ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εγκληματικές επιδρομές Ισραηλινών με τις ευλογίες ΗΠΑ - ΕΕ

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν, ανενόχλητα, όλο το Σαββατοκύριακο, σφάζοντας τουλάχιστον 27 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους μωρά και έγκυες

Μόλις τεσσάρων μηνών βρέφος ήταν ένα από τα θύματα των φονιάδων της κυβέρνησης Νετανιάχου

Copyright 2019 The Associated

Μόλις τεσσάρων μηνών βρέφος ήταν ένα από τα θύματα των φονιάδων της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο με αμείλικτη δριμύτητα οι ισραηλινές δυνάμεις, με την πλήρη κάλυψη των ιμπεριαλιστών σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σκότωσαν τουλάχιστον 27 αμάχους, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών, δύο έγκυες μητέρες, έναν 12χρονο μαθητή και τους δυο του γονείς. Στη διάρκεια 320 αεροπορικών επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν άλλους 154 αμάχους και ισοπέδωσαν 325 πολυκατοικίες και σπίτια. Προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές σε δύο πανεπιστήμια και στα κτίρια τριών Μέσων Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Αnadolu» στην πόλη της Γάζας. Από την καταστροφική μανία της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας δεν γλίτωσαν ούτε βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, ενώ βομβαρδίστηκαν επίσης ένα τέμενος και τρία... ασθενοφόρα!

Απαντώντας στις τρομοκρατικές επιδρομές των Ισραηλινών, ένοπλοι της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες και όλμους προκαλώντας τον θάνατο 4 Ισραηλινών αμάχων κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αφορμή που προκάλεσε τη νέα θηριωδία των Ισραηλινών «συμμάχων» της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η εκτόξευση ρουκετών από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ», μετά την εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων άλλων που συμμετείχαν την Παρασκευή σε κινητοποιήσεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ για το δικαίωμα επιστροφής προσφύγων στις εστίες τους. Ανάμεσα στους τέσσερις Παλαιστίνιους που έπεσαν νεκροί την Παρασκευή από τα ισραηλινά πυρά, ήταν ένας 16χρονος μαθητής και ένας φωτορεπόρτερ...

Εγκλήματα με την κάλυψη ΗΠΑ - ΕΕ

Λίγες ώρες πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου, δεκάδες ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν μπαράζ επιδρομών με την πλήρη κάλυψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε πως στηρίζει «εκατό τοις εκατό το Ισραήλ». Διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Τραμπ κατηγόρησε αργότερα τις παλαιστινιακές οργανώσεις «Χαμάς» και «Ισλαμική Τζιχάντ» για «μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες». Απευθυνόμενος σε στελέχη της «Χαμάς», ο Τραμπ δήλωσε: «Αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Τερματίστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη - μπορεί να επιτευχθεί!».

Εκπρόσωπος της ΕΕ διύλισε τον κώνωπα και κατάπιε την κάμηλον, δηλώνοντας την Κυριακή πως θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως «οι αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες από Παλαιστίνιους ενόπλους στη Γάζα». Ορκίστηκε δε «αφοσίωση» στην... «ασφάλεια του Ισραήλ»! Σαν να μην είχαν, μερικές ώρες πριν, τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίσει καταυλισμούς προσφύγων, σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες! Σαν να μην είχαν σφάξει οι βόμβες των ισραηλινών «F-14» αγέννητα μωρά, μικρά παιδιά πριν καν κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Σαν να μην είχαν κόψει οι ισραηλινές βόμβες το νήμα της ζωής μαθητών γυμνασίου. Σαν να μην είχαν ξεκληριστεί ολόκληρες οικογένειες.

Εύθραυστη εκεχειρία...

Αφού λοιπόν καταστράφηκαν για μία ακόμη φορά ολόκληρες συνοικίες της Γάζας από τις φονικές ισραηλινές επιδρομές, γύρω στις 4.30 χτες τα ξημερώματα ανακοινώθηκε η επίτευξη νέας εύθραυστης εκεχειρίας με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου. Την εξέλιξη επικρότησαν οι ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ, ΕΕ και χαιρέτισαν διπλωμάτες του ΟΗΕ, μοιράζοντας νέα «ευχολόγια» για «ειρήνη» μερικές βδομάδες πριν οι ΗΠΑ δημοσιοποιήσουν το δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιό τους για το Παλαιστινιακό. Σχέδιο για το οποίο έχουν ήδη προϊδεάσει, καθώς δεν κρύβουν πως έχουν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων προηγούμενες δεσμεύσεις και «αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές» αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως αυτές περί λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών, περί ανεξάρτητης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ και επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να σταματήσει το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει βαμμένα τα χέρια της στο αίμα

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις νέες δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, σε ανακοίνωσή του όπου τονίζει: «Το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ προχώρησε σε νέα κλιμάκωση της επιθετικότητας εναντίον της Γάζας και πραγματοποιεί δεκάδες αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των σχεδίων που ετοιμάζουν τα σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των κυβερνήσεων, που στηρίζουν την ισραηλινή κυβέρνηση και το δολοφονικό της έργο, ακόμη και εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα ή παίρνοντας δήθεν ίσες αποστάσεις.

Το Ισραήλ κατέχει παράνομα παλαιστινιακά εδάφη. Εχει επιβάλει ένα ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ στο εσωτερικό του. Κλέβει τον πλούτο της παλαιστινιακής γης και δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για τη ζωή του.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού καταρρίπτει τα προεκλογικά αφηγήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν "προοδευτικών, αντιδεξιών" μετώπων. Οι νέες δολοφονικές επιθέσεις γίνονται με εντολή του ακροδεξιού πρωθυπουργού Νετανιάχου, φίλου και "επίτιμου εταίρου" του Τσίπρα, και την στήριξη του "διαβολικά καλού" Τραμπ. Ενώ τα ισραηλινά βομβαρδιστικά που επιτίθενται στη Γάζα εκπαιδεύονται στην Ελλάδα!

Η "σταθερότητα" της Ανατολικής Μεσογείου, οι "μπίζνες" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ποτίζονται με το αίμα των παιδιών της Παλαιστίνης.

Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα να καταδικάσουν τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους απαιτώντας:

-- Αμεση υλοποίηση της απόφασης της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

-- Να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις καθώς και η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που συνεχίζει και εμβαθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

  • Τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού καταγγέλλουν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ.
Επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανακοίνωσε την επαναληπτική διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει το κυβερνών ΑΚΡ. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές της 31ης Μάρτη ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, είχε κερδίσει και μάλιστα ορκίστηκε ήδη δήμαρχος. Εντονη ήταν η αντίδραση του CHP, του οποίου ο αντιπρόεδρος Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ δήλωσε ότι «είναι παράνομο να κερδίζεις ενάντια στο AKP», μιλώντας για σύστημα που «είναι ξεκάθαρη δικτατορία».


ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-συριακές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον στρατηγικής σημασίας λόφο Οθμαν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ανακατέλαβαν χτες Σύροι στρατιώτες, μετά από σφοδρές συγκρούσεις κοντά στο παρακείμενο χωριό Μπάνι με τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα, το αραβικό δίκτυο «Αl Μasdar» μετέδωσε χτες την πραγματοποίηση επιχειρήσεων της συριακής και ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» στα νότια περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε πως ο συριακός στρατός ετοιμάζει επιχείρηση ανακατάληψης εδάφους και στην πόλη Καμπάνι, βορειοανατολικά της Λαττάκειας. Σύρος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας στο δίκτυο το βράδυ της Κυριακής από τη βόρεια επαρχία Χάμα, ανέφερε ότι ο στρατός βρίσκεται στην τελική φάση προετοιμασίας μεγάλης επιχείρησης που θα ξεκινήσει «τις επόμενες λίγες μέρες», εκτός κι αν σταθούν εμπόδιο «οι τοπικές καιρικές συνθήκες και οι ρωσο-τουρκικές συνομιλίες στο βόρειο Χαλέπι για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης». Κατά την ίδια πηγή, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τους Τούρκους ομολόγους τους να ακυρώσουν τα σχέδια για κατάληψη της περιοχής Ταλ Ριφάατ, εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα πολλαπλασίαζε τα προβλήματα στο βόρειο Χαλέπι».

Νωρίτερα, πάντως, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS, μεταδίδοντας δηλώσεις Ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου στη Λαττάκεια, κατηγόρησε ορισμένους Κούρδους αυτονομιστές που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη βορειοανατολική Συρία πως δημιουργούν τα κατάλληλα προσχήματα ώστε να εξασφαλίσουν στις ΗΠΑ «μακρόχρονη παρουσία στη Συρία».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιμαχόμενων Πλευρών στη Συρία, Βίκτορ Κουπτσίσιν, ανακοίνωσε χτες το βράδυ πως η ρωσική αεροπορική βάση στο Χμεϊμίμ της Συρίας έγινε τη Δευτέρα στόχος επίθεσης δύο φορές, δίχως εντούτοις να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί. Οπως εξήγησε, η βάση βομβαρδίστηκε «από συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων» δύο φορές, νωρίς το πρωί και το απόγευμα. Και στις δύο περιπτώσεις, τα πυρά προέρχονταν από την κοινότητα Ζαουίγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, που ελέγχεται από παρακλάδια της «Αλ Κάιντα».

Τέλος, χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι ο στρατός της χώρας του είναι «ο μόνος από τους στρατούς χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που έχουν πολεμήσει στο έδαφος» τους τζιχαντιστές. Υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ «έχει βελτιωθεί» εξαιτίας των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή. Δεν παρέλειψε τέλος να επιτεθεί στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG (που στην Τουρκία θεωρούνται παρακλάδι του ΡΚΚ), χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες», με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο έξι Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα ισραηλινά εγκλήματα, η ΕΕΔΔΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Από πέρσι τον Απρίλη, όταν ο Παλαιστινιακός λαός στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε να τιμήσει ειρηνικά τις επετείους της Μέρας της Παλαιστινιακής Γης και της Νάκμπα, βιώνει τη φρίκη ενός συνεχιζόμενου ακήρυχτου πολέμου με συνεχείς βομβαρδισμούς και αιματηρές επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες».

Και καταλήγει: «Μόνο αγανάκτηση μπορεί να αισθάνεται κάποιος όταν ακούει τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι "το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα", αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανερυθρίαστα ζητά τον άμεσο τερματισμό ρίψης των παλαιστινιακών ρουκετών. Κανείς τους δεν είδε, δεν άκουσε, δεν πληροφορήθηκε τα όσα υποφέρει ο Παλαιστινιακός λαός για πάνω από 60 χρόνια ισραηλινής επέμβασης και κατοχής και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που δημιουργούν τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της κατοχής;

Η ΕΕΔΔΑ στέκεται στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού, αναγνωρίζοντας το πλήρες δικαίωμά του να αμύνεται ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται. Καταγγέλλει τη στάση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, που στηρίζουν τους ισραηλινούς συμμάχους τους, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και της ΕΕ, που ισοσταθμίζει τις ευθύνες ανάμεσα στους θύτες και στα θύματά τους. Καταδικάζει και την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, που στα λόγια παριστάνει τον φίλο των κατατρεγμένων αλλά στην πράξη αποδέχεται και εφαρμόζει χωρίς περιστροφές τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστών συμμάχων της ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού αλλά και των λαών της περιοχής.

Ζήτω ο ανειρήνευτος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού

για ειρήνη και ανεξαρτησία!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ