ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζεται η αμφισβήτηση Σαμαρά

Προβληματισμός στα επιτελεία του συστήματος για τις εναλλακτικές στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού σκηνικού

Για τη δυνατότητα της ΝΔ να παίξει το ρόλο της ως βασικός πυλώνας κυβερνητικής εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σκηνικό ανησυχούν τα επιτελεία του συστήματος...

Eurokinissi

Για τη δυνατότητα της ΝΔ να παίξει το ρόλο της ως βασικός πυλώνας κυβερνητικής εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σκηνικό ανησυχούν τα επιτελεία του συστήματος...
Συνεχίζεται η αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά από μια σειρά αστικά επιτελεία, ως προς την ικανότητά του, υπό την καθοδήγησή του, η ΝΔ να αναδειχτεί εκ νέου σε εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης της χώρας.

Σε αυτήν τη βάση έγραφε χτες η «Καθημερινή»: «Η ΝΔ οφείλει να ευχαριστήσει το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και, προσωπικώς, τον Νίκο Μαραντζίδη, διότι η τελευταία τους έρευνα καταγράφει την αληθινή δύναμη της σημερινής ΝΔ: Αθροίζεται στο 15,5%, όσοι δηλαδή είναι εκείνοι που απαντούν ότι η επίδοση της κυβέρνησης στην οικονομία θα ήταν καλύτερη αν σήμερα είχαμε κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στο ίδιο ερώτημα εκπλήσσει επίσης το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη υπό κυβέρνηση Σαμαρά, φτάνουν το 56,5% (...) Αδικα ή μη, πάντως, τα ποσοστά αυτά είναι πραγματικά. Καταγράφουν το μέγεθος του κακού που έχει προξενήσει ο Αντ. Σαμαράς στον εαυτό του και στην υστεροφημία του. Τι περισσότερο χρειάζεται κάποιος για να αντιληφθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ΝΔ;».

Και η «Καθημερινή» συνεχίζει βάζοντας ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας: «Η επιχειρηματολογία της πλευράς Σαμαρά, εντούτοις, λέει ότι θα ήταν παρακινδυνευμένη υπόθεση η αλλαγή ηγεσίας ενόσω η χώρα βρίσκεται στην παρούσα φάση της κρίσης και καταδικάζει αυτές τις ιδέες ως "εσωστρέφεια". Είναι, όμως, το ακριβώς αντίθετο εκείνο που ισχύει. Εσωστρέφεια είναι η ΝΔ του 15%, δηλαδή η παραμονή του Σαμαρά στην ηγεσία, ενώ η αντικατάστασή του είναι εξωστρέφεια - αν, τελοσπάντων, αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι, βέβαια, δύσκολο να επιδιορθώσεις το πλοίο χωρίς να σταματήσεις τον πλου του, αλλά αυτό δεν είναι που πρέπει να κάνουμε και στο κράτος και την οικονομία μας; Πώς περιμένει η ΝΔ να της εμπιστευτούν αυτό το καθήκον οι ψηφοφόροι, όταν δεν μπορεί το πετύχει στον εαυτό της;»...

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το κύριο άρθρο των «Νέων» σχολίαζε ως εξής τη συνέντευξη που έδωσε ο Αντ. Σαμαράς στο «Mega»: «Θα περίμενε κανείς την ανακοίνωση μιας μεγάλης πρωτοβουλίας που θα στήριζε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Αντ' αυτού, ως κύρια είδηση προέκυψε η δήλωσή του ότι μια μέρα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε προτείνει στον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απάντησε αρνητικά (...) Το χειρότερο είναι η αίσθηση του κενού στην πολιτική σκηνή: Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μπορέσει να καθιερωθεί ως εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση. Σήμερα, μια αντίστοιχη εναλλακτική πρόταση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα».

Περιοδεία Σαμαρά εν μέσω εσωκομματικών διεργασιών

Ο δε Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να απεγκλωβιστεί από τη μέγκενη της αμφισβήτησης, ξεκινά από σήμερα τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, με σταθμούς σε Χαλκιδική (θα μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ), Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Ενδεικτικά πάντως των διεργασιών και της κόντρας στο εσωτερικό της ΝΔ είναι όσα συμβαίνουν στην παράταξή της στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που έχει επικεφαλής τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Οι τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι (Χρ. Τεντόμας, Θ. Πλεύρης, Δ. Κωνσταντάρας) δήλωσαν ότι «ανεξαρτητοποιούνται», όπως και τέσσερις από τους επτά διαμερισματικούς του συμβούλους.

Σε ανακοίνωσή του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αφήνει μια αιχμή ότι μπορεί να λειτουργούν και «ως εντολοδόχοι ξεκαθαρίσματος εκκρεμοτήτων από συγκεκριμένες κομματικές ομάδες». Μιλά επίσης και για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», όπως και για... αχθοφόρους «παλαιοπολιτικών συμπεριφορών και ακραίων απόψεων που άλλωστε καταδικάστηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». Αλλη μια σπόντα αυτή, ενταγμένη στη γενικότερη κριτική που ασκείται στον Σαμαρά από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι επί ημερών του το κόμμα «μπάταρε» πολύ στα «δεξιά», χάνοντας επαφή με το λεγόμενο «μεσαίο χώρο».

Στην ίδια βάση, η πλευρά Σπηλιωτόπουλου φέρεται να αποδίδει τις αποχωρήσεις σε δάκτυλο της ηγεσίας, καθότι συμμετείχε σε συναντήσεις στελεχών με αντικείμενο την αλλαγή ηγεσίας και τακτικής της ΝΔ.

ΠΟΤΑΜΙ
Βάζει πλάτη για τους στόχους του κεφαλαίου

«Εμείς έχουμε πει ότι συμπαραστεκόμαστε στην κυβέρνηση για μία διαπραγμάτευση για μία πιο δίκαιη Ευρώπη, για μία ανάπτυξη η οποία έχει υποχρεωτικό δρόμο την ενίσχυση από την ΕΕ. Πρέπει να αρνηθούμε τη λιτότητα, πρέπει να αρνηθούμε τα λάθη του παρελθόντος και με σίγουρα βήματα να προχωρήσουμε έναν ευρωπαϊκό δρόμο». Αυτό τόνισε χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση ώστε να κλείσει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους δανειστές προς διοχέτευση κονδυλίων στα μονοπώλια.

Πρόσθεσε ακόμη: «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Για εμάς (...) η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός ΕΕ. Και να σας πω ποιος είναι ο δικός μου τίτλος: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η υπερδύναμη της Ευρώπης στα Βαλκάνια. Αυτό είναι το μέλλον της. Να είναι μία χώρα υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου», συμπλήρωσε, υπερασπιζόμενος τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ και τους στόχους της να έχει την πρωτοκαθεδρία στις βαλκανικές αγορές και αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΑΣΟΚ
Αναζητήσεις για «μετασχηματισμό» και «νέο κόμμα»

Τα πατήματά τους ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ ώστε να αποτρέψουν την κομματική τους εξαΰλωση, εξετάζοντας ακόμα και τη μετεξέλιξή τους σε ένα «νέο κόμμα». Ταυτόχρονα, μια σειρά στελέχη λαμβάνουν θέση στην κούρσα διαδοχής ενόψει του συνεδρίου τους τον Ιούνη και της εκλογής νέας ηγεσίας.

Ενας εκ των ενδιαφερομένων, ο βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είπε χτες στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ»: «Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στις διαδικασίες του, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία (...) Μαζί με πολλούς άλλους, προσπαθούμε να εκφράσουμε μία διαφορετική πολιτική αντίληψη. Θα ζητήσω από το Συνέδριο εντολή μετασχηματισμού της παράταξης μέσα από μία συλλογική ηγεσία, στην οποία εγώ θα έχω αναλάβει τη μεγαλύτερη ευθύνη».

Επέμεινε, εξάλλου, ότι «αυτή τη στιγμή, η χώρα και η παράταξη χρειάζονται ένα νέο κόμμα. Ο χώρος της κεντροαριστεράς είναι αδύνατο να απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλέξει το δρόμο του, που δεν είναι ο δρόμος του κέντρου, ούτε του ρεαλισμού ούτε της Ευρώπης πια. Εχει διαλέξει έναν επικίνδυνο δρόμο, και αυτό πρέπει να αφυπνίσει όλες τις δυνάμεις. Σε αναμετρήσεις τέτοιου τύπου, δεν αναμετρώνται κόμματα, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι». Δήλωση που σκιαγραφεί σενάρια και σχέδια αναδιαμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και σε αυτό το κομμάτι του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Πρόταση εισαγγελέα για παραπομπή 40 ατόμων

Να δικαστούν για την υπόθεση των επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) 40 συνολικά πρόσωπα, ανάμεσά τους επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη τραπεζών, ζητεί με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Μ. Σουκαρά - Κατσικάδη. Μεταξύ των ατόμων των οποίων ζητείται η παραπομπή για σειρά κακουργηματικών πράξεων είναι οι επιχειρηματίες Δ. Κοντομηνάς, Λ. Λαυρεντιάδης, Π. Λίβας, Δ. Μπακατσέλος, Β. Ρέστης, το ζεύγος Κ. Γριβέα και Α. Βάτσικα, καθώς και ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Α. Φιλιππίδης.

Η εισαγγελέας υπολογίζει τη ζημιά του Δημοσίου σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ γίνονται αναφορές για δάνεια που έγιναν σπίτια ή κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας, αναφερόμενη στην εκκαθάριση του ΤΤ και το διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, αναφέρει ότι: «Στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων" υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο ΤΤ αναγκάστηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί ότι η ανωτέρω μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Σύλληψη απόστρατου για «μίζα» 3 εκατ. ευρώ

Για «μίζα» 3 εκατ. ευρώ κατηγορείται 53χρονος απόστρατος αξιωματικός του στρατού, συνεργάτης του Π. Ευσταθίου, εκπροσώπου της εταιρείας «Atlas» στη χώρα μας. Ο εν λόγω συνελήφθη χτες, μετά από σχετικό ένταλμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές εντόπισαν εμβάσματα από το 2003 έως το 2011 (ακόμα και όταν ήταν εν ενεργεία, δηλαδή μέχρι το 2007). Τα επίμαχα εμβάσματα βρέθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού του Π. Ευσταθίου από στοιχεία που ήρθαν μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία και αφορούν σύμβαση του 2003 για την προμήθεια των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ