ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επέβαλαν με την πάλη τους την καταβολή δεδουλευμένων

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους σε μια σειρά επιβατηγών πλοίων επέβαλαν οι ναυτεργάτες, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι όπου αναπτύσσονται οργανωμένοι αγώνες υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν από προχτές τα πληρώματα ενάντια στην απλήρωτη εργασία, χτες, η εταιρεία ΝΕΛ αναγκάστηκε να καταβάλει δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες των πλοίων «AQUA SPIRIT» και «AQUA MARIA», οι οποίοι ήταν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη. Στην καταβολή των δεδουλευμένων έχουν προχωρήσει η HSW και η ΑΝΕΚ.

Η συνέχιση και χτες των μαζικών αγωνιστικών παρεμβάσεων των ίδιων των πληρωμάτων για την καταβολή των μισθών και την εφαρμογή των ΣΣΕ ήταν και η απάντηση των ναυτεργατών, απέναντι στη βία και την ωμή τρομοκρατία όπου κατέφυγε η τρικομματική κυβέρνηση για να ανακόψει τον αγώνα τους. Η κυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, για να υπερασπίσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα, αφού τον Φλεβάρη έντυσε τους ναυτεργάτες στο χακί, προχτές το απόγευμα, εν μέσω της αγωνιστικής παρέμβασης για την καταβολή των μισθών, έστειλε εισαγγελέα να απειλήσει τους ναυτεργάτες με αυτόφωρη σύλληψη επειδή αρνήθηκαν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται! Επειδή αρνήθηκαν να δουλεύουν τζάμπα για τους εφοπλιστές!

Η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» της ΝΕΛ, όπου οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι από το Δεκέμβρη, ενώ προκλητική ήταν η συμπεριφορά απέναντι στο πλήρωμα και του κεντρικού λιμενάρχη Σαρηγιάννη, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, για λογαριασμό των εφοπλιστών έλυνε ο ίδιος τους κάβους για να φύγουν τα πλοία. Ο εισαγγελέας κατέβηκε στο λιμάνι, με εντολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, του ίδιου του πρωθυπουργού. Ενώ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, προκαλώντας ανοιχτά τους ναυτεργάτες και το σύνολο των εργαζομένων ανέφερε: «Το δίκαιο θα αποδοθεί, αλλά μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Αυτός ο παραλογισμός θα λάβει τέλος». Οπου παραλογισμός είναι προφανώς ότι οι ναυτεργάτες διεκδικούν να δουλεύουν και να πληρώνονται.

Τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απλήρωτη εργασία είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, κάτω από τις πιέσεις των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που ήταν η ψυχή και αυτής της κινητοποίησης.

Χτες το απόγευμα, η Εκτελεστική Επιτροπή σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις συνδικαλιστικές παρεμβάσεις στα καράβια για την καταβολή των δεδουλευμένων και σήμερα (η ώρα θα καθοριστεί νωρίς το πρωί) να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πειραιά.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Αύξηση μηδέν, μείωση εισοδήματος

Μηδενικές αυξήσεις και μείωση κατά 78% του επιδόματος των άγονων γραμμών προβλέπει η συμφωνία που «έκλεισαν» χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στη διάρκεια της τρίτης διαπραγματευτικής συνάντησης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας για το 2013. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ με τη συμφωνία αυτή υπέκυψε στις αξιώσεις των εφοπλιστών, οι οποίοι μάλιστα στη διάρκεια της συνάντησης απείλησαν ότι αν δεν υπάρξει «συναίνεση» θα επιβάλουν ατομικές συμβάσεις! Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία αποχώρησαν από τη διαπραγματευτική συνάντηση.

Με τη συμφωνία αυτή οι ναυτεργάτες θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, αφού μόνο ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) έχει αυξηθεί για τους ναυτεργάτες κατακόρυφα και από 3% και 6% που ήταν για κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς αντίστοιχα, εκτινάχθηκε στο 14% και 19%! Χώρια τα άλλα χαράτσια και επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Επιπλέον η πλειοψηφία της διοίκησης, «άφησε έξω» από το διεκδικητικό της πλαίσιο την απλήρωτη εργασία και τη «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία που επικρατεί στα καράβια, την εκτεταμένη ανεργία, την υπονόμευση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατεδάφιση των συντάξεων των ναυτεργατών.

Σε δελτίο Τύπου των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων αναφέρεται ότι η χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση και το αποτέλεσμά της «είναι μία επανάληψη» της υπονομευτικής τακτικής των «ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Επισημαίνουν ακόμα ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να συνεχίσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και εφαρμογή των ΣΣΕ γιατί η παρέμβαση που έγινε προχτές από τον πρωθυπουργό, όπου με εντολή του ο εισαγγελέας και ο κεντρικός λιμενάρχης απείλησαν με αυτόφωρο τα πληρώματα που διεκδικούσαν τα ίδια τους τα δεδουλευμένα, δείχνει ότι «θέλουν να μην ισχύει τίποτα». Ενώ καταδικάζουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ», η οποία «αρνήθηκε - όπως σημειώνουν - να προβάλλει σαν όρο και προϋπόθεση για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στη συνέχεια την εφαρμογή της, την καταγγελία του αίσχους της πρωθυπουργικής παρέμβασης της τρικομματικής κυβέρνησης».

«Εκθετη - συνεχίζουν τα σωματεία - για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΠΝΟ, που προβάλλοντας τη θεωρία των ισότιμα κοινωνικά εταίρων, αποδέχθηκε τις κυβερνητικές εντολές και τις εφοπλιστικές επιδιώξεις». Καλούν τους ναυτεργάτες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους «να ενισχύσουν τα αγωνιστικά μπλοκ ενάντια σε αυτήν την άθλια βάρβαρη πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σφυρηλατώντας την ενότητα της τάξης μέσα από αγώνες να αναπτύξουμε την ταξική πάλη οικοδομώντας κοινωνικές συμμαχίες προς όφελος του εργαζόμενου λαού».

ΜΟΝΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
Αβέβαιη η συνέχιση της λειτουργίας τους

Για το θέμα της λειτουργίας των Μονάδων Χρονίως Πασχόντων ενημέρωσε χτες την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος και είπε ότι θα υπάρξει επέκταση του σημερινού καθεστώτος της χρηματοδότησής τους από τον ΕΟΠΥΥ για ένα εξάμηνο προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας τους.

Κατά τον υπουργό θα υπάρξει διάταξη στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου για παράταση της χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του 2013, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει την περιοχή, όπως είπε, «ανάμεσα στο τι είναι πρόνοια και στο τι είναι νοσηλεία και θεραπεία».

Ανέφερε επίσης, ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική» και ότι δεν είναι ανεκτό τα κεφάλαια που κατευθύνονται μηνιαία για τον κλάδο Υγείας, να δαπανώνται σε άλλους σκοπούς. Εθεσε δε και θέμα «διαχείρισης» των περιουσιακών στοιχείων των ΝΠΔΔ της κατηγορίας των Ιδρυμάτων Παροχής Υπηρεσιών για ασθενείς χρόνιων παθήσεων.

Στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της λειτουργίας των Μονάδων και της περίθαλψης των χρονίως πασχόντων από τον κρατικό προϋπολογισμό και με υποδομές που θα συνάδουν με την εποχή μας και υπογράμμισε ότι οι χρονίως πάσχοντες, θα πρέπει να έχουν τη φροντίδα που αρμόζει για να μη φτιάξουμε «Καιάδες» και τόνισε ότι έχουν ανάγκη περίθαλψης και δε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άτομα που έχουν ανάγκη την Πρόνοια.

Ανέδειξε επίσης, τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων στις συγκεκριμένες Μονάδες αφού αρκετοί παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκδήλωση το Σάββατο για το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή

η αφίσα για την εκδήλωση
η αφίσα για την εκδήλωση
Γιορτή για τον τουρισμό λαϊκό δικαίωμα και όχι ακριβό εμπόρευμα, διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων του συνδικάτου, το Σάββατο 8 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στην παραλία που βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο του Παλαιού Φαλήρου στο Φλοίσβο (στάση τραμ «Κήπος Φλοίσβου»).

Κινητοποίηση στην Ελευθερούπολη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης διοργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας Καβάλας, σήμερα Παρασκευή στις 10.30 το πρωί. Καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να απαιτήσει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, αποκλειστική, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμΕΑ
Σε δομές Πρόνοιας και ειδικά σχολεία η κάλπη

Παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα, 17 Ιούνη, οι εκλογές στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής. Μετά από αίτημα γονιών και συλλόγων γονέων ειδικών σχολείων η κάλπη θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες σε Ιδρύματα, Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, Ειδικά Σχολεία και Εργατικά Κέντρα περιοχών.

Επίσης, συνεχίζεται καθημερινές και Σαββατοκύριακα η ψηφοφορία στα γραφεία του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος) από 10.00 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Εγγραφές γίνονται και κατά τη διάρκεια των εκλογών.

ΚΚΕ
Αταλάντευτα στο πλευρό των ναυτεργατών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τον αγώνα των ναυτεργατών:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησης, η οποία με εισαγγελείς, απειλές και τρομοκρατία επιτίθεται στους ναυτεργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα επτά και πλέον μηνών. Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό τους και καλεί όλο το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ