ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
~
Ενας άλλος κόσμος...

Δύο - τρία κουνούπια δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα μπροστά στη νύστα μου, βλέπεις δύο μέρες ταξίδι για να μην υπολογίσω και την αλλαγή κλίματος και ηπείρου. Αποδείχτηκε μετά από λίγο ότι η νίκη μου ήταν μάταιη μπροστά στην αποφασιστικότητά τους, αλλά κυρίως από αυτό το ζεστό και υγρό αεράκι της Καραϊβικής που με έβγαλε "βιαίως" από το γλυκό βύθισμα. Δεν είχα άλλη λύση από το να βγω σε αναζήτηση μίας εναλλακτικής πρότασης στην αγρύπνια μου.

Ακολούθησα τα φώτα που τρεμόσβηναν μπροστά μου, ομολογώ αγριεμένη μια και όλη μου τη ζωή την πέρασα και την περνώ σε τερατουπόλεις όπου και το να αναπνέεις και να επιβιώνεις ως την επομένη... είναι νίκη. Στις παρυφές του δρόμου φύτρωναν κάθε λογής φοίνικες, ενώ μικρά τροπικά φυτά τους κύκλωναν και κρύβονταν κάτω από τους κορμούς τους λες και ήθελαν να προστατευτούν, άραγε από τι; Κατανυκτική σιωπή, μόνο η ανάσα μου ακουγόταν και το κύμα που έσπαγε με δύναμη στα βράχια. Εκείνη τη νύχτα αφουγκράστηκα την ανάσα και το χτύπο της καρδιάς της Αβάνας. Δε μου συνέβη τίποτα, δεν επρόκειτο, το συνειδητοποίησα πολύ αργότερα... Το κατάλαβα όταν πέρασε καιρός και παίρνω όρκο ότι ήταν ίδιο με το όνειρο που είχα δει νωρίτερα, μια μέρα πριν αποβιβαστώ στην Κούβα.

Ενα όνειρο που απέπνεε σιγουριά και γαλήνη και απουσίαζαν παντελώς λεπτομέρειες, όπως τι θα φορέσω, να πληρώσω το νοίκι, τι θα γίνει με την ασφάλισή μου, άραγε αυτός που μου χαμογελά και με παινεύει τι μου σούρνει πίσω από την πλάτη μου μόλις εγώ γυρίσω; Λεπτομέρειες που συνήθως μας απασχολούν όλους μας καθημερινά, μια και είναι αυτός ο κόσμος που έφτιαξαν για μας. Ενας κόσμος όπου απουσιάζει η πραγματική ζωή και ασχολούμαστε απλώς με ψευδείς αντανακλάσεις της. Η ζωή που έχει χρώμα και ήχο και χροιά. Χρώμα κατακόκκινο, όπως το αίμα που κυλά στις φλέβες όλων αυτών των Κουβανών, νέων, γέρων, που χτίζουν τα σπίτια τους μόνοι τους, που μπορούν και ελπίζουν, παλεύουν και ατενίζουν στον ορίζοντα τις μέρες τις καλύτερες που θα 'ρθουν. Ολων αυτών που δεν τους πτοεί να πηγαίνουν με το ποδήλατο μια και η βενζίνη δε φτάνει πάντα. Που δεν τους πτοεί να τρώνε λιγότερο μοσχάρι ή να μην έχουν αυτοκίνητο ή κομπιούτερ, αντικείμενα - φετίχ στον κόσμο μας μια και είναι "απολύτως απαραίτητα, μια και δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά"... Οχι δεν τα έχουν, έχουν όμως παιδιά που μπορούν και πάνε ΟΛΑ στο σχολείο και μπορούν, άκουσον άκουσον, να παίζουν στο δρόμο και το γέλιο τους να αντιλαλεί στις ρούγες. Γείτονες να σε χαιρετάν και να σου χαμογελούν, αλλά και να σε καλούν στο σπίτι τους να μοιραστούν το φαϊ τους. Ανθρώπους να μοιραστούν τον ιδρώτα σου και την αγωνία σου, χωρίς να ζητούν τίποτα πίσω, απλώς να υπάρχεις και να είσαι καλά.

Αυτά θυμάμαι, όπως και την αίσθηση ότι τους συνάντησα όλους, τον Τσε και τον Καμίλο και όλα τα νέα παιδιά να σχεδιάζουν ΜΑΖΙ τις μάχες και να ονειρεύονται το μέλλον της επανάστασης, αυτής που θα χτίσουν με τα δικά τους χέρια. Τους συνάντησα στο πρόσωπο κάθε Κουβανού, κάθε μικρού ή γέρου. Μου έκλειναν όλοι τους πονηρά το μάτι και μου χαμογελούσαν πλατιά, σίγουροι για μένα αλλά και για αυτούς. Ενα χαμόγελο και βλέμμα προσκλητήριο... για ένα άλλο κόσμο!

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Προετοιμάζονται για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, ενώ ήδη έχουν κλειστεί τα πρώτα πούλμαν για την κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Μαζική και δυναμική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών όλης της χώρας στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 11 Μάη στην Αθήνα. Σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι προετοιμασίες, με ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες και ήδη άρχισαν να ναυλώνονται πούλμαν για την αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα.

Οι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν τον αγώνα τους διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ετσι την ερχόμενη Δευτέρα, θα δώσουν νέο αγωνιστικό "παρών" και θα διατρανώσουν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί τον κλάδο τους στον αφανισμό, με τη συγκέντρωση που θα κάνουν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια την πορεία προς τη Βουλή.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Αγροτών Μεσσηνίας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία μαζική σύσκεψη στο Πεταλίδι, με θέμα τις εξελίξεις στο λάδι και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία του προϊόντος και των ελαιοπαραγωγών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν πρόεδροι κοινοτήτων, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού "Ο Νέστωρ", ο οποίος αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση των αμπελουργών, αναφέρθηκε και στα προβλήματα των αμπελοοινικών προϊόντων (σταφίδα - κρασί).

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι αγρότες αφού ενημερώθηκαν για το συντονισμό, που έχει πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις ΣΕΑ και τις Ομοσπονδίες όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας, με τη σύσκεψη στην Αθήνα και τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής, ενέκριναν το βήμα αυτό και χαιρέτισαν τις αποφάσεις που πάρθηκαν.

Επίσης, συζητήθηκε πλατιά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατακόρυφη πτώση της τιμής του λαδιού και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας όχι μόνο δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας θετικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως προβλήθηκαν μέσα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, αλλά αντίθετα, προσπάθησαν να εκτονώσουν το κίνημα των ελαιοπαραγωγών με μέτρα όπως η ιδιωτική αποθεματοποίηση, που δεν εξασφαλίζει ούτε ικανοποιητική τιμή ούτε έγκαιρη πληρωμή.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας θεωρούν απαράδεκτη αυτή τη στάση και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους, συντονίζοντας τα βήματά τους με τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Η ΣΕΑ Μεσσηνίας καλεί τους αγρότες και το λαό της περιοχής να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και δρομολογεί πούλμαν για να διευκολύνει τη μετακίνηση των αγροτών του νομού.

"Πυρετωδώς" ετοιμάζονται και οι ελαιοπαραγωγοί της Λακωνίας για τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και ήδη έχουν "κλείσει" δύο λεωφορεία, με έξοδα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, που θα μεταφέρουν τους αγρότες στην Αθήνα για να ενώσουν τη φωνή τους με τους ελαιοπαραγωγούς όλης της χώρας.

Στη Λακωνία η κατάσταση με το λάδι είναι τραγική, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΣΕΑ του νομού Δημήτρης Παναγάκης,λέγοντας χαρακτηριστικά:"Η καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των επιταγών της ΕΕ, οδηγεί τους ελαιοπαραγωγούς στην ολοκληρωτική καταστροφή, αφού το λάδι μένει στις αποθήκες των συνεταιρισμών και της Ενωσης, λόγω της εξευτελιστικής τιμής του". Τόνισε σχετικά πως "η τιμή που δίνουν οι έμποροι για το λάδι της φετινής παραγωγής είναι κατώτερη από τις 700 δραχμές, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγαλύτερο. Οσο για το περσινό λάδι, που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, η τιμή του πέφτει πιο κάτω και από τις 600 δραχμές".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ