ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ"
Θέλουμε δήμο συμπαραστάτη των εργατών

Ο Παναγιώτης Σοφός υποψήφιος δήμαρχος της πόλης

"Για ένα δήμο σύμμαχο και συμπαραστάτη των αγώνων των εργαζομένων, για μια ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο". Με το σύνθημα αυτό ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Παναγιώτης Σοφός,που θα στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου" (ΔΑΣΠ), παρουσίασε χτες το βράδυ την Προγραμματική Διακήρυξη της Κίνησης για τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στο κατάμεστο θεατράκι στον οδό Βάρναλη, ο επικεφαλής της ΔΑΣΠ, Νίκος Αρβανίτης,παρέδωσε τη σκυτάλη στον Περιστεριώτη αγωνιστή και γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Παναγιώτη Σοφό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι "δεν υπάρχει δρόμος και πλατεία στο Περιστέρι, που να μην έχουν τη σφραγίδα της Κίνησής μας, ενώ ακόμα και σαν αντιπολίτευση μας διέκρινε η συνέπεια και η αγωνιστική διάθεση, που φυσικά διαθέτει και ο νέος υποψήφιος".

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της δράσης της Κίνησης, ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σοφός τόνισε ότι η ταυτότητα της ΔΑΣΠ είναι γνωστή στο λαό του Περιστερίου, στην ψυχή και τη συνείδησή του. "Ξεσκεπάσαμε με τη στάση μας τη δημοτική αρχή, που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει πιστά τις κυβερνητικές εντολές. Εχει μετατρέψει, έτσι, το δήμο σε φορομπηχτικό μηχανισμό, σε εκτροφείο οικονομικών σκανδάλων και διασπάθισης των χρημάτων των δημοτών", σημείωσε ο Π. Σοφός.

Μιλώντας για τις επιδιώξεις και το πρόγραμμα δράσης της Κίνησης στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, τόνισε ότι η ΔΑΣΠ θα δώσει την εκλογική μάχη με βάση τα προβλήματα του περιστεριώτικου λαού. Θα θέσει στο κέντρο της προεκλογικής συζήτησης τα προβλήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των ανέργων, των απομάχων της δουλιάς. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δημότες να εκδηλώσουν έμπρακτα με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, επιλέγοντας δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο αγωνιστικό, μαχητικό που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) και στο Δήμο Περιστερίου ειδικότερα, ο Π. Σοφός τόνισε ότι για την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς φορείς της ο θεσμός χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικός μηχανισμός εφαρμογής της πολιτικής της και ως μέσο για την παρέμβαση των επιλογών της κεντρικής εξουσίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Στη λογική αυτή - τόνισε - κινήθηκε και η σημερινή δημοτική αρχή του Περιστερίου, που βρήκε τη θερμή συμπαράσταση της παράταξης του ΣΥΝ, καθώς προχώρησε στη δημιουργία Δημοτικών Επιχειρήσεων, επέβαλλε δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη, υποχρεώνοντας το λαό της πόλης να πληρώνει συνεχώς για πολιτισμό, αθλητισμό, παιδεία και για όποια ακόμα κοινωνική παροχή. Μέσα από την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη που επέβαλε ο "εκσυγχρονιστής" δήμαρχος σε τομείς, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η συντήρηση δρόμων και πλατειών, προωθεί τη λογική της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων του δήμου.

Παράλληλα, ο Δήμος Περιστερίου αποδέχτηκε τους Παιδικούς Σταθμούς από το κράτος, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή τους. Την ίδια ώρα συνέβαλε στη μεθοδευμένη διάλυση του κράτους πρόνοιας, εφαρμόζοντας στα ΚΑΠΗ του δήμου το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Οπως επισήμανε στην ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος, η ΔΑΣΠ αντιπαλεύει αυτή την πολιτική που υλοποιείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή της πόλης και προτείνει τη λειτουργία του θεσμού της ΤΑ με θεσμικά μέτρα, που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή και τον έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της ΤΑ. "Για να εκπληρώνει η ΤΑ το σκοπό της πρέπει να έχει οικονομική επάρκεια, η οποία εξασφαλίζεται μόνο όταν αυτή θα έχει στη δικαιοδοσία της ένα σημαντικό κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού και όχι το εξευτελιστικό 2,5%, ώστε να υλοποιεί τις αρμοδιότητες και τους αναπτυξιακούς στόχους της", τόνισε ο Π. Σοφός.

Ο υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι εργαζόμενοι του δήμου στην ανάπτυξη της ΤΑ, καθώς αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό της. Ταυτόχρονα, είπε ότι απαιτείται μαχητικός αγώνας για την ποιοτική αναβάθμιση των εργαζομένων στους δήμους και για την κατοχύρωση της παραγωγικής τους αξιοποίησης.

Καταλήγοντας ο Π. Σοφός τόνισε ότι για τη ΔΑΣΠ "οι δημοτικές εκλογές δεν είναι εκλογικίστικη διαδικασία για μέτρημα δυνάμεων. Είναι μετερίζι αγώνα που θα φέρει στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Για δήμο δημοκρατικό, διεκδικητικό, μαχητικό, για το λαό με το λαό".

Στην παρουσίαση τη διακήρυξης και του υποψηφίου δημάρχου, παραβρέθηκαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων.

ΛΑΣΙΘΙ
Με τον Γ. Πάγκαλο για τη νομαρχία

Ο Γ. Πάγκαλος θα είναι ο υποψήφιος νομάρχης στο Νομό Λασιθίου, που θα στηρίξει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) στις ερχόμενες εκλογές. Αυτό αποφασίστηκε με μαζικές διαδικασίες και ανοιχτή συζήτηση φίλων και οπαδών της ΝΑΣ, που έγινε στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

Η συγκέντρωση για την ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Γ. Πάγκαλου ήταν το αποκορύφωμα μιας πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο σε όλο το νομό και περιλάμβανε περιοδείες και ομιλίες, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις στελεχών της ΝΑΣ στη νομαρχία για τα προβλήματα του νομού, ενημέρωση του κόσμου για τη διακήρυξη της παράταξης.

Σε αγωνιστική συστράτευση κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες και μικρομεσαίους, τη νεολαία και τις γυναίκες, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο υποψήφιος νομάρχης, εφιστώντας την προσοχή στη σημασία των επερχόμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. "Παλεύουμε για μια Αυτοδιοίκηση που δε θα κρύβει τις αιτίες των προβλημάτων, που δε θα δικαιολογεί τους υπεύθυνους και όσους αρνούνται τη λύση τους, που θα τολμά να σηκώνει κεφάλι και να διεκδικεί αυτά που της στερεί η κυβερνητική πολιτική, που θα εναντιώνεται στη μετατροπή της σε έναν ακόμη μηχανισμό επιβολής φόρων και αντιλαϊκών μέτρων", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πάγκαλος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης της ΝΑΣ για το επόμενο διάστημα.

Ποιος είναι

Ο Γ. Πάγκαλος είναι 52 ετών, γεννήθηκε και κατοικεί στην Κριτσά και έχει μια μακροχρόνια συνδικαλιστική δράση στην ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλου και του Νομού Λασιθίου. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε συστηματικά ως μέλος της Γραμματείας της ΝΑΣ και δραστήριο στέλεχος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Ποιος είναι

Ο Παναγιώτης Σοφός γεννήθηκε το 1951 στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου, από γονείς αγρότες. Από το 1975 είναι μόνιμος κάτοικος Περιστερίου. Είναι παντρεμένος με τη Ρόδω Σαμπανίδου - Σοφού κι έχουν δύο αγόρια. Η αγωνιστική του δράση ξεκίνησε παίρνοντας μέρος στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Μέσα από το χώρο των αμαξωμάτων και της ΒΙΑΜΑΞ, τη δεκαετία του 1970, εκλέχτηκε πρόεδρος του κλαδικού σωματείου "Ενωση Αμαξωμάτων". Εργάζεται στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", όπου αναπτύσσει συνδικαλιστική δράση.

Από το 1994 είναι γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) και στέλεχος της ΕΣΑΚ. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις κοινοβουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, καθώς και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Περιστερίου το 1990. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΒΟΛΟΣ
Καραμανλική πρόκληση στην ιστορική εργατούπολη

Από τον τοπικό Τύπο πληροφορήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βόλου τη σύγκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και την απόφαση να δώσει σε δρόμο της πόλης το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Προφανώς, η Δημοτική Αρχή θεώρησε πως κάποιοι θα της χαλούσαν τη σούπα κι έτσι έκρινε πως έχει το δικαίωμα να συνεδριάζει, δήθεν έκτακτα, και να αποφασίζει μόνη της.

"Ούτε καν τηλεφωνικά δεν ενημερωθήκαμε για τη συνεδρίαση", καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Κίνησης Βόλου" Ν. Γκατζής και Ελ. Ρέππου.Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: "Το θέμα για μας είναι τυπικό και ουσιαστικό. Τυπικό γιατί δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή ενημέρωση για τη συνεδρίαση. Ουσιαστικό, καθώς δε δόθηκε η δυνατότητα έκφρασης και εκτίμησης του ρόλου και του έργου του Κ. Καραμανλή απ' όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, προτού παρθεί η σχετική απόφαση". Και συμπληρώνουν πως "υπάρχουν εκατοντάδες Βολιώτες και Μαγνησιώτες, μάρτυρες, αγωνιστές, που δικαιούνται, αλλά αγνοούνται την εν λόγω τιμή από την πόλη".

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Κίνησης Βόλου" ζητούν οι εκτιμήσεις για το ρόλο του Κ. Καραμανλή στην πορεία και εξέλιξη της χώρας και του ελληνικού λαού, των δημοτικών παρατάξεων, να διατυπωθούν και δημόσια στο Δημοτικό Συμβούλιο, για πλήρη ενημέρωση του βολιώτικου λαού.

Δραστηριότητες κινήσεων

Για μια Δημοτική Αρχή διεκδικητική, που θα δίνει καθημερινά τη μάχη με τους δημότες, ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Για ένα δήμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας και της προόδου. Με το σκεπτικό αυτό, η Δημοτική Κίνηση Νέας Ιωνίας Βόλου θα δώσει τη μάχη στις ερχόμενες εκλογές, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε σε σχετική σύσκεψη της Γραμματείας της. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ανακήρυξη του υποψηφίου να γίνει τη Δευτέρα, 11 του Μάη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ν. Ιωνίας.

  • Τις θέσεις της για την παιδεία, αλλά και τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει τις επόμενες δημοτικές εκλογές, παρουσιάζει αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μμ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η "Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης".


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ