με πέντε φοιτητικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι.

Αύριο Σάββατο: Επίδειξη χορού breakdance από τη χορευτική ομάδα «faceless crew». Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν». Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», με ομιλήτρια την Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Συναυλία με τρία φοιτητικά συγκροτήματα. Μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στην Καβάλα

Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνεται και στην Καβάλα, όπου σήμερα ολοκληρώνεται το διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 αφιερωμένο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τρίτη 11/6, από τις 6 μ.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας με: Βιντεοπροβολές για τον αντικομμουνισμό στα ΑΕΙ. Ενημέρωση για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Παρουσίαση της συλλογής κειμένων του Β.Ι. Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», από την Σούλα Βλησίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Κρητικό γλέντι με το Σύλλογο Κρητών ΤΕΙ Καβάλας. Ρεμπέτικο Γλέντι με τον Κώστα Λιούμπα.

Στο Γράμμο

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 8 - 9 Ιούνη, η Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ οργανώνει διήμερο στο Γράμμο που περιλαμβάνει: Αύριο Σάββατο, άνοιγμα του μονοπατιού που οδηγεί στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Γράμμο, διανυκτέρευση στη Γράμμουστα και γλέντι. Κυριακή 9 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., επανατοποθέτηση της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη, στη θέση Βέρτενικ του Γράμμου. Στις 12.30 το μεσημέρι επίσκεψη στο μνημείο των τιμημένων νεκρών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη του Γράμμου το 1947 στη Σπανούρα Κοτύλης.

Γνωριμία με μαχητικά αθλήματα

Στις 15 και 16 Ιούνη

Με σύνθημα «Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας διοργανώνει στις 15 και 16 Ιούνη, ένα διήμερο γνωριμίας με μαχητικά αθλήματα. Οι εκδηλώσεις του διημέρου θα γίνουν στο Κλειστό γήπεδο «Νίκος Παξιμαδάς» στην Πετρούπολη (Κώστα Βάρναλη 1-13), θα ξεκινούν στις 11 π.μ. και θα περιλαμβάνουν επιδείξεις ελληνορωμαϊκής πάλης, ελεύθερης πάλης, παγκράτιο, τάε κβο ντο, καράτε, τζούντο, ζίου ζίτσου, αϊκίντο, muay thai, kickboxing.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ