ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατάληψη στην έδρα των βιομηχάνων

Δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, εργαζόμενοι της πόλης απέκλεισαν χτες τα γραφεία των Συνδέσμων Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας

Το πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη των γραφείων των εργοδοτών στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Το πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη των γραφείων των εργοδοτών στη Θεσσαλονίκη
Συμβολική κατάληψη στο κτίριο όπου στεγάζονται οι ενώσεις των εργοδοτών της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησαν χτες το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στο πολύμορφο αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει καθορίσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την Κοινωνική Ασφάλιση και το οποίο θα κορυφωθεί στις 15 του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης. Στην Αθήνα, για τις 15 Ιούνη έχει ήδη καθοριστεί πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, στις 8.30 μ.μ., με προσυγκέντρωση των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών όλων των κλάδων στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ. Η συγκέντρωση της Ομόνοιας θα κατευθυνθεί με πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Στόλισαν» τα γραφεία των εργοδοτών

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Μοριχόβου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και για μία ώρα απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζονται ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.

Διαδηλωτές ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου και κρέμασαν το πανό του ΠΑΜΕ που διατύπωνε το αίτημα: «ΟΧΙ στον "κοινωνικό διάλογο". ΟΧΙ στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Δημόσιο καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, μέσα από συνθήματα, ξεδίπλωσαν το πλαίσιο διεκδικήσεων των ταξικών δυνάμεων. «7ωρο - 5νθήμερο - για όλους μας δουλιά, την κρίση να πληρώσουν τ' αφεντικά» απαίτησαν και ξεκαθάρισαν: «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 15 Ιούνη, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Οι βιομήχανοι προκαλούν και ζητούν τα πάντα. Περισσότερες απολύσεις, σύνταξη στα 70, φθηνότερο μεροκάματο. Αέρα στα πανιά τους δίνουν οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ που νομοθετούν τη βαρβαρότητα των βιομηχάνων για περισσότερα κέρδη», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι για να κερδίσουν μεροκάματο, δουλιά, ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία σύμφωνα με τις ανάγκες τους: «Πρέπει να δώσουν σύνταξη στο κεφάλαιο και τους βιομηχάνους, να δώσουν σύνταξη στις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), στους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων που βάζουν πλάτη για να περάσουν αυτά τα μέτρα. Καμία συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο που εξελίσσεται για να χειροτερεύσει η κοινωνική ασφάλιση. Μέτωπο των εργαζομένων, όλου του λαού ενάντια σ' αυτά τα μέτρα».

ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Χωρίς καθυστέρηση όλοι στη μάχη

Με εξορμήσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις τα ταξικά συνδικάτα πορεύονται προς τις 15 του Ιούνη

Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
Η κεντρική αφίσα του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
Πρόγραμμα καθημερινών εξορμήσεων στους τόπους δουλιάς καθορίζουν τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας το κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που θα κορυφωθεί στις 15 του Ιούνη, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω - ανάμεσα σε άλλες - εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις:

  • Σήμερα Τετάρτη 7 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, εκδήλωση - συζήτηση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και εργαζόμενη γυναίκα - στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
  • Αύριο Πέμπτη 8 Ιούνη, στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και τις συνδικαλιστικές διώξεις. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν από κοινού το ΠΑΜΕ και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου.
  • Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή ΑμΕΑ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας και διεκδικώντας τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών αποκατάστασης.
  • Τη Δευτέρα 12 Ιούνη σύσκεψη του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου με θέμα την προστασία των ανέργων από τα κλειστά καπνομάγαζα και το Ασφαλιστικό των καπνεργατών στο Κιλκίς.
  • Την Τρίτη 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση των καπνεργατών στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.
  • Την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 2ου ορόφου του ΕΚΑ, εκδήλωση με θέμα «Ο στόχος των αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση» από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας».
  • Την ίδια μέρα το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε συγκέντρωση για την Κοινωνική Ασφάλιση, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) στις 6.30 μ.μ. Μεταξύ άλλων, οι ταξικές δυνάμεις θέτουν επιτακτικά την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, όχι στη βάση του παρωχημένου Κανονισμού του ΙΚΑ αλλά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Σε συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο αποφασίστηκε συγκέντρωση στις 15 του Ιούνη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μαζικά στον αγώνα γιατί σήμερα «παίζεται» το μέλλον μας

Πλατύ κάλεσμα στην εργαζόμενη νεολαία να δώσει με το ΠΑΜΕ τη μάχη ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση

«Τη ζωή μας, την υγειά μας, το μυαλό και την καρδιά μας δεν τα παζαρεύουμε σε αυτούς που κάθε μέρα προσπαθούν να πετσοκόψουν τη μιλιά μας».

Αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα οι νέοι εργάτες και εργάτριες να παλέψουν μέσα από τα ταξικά τους σωματεία ενάντια στην προωθούμενη κατεδάφιση κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος που άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνει στην εργαζόμενη νεολαία πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, με κορύφωση τη 15η του Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης.

«Στις 15 του Ιούνη όλοι στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ομονοίας, για να πορευτούμε σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας», σημειώνει η Γραμματεία στην ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας την προσυγκέντρωση όλων των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά στα γραφεία του ΣΕΒ (Φιλελλήνων και Ξενοφώντος).

Κάνοντας μια αναδρομή στο πετσόκομμα των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σημειώνει στο κάλεσμά της:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να μας ανακοινώσουν στον επικήδειο ότι πήραμε σύνταξη! Θέλει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και εμείς να πληρώσουμε ακόμα πιο πολλά. Το "αντιπολιτευτικό" ΠΑΣΟΚ προτείνει επίσης σκληρά μέτρα ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το "παίζουν" δήθεν "λιοντάρια" από τα τραπέζια των "κοινωνικών διαλόγων" και από τα τηλεπαράθυρα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν σκύψει τη μέση για να περάσουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Τα αιτήματά τους βολεύουν την αντοχή της οικονομίας και τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ολα αυτά είναι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορούν τους εργαζόμενους, τους νέους όλων των χωρών που είναι μέλη της.

Ολα αυτά μας τα πλασάρουν κομμάτι κομμάτι και με πλάγιους τρόπους ώστε να μην πάρουμε χαμπάρι τι γίνεται. Εξάλλου μας πετούν τηλεσκουπίδια στο σπίτι μας, μας μετατρέπουν σε ανάγκη τη Γιουροβίζιον, μας αποχαυνώνουν με το Ιντερνετ. Φοβούνται ότι αν στη συνείδησή μας ανοίξουν τα παράθυρα και μπει "φως", αν καταλάβουμε ότι τα συμφέροντα του καθενός μας είναι συμφέροντα της τάξης που ανήκουμε και πρέπει να παλέψουμε μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, τότε τα ψωμιά τους θα είναι μετρημένα.

Για όλα αυτά το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι κύριο καθήκον του είναι να ενημερώσει τους νέους εργάτες και τις εργάτριες. Γιατί σήμερα "παίζεται το μέλλον μας". Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ καλύπτουν τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα του καθενός μας. Η νέα γενιά δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δε μας αφορά η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι "δε γίνεται τίποτα". Εχουμε ευθύνη να παλέψουμε μέσα από τα σωματεία μας, σε ταξική κατεύθυνση. Οι αγώνες του σήμερα εμποδίζουν τα αντεργατικά μέτρα, δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλισμού».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους νέους εργαζόμενους και τους άνεργους να ενταχθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν με τις σημαίες της ταξικής σύγκρουσης και αναμέτρησης. Καλούμε τις Επιτροπές Νέων των σωματείων να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση των νέων εργατών για τις εξελίξεις που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να πρωτοστατήσουν στη συσπείρωση των νέων στον αγώνα ενάντια στην ανατροπή των δικαιωμάτων μας και στη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Αιτήματα - στόχοι πάλης
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, σύνταξη στα 55 χρόνια νια τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 χρόνια για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
  • Υπεράσπιση - διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.
  • Αμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας - ασφάλισης.
  • Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες εργασίας.
Στον ντορό του «διαλόγου»

Η δρομολόγηση του «κοινωνικού διαλόγου», τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του '90, η συναίνεση που τους παρέχουν απλόχερα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης για τους εργαζόμενους. Την αναγκαιότητα του αγωνιστικού ξεσηκωμού με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ επιβεβαιώνει και η πρόθεση της κυβέρνησης να καλέσει ξανά στις 14 Ιούνη σε κοινή συνεδρίαση τις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικής Προστασίας της Βουλής, με θέμα τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Ενώ μόλις προχτές, παίζοντας το ρόλο που της αναλογεί στη νέα επέλαση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζήτησε με επιστολές της προς τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης συνάντηση για το ζήτημα του Ασφαλιστικού, με ξεκάθαρη πρόθεση να επιταχύνει το διάλογο της απάτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ