ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 2008
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ
Ορθάνοιχτή η πόρτα για την κατάργησή τους

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, η υφυπουργός Απασχόλησης νομιμοποίησε χτες πλήρως την πρόσφατη απόφαση - πρόκληση του ΣτΕ

Αξιοποιώντας και τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση επιδιώκει νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων οικοδόμων και στο ίδιο το ΙΚΑ
Αξιοποιώντας και τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση επιδιώκει νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων οικοδόμων και στο ίδιο το ΙΚΑ
Να γίνει άμεσα αποδεκτό το δίκαιο το αίτημα των οικοδόμων να πάει στα δυο ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο ο συντελεστής για την ανέγερση οικοδομών, απαίτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη ληστεία σε βάρος των οικοδόμων, που γίνεται με βάση τα σημερινά ισχύοντα.

Στην απόφαση 1545/2008 του Συμβουλίου της Επικρατείας στάθηκε ανταπαντώντας η υφυπουργός Εργασίας Σοφία Καλαντζάκου λέγοντας ότι σύμφωνα με αυτή αν ο εργοδότης «διαθέτει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που καθορίζονται από τη νομοθεσία και από τα οποία αποδεικνύεται πραγματοποίηση λιγότερων ημερομισθίων από τα κατ' ελάχιστο καθοριζόμενα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τότε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι υποχρεωμένο να δεχτεί τα λιγότερα αυτά ημερομίσθια». Οσον αφορά τους ελέγχους στις οικοδομές είπε γενικόλογα πως το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες για την εντατικοποίησή τους.

«Αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας νομιμοποιεί την ανασφάλιστη εργασία», τόνισε ανταπαντώντας ο Γιάννης Πρωτούλης, θυμίζοντας ότι αφορά «έναν κλάδο στον οποίο απαντάται το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων, η πιο άγρια εκμετάλλευση μεταναστών, το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων, ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών και το μεγαλύτερο ποσοστό εισφοροδιαφυγής».

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις οικοδομές, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «αυτή την περίοδο που δεν εντείνονται οι έλεγχοι, η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν υπάρχουν επιθεωρητές εργασίας. Δεν ελέγχεται κανένας. Σε ποια οικοδομή υπάρχει έλεγχος; Εάν δεν υπήρχαν τα στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων, που με αυτοθυσία γυρνάνε τις οικοδομές και δεν επαρκούν, δε θα υπήρχε κανένας έλεγχος. Αυτό το ομολογούν και οι υπάλληλοι του υπουργείου, το ομολογούν οι ελάχιστοι επιθεωρητές εργασίας που υπάρχουν και το ομολογούν και οι προϊστάμενοι του υπουργείου. Δεν έχετε πάρει κανένα μέτρο για την εισφοροδιαφυγή» τόνισε.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ
Εχουμε εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους που αντιστέκονται

Στην έναρξη του Συνεδρίου μίλησε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Αρχισε, χτες, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το 5ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με την εκλογή νέας διοίκησης.

Το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ συνέρχεται μέσα σε συνθήκες όξυνσης όλων των προβλημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου και των άλλων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα, εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ, που στη στρατηγική της στηρίζεται από τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», το ψηφοδέλτιο της οποίας στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, τη χτεσινή έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, είπε ότι «το ΚΚΕ ούτε αποδέχεται ούτε συμβιβάζεται με την υπάρχουσα κατάσταση σε βάρος του δικαιώματος το λαού στην ενημέρωση, σε βάρος των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων και ειδικά των νέων».

«Ακούμε συχνά διακηρύξεις περί "πολυφωνίας, ισοτιμίας και αντικειμενικής ενημέρωσης". Τις θεωρούμε υποκριτικές. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ελέγχεται από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Υπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές τους. Εκφράζουν και τις αντιθέσεις τους, την ιδεολογία τους. Προωθούν τους σχεδιασμούς τους στη διαμόρφωση πολιτικών σεναρίων» σημείωσε και στάθηκε ιδιαίτερα στην αποσιώπηση των θέσεων και της δράσης του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ.

Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι «το ΚΚΕ εκτιμά πως η μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει, να περιορίσει το νοσηρό κλίμα, τον αποπροσανατολισμό, την εξαχρείωση, την επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και των δημοσιογράφων, είναι η ανάπτυξη της κοινής πάλης κατά του κεφαλαίου και της πολιτικής που ειδικά στα ΜΜΕ και γενικά υπηρετεί τα συμφέροντά του».

Και κατέληξε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων και στους δημοσιογράφους που αντιστέκονται, δεν ανήκουν ούτε υπηρετούν την αστική τάξη, την εξουσία και τους μηχανισμούς της, που βλέπουν ότι το συμφέρον και το χρέος τους ταυτίζεται με το δίκιο της εργατικής τάξης και το συμφέρον των λαϊκών δυνάμεων, που είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην αναγκαία γενικευμένη αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος για σύγχρονα δικαιώματα, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία».

Επεισόδιο με Σιούφα

Την έναρξη του Συνεδρίου ήταν προγραμματισμένο να χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας. Οταν ανέβηκε στο βήμα, σύνεδροι άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα, με αποτέλεσμα ο Δ. Σιούφας να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο ένοπλος φρουρός του είχε παραμείνει στην αίθουσα, γεγονός που προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις και τη διακοπή των εργασιών για λίγα λεπτά. Η διαδικασία συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των κομμάτων, ενώ διαβάστηκε και μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια.

Στάσεις εργασίας σε τραμ και λεωφορεία

Νέα στάση εργασίας έχουν αποφασίσει για μεθαύριο Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ., αντιδρώντας στο κλίμα τρομοκρατίας που εκφράζεται με απολύσεις εργαζομένων στην «Τραμ ΑΕ». Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε αυθαίρετα τον περασμένο Φλεβάρη στην απόλυση δύο ηλεκτροδηγών, με τον αόριστο και προκλητικό ισχυρισμό ότι «επέδειξαν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά». Οι εργαζόμενοι στο τραμ ζητούν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, επισημαίνοντας ότι και η Επιθεώρηση Εργασίας έκρινε πως κακώς τους απέλυσε η διοίκηση της εταιρείας.

Στάση εργασίας για την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιούνη, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., έχουν αποφασίσει και οι οδηγοί της ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), μετά την άρνηση της διοίκησης για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008. Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία τις ώρες της στάσης εργασίας συγκαλούν γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, καθώς - όπως επισημαίνουν - τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πολλά και σημαντικά, αλλά οι αρμόδιοι «κωφεύουν».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν στις 19 Ιούνη οι σχολικοί φύλακες, απαιτώντας να αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα χρόνια υπηρεσίας τους πριν από τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου. Την ίδια μέρα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν στάση εργασίας τις τέσσερις τελευταίες ώρες της βάρδιας τους (11 με 3 το μεσημέρι και 6 με 10 το βράδυ) συμπαραστεκόμενοι στους συναδέλφους τους και διεκδικώντας μια σειρά αιτήματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη της ΔΑΣ στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, όπου γινόταν εκδήλωση με τη συμμετοχή του δημάρχου για το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Στο Δήμο της Κατερίνης πάνω από το 50% των εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάσταση που θα οξυνθεί υπό το καθεστώς του νέου κώδικα. Οι διαδηλωτές άνοιξαν πανό που έγραφε «Δήμοι στην υπηρεσία του λαού κι όχι επιχειρηματίες».

ΔΕΗ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Παρασκευή 13 Ιούνη οι τεχνικοί της ΔΕΗ με αιχμή τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού, των εργολαβιών, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Νεκρός οικοδόμος στην Καλαμπάκα

Την ώρα της δουλειάς βρήκε τραγικό θάνατο ο 57χρονος οικοδόμος Στ. Μπάμπας, που καταγόταν από το Καλονέρι Τρικάλων. Ο οικοδόμος, την ώρα που δούλευε σε διώροφη οικοδομή, στην Κορομηλιά του Δήμου Καλαμπάκας, και στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει τη στέγη, έπεσε από ύψος 5,5 μέτρων και σκοτώθηκε. Ο άδικος χαμός του 57χρονου αναδεικνύει, για μια ακόμα φορά, το μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων και ιδιαίτερα οι οικοδόμοι. Ενα πρόβλημα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων οξύνεται, με αποτέλεσμα ο κλάδος να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, έχοντας τη θλιβερή πρωτιά στα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ