ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε ιδιώτες και η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την πώληση της Ιονικής σε ιδιώτες, παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες και εισηγήσεις ελληνικών και ξένων οίκων, πρότειναν ως την πιο βιώσιμη και καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευσή της με την Εμπορική

Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να ξεπουλήσει και την Ιονική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι όλες οι μελέτες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (από ελληνικές και ξένες εταιρίες), προκρίνουν ως την πιο βιώσιμη και καλύτερη δυνατή λύση τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε αργά χτες το μεσημέρι την πώληση της Ιονικής, δηλαδή της αρχαιότερης τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, προσφέροντας έμπρακτες αποδείξεις στο ντόπιο και ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο που απαιτεί επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στον τραπεζικό χώρο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εκείνος που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Ιονικής, θα ελέγχει και τις θυγατρικές της επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων τα ξενοδοχεία ΧΙΛΤΟΝ κλπ., χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές και άλλες εταιρίες που ανήκουν στον όμιλο της Ιονικής.

Προσπαθώντας να "χρυσώσει το χάπι" και να εμφανίσει την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής σε ιδιώτες (σήμερα ελέγχεται από το δημόσιο μέσω της Εμπορικής), σαν την καλύτερη δυνατή "λύση" ο Γ. Παπαντωνίου δε δίστασε να κινδυνολογήσει, υποστηρίζοντας ότι η συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική συνεπάγεται "μαζικές απολύσεις", κάτι που κατά την άποψή του υπουργού... αποτρέπεται με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής! Μεταξύ των επιχειρημάτων που πρόβαλε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να προκρίνει τη "λύση" της πώλησης της Ιονικής σε ιδιώτες, αντί της συγχώνευσής της με την Εμπορική (λύση που θεωρήθηκε σαν η πιο βιώσιμη τόσο από την τελευταία μελέτη της "Monitor" όσο και από άλλες μελέτες οι οποίες έγιναν τα τελευταία 6 χρόνια), ήταν και τα εξής:

Πρώτον, ότι η συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική, που πρότεινε η "Monitor", "έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος" καθώς "η λύση αυτή προβλέπει αποχωρήσεις 3.100 εργαζομένων στις δύο τράπεζες". Μόνο που το επιχείρημα αυτό είναι διάτρητο, γιατί αν η συγχώνευση δύο ελεγχόμενων από το δημόσιο τραπεζών προϋποθέτει την απόλυση 3.100 εργαζομένων, είναι σίγουρο ότι ίδιο αριθμό απολύσεων - αν όχι μεγαλύτερο - συνεπάγεται η εξαγορά της Ιονικής από κάποιο ιδιώτη ή πολύ περισσότερο η τυχόν εξαγορά και συγχώνευσή της με την Τράπεζα Πίστεως του κ. Κωστόπουλου.

Δεύτερον, ότι "το πρόγραμμα εξυγίανσης που συνεπάγεται η συγχώνευση προβλέπει κατάργηση - κλείσιμο 153 υποκαταστημάτων των δύο τραπεζών σε σύνολο 546, το οποίο σημαίνει κι αυτό μαζικές απολύσεις και μάλιστα σε τοπική κλίμακα".

Αυτά ήταν τα δύο βασικά επιχειρήματα, που επικαλέστηκε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει σε ιδιώτες την Ιονική Τράπεζα, που έχει χαρακτηριστεί σαν τράπεζα "φιλέτο" και για την απόκτησή της έχουν πιέσει αρκετοί ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα (π. χ. Τράπεζα Πίστεως) όσο και από το εξωτερικό.

Το "κερασάκι στην τούρτα" του ξεπουλήματος της Ιονικής σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζόμενων είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, ότι "στο συμβόλαιο πώλησης της Ρράπεζας θα είναι η μη σύμπραξη του αγοραστή για... κάποιο χρονικό διάστημα (!) στην κατάργηση θέσεων εργασίας". Είναι φανερό ότι μετά το "κάποιο χρονικό διάστημα" - όπως το ανέφερε ο Γ. Παπαντωνίου - ο αγοραστής θα έχει τη δυνατότητα να προβεί τόσο σε απόλυση προσωπικού όσο και στο κλείσιμο υποκαταστημάτων, που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η πώληση της Ιονικής θα πραγματοποιηθεί "σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας μέσω Χρηματιστηρίου και με τρόπο που θα διασφαλίσει απόλυτα τα οικονομικά συμφέροντα της Εμπορικής Τράπεζας". Η πώληση, είπε, θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε πρόσφατα η πώληση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, αλλά σε σχετικές ερωτήσεις απέφυγε να εξηγήσει αν η κυβέρνηση θέτει "ελάχιστο" ποσό για την τιμή πώλησης του πακέτου μετοχών της Ιονικής. Με βάση το χτεσινή διαμόρφωση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο, η χρηματιστηριακή αξία του 100% των μετοχών της Ιονικής ανέρχεται στο ποσό των 382,2 δισ. δραχμών,που σημαίνει ότι η πώληση του 62% των μετοχών της Ιονικής (που έχει στα χαρτοφυλάκιά της η Εμπορική) αντιστοιχεί σε 263 δισ. δραχμές.

Η διαδικασία του διαγωνισμού - ο οποίος θα είναι διεθνής - για την πώληση της Ιονικής θα ξεκινήσει στις αρχές Ιούνη, αμέσως μόλις πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία θα εγκρίνει την πώληση. Οι μετοχές της Ιονικής που θα διατεθούν προς πώληση θα αφορούν το σύνολο της Ιονικής, δηλαδή και των θυγατρικών της (HILTON κλπ.).

Και χωρίς να ερωτηθεί, έσπευσε να δηλώσει ότι "η ίδια η Εμπορική δεν ιδιωτικοποιείται", αλλά με την πώληση των μετοχών της Ιονικής θα ενισχυθεί κεφαλαιακά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής υπονομεύεται και η ίδια η Εμπορική και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε επίσης την έναρξη "κοινωνικού διαλόγου" με την ΟΤΟΕ για "θέματα απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας στον τραπεζικό τομέα" ενόψει της ΟΝΕ, τα αποτελέσματα του οποίου θα αποτελέσουν την απαρχή του σαρώματος των εργασιακών σχέσεων και στον τραπεζικό τομέα.

Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και η Εθνική

Η κυβέρνηση εκποιεί 2,5 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας, από τη μετατροπή ισάριθμων ομολογιών από το ομολογιακό δάνειο του 1992

Αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας γίνεται με την πώληση στις 18 του Μάη 2.500.000 μετοχών, τις οποίες κατέχει σήμερα το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για την αρχή μιας διαδικασίας - με μοχλό το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο της Εθνικής - μέσω της οποίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Οταν ολοκληρωθεί και η πώληση των τελευταίων μετοχών του ομολογιακού δανείου το 2002, οι ιδιώτες θα κατέχουν ένα σημαντικότατο ποσοστό μετοχών της Τράπεζας, ενώ μοναδική φιλοδοξία της κυβέρνησης Σημίτη είναι να διατηρήσει το δημόσιο ένα μειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής, το οποίο θα επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση μία "διακριτή" παρουσία στο τραπεζικό σύστημα.

Τα 2,5 εκατ. μετοχών που πωλούνται προέρχονται από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, συνολικού ύψους 8.076.171 ομολογιών που έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο. Με βάση τη συμφωνία του 1996 κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το Νοέμβρη του 1997, το 20% των ομολογιών θα μετατρέπεται σε ισάριθμες μετοχές και θα... προωθείται στην αγορά. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2002.

Η πρώτη μετατροπή των 1,6 εκατ. ομολογιών σε μετοχές έγινε το Νοέμβρη του 1997, αλλά η πώληση αναστάλθηκε λόγω της νομισματικής κρίσης. Η ακυρωθείσα αυτή διαδικασία επαναλαμβάνεται στις 18 του Μάη με την πώληση σε ξένους "θεσμικούς επενδυτές" 2,5 εκατ. μετοχών. Με δεδομένο ότι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής είναι περίπου 22,5 εκατομμύρια, γίνεται λόγος για παραχώρηση πακέτου που ξεπερνά το 10% του κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η Γενική Συνέλευση της Εθνικής

Την εδραίωση της Εθνικής σαν ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού φορέα μεταξύ των μεγάλων "θεσμικών επενδυτών" του εξωτερικού και των βαλκανικών χωρών φιλοδοξεί να πετύχει η σημερινή της διοίκηση, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή ομιλία του διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά από το βήμα της ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης.

Πρόκειται για ένα στόχο παράλληλο με τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο μετατροπής της Ελλάδας συνολικά σε "μικροϊμπεριαλιστική" δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων και επίσημου ενδιάμεσου διαύλου προς τις χώρες του Αίμου των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου.

Στην κατεύθυνση αυτή η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη ανοίξει υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες των περισσότερων βαλκανικών χωρών, ενώ προετοιμάζεται να ανοίξει και νέα στο Βελιγράδι και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της Αλβανίας, πέραν του υποκαταστήματος των Τιράνων που ήδη λειτουργεί.

Η Τράπεζα έκλεισε με καθαρά κέρδη προ φόρων 35,8 δισ. δραχμές το 1997 έναντι μηδενικού αποτελέσματος το 1996 λόγω των πολύ μεγάλων διαγραφών επισφαλειών και συμμετοχών που εγράφησαν στον ισολογισμό της. Τα δε κέρδη το α τρίμηνο του 1998 ανήλθαν σε 27,8 δισ. δραχμές.

ΓΣΕΕ - ΔΕΚΟ
Συντονισμός ... κατά μόνας

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ισχυρίζεται ότι προτίθεται να προχωρήσει σε συντονισμό στις ΔΕΚΟ, αλλά παροτρύνει κάθε οργάνωση να πάρει τις δικές της αποφάσεις!

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την πώληση της Ιονικής Τράπεζας,η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δε βρήκε να πει κουβέντα για το πώς θα αντιδράσουν συντονισμένα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ για την αποτροπή αυτής της αντεργατικής επιλογής, παρόλο που βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη για το... συντονισμό των ΔΕΚΟ! Τη σύσκεψη συγκάλεσαν ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ χτες, και συμμετείχαν διοικήσεις των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ για το συντονισμό της δράσης τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η σύσκεψη κατέληξε στην παρότρυνση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου να προχωρήσει ο κάθε χώρος στις δικές του κινητοποιήσεις, τις οποίες και θα... συντονίσει έπειτα η ΓΣΕΕ! Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο "κλείσιμο" της διαδικασίας στάθηκε στη διαφορετικότητα κάθε κλάδου και σημείωσε ότι πρέπει να στηριχτούν προσπάθειες εξυγίανσης των ΔΕΚΟ για να περιοριστούν τα ελλείμματα, με ταυτόχρονη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτές. Με αυτό τον τρόπο προσπέρασε την ανάγκη συνολικής και καθολικής απόρριψης των ιδιωτικοποιήσεων με οποιαδήποτε μορφή, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει τη διάθεση να συγκρουστεί συνολικά με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές από ΟΤΟΕ, ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΣΠΑ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, ΔΕΗ, διυλιστήρια, αμυντικές βιομηχανίες, τον Ιππόδρομο, τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών και άλλους χώρους, εκφράστηκαν αρκετές διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο των διεκδικήσεων, διαφωνίες που αντανακλούσαν κυρίως την αποδοχή ορισμένων Ομοσπονδιών - στις οποίες πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ - των "μερικών" ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων.

Ετσι, ενώ αρκετοί συνδικαλιστές συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης και εξέφρασαν τη συμφωνία τους να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η ΓΣΕΕ, ωστόσο έσπευσαν να προσθέσουν ότι υπάρχουν διαφορές που δε θα "βοηθήσουν" στη συμμετοχή των εργαζομένων. Οι αντεγκλήσεις που ακολούθησαν ανάμεσα σε ομοσπονδίες για το πόσο λίγο βοηθούν το συντονισμό, είτε επειδή θέτουν πλαίσιο διεκδικήσεων που δεν τους βρίσκει όλους σύμφωνους, είτε επειδή έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις που δεν τις μεταθέτουν στα πλαίσια μιας κοινής αντίδρασης, ενίσχυσαν το κλίμα διαίρεσης.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι οι αντεγκλήσεις δε βοηθούν την ενότητα και ότι στη βάση των εργαζομένων υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις κοινής δράσης, κάτι που πρέπει να γίνει σεβαστό από τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών.Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει καθολική άρνηση των ανατροπών και της ΟΝΕ, που στο όνομά της επισπεύδονται.

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να κρίνει τα αποτελέσματα της σύσκεψης και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ για να προσδιορίσει το χρόνο 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχει προαποφασίσει η Ολομέλειά της για την κυβερνητική πολιτική στους τομείς που συζητήθηκαν.

Πάντως, μια σειρά Ομοσπονδίες (ΟΤΟΕ, ΠΟΣ, ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ) προσανατολίζονται ή έχουν ήδη εξαγγείλει απεργίες και στάσεις εργασίας, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προϋπολογισμός λιτότητας στον ίσκιο της ΟΝΕ

Προϋπολογισμό ακόμα σκληρότερης λιτότητας ετοιμάζεται να καταρτίσει η κυβέρνηση για το 1999 στο "φόντο" της πρόσφατης υποτίμησης της δραχμής και επικαλούμενη την κρισιμότητα του επόμενου έτους για την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Κάτω από τη "σκιά" αυτών των δεδομένων τα υπουργεία και οι διάφοροι επιχορηγούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς του δημοσίου καλούνται για άλλη μια φορά να... "κόψουν το λαιμό τους" - όπως είχε πει κάποτε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - και να περιορίσουν τις ανάγκες τους, άρα και τα κονδύλια που θα απαιτήσουν από το νέο προϋπολογισμό στα φετινά επίπεδα, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 1993. Εκτός αυτού καλούνται να μειώσουν σε σχέση με τα φετινά επίπεδα το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτήσουν για να καλύψουν ανάγκες όπως η υπερωριακή απασχόληση, τα οδοιπορικά έξοδα κλπ. Το πνεύμα αυτό κυριαρχεί στην εγκύκλιο κατάρτισης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 1999, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών και άρχισε να αποστέλλει σε όλα τα υπουργεία, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους συναρμόδιους φορείς το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, "από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών του 1999 θα κριθεί τελικά η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και η... θέση της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον", για να προστεθεί σε σχέση μ' αυτό ότι "η ίδια πολιτική συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών με ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα ακολουθήσει με μεγαλύτερη έμφαση και για την τριετία 1999-2001 στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σύγκλισης μετά την πρόσφατη ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών". Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί - επισημαίνεται - "θα χρειαστεί αυστηρή νομισματική πολιτική, πλήρης επιτυχία των στόχων για το δημόσιο έλλειμμα και μία ευρεία πολιτική αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων".

Ενδεικτικές του "σφιχτού" προϋπολογισμού που ετοιμάζεται για το 1999 είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις οι αρμόδιοι φορείς, έτσι όπως αυτές περιγράφονται στην εγκύκλιο:

  • Οι συνολικές πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, πλην των μισθολογικών δαπανών και των συντάξεων, θα συγκρατηθούν αυστηρά στα επίπεδα του προϋπολογισμού του έτους 1998.
  • Οι επιχορηγήσεις θα συγκρατηθούν στα επίπεδα του 1998, εκτός αυτών που προορίζονται για τακτικές αποδοχές του προσωπικού.
  • Ο αριθμός των συνολικών ετήσιων προσλήψεων πάσης φύσεως προσωπικού δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 1 πρόσληψη το 1999 για κάθε 5 αποχωρήσεις του 1998, εκτός από τα Σώματα Ασφαλείας, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, το Λιμενικό Σώμα και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Στο ρυθμό του μεγάλου κεφαλαίου και της ΝΔ

Σε λιγότερο από 24 ώρες, η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ και τις αξιώσεις των... "αγορών", ανακοίνωσε την πώληση της Ιονικής και μεγάλου πακέτου μετοχών της Εθνικής

Την απόφασή της να πουλήσει σε ιδιώτες την πλειοψηφία των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, καθώς επίσης και ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (2,5 εκατομμύρια μετοχές), ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, απαντώντας έτσι έμπρακτα σε όσους την επικρίνουν ότι δε δείχνει την απαιτούμενη "τόλμη" και "αποφασιστικότητα" στην εφαρμογή της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" και των ιδιωτικοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ). Ο Γ. Παπαντωνίου κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τους δημοσιογράφους, στις 3.30 το μεσημέρι, για να τους ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει σε ιδιώτες την πλειοψηφία των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, που σήμερα ελέγχονται από το δημόσιο. "Η κυβέρνηση - είπε ο υπουργός - απέρριψε τη συγχώνευση (όπως πρότεινε η "Monitor") και προέκρινε τη λύση της πώλησης της Ιονικής Τραπέζης"! Λίγες ώρες νωρίτερα, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) Θ. Καρατζάς (και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) είχε ανακοινώσει στους δημοσιογράφους την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει σε ιδιώτες 2,5 εκατομμύρια μετοχές της ΕΤΕ, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις, για την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει την Ιονική και ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ΕΤΕ, έγιναν πριν περάσουν 24 ώρες από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή,όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για ατολμία στις ιδιωτικοποιήσεις και την είχε καλέσει να πουλήσει "εδώ και τώρα" σε ιδιώτες όχι μόνο την Ιονική, αλλά και την... Εθνική Τράπεζα...

Κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα

Την πραγματοποίηση τετράωρης στάσης εργασίας,σήμερα από τις 11.30 το πρωί, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας,αποφάσισε χτες η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων Ιονικής Τράπεζας,αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια της ίδιας απόφασης, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική 24ωρη απεργία αύριο Παρασκευή,και 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στο μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας.Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων, αυτές οι κινητοποιήσεις αποτελούν την "πρώτη απάντηση στη μονομερή και χωρίς επιχειρήματα απόφαση της κυβέρνησης".

Η ΟΤΟΕ,που αύριο συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιό της, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι "θα δώσει τον αγώνα της με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου να αποτραπεί η πώληση της Ιονικής Τράπεζας".

Δημοπρασία ομολόγων

Δημοπρασία ομολόγων του Δημοσίου σταθερού επιτοκίου δεκαετούς διάρκειας, με άνοιγμα της έκδοσης της 26ης του Μάρτη και ημερομηνία διακανονισμού την Τετάρτη 13 του Μάη θα διενεργηθεί τη Δευτέρα 11 του Μάη. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα ομόλογα που θα δημοπρατηθούν θα είναι συνολικού ύψους 220 δισ. δρχ. και η δημοπρασία θα γίνει με την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς, σύμφωνα με τη σχετική προβλεπόμενη διαδικασία. Θα γίνουν επίσης δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από βασικούς και μη βασικούς διαπραγματευτές, οι οποίοι μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του συνολικού δημοπρατούμενου ποσού.

ΔΗΚΕΒΕ
Την Κυριακή οι συνδιασκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 10 του μήνα θα πραγματοποιηθούν οι τοπικές συνδιασκέψεις της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 3ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης που θα γίνει στις 30 και 31 του Μάη στην Αθήνα. Η πρώτη θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και η δεύτερη στις 10.00 το πρωί στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27).

Οι παραπάνω συνδιασκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των κλαδικών και τοπικών συνελεύσεων, έχουν καθοριστική σημασία καθώς εκεί θα αναπτυχθεί ο προβληματισμός και οι απόψεις πάνω στις θέσεις της πανελλαδικής ΔΗΚΕΒΕ, που θα μεταφέρουν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη οι αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν από τις τοπικές. Το δυνάμωμα του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η δημιουργία κοινού αγωνιστικού μετώπου με τους εργαζόμενους και τους αγρότες, θύματα της ίδιας αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής, είναι μεταξύ των βασικών θέσεων - στόχων που βάζει μπροστά της η ΔΗΚΕΒΕ στην 3η Συνδιάσκεψη.

Για την Αθήνα, η ΔΗΚΕΒΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δυνάμωμά της σε συνοικίες και περιοχές όπου μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν νέες οργανώσεις και σωματεία. Ολα αυτά προϋποθέτουν την ενίσχυση της παράταξης, την ισχυροποίησή της στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος και στη συνείδηση των ΕΒΕ κι αυτά θα απασχολήσουν τόσο τις τοπικές όσο και την πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Στις 12 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η τοπική συνδιάσκεψη της Λάρισας και στις 13 στην Πάτρα και την Καβάλα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org