ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Παριστάνει τον «σωτήρα» όσων τσακίζει με την αντιλαϊκή πολιτική της

Πραγματικός στόχος η αύξηση της εισπραξιμότητας Εφορίας και Ταμείων, από αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν

Από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ ενάντια στη φοροληστεία που τους «γονατίζει»
Από παλιότερη κινητοποίηση των ΕΒΕ ενάντια στη φοροληστεία που τους «γονατίζει»
Στο κάλπικο αφήγημα περί «θετικών μέτρων», που αφήνουν ανέγγιχτο τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής και αναπαράγουν τη λογική του «μικρότερου κακού» για χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, σε βάρος των δικαιωμάτων και των πραγματικών αναγκών τους, προστίθεται το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε τελικά χτες η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο περιέχει τις πολυδιαφημισμένες 120 δόσεις για χρέη σε Ταμεία αυτοαπασχολουμένων και Εφορία, καθώς και ρυθμίσεις για ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις εργαζομένων ή κατάφωρες αδικίες σε βάρος συνταξιούχων, όπως οι χήρες/οι, που ρίχτηκαν στο καναβάτσο με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ακόμα κι αυτά τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν με τον αγώνα τους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς όμως να ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματά τους. Τα αιτήματα αυτά, όπως για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, έχουν κατατεθεί και με τη μορφή πρότασης νόμου από το ΚΚΕ και έχουν απορριφθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί με το πολυνομοσχέδιο να διαχειριστεί προεκλογικά τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η πολιτική της, σε συνέχεια των προηγούμενων.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ Α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις». Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη.

Αυτοαπασχολούμενοι: Μόνιμη θηλιά με δόσεις

Με το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζονται τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων προς τα Ταμεία, τα οποία συσσωρεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Στο άρθρο προβλέπεται επανυπολογισμός των εισφορών με βάση τις χαμηλότερες εισφορές του νόμου 4387/2016, ενώ παρέχεται έκπτωση στους τόκους και στις προσαυξήσεις.

Τα χρέη αφορούν την περίοδο 2002 - 2018 και η δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ το μήνα για τον πρώην ΟΑΕΕ και 30 ευρώ για τους αγρότες.

Βασική ωστόσο προϋπόθεση της ρύθμισης των χρεών είναι η υποχρέωση του ασφαλισμένου να καταβάλλει ανελλιπώς τόσο τις δόσεις της ρύθμισης όσο και τις τρέχουσες εισφορές του.

Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, ο αυτοαπασχολούμενος οδηγείται και πάλι στο ΚΕΑΟ και οι οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές με όλες τις συνέπειες. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή θα απαιτείται η αρχική οφειλή, με όλες τις προσαυξήσεις και τους τόκους!

Στην πραγματικότητα, με την παρέμβαση αυτή, ενώ η κυβέρνηση με τη γενικότερη πολιτική της δεν αναιρεί καμία από τις αιτίες που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και επιστήμονες να μην μπορούν να πληρώνουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τους αναγκάζει να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι» και να πληρώσουν τα χρέη τους με κάθε τρόπο, προκειμένου το επόμενο διάστημα να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των Ταμείων και του κράτους από «πηγές» που μέχρι χτες τις είχαν ξεγραμμένες.

Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική που πρωτίστως εξυπηρετεί την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και όχι την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των επιστημόνων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για όλα τα Ταμεία, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να έχει αύξηση εσόδων την πενταετία 2019-2023 κατά 597,6 εκατ. ευρώ.

Και μικρότερες συντάξεις

Επιπλέον, ακόμα και όσοι αυτοαπασχολούμενοι καταφέρουν με θυσίες να μην αποβληθούν από τη ρύθμιση, στο τέλος του εργάσιμου βίου τους, κατά τη συνταξιοδότησή τους, θα αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα: Οι σχετικά μικρότερες εισφορές που πλήρωσαν για τις συσσωρευμένες οφειλές τους, θα οδηγήσουν σε πολύ μικρότερες συντάξεις, σε συντάξεις πτωχοκομείου που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αρα, η συγκεκριμένη ρύθμιση, που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση, πέρα από τον εισπρακτικό της χαρακτήρα, έρχεται να διευκολύνει την απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου!

Να σημειωθεί εδώ ότι στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, μαζί με τη ρύθμιση που αφορά τις οφειλές των μη μισθωτών, υπάρχει αντίστοιχη διάταξη (άρθρο 4) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο στήριξης του κεφαλαίου, αφού απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από πάσης φύσεως προσαυξήσεις και τόκους, για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, οι οποίοι για το σκοπό αυτό υπόκεινται σε κρατήσεις από τους εργοδότες τους. Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και του τόκου φτάνει στο 100% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής και στο 50% στην περίπτωση καταβολής του χρέους με δόσεις.

Για τα χρέη στην Εφορία

Σε ξεκάθαρη φοροεισπρακτική λογική κινούνται και οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα χρέη στην Εφορία, έχοντας προφανή σκοπό να «βγάλει και από τη μύγα ξίγκι», στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες στο «ταμείο» για να καταβάλλουν έστω και ένα... 30ευρω κάθε μήνα, σε έναν πολυετή μαραθώνιο πληρωμής δόσεων.

Οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκέμβρη του 2018 μπορούν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς ρύθμισης, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 30 ευρώ και με ανώτατο όριο δόσεων τις 120, ενώ ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα προκύπτει από το συνολικό ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2017.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κι ένα πολύ περιορισμένο «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων κατά 10% για όλους όσοι ενταχθούν στο καθεστώς δόσεων, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με το ποσό που ο οφειλέτης προκαταβάλλει στην Εφορία έναντι της οφειλής του.

Το «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων μπορεί να φτάσει και στο 100% εάν ο οφειλέτης εξοφλήσει εφάπαξ τα χρέη του, που σημαίνει ότι και σε αυτήν την περίπτωση περισσότερο ευνοημένοι είναι εκείνοι που διαθέτουν υψηλότερα εισοδήματα.

Από κει και έπειτα, στο άρθρο 99 προβλέπεται ότι οι βασικές οφειλές που υπάγονται στο πρόγραμμα της ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο 5% τον χρόνο, ενώ οι συνολικές οφειλές ύψους μέχρι 3.000 ευρώ δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και το συνολικό εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης ωστόσο συνεπάγεται την επιβάρυνση της κάθε ληξιπρόθεσμης δόσης με μηνιαία προσαύξηση 2%.

Στο άρθρο 103 ορίζονται οι όροι που κάποιος οφειλέτης «χάνει» τη ρύθμιση, όπως η καθυστέρηση καταβολής δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων για διάστημα δύο μηνών ή εάν δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ κατά τα προβλεπόμενα.

Στο άρθρο 104 προβλέπεται ότι αν ο οφειλέτης «χάσει» τη ρύθμιση, η λήψη αναγκαστικών μέτρων που είχε ανασταλεί για όσο διάστημα βρισκόταν εντός ρύθμισης συνεχίζεται επί κινητών και ακινήτων περιουσιακών του στοιχείων.

Ακόμη, με το άρθρο 105 ορίζεται ότι το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα, ακόμη και μετά την ένταξη του οφειλέτη στο πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, να δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή και να μην του χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον η οφειλή του δεν είναι «ασφαλισμένη».

Με το άρθρο 108 εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές που είχαν υπαχθεί σε παλιότερες ρυθμίσεις (ν. 4321/2015, ν. 4305/2014 και ν. 4469/2017) και απολεσθεί μετά την κατάθεση του νέου νόμου ρύθμισης οφειλών.

Οι άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας, οι αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση, στο «παρά 5» της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις απάνθρωπες συνέπειές τους. Μετά και τους επίμονους αγώνες του οργανωμένου συνταξιουχικού κινήματος, η κυβέρνηση καταργεί τις άθλιες διατάξεις (άρθρο 19 του νομοσχεδίου) που η ίδια ψήφισε για τις συντάξεις χηρείας: Την πρόβλεψη ηλικιακού ορίου, τη στέρηση διά παντός στον επιζώντα της σύνταξης του συνταξιούχου συζύγου, στην περίπτωση που ήταν κάτω των 52 ετών. Αντίστοιχα, αυξάνεται η σύνταξη του δικαιούχου από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο αποθανών. Παρότι ωστόσο το υπουργείο ισχυρίζεται ότι ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση κράτησε σε ισχύ ορισμένες ...«ουρές», διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 4387, όπως αυτή που προβλέπει τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντος (για θανάτους μετά την 13/5/2016), που οδηγεί έτσι και αλλιώς σε χαμηλότερη σύνταξη, αλλά και την παραπέρα μείωση στο 50% μετά την πάροδο τριετίας στην περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη.
  • Στις διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει «φιλεργατικό προφίλ», την ίδια ώρα που γενικεύεται η εργασιακή ζούγκλα, ανήκει και αυτή που προβλέπει ότι για να είναι μια καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου (απόλυση) έγκυρη, απαιτείται... η «συνδρομή βάσιμου λόγου» (άρθρο 48). Πρόκειται βέβαια για ακόμη μία προπαγανδιστική φούσκα: Η κυβέρνηση που ενσωμάτωσε το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση που άφησε ανέγγιχτη όλη την αντεργατική νομοθεσία, που μαζί με τη σχετική νομολογία ορίζουν ως «βάσιμο λόγο» απολύσεων τις εκάστοτε «οικονομικές δυσχέρειες» και «αναδιαρθρώσεις της παραγωγής» τις οποίες επικαλείται η μεγαλοεργοδοσία, η κυβέρνηση που «απογείωσε» παραπέρα την «ευελιξία», λανσάρει την παραπάνω διάταξη ως... προστασία τάχα των εργαζομένων, την ώρα που τα ίδια τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας (επί της ουσίας οι απολύσεις με κάθε μορφή) κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 2 εκατ. και αγγίζουν τον απόλυτο αριθμό των μισθωτών!
  • Αντίστοιχα, προβάλλεται η νέα διάταξη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (άρθρο 33), με την οποία η υποχρέωση της συγκέντρωσης 1.000 βαρέων ενσήμων στο διάστημα των τελευταίων 13 ετών επεκτείνεται στα 17 χρόνια. Αυτό που παραμένει ωστόσο και για τα ΒΑΕ είναι όλες οι αντεργατικές μνημονιακές ανατροπές: Παραμένει ο αποχαρακτηρισμός που έγινε σε μια σειρά από κλάδους και ειδικότητες, η αύξηση των ορίων ηλικίας, όπως και η μείωση των συντάξεων.
  • Λειψές προβλέψεις, που απέχουν παρασάγγας από τα αιτήματα των εργαζομένων, περιλαμβάνει το άρθρο 56, όσον αφορά την υγεία και ασφάλεια των διανομέων με δίκυκλο. Το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί το αίτημα εργαζομένων και σωματείων για μηχανάκια, εξοπλισμό, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης στην αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης. Προβλέπει πως ο εργοδότης υποχρεούται να συντηρεί τα οχήματα εφόσον είναι δικής του ιδιοκτησίας, ενώ στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δουλεύουν με δικά τους μηχανάκια, αρκείται σε μια πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση στο 15% του κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της αναλογίας που προκύπτει σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης. Επιπλέον, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει κλειστά τα αυτιά της σε μια σειρά από αιτήματα, όπως η απαγόρευση της διανομής με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, η οριοθέτηση των χιλιομετρικών αποστάσεων που επιτρέπεται να καλύπτουν διανομείς και η ένταξη της ειδικότητας στα ΒΑΕ.
  • Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που προβάλλονται από την κυβέρνηση ως ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «ενίσχυσης του ΣΕΠΕ» προβάλλουν ακόμα πιο προκλητικοί, όταν ακόμα και αυτά τα επίσημα κρατικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα τελευταία χρόνια, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των ελέγχων για τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία μειώνεται συνεχώς, την ώρα που οργιάζει η εργοδοτική ασυδοσία και αυξάνονται τα εργατικά «ατυχήματα»!
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι προεκλογικές μεταμφιέσεις της κυβέρνησης αφήνουν άθικτο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο

Ανακοίνωση του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του Κόμματος για τις ρυθμίσεις για τα χρέη των μη μισθωτών

Σε ανακοίνωσή του για τις ρυθμίσεις και τα χρέη των μη μισθωτών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, το Τμήμα ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ρυθμίσεις για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους επιδιώκει προεκλογικά να μεταμφιεστεί σε σωτήρα τους και να περιορίσει τις αντιδράσεις που γέννησε η ίδια η πολιτική της, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Αυτή η πολιτική διατηρεί και σήμερα άθικτο όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο: Τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τα δημοτικά τέλη πάσης φύσης που επιβάλλονται στη λογική της ανταποδοτικότητας, τις ασφαλιστικές εισφορές στο 20% του εισοδήματος.

Το αυτονόητο "κούρεμα" των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία στην ουσία δεν χαρίζεται στους αυτοαπασχολούμενους γιατί δήθεν τώρα ήρθε η ώρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα "ανταλλάσσεται" εκβιαστικά με τη δραστική μείωση των συντάξεών τους στην οποία οδηγεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του ν. Κατρούγκαλου.

Για όσους βέβαια δεν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον χρόνιο Γολγοθά των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων και των τρεχουσών υποχρεώσεων, συνεχίζουν να περιμένουν στη γωνία οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, επιβεβαιώνοντας και τον εισπρακτικό χαρακτήρα των μέτρων αυτών.

Ολη η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονισμένη στο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ, ενισχύει τους παράγοντες συντριβής των αυτοαπασχολούμενων, την ανατροφοδότηση της υπερχρέωσής τους.

Γι' αυτό άλλωστε και κατ' επανάληψη απέρριψε τα στοιχειώδη άμεσα μέτρα ανακούφισης που διεκδικούν συνδικαλιστικοί φορείς, αιτήματα που υποστήριξε και έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ:

  • Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στα 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και την κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.
  • Την άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, όπως και του 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
  • Την άμεση κατάργηση τόκων και προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, όπως και των χρεών που αντιστοιχούν στην εισφορά Υγείας.
  • Την οριστική κατάργηση της εισφοράς Υγείας (6,95% του εισοδήματος) και την κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την κατάργηση του συνυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με το φορολογητέο εισόδημα, ως βάση υπολογισμού των εισφορών της επόμενης χρονιάς.
  • Την άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόδοση της προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και με πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις, π.χ. στο 10% του πραγματικού εισοδήματός τους.
  • Την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες.
  • Την κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής ασφάλισης.

Χωρίς την υλοποίηση αυτών των βασικών μέτρων, οι όποιες ρυθμίσεις σύντομα θα αποδειχτούν και πάλι "δώρον άδωρον", ώσπου μια επόμενη κυβέρνηση να έρθει πάλι με τυμπανοκρουσίες να εμφανίσει τη δική της ρύθμιση ως "σωτήρια λύση".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να μην εξαπατηθούν από την κυβέρνηση ή τη δήθεν αντιπολίτευση της ΝΔ κ.λπ. Ο,τι αποσπούν είναι αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης και του αγώνα, στον οποίο αταλάντευτα πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Και στις επερχόμενες εκλογές, οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως και οι μισθωτοί, έχουν την ευκαιρία να δυναμώσουν τη φωνή τους, την πίεση, την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους, στηρίζοντας το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ