ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Θέλουμε αυτούς που αγωνίζονται

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων στο ραδιοφωνικό σταθμό "902 Αριστερά στα FM"

Διάκριση ανάμεσα στο να "πράττεις αριστερά" και το να "λες αριστερά", έκανε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,αναφερόμενος στο διεκδικητικό μέτωπο που συγκροτεί η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" για το σήμερα αλλά και το αύριο, την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών, με στόχο μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παλεύει δίπλα, μαζί με τον κόσμο, που θα είναι αποφασισμένη να αφουγκραστεί και να εκφράσει ενεργητικά τους αγώνες και τις αγωνίες του.

"Εμείς προτιμούμε να πράττουμε αριστερά", είπε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "902 Αριστερά στα FΜ". "Δε μας νοιάζει, υπογράμμισε, να "λέμε αριστερά". Εχουμε φάει καλά από αριστερά λόγια τα τελευταία 15 χρόνια και δε θέλουμε άλλο"... Ετσι η "Αγωνιστική Συνεργασία", όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, "είναι ο πόλος που μπορεί να συγκεντρώσει αυτή την Αριστερά της πράξης,να συγκροτήσει το αριστερό μέτωπο, το οποίο δε θα μεταβληθεί ούτε σε κεντρώο, ούτε σε άχρωμο. Είναι ξεκάθαρα αριστερό, γιατί πράττει έτσι και γι' αυτό ακριβώς μπορούν να συνενωθούν με αυτό και άνθρωποι από χώρους μη αριστερούς πολιτικά".

"Υπάρχουν άνθρωποι, υπογράμμισε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", που ψηφίζουν ΝΔ και πιθανόν να έχουν τελείως διαφορετικές κοσμοθεωρητικές επιλογές, άλλοι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, στην ευρύτερη Αριστερά ή είναι προοδευτικοί γενικότερα, αλλά συμφωνούν με τους άξονες που εμείς έχουμε θέσει". Που λένε: "Ναι κι εμείς πιστεύουμε ότι αυτούς τους άξονες πρέπει να τους υποστηρίξουμε και αξίζει τον κόπο μια πλατιά συνεργασία, ένα πλατύ μέτωπο, μια πλατιά συμπαράταξη, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να αλλάξει η πορεία στο Δήμο της Αθήνας, να γίνει ένας δήμος που θα αγωνίζεται μαζί με το δημότη του, ο οποίος αντιμετωπίζει την ανεργία, την υποαπασχόληση, το διαρκή περιορισμό των δικαιωμάτων του, που μπορούν να απολαμβάνουν πλέον μόνον οι λίγοι οι οποίοι μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο γι' αυτά".

Υπάρχει ωστόσο μια ακόμη βασική προϋπόθεση, όπως τη διατύπωσε ο Λεων. Αυδής: "Δε χρειαζόμαστε - προς Θεού, να μην έρθουν - ανθρώπους οι οποίοι θέλουν απλώς να προωθήσουν πολιτικές τους φιλοδοξίες και σταδιοδρομίες, που καιροσκοπούν. Δε θέλουμε ανθρώπους που θεωρούν μέσο για την ανάδειξή τους την πολιτική. Τους απορρίπτουμε"!

"Αυτούς που θέλουμε, κατέληξε ο υποψήφιος δήμαρχος, είναι αυτοί που αγωνίζονται, είναι άνθρωποι που έχουν πάρει μέρος σε αγώνες, που δε λυπήθηκαν να θυσιάσουν τη βολή τους, την άνεσή τους. Η πάλη τους είναι το κριτήριο για μας".

ΑΚΡΟΚΕΡΑΜΟΣ
Να ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία σήμερα. Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Οι κάτοικοι του Κερατσινίου, του Περάματος και της Δραπετσώνας είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής τους και την υγεία τους που θίγονται από τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί η μη ολοκληρωμένη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην Ψυττάλεια. Συνεχίζουν τον αγώνα τους με συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί έξω από το 13ο Δημοτικό Σχολείο (Κ. Παλαιολόγου και Βοσπόρου). Θα ακολουθήσει πορεία στον Ακροκέραμο. Οι κάτοικοι ζητούν να απομακρυνθεί άμεσα η λάσπη των λυμάτων από την Ψυττάλεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει τα απαιτούμενα κονδύλια που έχει υποσχεθεί από πέρσι προκειμένου να βελτιωθεί το έργο και να προχωρήσει το στάδιο του δευτεροβάθμιου καθαρισμού. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα.

Στο μεταξύ ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, κατέθεσε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη στην οποία αναφέρει: "Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Κερατσινίου, του Περάματος και της Δραπετσώνας διαμαρτύρονται έντονα για τις οσμές που έρχονται από την Ψυττάλεια, αφ' ενός μεν από την κακή και ελλιπή λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας των λυμάτων και αφ' ετέρου από την αποθήκευση λάσπης στον ίδιο χώρο ένα μήνα τώρα, ύστερα από την άρνηση της χωματερής Λιοσίων να δεχτεί τη λάσπη των λυμάτων. Πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση με την εξεύρεση σημείου εναπόθεσης σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, όπως άλλωστε πρόβλεπαν οι μελέτες που οδήγησαν το έργο της Ψυττάλειας. Επίσης, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών τα τελευταία χρόνια για σύντομη ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, η κατασκευή δεν έχει σήμερα καν αρχίσει, ενώ προβλεπόταν να αποπερατωθεί στο τέλος του 1999".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τι μέτρα θα ληφθούν άμεσα για τη λύση του. Θα δοθεί το ανάλογο κονδύλι, όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο για τη βελτίωση της λειτουργίας του κέντρου, ώστε να αποφευχθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους; Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα της δεύτερης φάσης του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων στην Ψυττάλεια;

ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Σε κατάσταση αποκλεισμού

Τα μεγάλα προβλήματα παραγωγικής υποβάθμισης που αντιμετωπίζει η επαρχία Καρυστίας και ιδιαίτερα η μεγαλύτερη νοτιότερη πόλη, αυτή της Καρύστου, έρχονται να συμπληρώσουν απλά προβλήματα υποδομής όπως είναι τα συγκοινωνιακά - οδικά που, υποτίθεται, θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Τα μεγαλοσυμφέροντα και οι υποταγμένες σ' αυτά κυβερνητικές πολιτικές του δικομματισμού δεν επέτρεψαν ούτε και το είδος της ανάπτυξης που αυτοί επιθυμούν.

Στα χίλια - μύρια προβλήματα ήρθε να προστεθεί, εδώ και αρκετό καιρό και η μερική διακοπή της θαλάσσιας επικοινωνίας (Κάρυστος με την απέναντι ακτή στη Ραφήνα, που γίνεται από δυο φέρι - μπόουτ) εξαιτίας της υποχώρησης και βύθισης του μόλου (προκυμαίας) που πρόσδεναν τα καράβια. Εκτοτε έχει διακοπεί η συγκοινωνία με Κάρυστο (εκτός εορτών που τα φέρι προσδένουν σε κάποιο προσωρινό σημείο της προκυμαίας) και τις καθημερινές οι κάτοικοι που θέλουν να ταξιδέψουν αναγκάζονται να πηγαίνουν οδικώς μέχρι την κοινότητα Μαρμαρίου σπαταλώντας χρήμα και χρόνο. Τους ιδιοκτήτες των 2 φέρι (το χειμώνα συνήθως το ένα εκτελεί δρομολόγιο) κανείς δεν τους υποχρεώνει να εκτελούν δρομολόγιο από Κάρυστο, οι ίδιοι δε, "πατώντας" στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει μόλος πρόσδεσης - ερώτημα προς απάντηση: γιατί σε περιόδους αιχμής και μεγάλης επιβατικής κίνησης βρίσκεται χώρος; - αναχωρούν από Μαρμάρι.

Από 'δω, όμως, και πέρα αρχίζουν και οι τεράστιες ευθύνες και τα αναπάντητα ερωτηματικά για τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑ Εύβοιας που, μέσω διαγωνισμού, ανέθεσε το έργο κατασκευής προβλήτας προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων δραχμών, δίνοντας χρόνο αποπεράτωσης στον εργολάβο... ένα χρόνο από τον Οκτώβρη του 1997. Από δω αρχίζουν οι ευθύνες της κρατικής εξουσίας, του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που χρηματοδοτεί το έργο και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και της Δημοτικής Αρχής που "ποιεί την νήσσαν". Εκ των υστέρων και αφού έχει υπάρξει η κατακραυγή των κατοίκων της Καρύστου και των μετακινούμενων, "βλέπουν" ότι "δόθηκε μεγάλος χρόνος αποπεράτωσης στον εργολάβο" για ένα έργο που με τις πλέον απαισιοδοξότερες προβλέψεις θα έπρεπε να διεκπεραιωθεί σε 2 μήνες, δηλαδή το πολύ - πολύ ως το τέλος Δεκέμβρη.

Και το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: γιατί; Με δεδομένο ότι ο δρόμος Λέπουρα- Καρύστου καρκινοβατεί εδώ και κάμποσα χρόνια, μεταξύ εργολαβικών συμφερόντων και πολιτικάντικων επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η Κάρυστος τείνει να αποκλειστεί.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Χρωστάμε τη δημοκρατία στο βασιλιά!

Ξεπέρασε κάθε όριο ο δήμαρχος, προκειμένου να μαζέψει ψήφους και από τους βασιλόφρονες. Επόμενο βήμα ένας ύμνος στον Μεταξά;

Τιμές με ...φούντες ετοιμάζεται να προσφέρει ο μέγας αυλάρχης των Αθηνών, στην ...αυτού μεγαλειότητα τον βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Με ιδιαίτερη επιμονή - εξαιτίας της αποφάσισε, τελικά, να κάνει χτες την εμφάνισή του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, απ' όπου κατά παράδοση απουσιάζει - ο Δ. Αβραμόπουλος υπερασπίστηκε την απόφασή του να εκφράσει ο δήμος την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Ισπανού βασιλιά, ο οποίος - άκουσον άκουσον - "βοήθησε την Ελλάδα" και να του αποδώσει το χρυσό μετάλλιο αξίας της πόλεως των Αθηνών.

Η απόφαση, τελικά, ελήφθη με την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου. Ολες οι άλλες παρατάξεις αντέδρασαν, αφού, όπως υπογράμμισε και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,ο Ισπανός βασιλιάς έχει εμπλακεί στο ζήτημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας που διεκδικεί ο Κ. Γλύξμπουργκ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού. Ο Δ. Αβραμόπουλος, ωστόσο, όχι μόνο αποσυνέδεσε ως άσχετο το ζήτημα των απαιτήσεων του κουνιάδου του Χουάν Κάρλος, αλλά προχώρησε και στην αποτίμηση ως θετικού του ρόλου του Ισπανού βασιλιά για τα ελληνικά πράγματα, αφού, κατά τη γνώμη του Αβραμόπουλου, ο γαλαζοαίματος υπήρξε ένας εκ των συντελεστών για τη μετάβασή μας στη δημοκρατία!

Φουκαριάρα ιστορία, τι πρόκειται να πάθεις, αν δε βρεθούν έγκαιρα ορισμένες βρεγμένες σανίδες!..

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Συγκέντρωση για τα οικόπεδα

Η προστασία των δύο τελευταίων ελεύθερων χώρων της περιοχής από την τσιμεντοποίηση, είναι το αίτημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι σύλλογοι της περιοχής Ανω Αμπελοκήπων - Ν. Φιλοθέης, την Τετάρτη 13 του Μάη, ώρα 6.00 μ.μ., στο τρίγωνο Τριφυλίας - Φλώρου - Λάμψα (πίσω από το Γηροκομείο). Μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι σύλλογοι έχουν προγραμματίσει πορεία προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με αίτημα στα οικόπεδα της ΔΕΗ και του ΚΑΠΑΨ να κατασκευαστεί σχολείο και χώροι πρασίνου, αντί για την ανέγερση του μεγαθηρίου της ΔΕΗ και κτιρίου δημόσιας διοίκησης όπως προβλέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ