ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκλητική απόφαση, κλιμακώνει τις πιέσεις σε βάρος της Κούβας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη νέα απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να διατηρήσει τις ποινές των 5 Κουβανών αγωνιστών

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζεται για την απόφαση επικύρωσης των ποινών στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την επικύρωση στις 4 Ιούνη 2008 από τα δικαστήρια των ΗΠΑ των βαριών ποινών που έχουν επιβληθεί στους 5 Κουβανούς αγωνιστές πατριώτες, οι οποίοι συμπληρώνουν 10 χρόνια φυλακισμένοι, παρότι το κατηγορητήριο "περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ" έχει καταρρεύσει πλήρως. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση, που αντανακλά πολιτικές επιλογές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας.

Το γεγονός αυτό, καθώς και τα πρόσφατα αντικουβανικά κηρύγματα των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ Τζον Μακ Κέιν και Μπάρακ Ομπάμα προαναγγέλλουν νέα ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην επανάσταση και το λαό της Κούβας. Απαράδεκτη και καταδικαστέα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που επέλεξε αυτή ακριβώς τη στιγμή να διαλαλήσει την ταύτισή της με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ούτε το πολιτικό ούτε και το ηθικό δικαίωμα να κάνει υποδείξεις στην Κούβα για δικαιώματα και ελευθερίες.

Ας πάψει η ελληνική κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την "κοινή θέση" της ΕΕ απέναντι στην Κούβα, την οποία άλλωστε δεν ακολουθούν ακόμα και κράτη - εμπνευστές της. Απαιτούμε να καταργηθεί η κοινή θέση της ΕΕ και όλα τα μέτρα κατά της Κούβας. Η χώρα μας να πάψει άμεσα να εναρμονίζεται με τα αντικουβανικά μέτρα της ΕΕ, να εξομαλύνει άμεσα πλήρως τις σχέσεις της σε διμερές επίπεδο. Καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει την απαράδεκτη απόφαση κατά των 5 Κουβανών και να απαντήσει άμεσα στο διαφαινόμενο νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος της Κούβας».

Η ζωή της αντάρτισσας Τάνιας

Χτες παρουσιάστηκε το βιβλίο από τον συγγραφέα και σύντροφό της στη ζωή και τον αγώνα Κουβανό συγγραφέα Ουλίσες Εστράδα

Στη μέση διακρίνεται ο Κουβανός συγγραφέας Ουλίσες Εστράδα
Στη μέση διακρίνεται ο Κουβανός συγγραφέας Ουλίσες Εστράδα
Ηρωας λαός! Παράδειγμα λαός. Αυτός είναι ο κουβανικός λαός. Το νιώθεις κάθε φορά που κάτι σε φέρνει κοντά του. Κάτι σε κάνει να ανατρέχεις στη μακρόχρονη επαναστατική ιστορία της Κούβας. Αυτό συνέβη και χθες στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου «ΤΑΝΙΑ, Η αντάρτισσα με τον Τσε στη Βολιβία» του Κουβανού συγγραφέα και δημοσιογράφου Ουλίσες Εστράδα Λεσκάιγιε, συναγωνιστή του Τσε Γκεβάρα, συντρόφου της Τάνιας στη ζωή και στον αγώνα (από την «New Star».

Στη συνέντευξη, o συγγραφέας εξέπληξε και ενθουσίασε με το χιούμορ και τη δύναμη ψυχής. Χειμαρρώδης, δυναμικός, αισιόδοξος, μετέφερε με πάθος επιγραμματικά τόσο την ιστορία της Τάνιας, όσο και την ιστορία της επανάστασης, που αγωνίζεται όχι μόνο για καλύτερη ζωή για τους Κουβανούς, αλλά και για άλλους λαούς που υποφέρουν από τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Επισήμανε πολλές φορές ότι η αλληλεγγύη και ο διεθνισμός είναι βασικά όπλα στο επαναστατικό όραμα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, εκ μέρους του πρέσβη της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες, η επιτετραμμένη σε πολιτιστικά ζητήματα Ανα Ρόσα Ρόχας Ροντρίγκες, η οποία αναφέρθηκε στην προσφορά του συγγραφέα και δημοσιογράφου στους αγώνες της Κούβας εντός και εκτός της χώρας, θυμίζοντας ότι τη στιγμή που σ' όλον τον κόσμο γιορτάζονται τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Τσε (στις 14 Ιούνη) δε θα μπορούσε να λείπει η θύμηση της Τάνιας.

Ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ροντρίγκο Οσβάλντο Τσάβες Σαμούδιο, χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα μεγάλο παράδειγμα για όσους αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο και μια ευκαιρία να γνωρίσει κανείς τους αγώνες της Λατινικής Αμερικής του 20ού και 21ου αιώνα.

Διεθνιστική προσφορά

Η Τάνια είναι μία συναρπαστική περιγραφή της εκπληκτικής γυναίκας, που πολέμησε και έπεσε στη μάχη στο αντάρτικο του Τσε στη Βολιβία. Ως σύντροφός της στην Κούβα, ο Ουλίσες Εστράδα, παρουσιάζει μία ειλικρινή πολιτική βιογραφία μίας φλογερής και ευφυούς νέας γυναίκας, η οποία άφοβα αφοσιώθηκε στην απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '60.

Η Τάνια γεννήθηκε ως Haydee Tamara Bunke Bder, στην Αργεντινή, το 1937, από γονείς Γερμανούς κομμουνιστές. Η οικογένειά της μετακινήθηκε στην Ανατολική Γερμανία μετά τον πόλεμο, όμως η Τάνια σύντομα γοητεύτηκε από την Κουβανική Επανάσταση. Εξελίχθηκε τελικά σε έναν από τους πιο επιτυχημένους πράκτορες της Κούβας στη Λατινική Αμερική, διεισδύοντας στη βολιβιανή υψηλή κοινωνία και προετοιμάζοντας το δρόμο για την παράνομη είσοδο του Τσε Γκεβάρα στη χώρα. Οταν η κάλυψή της ξεσκεπάστηκε, η Τάνια ενώθηκε με το αντάρτικο κίνημα του Τσε, όμως σκοτώθηκε σε μία ενέδρα τον Αύγουστο του 1967. Ηταν μόλις 30 ετών.

Ο Ουλίσες Εστράδα ήταν μία κεντρική φιγούρα στην υποστήριξη της Κούβας προς επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Ηταν κομβικός διοργανωτής της αντάρτικης αποστολής του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία, της προετοιμασίας της Τάνιας από τη θέση του στις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας. Από πολύ νεαρή ηλικία στο επαναστατικό κίνημα, διατέλεσε επίσης διαδοχικά πρέσβης στην Τζαμάικα, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Σαχάρας, και στην Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας. Από το 2000 είναι ο εκδότης του Tricontinental, που εκδίδεται από την Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους Λαούς της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL).

«Βομβαρδίστε» με μηνύματα το Λευκό Οίκο

Οργανώσεις αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο καλούν τους φίλους της Κούβας να «βομβαρδίσουν» το Λευκό Οίκο με ηλεκτρονικά μηνύματα (comments@whitehouse.gov, vicepresident@whitehouse.gov και φαξ στο 001.660.202.456.2461) με περιεχόμενο σχετικό με την υπεράσπιση της Κούβας, της Επανάστασης και του κουβανικού λαού.

Ο Ελληνοκουβανικός στο διαδίκτυο

Εγκαινιάστηκε η ιστοσελίδα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, www.ellinokouvanikos.gr, όπου θα γίνεται πληροφόρηση σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την 50ή Επέτειο της Νίκης της Επανάστασης, για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών Ηρώων που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, καθώς και για άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αλληλεγγύης με την Κούβα και ενάντια στο γενοκτονικό αποκλεισμό των ΗΠΑ.

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν σημαντικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Κούβας, καθώς και η ιστοσελίδα της κουβανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, η οποία περιέχει πληροφορίες και στην ελληνική γλώσσα, καθώς και άλλες διευθύνσεις στις οποίες όποιος επιθυμεί μπορεί να έχει πρόσβαση και να ενημερώνεται πιο άμεσα για την κουβανική πραγματικότητα.

Παράρτημα στη Λιβαδειά

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Παραρτήματος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Επαρχίας Λιβαδειάς καλεί σε εκδήλωση αλληλεγγύης για την Κούβα, την Τετάρτη 11 Ιούνη στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Παρέμβαση θα γίνει και από τον πρέσβη της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες.

Κινητοποίηση την Τρίτη στην αμερικάνικη πρεσβεία

«Απαιτούμε λευτεριά στους πέντε Κουβανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ - Αλληλεγγύη στο νησί της επανάστασης». Με το σύνθημα αυτό, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της ΚΝΕ καλούν το λαό της Αθήνας και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία (πλατεία Μαβίλη), την Τρίτη 10 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα.

  • Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.
«Αγώνας» αλληλεγγύης

Με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του συμπολεμιστή του Τσε, δημοσιογράφου και συγγραφέα Ουλίσες Εστράδα, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα και με τη συμπαράσταση του Δήμου Νίκαιας, η ποδοσφαιρική ομάδα του «Ριζοσπάστη», η NEW STAR και η πολιτιστική, οικολογική, αθλητική κίνηση «Hasta la victoria siempre/Che» και το ποδοσφαιρικό τμήμα της, πλαισιωμένο από σπουδαίους, εν ενεργεία και μη, ποδοσφαιριστές (Κωφίδης, Ατματζίδης, Κυριακίδης, Ρότσα, Βαζέχα, Καραδήμος, Βαλαώρας, Γεροθόδωρος κ.ά.) διοργανώνουν σήμερα στις 8 μ.μ. ποδοσφαιρικό αγώνα - εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιστή λαό της Κούβας. Ενώνουμε τη φωνή μας στο δίκαιο αίτημα της απελευθέρωσης των 5 Κουβανών αγωνιστών φυλακισμένων στις ΗΠΑ.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό γήπεδο Νεάπολης της Νίκαιας (οδός Γρ. Λαμπράκη) και περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό της κουβανικής πρεσβείας
  • Χαιρετισμό του Ουλίσες Εστράδα
  • Μουσικό αφιέρωμα στην Κούβα (με συμμετοχή του τραγουδοποιού Πάνου Τζαβέλα της Νατάσας Παπαδοπούλου και του Νίκου Λώλη)

Θα κλείσει με τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων:

«Hasta la victoria siempre/Che» - «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ