ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Χτύπησε σαν καμικάζι

Ο ΠΑΟΚ με τρίποντη ρουκέτα του Στογιάκοβιτς στην εκπνοή επικράτησε του Ολυμπιακού με 58 - 55 παίρνοντας το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια εκτός τελικού οι "ερυθρόλευκοι"

Ο Πρέντρακ Στογιάκοβιτς έβαλε τέλος στην πεντάχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε νεκρό χρόνο... χτύπησε σαν καμικάζι από τα εφτά μέτρα κι έφυγε κατευθείαν για τα αποδυτήρια να πανηγυρίσει το θρίαμβο της ομάδας του. Ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραψε 55 - 58. Στις εξέδρες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έζησαν ένα πρωτόγνωρο ψυχρό συναίσθημα. Η πρώτη εντός έδρας ήττα της ομάδας τους έπειτα από 55 παιχνίδια, έμελλε να είναι κι η πλέον καθοριστική. Ο ΠΑΟΚ στον τελικό μετά από τέσσερα χρόνια και ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά εκτός τελικού μετά το 1992.

Ο τρίτος αγώνας των δύο ομάδων, ήταν κι ο πιο δραματικός. Τα πάντα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Το σκορ ήταν ισόπαλο 55 - 55 και ο Ολυμπιακός ξεκίνησε για την τελευταία του επίθεση. Η μπάλα στον Καρνισόβας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν μαζί με τον Ρότζερς, η πιο αξιόπιστη επιθετική λύση του Ιβκοβιτς. Ο Λιθουανός, 17 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αστοχεί απελπιστικά. Ο Σάκλεφορντ μαζεύει το ριμπάουντ και η μπάλα πηγαίνει γρήγορα στα χέρια του Στογιάκοβιτς. Ο Γιουγκοσλάβος δεν ήταν χτες στην καλύτερη βραδιά της καριέρας του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή μετρούσε μηδέν στα έξι τρίποντα. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, ξεχωρίζουν όμως οι μεγάλοι παίκτες. Με εκπληκτική ψυχραιμία παρέσυρε δεξιά τον Βούκσεβιτς. Τα δευτερόλεπτα έτρεχαν. Πέντε, τέσσερα, τρία, δύο... Ο Ιβκοβιτς έχει πάρει χαμπάρι τι πρόκειται να συμβεί. Φωνάζει απελπισμένα τους ψηλούς του να καλύψουν το σουτ, αλλά εκείνη τη στιγμή ποιος να τον ακούσει. Ο Στογιάκοβιτς σηκώνεται ένα κεφάλι ψηλότερα από τον συμπατριώτη του και με εκπληκτική ψυχραιμία εκτελεί τον Ολυμπιακό. Τέλος εποχής κι ευκαιρία για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ να γράψουν ιστορία.

Το παιχνίδι δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Οι δυο ομάδες που μοιράστηκαν κατά διαστήματα την υπεροχή, έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στις αμυντικές προσπάθειες. Το ημίχρονο τις βρήκε ισόπαλες 30 - 30. Ξέφυγε 41 - 35 ο ΠΑΟΚ στο 24' και μέχρι το 31' έλεγχε το ρυθμό. Η αποχώρηση του άτολμου και μοιραίου Χόκινς, επέτρεψε στους παίκτες του Ιβκοβιτς να τρέξουν και να προηγηθούν 53 - 49 στο 35'. Στο σημείο αυτό, προς τέρψη των παικτών του ΠΑΟΚ, επέστρεψε ο Αμερικανός στο γήπεδο, ενώ ο Παπανικολάου παρέμενε καθηλωμένος στον πάγκο. Στο πεντάλεπτο που ακολούθησε ο Ολυμπιακός σημείωσε μόνο ένα καλάθι. Ο ΠΑΟΚ που είχε χάσει με παρόμοιο τρόπο στο πρώτο παιχνίδι του Σαββάτου, δε θα αυτοκτονούσε για δεύτερη φορά. Κυριάρχησε αμυντικά και επιθετικά, παίρνοντας τη μεγαλύτερη ίσως πρόκριση στην ιστορία του και ταυτόχρονα το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Σήμερα θα περιμένει να πληροφορηθεί το όνομα του αντιπάλου του στον τελικό που θα ξεκινήσει την Κυριακή. Οποιον κι αν βρει όμως στο δρόμο του, Παναθηναϊκό, ή ΑΕΚ, θα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του έκτου επαγγελματικού πρωταθλήματος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Χόκινς 10 (1), Βούκσεβιτς 5 (1), Νάκιτς 2, Φασούλας, Τόμιτς, Τάρλατς 8, Καρνισόβας 13 (1), Ρότζερς 17 (3).

ΠΑΟΚ: Νικολα'ϊδης 2, Μπουντούρης 11 (3), Στογιάκοβιτς 19 (1), Μπαλογιάννης, Περάλ, Ρόουαν 8, Μοράλες 2, Μακ Ρέι 2, Σάκλεφορντ 14, Γιαννούλης.

ΑΕΚ
Επιμένει ιταλικά

Από τη γειτονική χώρα θα είναι πιθανότατα ο νέος τεχνικός της Ενωσης

Ενα απ' τα ζητούμενα στα τυχερά παιχνίδια που υπάρχουν στη χώρα μας θα μπορούσε να είναι τ' όνομα του νέου προπονητή στην ΑΕΚ. Το τοπίο παραμένει θολό και οι διαρροές πολλές, αλλά πάντα ανεπιβεβαίωτες. Αρα μ' ελεγχόμενη εγκυρότητα και σκοπό. Οι διοικούντες υποδύονται τη "Σφίγγα" και απλώς εκφράζουν την ελπίδα πως το θέμα θα λήξει ως το τέλος της βδομάδας.

Τα σενάρια που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες δίνουν προβάδισμα στην ιταλική αγορά, προτίμηση στην οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Λ. Νικολάου. Γιουγκοσλαβία και Γερμανία παρουσιάζονται ως... ισχυρά αουτσάιντερ, ενώ κάποιοι τουλάχιστον δεν αποκλείουν την έκπληξη. Ομως η εκκρεμότητα στη θέση του προπονητή φρενάρει και τις μεταγραφικές κινήσεις. Την κατάσταση βαρύνει περισσότερο η νέα αποτυχία με τον Αθηναϊκό και τα όσα ύστερα από κάθε άσχημο αποτέλεσμα ακολουθούν. Ο μόνος που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και κυρίως την ψυχολογία των παιχτών σε ανεκτά επίπεδα ώστε να κλείσει αξιοπρεπώς η χρονιά είναι ο Αντ. Μήνου. Αυτό δε σημαίνει πως δε δίνει απαντήσεις.

Χθες υποστήριξε πως η ομάδα δημιουργεί ευκαιρίες που πριν δεν έκανε και πρόσθεσε: "Οσο ήμασταν πρώτοι κορυφαίος ήταν ο Ατματσίδης. Αρα κάτι δε λειτουργούσε σωστά" και μονολόγησε με νόημα: "Τώρα θα μου πείτε και τι κάναμε. Τέλος πάντων"...

Πέρασε στην αντεπίθεση, απαντώντας σε μπαράζ πληροφοριών από "κορυφαίους παράγοντες" και επικρίσεις ειδημόνων: "Ποιος είναι αυτός ο κορυφαίος παράγοντας, να πει τ' ονοματάκι του. Μόνο όσοι μιλούν επώνυμα είναι τέτοιοι. Κάποιοι περνούν την εικόνα πως η ΑΕΚ είναι διαλυμένη, δίχως αρχή και τέλος. Κάνουν μεγάλο λάθος. Η ΑΕΚ λειτουργεί πολύ καλύτερα απ' ό,τι ακόμα και πριν έναν χρόνο". Αντιδρώντας σ' όλα αυτά ο Αντ. Μήνου αποφάσισε να μην ξαναδώσει συνέντευξη Τύπου. Παραδέχτηκε πάντως ότι έχει δώσει λίστα μεταγραφών: "Εχουν γίνει προτάσεις γι' αυτούς που θα 'ρθουν, οι διαδικασίες θα είναι γρήγορες".

ΒΟΛΕΪ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΛΕΪ ΟΦ
Κατακτητής της κορυφής

Ο Ολυμπιακός κέρδισε 3 - 1 στην Ορεστιάδα και πήρε το 17ο τίτλο στην ιστορία του

Μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων ο Ολυμπιακός ξαναγύρισε στην κορυφή του ελληνικού βόλεϊ, αφού από χτες το βράδυ η ομάδα του Πειραιά στέφθηκε πρωταθλήτρια για την τρέχουσα περίοδο κατακτώντας το 17ο τίτλο τους από καταβολής της πρώτης κατηγορίας.

Οι "ερυθρόλευκοι" στο πέμπτο και τελευταίο τελικό επικράτησαν εκτός έδρας της Ορεστιάδας με 3 - 1 (15 - 9 σε 29, 15 - 7 σε 33, 6 - 15 σε 33, 15 - 6 σε 29), σπάζοντας παράλληλα και την παράδοση που ήθελε να στέφεται πρωταθλητής η ομάδα που είχε το πλεονέκτημα έδρας.

Παρά τη θερμή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γήπεδο από τους οπαδούς της Ορεστιάδας, οι παίκτες του Τζιαν Πάολο Μοντάλι κατάφεραν να βρουν τα ψυχικά αποθέματα που χρειάζονταν, ώστε να ξεπεράσουν εαυτούς και να φτάσουν στην πολυπόθητη νίκη.

Με εκπληκτικό και απροσπέλαστο μπλοκ, ιδιαίτερα σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού και ηγέτη τον Ποπόφ αλλά και τον Γκιούρδα, που από την αρχή αποτέλεσε το... κόκκινο πανί για τους οπαδούς της γηπεδούχου, οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν δίκαια στη μεγάλη νίκη. Αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους τους πήραν τα δυο πρώτα σετ και παρά το γεγονός ότι η Ορεστιάδα είχε καταφέρει να μειώσει σε 2 - 1, εντούτοις δε φάνηκαν να ανησυχούν και μετέτρεψαν σε περίπατο το τέταρτο και καθοριστικό σετ του παιχνιδιού.

Στην αντίπερα όχθη οι γηπεδούχοι από την αρχή του παιχνιδιού παρουσιάστηκαν αγχωμένοι, κάτι που φάνηκε και από τα πολλά λάθη στην άμυνα αλλά και στην αδυναμία να σπάσουν το μπλοκ των φιλοξενούμενων.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Ζελιάσκοφ 7+20,5, Μποζίδης 1,5+0,5, Παπάζογλου 2,5+7,5, Σαμαράς 1+12,5, Γραμματικόπουλος 3+7, Μπάεφ 11,5+9 (εξάδα), Κεμανατζής 9,5+7, Αμαξόπουλος, Μπαρμπούδης 0+2, Πέτρογλου 0+1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκιούρδας 11,5+17,3, Κουρνέτας 4+1,5, Ποπόφ 10+10,5, Μέρλο 4+8, Τσακιρόπουλος 7+7,8, Ντράγκοβιτς 6,5+15,3 (εξάδα) Ξενάκης 0, Θεοδωρίδης 0+1,5.

Σε δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι ο Ιταλός τεχνικός των πρωταθλητών πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας επισήμανε: "Από τη στιγμή που οι οπαδοί μας μπήκαν στο γήπεδο αρχίσαμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να το πάρουμε. Ηρθαμε γι' αυτό το λόγο και τα καταφέραμε. Πιστεύω ότι η μεγάλη ομαδικότητα που έδειξε η ομάδα ήταν το στοιχείο που έκρινε το παιχνίδι".

Από την άλλη, ο προπονητής της Ορεστιάδας Ντράγκαν Μιχαϊλοβιτς τόνισε: "Είχαμε μεγάλη δυσκολία στο να κερδίσουμε τις αλλαγές αφού δεν μπορέσαμε να διασπάσουμε το μπλοκ του Ολυμπιακού. Σημαντικό ρόλο νομίζω ότι έπαιξε και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης των παικτών μας".

Γ. ΤΖΟΥΣΤΑΣ

Ημιτελικός... χωρίς αύριο

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στις 21.15 την ΑΕΚ

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού ανοίγει την όρεξη στον Παναθηναϊκό που υποδέχεται στις 21.15 την ΑΕΚ (ΑΝΤ 1), στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι των δύο ομάδων στην ημιτελική φάση των πλέι οφ. Οι "πράσινοι" που την τελευταία πενταετία σκόνταφταν κατά κόρον πάνω στον Ολυμπιακό, έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να παρουσιαστούν καλύτεροι στο σημερινό παιχνίδι. Το ΟΑΚΑ αναμένεται να γεμίσει, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Γεμάτο είχαν χτες και το ΣΕΦ. Πάντως οι παράγοντες της ΑΕΚ έχουν ζητήσει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για παν ενδεχόμενο.

Το παιχνίδι αναμένεται δραματικό, καθώς οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν στα πρώτα παιχνίδια ισοδύναμες. Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να περιορίσει τον Φρ. Αλβέρτη και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Αντερσον.

ΛΟΤΤΟ: Κατά τη χτεσινή κλήρωση του ΛΟΤΤΟ οι τυχεροί αριθμοί που

ΛΟΤΤΟ: Κατά τη χτεσινή κλήρωση του ΛΟΤΤΟ οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι εξής: 32, 6, 18, 28, 1, 25. Στο ΠΡΟΤΟ ο τυχερός αριθμός που κληρώθηκε είναι ο 8362269. Στο ΛΟΤΟ σημειώθκε ΤΖΑΚ-ΠΟΤ.

Ο Πέτραγκ Στογιάκοβιτς, "δήμιος" του Ολυμπιακού, οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον

Ο Πέτραγκ Στογιάκοβιτς, "δήμιος" του Ολυμπιακού, οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό των πλέι οφ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
"Κόκκινος" ο Αντζας

Ο παίκτης της Ξάνθης κατέληξε οριστικά στην ομάδα του Πειραιά. Νέο ενδιαφέρον για Τσάρτα

Ο Παρασκευάς Αντζας είναι η πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν. Ο 22χρονος αμυντικός, διεθνής με την Ελπίδων, ήταν μέσα στα πλάνα του Ντούσαν Μπάγεβιτς και η επιθυμία του έγινε αποδεκτή. Χθες στα γραφεία του προέδρου της Ξάνθης Χρήστου Πανόπουλου δόθηκαν τα χέρια με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραϊκής ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη παρόντος και του ίδιου του ποδοσφαιριστή. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το κόστος της μεταγραφής θα αγγίξει τα 350 εκατομμύρια, εκ των οποίων 200 θα πάρει η θρακιώτικη ομάδα και 150 ο Αντζας για συμβόλαιο πέντε χρόνων.

Φυσικά για ευνόητους λόγους και ουσιαστικά παίκτης των ερυθρολεύκων ο υψηλόσωμος ποδοσφαιριστής θα είναι από την 1 Ιούλη οπότε και αρχίζει επίσημα η μεταγραφική περίοδος.

Σειρά από την εγχώρια αγορά παίρνουν πλέον οι Βασίλης Λάκης και Σάββας Πουρσαϊτίδης. Η απόκτησή τους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού έχει επέλθει προφορική συμφωνία με τις ομάδες Πανηλειακό και Βέροια όπου ανήκουν οι δύο ποδοσφαιριστές.

Ο Μπάγεβιτς που βρίσκεται στο Βελιγράδι, παρακολούθησε χθες τον πρώτο τελικό κυπέλλου Γιουγκοσλαβίας ανάμεσα στην Ομπιλιτς και την Παρτιζάν. Τα μάτια του Ντούσκο ήταν καρφωμένα στον μέσο της πρώτης Νέναντ Γκρόζνιτς που είναι από τα κορυφαία ταλέντα του σέρβικου ποδοσφαίρου.

Στο μεταξύ αναθερμάνθηκαν χθες οι φήμες για το "φλερτ" του Ολυμπιακού με τον Βασίλη Τσάρτα. Ο χρόνος θα δείξει...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ