ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα

Σε συνθήκες πλήρους παράδοσης των πρώην ΔΕΚΟ στα μονοπώλια ξεκίνησε, χτες, το 30ό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Η πρώτη μέρα χαρακτηρίστηκε από τις τοποθετήσεις των κομμάτων.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου, βουλευτής του ΚΚΕ, αποκάλυψε τις αιτίες και τους στόχους της σημερινής πολιτικής. Τα κυβερνητικά μέτρα «αντανακλούν τις ζωτικές ανάγκες οργανωμένων κοινωνικών δυνάμεων (σ.σ. των κεφαλαιοκρατών), που είναι υποχρεωμένες να τις υλοποιήσουν. Αν δεν τα πάρουν θα καταρρεύσουν. Είναι υποχρεωμένες να επιδιώξουν να φτωχύνει ο εργαζόμενος λαός. Ειδάλλως, δεν υπάρχει για αυτούς δρόμος ανάκτησης της κερδοφορίας».

Οι κεφαλαιοκράτες ζητούν, επισήμανε, και η κυβέρνηση νομοθετεί «πρώτον, φρέσκα δάνεια, δεύτερον, νέα αφορολόγητα ορόσημα, τρίτον, πάμφθηνο προσωπικό. Αυτά τα έχουν ανάγκη». Συνέχισε διαλύοντας τους ισχυρισμούς ότι η αντιλαϊκή επίθεση οφείλεται στους «κακούς». Είπε, «μπροστά μας δεν έχουμε κάποια λαμόγια. Είναι μια οργανωμένη κοινωνική τάξη. Αποτελείται από "διακεκριμένους" συμπολίτες μας. Είναι οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων». Αποτελούν «την κυρίαρχη φιγούρα στα νευραλγικά κέντρα της κοινωνικής παραγωγής. Δεν εργάζονται. Είναι παράσιτα. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι ηθικός. Απεικονίζει την κοινωνική - οικονομική τους υπόσταση».

Κατέληξε, σημειώνοντας πως ο προσανατολισμός του αγώνα πρέπει να είναι στο «να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα κοινωνικής παραγωγής από αυτή την κοινωνική τάξη. Να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μονοπώλια. Να αρθρωθούν μηχανισμοί εργατικού ελέγχου. Να δομηθεί η πολιτική εξουσία με κριτήριο το χώρο εργασίας. Με εκλογή και δυνατότητα ανάκλησης των αντιπροσώπων από τις μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. Η τάξη των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, των εργατών, να αναδειχθεί σε νέα ηγετική δύναμη. Αυτό είναι το διακύβευμα».

Ο Στ. Ξεκαλάκης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε τη σημερινή επίθεση ως μονόδρομο που δεν ανατρέπεται και συνεπώς «αναγκαζόμαστε να στήνουμε τα αναχώματα σε δεύτερες γραμμές άμυνας, διασφαλίζοντας όμως το στρατηγικό ρόλο του κράτους: Τον έλεγχο των τιμολογίων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία των δικαιωμάτων». Σε απλά ελληνικά, θα πουλήσουν τα πάντα και το κράτος θα παίζει το ρόλο του «ρυθμιστή».

Ο Αρ. Ντινόπουλος, εκπρόσωπος της ΝΔ, παρά τις «αντιπολιτευτικές» επιφυλάξεις του δεν μπόρεσε να κρύψει ότι είναι υπέρμαχος της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτ. Σιώκος, επανέλαβε τη διαχειριστική πρόταση του κόμματός του για επιχειρήσεις που θα έχουν δημόσια λειτουργία και οι οποίες - αν και καπιταλιστικές - θα λειτουργούν τάχα προς όφελος των εργαζομένων.

ΥΓΕΙΑ
Αύριο η στάση εργασίας

Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας πραγματοποιείται αύριο 8 Ιούνη (10 π.μ. - 2.30 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στα ακτινολογικά τμήματα και εργαστήρια και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 11.00 π.μ. Επίσης, στις 9 Ιούνη πραγματοποιείται στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία (10π.μ. - 3μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας 11 π.μ. Η Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τους ακτινολόγους τεχνικούς, τους γιατρούς, μαζί με όλους τους υγειονομικούς, να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με αφετηρία τους τόπους δουλειάς, να μπουν στον αγώνα και να αντιπαλέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να πετσοκόψει τις άδειες ακτινοπροστασίας.

Η κυβέρνηση «παίζει» στην κυριολεξία με τη ζωή των Τεχνολόγων - Ακτινολόγων, των γιατρών ακτινολόγων και των Φυσικών που εργάζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς η άδεια ακτινοπροστασίας έχει την έννοια της προστασίας των εργαζομένων απ' την ακτινοβολία, οι οποίοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας. Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση δεν προωθείται η προάσπιση της υγείας των εργαζομένων, αλλά η «ανταπόδοση» στη βλάβη της υγείας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να μη φτάσει ο εργαζόμενος στο σημείο να ζητά την αποκατάσταση της βλάβης, που είναι ανεπανόρθωτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργάνων των ακτινολόγων και των φυσικών οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια πεθαίνουν 5 χρόνια νωρίτερα, καθώς τους χτυπούν λευχαιμίες, λεμφώματα και καρκίνοι του δέρματος. Οι άδειες που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια είναι 30 μέρες συνολικά πέραν της κανονικής άδειας. Επίσης, δικαιούνται ένα ρεπό, μετά από τις εφημερίες καθώς οι γιατροί δουλεύουν συνεχώς πάνω από 32 ώρες και οι εργαζόμενοι κάνουν δύο βάρδιες το 24ωρο. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δεν ανήκουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει τα ΒΑΕ στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» και κυρίως στα χειρουργεία συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα, ενώ σήμερα το μεσημέρι ο Σύλλογος των Εργαζομένων οργανώνει σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής για το συντονισμό της δράσης τους 1 το μεσημέρι.

Πορεία στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του «Αγίου Σάββα» και του νοσοκομείου «Ελπίς» διεκδικώντας, μεταξύ των άλλων, την καταβολή δεδουλευμένων. Σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Αγιο Σάββα» θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας (8 -11 π.μ.).

  • Στάσεις εργασίας, 10 π.μ. -2 μ.μ., και 2-6 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε για αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ για την κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας. Επίσης, αποφάσισε στάση εργασίας (11 π.μ. μέχρι τη λήξη) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Τέλος, αποφάσισε 24ωρη απεργία την Παρασκευή και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.
ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ανοίγουν οι κάλπες

Από αύριο και μέχρι την Παρασκευή

Να οργανωθούν μαζικά στις γραμμές του και σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες που ξεκινούν αύριο καλεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας απευθυνόμενο στους εργαζόμενους στο χώρο (ηλεκτρική ενέργεια, πετρελαιοειδή, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες - εναλλακτικές πηγές ενέργειας).

Οι εκλογές του Σωματείου πραγματοποιούνται στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15, 1ος όροφος) τις εξής μέρες και ώρες: Τετάρτη 8 Ιούνη 10.30 - 19.00, Πέμπτη 9 Ιούνη, 7.00 - 19.00, Παρασκευή 10 Ιούνη, 7.00 - 19.00. Για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας.

Στη διακήρυξη του Σωματείου τονίζεται πως «δημιουργήθηκε από εργαζόμενους με κριτήριο την ανάγκη να προχωρήσει η ταξική ενότητα απέναντι σε όλους τους εργοδότες». Πιο κάτω σημειώνει: «...χωρίς γραμμή ρήξης με την πολιτική της "απελευθέρωσης", τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, με τους φορείς της, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αλλά και τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, κανένας αγώνας δεν μπορεί να διασφαλίσει νικηφόρα προοπτική. Αγώνας αποτελεσματικός σήμερα, είναι αυτός που βάζει στο επίκεντρο αιτήματα που έρχονται σε ρήξη με την εφαρμοζόμενη πολιτική, με αιτήματα που έχουν ως κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων». Καταλήγοντας καλεί σε ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, για ένα Σωματείο με ταξικό προσανατολισμό προς όφελος όλων των εργαζομένων του κλάδου.

MotionTeam

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Σε κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στην οδό Εγνατία, προχώρησε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, έχοντας στο πλευρό της τους εργαζόμενους της Εταιρείας. Η κατάληψη ξεκίνησε στις 7 το πρωί και έληξε στις 12 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, στις 9 το πρωί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ με δυναμική κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας στην οδό Τσιμισκή, ακύρωσαν τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβία.

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί με εργαζόμενους της ΕΥΑΘ στάθηκαν για 5 ώρες στην είσοδο του κτιρίου, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους - καταναλωτές για την απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να παραδώσει δηλαδή και το νερό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενημέρωναν για τις επιπτώσεις που ήδη έχουν φέρει (αυξήσεις τιμολογίων, κλπ.) η μετατροπή της σε ΑΕ, η είσοδός της στο χρηματιστήριο και η πώληση μέρους των μετοχών της.

Κάλεσαν το λαό να κάνει υπόθεσή του τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, να παλέψει για ΕΥΑΘ 100% δημόσια - λαϊκή περιουσία. Με λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, με τα σωματεία, να οργανωθεί ο αγώνας για να μην παραδοθεί η δημόσια περιουσία στους ιδιώτες.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ: Νέα δυναμική κινητοποίηση στο κατάστημα του «PRAKTIKER» στη Θεσσαλονίκη, όπου την Παρασκευή έγιναν δύο ακόμα απολύσεις, έγινε το Σάββατο με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης μαζί με εργαζόμενους άλλων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το κάλεσμα βρήκε απήχηση στο σύνολο των πελατών, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν, επιδίωκαν να μιλήσουν με τους ίδιους τους εργαζόμενους της επιχείρησης, δήλωναν τη στήριξή τους και αποχωρούσαν αναδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη και με αυτή τη μορφή της δυναμώνει καθημερινά και περισσότερο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ