ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2017
Σελ. /32
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ανατροπής

Μήνυμα ενίσχυσης της κοινής πάλης Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων εργατών έστειλε η μαζική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 30 Απρίλη, στον κινηματογράφο «STUDIO» της Αθήνας, με σύνθημα «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό. Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε σύντομη συναυλία με εργατικά τραγούδια της μετανάστευσης. Ακολουθεί η ομιλία του Γ. Πρωτούλη:

Οι Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Εχουμε κοινό συμφέρον μόνο να ενώσουμε τη δύναμή μας.

Να αγωνιστούμε μαζί για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των χωρών της EE, των ΗΠΑ, του NATO.

Να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα που γεννά πολέμους και προσφυγιά, φτώχεια και μετανάστευση, που είναι ο καπιταλισμός.

Για να μπορούμε να ζήσουμε όλοι, πρόσφυγες και μετανάστες, Ελληνες μαζί, σε μια πατρίδα χωρίς εκμετάλλευση. Για να μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ευτυχισμένοι, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, σε μια νέα κοινωνία.

Τη βδομάδα που πέρασε, δεν περίσσεψε χώρος στα ΜΜΕ για να μάθουμε για τους 16 πνιγμένους στα ανοιχτά της Λέσβου. Ποιοι ήταν; Από πού έρχονταν; Είναι απαράδεκτο να γίνεται συνήθεια η φρίκη, η εξοικείωση με τη βαρβαρότητα, να γίνεται συνήθεια ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από άσχημες συνθήκες.

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Το ΚΚΕ γι' αυτό θα δυναμώσει τον αγώνα του, μαζί με Ελληνες και μετανάστες, πρόσφυγες. Θα δυναμώσει την αλληλεγγύη και τον αγώνα για την υπεράσπιση των προσφύγων και των παιδιών τους.

Μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει τις αιτίες του δράματος

Μόνο το ΚΚΕ αντιπαλεύει τις αιτίες της προσφυγιάς και καλεί το λαό να ξεσηκωθεί για να μη συμμετέχει η χώρα μας, με κανέναν τρόπο, στις ιμπεριαλιστικές σφαγές. Γιατί το δράμα συνεχίζεται, δεν σταμάτησε επειδή έφυγαν αυτοί που ήρθαν και φωτογραφήθηκαν στα νησιά μας, ο πάπας, η Αντζελίνα Τζολί και άλλοι αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής.

Από την αρχή της χρονιάς, από το Γενάρη μέχρι την περασμένη Κυριακή, 4.843 ξεριζωμένοι έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά. 37 έχουν πνιγεί στο Αιγαίο. Συνολικά στην EE πέρασαν 43.204, 1.089 άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο και απ' αυτούς 150 ήταν παιδιά.

Δεν ανεχόμαστε οι θάλασσές μας να γίνονται μαζικά νεκροταφεία. Δεν θέλουμε τα νησιά μας, οι πόλεις, τα χωριά μας να μετατρέπονται σε κέντρα ταλαιπωρίας των ξεριζωμένων, εξαιτίας της πολιτικής της EE και της κυβέρνησης, της ανεπάρκειας υποδομών, εξοπλισμού. Ούτε να γίνονται τόποι που δρουν κι εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες κυκλώματα και συμμορίες, διάφορες υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών, αμαρτωλές ΜΚΟ και πρακτορεία κάθε τύπου.


Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για περίπου 62.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία, με βάση τις απαντήσεις των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, θέλει να φύγει, το 68% για τη Γερμανία, το 31% για άλλες χώρες της ΕΕ και μόλις το 0,4% θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα. Πάνω από 14.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά. Σε όλο τον κόσμο στα 60 εκατομμύρια ανέρχονται οι πρόσφυγες. Ο πόλεμος που συνεχίζεται είναι αυτός που πολλαπλασιάζει μέρα με τη μέρα τους ξεριζωμένους.

Απαιτούμε και με τη σημερινή εκδήλωση τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες του τελικού προορισμού.

Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία, νομική βοήθεια με ευθύνες του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα αλληλεγγύης με το αζημίωτο.

Χώροι ανθρώπινοι, όχι όπως το Ελληνικό, όπου εξακολουθούν να στεγάζονται σε τρεις καταυλισμούς, κάτω από άθλιες συνθήκες, πάνω από 1.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, που κοιμούνται σε σκηνές για πάνω από 1 χρόνο, σε συνθήκες απαράδεκτης υγιεινής, χωρίς τουαλέτες που να επαρκούν για όλους, χωρίς ντους να πλένονται, περιορισμένη ιδιωτικότητα, ενώ οι γυναίκες και τα κορίτσια κάθε στιγμή κινδυνεύουν από πάσης φύσης βία. Αυτές οι συνθήκες είναι που μας προκαλούν οργή και μας προσβάλλουν, την ίδια στιγμή που γίνεται ένα φαγοπότι εκατομμυρίων από διάφορους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται και Ελληνες και πρόσφυγες.

Οργάνωση και κοινή δράση με τους Ελληνες εργαζόμενους


Ολα αυτά και άλλα δίκαια αιτήματα μην περιμένετε να τα λύσει κάποιος άλλος, χωρίς τη δική σας οργάνωση και αγώνα, μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους, τα Σωματεία, τους Συλλόγους Γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές που υπάρχουν στην Αθήνα. Χρειάζεται οργάνωση και κοινή δράση με τους Ελληνες εργαζόμενους, είτε βρίσκεστε στους καταυλισμούς, είτε είστε ανάμεσα στους 20.000 πρόσφυγες που έχουν τοποθετηθεί σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, δομές μετεγκατάστασης στις πόλεις, να οργανωθείτε παντού.

Συνολικά και στους καταυλισμούς και στις δομές μετεγκατάστασης υπάρχουν πάνω από 10.000 παιδιά, αρκετά από αυτά ασυνόδευτα. Γι' αυτό λέμε ότι χρειάζεται οργάνωση και αγώνας μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους. Το θέμα με τα παιδιά είναι τεράστιο. Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά; Τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, να μάθουν τη γλώσσα, να έχουν εκπαίδευση, δημιουργική απασχόληση, υγειονομική παρακολούθηση, σωστή διατροφή, να μεγαλώνουν με ηρεμία και ασφάλεια. Ξέρουμε ότι οι περισσότεροι περιμένετε να φύγετε από την Ελλάδα. Πολλοί είστε σε αναμονή. Ομως, τα προβλήματα, οι ανάγκες των οικογενειών σας δεν περιμένουν, είναι εδώ πιεστικές.

Το ΚΚΕ έδωσε μάχη και θα συνεχίσει, ώστε όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν δάσκαλο και σχολείο, δικαιώματα στη μόρφωση. Κανένα παιδί να μη βρίσκεται έξω από δημόσια δομή εκπαίδευσης. Γι' αυτό απαιτούμε να προσληφθούν δάσκαλοι, καθηγητές, ψυχολόγοι, μάγειροι, καθαρίστριες. Να δοθούν λεφτά για την Παιδεία και των προσφύγων και των παιδιών των Ελλήνων.

Εργατικά τραγούδια της μετανάστευσης ακούστηκαν στην εκδήλωση
Εργατικά τραγούδια της μετανάστευσης ακούστηκαν στην εκδήλωση
Παλεύουμε ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των παιδιών, Ελλήνων και μεταναστών. Γι' αυτό παλεύουμε λεβέντικα ενάντια στους φασίστες χρυσαυγίτες δολοφόνους και άλλες ρατσιστικές ομάδες, που κυνηγούν μικρά παιδιά για να μην πάνε στο σχολείο, την ίδια στιγμή που υπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά. Να μην τους φοβάστε τους φασίστες. Ο οργανωμένος λαός έχει δύναμη, θα τους τσακίσει, όπως το έχει ξανακάνει.

Ανοργάνωτοι είστε αδύναμοι, εύκολα θύματα των δουλεμπόρων, κυκλωμάτων, των διάφορων υπηρεσιών, των ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από καπιταλιστές και καπιταλιστικά κράτη, άλλες μυστικές και φανερές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών. Ολοι αυτοί δεν δίνουν λεφτά χωρίς να έχουν στόχο το κέρδος. Αυτές οι ΜΚΟ δεν λογοδοτούν πουθενά και σε κανέναν. Εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και τους εργαζόμενους που έχουν προσλάβει. Ηδη δημοσιεύματα μιλάνε για εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζονται ΜΚΟ και αυτά ποτέ δεν έφτασαν στους πρόσφυγες μέσω υποδομών ή παροχών. Γι' αυτό το λόγο, το ΚΚΕ αγωνίζεται για να έχει την ευθύνη το κράτος για την υγεία, τα εμβόλια των παιδιών, την εκπαίδευση, τη στέγαση για όλους. Για να φύγουν οι ΜΚΟ που λυμαίνονται λεφτά που είναι των εργαζομένων και στην πλειοψηφία τους έχουν άλλα, σκοτεινά σχέδια.

Απαιτούμε την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση στη θάλασσα. Γιατί δεν θέλουμε άλλα νεκρά παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν, οι ενήλικες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, οι ηλικιωμένοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια δίπλα στους δικούς τους, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία.

Να παρθούν άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των απαιτούμενων εγγράφων για να ενωθούν οικογένειες, να ενωθούν παιδιά με τους γονείς τους. Λέμε όχι στα hot spots που είναι κέντρα διαλογής των χρήσιμων για τα μεγάλα αφεντικά προσφύγων. Λέμε όχι στους καταυλισμούς αναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινη ζωή

Το ΚΚΕ, που το 2018 συμπληρώνει 100 χρόνια Ιστορίας, μεγάλων αγώνων και θυσιών, στην Ιστορία του έδωσε και πήρε διεθνιστική αλληλεγγύη, έχουμε μεγάλη Ιστορία διεθνιστικής δράσης. Για παράδειγμα, μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και τα μετέπειτα χρόνια, χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα έζησαν στις χώρες που οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός, στις χώρες που οικοδομούνταν το σύστημα χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο πριν 30 χρόνια. Σε αυτές τις χώρες, οι πρόσφυγες είχαν δουλειά, σπούδασαν τα παιδιά τους, μεγάλωσαν με πρωτόγνωρες για την ανθρωπότητα δυνατότητες, έζησαν μια ειρηνική, ευτυχισμένη ζωή με πολλούς άλλους λαούς, με διαφορετικά ήθη, έθιμα, γλώσσα, θρησκεία, χρώμα. Ολα αυτά μέχρι την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού το 1989-'90. Με τον καπιταλισμό σε αυτές τις χώρες επανήλθαν ο εθνικισμός, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων, η άγρια εκμετάλλευση, τα ναρκωτικά, η πορνεία, η φτώχεια, η πείνα, η ζωή για την καθημερινή επιβίωση χωρίς μέλλον.

Γι' αυτό το λόγο το ΚΚΕ δεν σηκώνει τη σημαία της αλληλεγγύης ευκαιριακά. Είναι στις βασικές αρχές του ΚΚΕ, είμαστε το Κόμμα της εργατικής τάξης που καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό. Παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η αιτία που δημιουργεί τα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα είναι παρούσα και μάλιστα γίνεται τις τελευταίες βδομάδες ακόμα πιο απειλητική για τους λαούς.

Αυτή η αιτία είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η προετοιμασία που γίνεται για πιο γενικευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και στις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή, τις αστικές τάξεις, τις κυβερνήσεις τους. Αιτία είναι η φτώχεια και η δυστυχία που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη και επεκτείνεται όλο και περισσότερο και στις χώρες του πιο αναπτυγμένου καπιταλισμού.

Ο καπιταλισμός είναι το σύστημα, κοινωνικό και οικονομικό, η πολιτική εξουσία, που πολύ λίγοι ζουν μέσα στα πλούτη από την εκμετάλλευση της εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει πάνω από το 50% του πλούτου που παράγουν όλοι οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη. Από τη μια υπάρχει αμύθητος πλούτος και από την άλλη στον καπιταλισμό 800 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρόνια υποσιτιζόμενοι, 3,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, 780 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στη χώρα μας, που θεωρείται χώρα ανεπτυγμένου καπιταλισμού, είναι χώρα της ΕΕ, μέσα στην κρίση, οι άνεργοι εδώ και 7 χρόνια ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν στη φτώχεια, χιλιάδες σιτίζονται στα συσσίτια, οι μισθοί μειώθηκαν, οι συντάξεις το ίδιο. Σε όλη την EE οι άνεργοι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα, μέχρι τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών, ήταν χώρα απ' όπου κατά κανόνα έφευγαν Ελληνες μετανάστες για να βρουν δουλειά και ανθρώπινη ζωή. Μετά το 1990 έγινε χώρα όπου έρχονταν μετανάστες από άλλες χώρες, για να βρουν εδώ καλύτερη τύχη.

Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης από το 2009, 400.000 Ελληνες στην πλειοψηφία τους νέοι και νέες ξαναφεύγουν από την Ελλάδα για να βρουν δουλειά, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 2015, λίγο πριν τις προσφυγικές ροές, περισσότεροι είναι αυτοί που έφυγαν από την Ελλάδα, παρά αυτοί που ήρθαν. Ανάμεσά τους έφυγαν από τη χώρα μας και παιδιά μεταναστών που στην Ελλάδα μεγάλωσαν, εδώ πήγαν σχολείο, σπούδασαν και πηγαίνουν τώρα στις χώρες καταγωγής τους, στην Αλβανία και στις άλλες Βαλκανικές χώρες, για να βρουν δουλειά, να ζήσουν. Αυτούς τους νέους και τις νέες στην Αλβανία τους λένε Ελληνες και στην Ελλάδα Αλβανούς.

Αυτό δείχνει ότι ο καπιταλισμός πουθενά δεν εξασφαλίζει για όλους δουλειά με δικαιώματα και ανθρώπινη ζωή. Η ανεργία είναι σύμφυτη με το σύστημα. Καμία καπιταλιστική χώρα δεν έλυσε, ούτε καν περιόρισε την ανεργία και με το ξέσπασμα των κρίσεων αυτή διογκώνεται. Ο καπιταλισμός είναι το σύστημα που εκμεταλλεύεται τον εργάτη για το κέρδος την περίοδο της ανάπτυξής του και πληρώνει με καταστροφή και εκτεταμένη ανεργία την περίοδο της κρίσης. Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, καταστρέφει μαζικά, οι καπιταλιστές συμπεριφέρονται ως λύκοι απέναντι στη λεία. Για να βγουν από την κρίση, εκμεταλλεύονται πιο άγρια τους δικούς τους λαούς, καταργώντας δικαιώματα και επεκτείνονται και σε άλλους λαούς. Ξαναμοιράζουν τις αγορές, τις πηγές Ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξαναμοιράζουν τα εδάφη και ξαναχαράζουν τα σύνορα. Ακριβώς όπως κάνουν οι λύκοι, για να πάρει ο καθένας το μεγαλύτερο κομμάτι.

Οι EE, ΗΠΑ, NATO, οι ιμπεριαλιστές που δήθεν «συγκινούνται» από το προσφυγικό δράμα, είναι οι ίδιοι που δημιουργούν τους πολέμους μαζί με τους πλουτοκράτες των εμπόλεμων χωρών, για τη μοιρασιά των κερδών. Είναι οι ίδιοι π.χ. που ενίσχυσαν, εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν αντιδραστικές - δολοφονικές οργανώσεις, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», τον ISIS, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά κύματα λαών. Είναι οι ίδιοι που θέλουν τους πρόσφυγες για πάμφθηνους εργάτες, για να τους έχουν στη δουλειά με ψίχουλα ή και τζάμπα και μετά θα τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες, όπως και εκατομμύρια ντόπιους εργάτες.

Καθήκον μας η απομόνωση των εθνικιστών

Σήμερα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και μπροστά στο ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας, Ελληνες και μετανάστες, πρόσφυγες, έχουμε υποχρέωση και καθήκον να ορθώσουμε τείχος προστασίας των λαών μας με κοινή δράση και αλληλεγγύη, οργανωμένα, μαζί με το ΚΚΕ.

Οι εστίες των πολέμων είναι διάσπαρτες σε όλη την περιοχή από την Ουκρανία, τη Μαύρη θάλασσα, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, όλη την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική. Γεννιούνται από τους ιμπεριαλιστές νέες φωτιές. Για να το κάνουν, οξύνουν τις διαφορές και φτιάχνουν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις εθνότητες, τις μειονότητες. Χρησιμοποιούν το θρησκευτικό φανατισμό, χρησιμοποιούν και δυναμώνουν τον εθνικισμό, το σοβινισμό, στήνουν προβοκάτσιες, εξοπλίζουν αντιδραστικές, φασιστικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες.

Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη Γη με των λαών το αίμα, για αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς.

Στα Βαλκάνια έχουμε ζήσει την εμπειρία του αιματηρού και καταστροφικού διαμελισμού κρατών με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αλλαγή των συνόρων. Οι εθνικισμοί ξαναδυναμώνουν σήμερα. Εμφανίζονται μεγαλοϊδεατισμοί, π.χ. ξαναδυναμώνει η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», με την εμφάνιση ξανά της αντιδραστικής - φασιστικής οργάνωσης του UCK. Δυναμώνουν τους μεγαλοϊδεατισμούς και στις άλλες χώρες, στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και τους διάφορους εθνικιστές, αντίστοιχα στην Τουρκία. Τη φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού ιδιαίτερα εσείς, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, την έχετε ζήσει στο πετσί σας. Πολλά προσφυγόπουλα στους καταυλισμούς κουβαλάνε ψυχικά τραύματα από τους βομβαρδισμούς, τον πόλεμο, από τα μέρη που έφυγαν. Εχετε δει ισοπεδωμένες πόλεις, τι σημαίνει πόλεμος στην πράξη.

Γι' αυτό και όλοι μαζί έχουμε καθήκον να απομονώσουμε από παντού τους εθνικιστές, τους φασίστες που δρουν ανάμεσα στους λαούς και ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες με διάφορες ονομασίες και προσωπεία, είτε θρησκευτικά, είτε εμφανίζονται ως φιλάνθρωποι και δήθεν αλληλέγγυοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρύψουν ότι σκοπός τους είναι να ρίχνουν δηλητήριο για να στρέφουν τους λαούς τον έναν ενάντια στον άλλο, για να μοιράσουν τα μεγάλα αφεντικά τα πετρέλαια, τα εδάφη, τα πλούτη, τα κεφάλαια.

Εγκλημα των αστικών τάξεων ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Ο πόλεμος στη Συρία είναι αποτέλεσμα καπιταλιστικών ανταγωνισμών και μιας πολύμορφης ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Κι αυτή η επέμβαση δεν είναι μακριά.

To NATO έχει απλώσει τις φονικές μηχανές του από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο. Στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί πρωτοφανής αριθμός πολεμικών πλοίων μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΝΑΤΟικός στόλος ήρθε με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές και για να αντιμετωπιστούν δήθεν οι δουλέμποροι και τα κυκλώματα που δρουν στη Μεσόγειο και εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πραγματικότητα, ο ΝΑΤΟικός στόλος ήρθε για να παρακολουθεί και να επέμβει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της EE ενάντια στους ανταγωνιστές τους, Ρώσους, που είναι κι αυτοί με πλοία και στρατό στην περιοχή, για τα δικά τους συμφέροντα.

Οι προσφυγικές ροές, τα κύματα των προσφύγων, αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές στο μεταξύ τους πόλεμο, στον οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό πόλεμο και ανταγωνισμό. Και μόνο αυτό δείχνει ότι οι καπιταλιστές για τα κέρδη τους δεν διστάζουν απέναντι σε κανένα έγκλημα, όσο μεγάλο κι αποτρόπαιο κι αν είναι.

Σε αυτό το έγκλημα συμμετέχουν δραστήρια οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών για τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά σε 13 αποστολές του NATO σε όλο τον κόσμο από τα Βαλκάνια έως το Κέρας της Αφρικής. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δίνουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο NATO, το υψηλότερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας, τη στιγμή που μειώνει συντάξεις, κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία.

Εχουν δώσει βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια ως ορμητήρια για τις ιμπεριαλιστικές σφαγές. Από τη Σούδα της Κρήτης φορτώνονται οι πύραυλοι, φεύγουν τα πολεμικά πλοία που σπέρνουν το θάνατο, καθιστώντας τη χώρα μας και πολεμικό στόχο. Οι κυβερνήσεις και οι πλουτοκράτες όλα αυτά τα βαφτίζουν «εθνικό συμφέρον», δηλαδή το ταξικό τους συμφέρον, και καλούν τους φτωχούς, τους εργάτες σε «εθνική ενότητα» για αυτό.

Εμείς δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, έχουμε συμφέρον να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πόλεμο, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, προσφυγιά και μετανάστευση, ανεργία, φτώχεια και πείνα.

Γι' αυτό πρέπει να είναι κοινή η πάλη Ελλήνων και προσφύγων και μεταναστών ενάντια στην αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις.

Πρέπει να είναι κοινή η πάλη για να φύγει το NATO από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να μην υπάρχει καμία συμμετοχή, με κανέναν τρόπο στα σφαγεία του NATO και της EE.

Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα, θέλουμε δουλειά με δικαιώματα, σχολείο για τα παιδιά μας, υγεία για όλους, μια ειρηνική και ευτυχισμένη ζωή.

Οι υπηρεσίες καταγραφής προσφύγων δημοσιοποίησαν πριν ένα μήνα μια έρευνα που απάντησαν οι πρόσφυγες στο ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις θα ξαναγυρνούσαν στη χώρα τους.

Το 77,6% απάντησε ότι θα γυρνούσε αν σταματούσε ο πόλεμος και το 24,8% αν αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες, δηλαδή αν βρει δουλειά και ζήσει ανθρώπινα. Το 16,8% αν γίνονταν πολιτικές αλλαγές, δηλαδή να φύγουν καταπιεστικά - αντιδραστικά καθεστώτα. Το 21,3% αν έφευγε ο ISIS, δηλαδή διαλύονταν φασιστικές - αντιδραστικές - ιμπεριαλιστικές, δολοφονικές οργανώσεις.

Παλεύουμε για να πάρουν οι εργάτες την εξουσία

Αυτό δείχνει ότι για να ζήσουμε όπως μας αξίζει, στον σύγχρονο κόσμο που δίνει μεγάλες δυνατότητες για άνετη και ευτυχισμένη ζωή, πρέπει να απαλλαγούμε από το σύστημα της εκμετάλλευσης, από το καπιταλιστικό σύστημα, από την εξουσία των καπιταλιστών και στη χώρα σας και σε όλο τον κόσμο.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσει ο πόλεμος και για να αλλάξει ριζικά η οικονομία και η κοινωνία προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Επίσης, για να γίνουν ριζικές πολιτικές αλλαγές, που θα γίνουν μόνο όταν πάρουν οι εργάτες την πολιτική εξουσία, όταν αρχίσει να οικοδομείται και στις χώρες σας ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Ετσι θα τσακιστούν οριστικά και οι αντιδραστικές, φασιστικές, δολοφονικές οργανώσεις των αφεντικών.

Φίλες και φίλοι, πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα έχετε περπατήσει πολύ για να έρθετε στη χώρα μας, βαδίζοντας σε δρόμους ατελείωτους. Το ΚΚΕ σας καλεί να βαδίσουμε στο δρόμο που οδηγεί στη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας, για να ζούμε ειρηνικά, με δουλειά και αληθινή δημοκρατία, χωρίς δυνάστες και αφεντικά.

Σε αυτό το δρόμο αξίζουν κάθε κούραση, κάθε βάσανο και θυσίες. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής απελευθέρωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ