ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2015
Σελ. /24
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΕΩΡΙΟΥ ΣΥΡΟΥ
Οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν 18 μέρες απεργίας

Παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου. Λυτούς και δεμένους επιστρατεύει η εργοδοσία για να υπονομεύσει τον αγώνα τους

Οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου
Οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από τα μέσα Απρίλη οι περίπου 300 εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, στο Νεώριο της Σύρου, καθώς είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πληρωθεί για το 2015. Με αφορμή το δίκαιο αγώνα τους, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εκπροσώπους της διοίκησης του Σωματείου για την κατάσταση που επικρατεί στο ναυπηγείο.

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη του 1994, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, πούλησε στον όμιλο Ταβουλάρη τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου.

Στον ίδιο όμιλο πουλήθηκαν, τρία χρόνια αργότερα, και τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η επιχείρηση μπήκε στο χρηματιστήριο. Την εποχή εκείνη, λειτουργούσε με 700 εργαζόμενους. Σήμερα, λειτουργεί με 170 μόνιμους και γύρω στους 100 έκτακτους.

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το Σωματείο αναφέρει ότι η ίδια η φύση της δουλειάς είναι δύσκολη, ενώ τα εργαλεία είναι παλιά. Καταγγέλλει ότι οι συνθήκες υγιεινής είναι πρακτικά ανύπαρκτες, ενώ με το ζόρι τους χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας, φόρμες και παπούτσια.

Οι δουλειές πάνε καλά μόνο για το αφεντικό

Παρά τη συνολική υποχώρηση του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευής, οι δουλειές φαίνεται πως πάνε καλά για την εργοδοσία, όχι όμως και για τους εργαζόμενους, όπως φανερώνει η απληρωσιά τους. Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι από τον τζίρο που έκανε το Ναυπηγείο το 2014, η μισθοδοσία τους αντιστοιχεί μόλις στο 0,02%. Επίσης, για φέτος, μόνο τους τρεις πρώτους μήνες έχουν ήδη μπει για επισκευή 27 πλοία, όταν όλο το 2014 είχαν μπει 60 πλοία.

Από την άλλη, πριν από μερικούς μήνες, η εργοδοσία απέλυσε τρεις εργαζόμενους που είχαν κάνει επίσχεση εργασίας. Οι κινητοποιήσεις που γίνονται τώρα είναι γιατί η εργοδοσία χρωστά τις αποδοχές τεσσάρων μηνών, τις υπερωρίες και μια συμβατική υποχρέωση που είχε αναλάβει από το 2002 να δίνει κάθε χρόνο ένα ποσό 400 χιλιάδες ευρώ, που μοιραζόταν στο σύνολο των εργαζομένων.

Σήμερα, από το ποσό αυτό αναλογούν περίπου 120 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο. Την υποχρέωση αυτή ανέλαβε η εταιρεία με αντάλλαγμα να απαλειφθεί ο όρος που προέβλεπε τη συμμετοχή των εργαζομένων μέχρι ενός ποσοστού στα κέρδη της επιχείρησης. Μέχρι και το 2013, η εργοδοσία κατέβαλλε κανονικά τα συμφωνηθέντα, αλλά από τότε δίνεται ένα μέρος του κάθε φορά.

Μετά το Πάσχα, το σωματείο είχε τρεις συναντήσεις με την εργοδοσία, η οποία έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς, γιατί έχει να πληρώσει τη δόση του ΙΚΑ και άλλα έξοδα μέχρι το τέλος του Απρίλη. «Μόνο αν περισσέψει κάτι θα μας έδινε», λένε χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές.

Τρικλοποδιές με κάθε τρόπο

Η απεργία ξεκίνησε στις 20 Απρίλη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, εκπρόσωποι του Σωματείου συναντήθηκαν, παρουσία και της εργοδοσίας, με τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, χωρίς να προκύψει κάποιο αποτέλεσμα, πέρα από υποσχέσεις. Παράλληλα, η εργοδοσία δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων.

Την πρώτη μέρα της απεργίας η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά του Σωματείου και κατά του προέδρου του Σωματείου, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική. Ενας από τους λόγους που επικαλέστηκε είναι ότι οι οικονομικές απαιτήσεις των εργαζομένων είναι παράλογες.

Το δικαστήριο έκρινε τελικά ότι η απεργία είναι νόμιμη, αλλά η εργοδοσία την άλλη κιόλας μέρα έκανε έφεση και στις 25 Απρίλη ζήτησε από τον εισαγγελέα να συλλάβει τους απεργούς σαν καταληψίες! Ομως και η έφεση βγήκε υπέρ των εργαζομένων.

Στις 10 Απρίλη, πριν ξεκινήσει η απεργία, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, έξι μέλη του ΔΣ του Σωματείου παραιτήθηκαν και πρόσφατα παραιτήθηκαν άλλοι τρεις. Η εκτίμηση είναι ότι η κίνηση αυτή στόχο είχε να διαλύσει το Σωματείο, κάτι που δεν έγινε. Μετά τις αναπληρώσεις, το ΔΣ του Σωματείου λειτουργεί σήμερα με επτά μέλη.

Με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Στον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν τη στήριξη των κατοίκων του νησιού. Η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ, από την πρώτη μέρα, βρέθηκε δίπλα τους έχοντας καθημερινή παρουσία και επαφή με τους απεργούς. Με ανακοινώσεις, ενημέρωσε για τον αγώνα τους, ενώ συνέβαλε ώστε η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στην πύλη του ναυπηγείου.

Ημερίδα για το Ασφαλιστικό

Ημερίδα, με θέμα «Οι εξελίξεις στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 23 Μάη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας). Η ημερίδα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του ΠΑΜΕ για οργάνωση των εργαζομένων, στο φόντο των αρνητικών εξελίξεων στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αφαίμαξη αποθεματικών και ταμειακών διαθέσιμων από την κυβέρνηση.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη

Πλατιά σύσκεψη οργανώνει τη Δευτέρα, 11 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της καλεί να συμμετάσχουν σωματεία και συνδικαλιστές «ώστε να γίνει συζήτηση για το χαρακτήρα των εξελίξεων και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, να οργανωθεί η πάλη και η αντίσταση απέναντι στη νέα αντεργατική επίθεση».

Αρχαιρεσίες και Γενικές Συνελεύσεις
  • Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν κάθε μέρα, μέχρι και την Κυριακή 17 Μάη, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β), με βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα.
  • Την Τρίτη, 12 Μάη, ξεκινούν οι εκλογές στο Σωματείο Χαρτεργατών. Από τις 12 μέχρι τις 16 Μάη, κάλπη θα στηθεί σε εργοστάσια του κλάδου, ενώ την Κυριακή, 17 Μάη, οι χαρτεργάτες μπορούν να ψηφίσουν από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου της «ΣΟΦΤΕΞ» (Χαρτεργατών 3, Βοτανικός).
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας, την Τετάρτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου, 2ος όροφος).
  • Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Σάμου προχωρά σε ετήσια γενική συνέλευση τη Δευτέρα 18 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Στοιχεία για την ανεργία το Φλεβάρη

Στοιχεία για την ανεργία το Φλεβάρη του 2015 δημοσίευσε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 25,4% έναντι 27,2% το Φλεβάρη του 2014 και 25,6% το Γενάρη του 2015. Οι απασχολούμενοι υπολογίζονται σε 3.549.166, οι άνεργοι σε 1.205.857, ενώ ο μη οικονομικά ενεργός πληθυσμός σε 3.347.358 άτομα. Η ανεργία υπολογίζεται σε 22,4% στους άντρες και 29,1% στις γυναίκες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, σε 50,1% υπολογίζεται η ανεργία στους νέους 15 - 24 ετών, ενώ φτάνει το 31,3% στις ηλικίες 25 - 34 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται σε Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (26,9%), Αττική και Ηπειρο - Δυτική Μακεδονία (26,3%), ενώ ακολουθούν Μακεδονία - Θράκη (25,9%) και Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια (25,6%).

Απεργία σήμερα στα Λιμάνια

Απεργούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντιδρώντας στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση που συνεχίζει η νέα συγκυβέρνηση, αρχίζοντας από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Κάλεσμα συμμετοχής με το πλαίσιό της απευθύνει η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών». Στη Θεσσαλονίκη, Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζομένων στο Λιμάνι, οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, στον επιβατικό σταθμό και πορεία προς το Λευκό Πύργο και το ΥΜΑΘ.

Πανελλαδική δράση των ΕΒΕ στις 10 Ιούνη

Μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, κηρύσσει τη 10η Ιούνη η ΠΑΣΕΒΕ και καλεί τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους των ΕΒΕ να συζητήσουν και να αποφασίσουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για εκείνη τη μέρα, με αιχμή το Φορολογικό και τα χρέη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει τη φοροληστεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, με 26% φόρο από το πρώτο ευρώ, με τη συνέχιση του καθεστώτος της προκαταβολής φόρου 55%, με το φόρο επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org