ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2015
Σελ. /24

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές και η νέα αντιλαϊκή συμφωνία που δρομολογείται τροποποίησαν ένα μέρος της ύλης του τετρασέλιδου, στο οποίο συμπεριλήφθηκε σαν κεντρικό θέμα η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ για την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ. Τα υπόλοιπα θέματα του τετρασέλιδου, είναι τα εξής:

  • Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τους απεργούς στο Νεώριο της Σύρου.
  • Οι εξελίξεις στον κλάδο των ΤΑΞΙ και οι θέσεις του αντιμονοπωλιακού κινήματος των ΕΒΕ.
  • Ιστορικό: Η πανεργατική απεργία στις 23 Αυγούστου 1923 και το συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι. Εντεκα νεκροί, 100 τραυματίες, 500 συλληφθέντες!
  • Το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής του Τουρνουά Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να δοθεί οργανωμένη απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - δανειστών

Ανακοίνωση για την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Σε ανακοίνωση για την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει: «H κοινή δήλωση των Τσίπρα - Γιούνκερ για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό και η καταγραφή του περιεχόμενου της ως δείγμα προόδου σημαίνει ότι φτάνουμε ακόμα πιο κοντά σε νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα. Η κοινή δήλωση αποτελεί προάγγελο νέας συμφωνίας λαιμητόμου για το λαό, νέου "μνημονίου".

Οπως η "τρόικα" βαφτίστηκε "θεσμοί", έτσι και η κατακρεούργηση όσων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό βαφτίζονται "μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων" και "εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος".

Κανείς να μην ξεγελαστεί! Με την κοινή δήλωση ανακοίνωσαν τη νέα επέλαση που θα πατήσει ως συνέχεια πάνω στους νόμους που οικοδομήθηκε ο σφαγιασμός των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποδεικνύεται στην πράξη πως οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης για τις δήθεν κόκκινες γραμμές είναι αέρας κοπανιστός!

Τα νέα προνόμια που θα πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να προστατέψουν και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους σημαίνουν παγίωση και ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου.

Οι "κοινωνικοί διάλογοι" που στήνονται αυτήν την περίοδο έχουν στόχο από τη μία να παραπλανηθούν οι εργαζόμενοι και να αποσπαστεί η λαϊκή συγκατάθεση για νέα μέτρα και νέα μνημόνια και από την άλλη να κερδηθεί χρόνος ώστε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να προχωρήσουν, χωρίς εμπόδια και αγώνες, στην υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Να μην το επιτρέψουμε! Να απαντήσουμε συνολικά σε ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνηση, στη μεγαλοεργοδοσία και στο νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας δυνατά, μαχητικά! Με μαζική αγωνιστική απάντηση να σταματήσουμε το εμπόριο τρόμου που διαδέχεται το εμπόριο ελπίδας. Τα πέντε τελευταία χρόνια με τα ίδια ακριβώς διλήμματα και τους ίδιους εκβιασμούς έχουν χρεοκοπήσει το λαό.

Μόνο οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες με μαζικότητα και διάρκεια, πρώτα και κύρια στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, μπορούν να ανακόψουν την επίθεση.

Καλούμε την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να μην αποδεχτούν τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, όπως κι αν την ονομάσουν. Αγώνας - ρήξη - ανατροπή. Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Συνάντηση με τον ΣΕΒ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη 12 Μάη με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Η συνάντηση ορίστηκε μετά το αίτημα της Ομοσπονδίας και αφού είχαν κατατεθεί τα σχέδια των ΣΣΕ για το 2015.

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι οι τελευταίες ΣΣΕ υπογράφτηκαν το καλοκαίρι του 2009, ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου. «Από τότε κύλησε "αρκετό νερό στο αυλάκι" και με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, της ΕΕ, οι βιομήχανοι χτύπησαν ό,τι δικαιώματα είχε κατακτήσει η εργατική τάξη», σημειώνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

Εκμεταλλεύτηκαν την καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας, για να βάλουν χέρι στις ΣΣΕ, στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές, μείωσαν μισθούς, τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα, πέταξαν εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις μείωσαν συντάξεις, αύξησαν τα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους. Στρατηγικό σύμμαχο στο τσάκισμα των εργαζομένων είχαν και έχουν τον παλιό και νέο κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Στην ανακοίνωση, η Ομοσπονδία κάνει απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε για το ζήτημα των Συμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια, της προσπάθειας συντονισμού με άλλες κλαδικές Ομοσπονδίες.

Καταλήγοντας, σημειώνει για τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης ότι «πηγαίνουμε για να υπογράψουμε νέες κλαδικές Συμβάσεις. Ξέρουμε ότι οι βιομήχανοι είναι ενωμένοι απέναντί μας, παρά το ότι έχουν μεταξύ τους πόλεμο. Η μάχη για τις ΣΣΕ είναι διαρκής, δύσκολη και θέλει επιμονή, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα όλου του κλάδου. Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αγώνα. Μόνο η αγωνιστική ενότητα μπορεί να κάμψει την αντίσταση που θα προβάλουν οι εργοδότες».

Πλούσια δράση στο μέτωπο της Υγείας

Με πανελλαδική συγκέντρωση των υγειονομικών, παναττική συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών και των συνταξιούχων όλων των ταμείων στο υπουργείο Υγείας στις 12:30 μ.μ., κλιμακώνεται στις 20 Μάη η αγωνιστική δράση για την υγεία. Τη μέρα εκείνη η ΠΟΕΔΗΝ έχει κηρύξει πανελλαδική απεργία, στην οποία συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ.

Ανάλογα κορυφώνεται και το πρόγραμμα Λαϊκών Επιτροπών από τη Δυτική Αθήνα, το Μενίδι και τη Φυλή, που προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας. Ομοίως, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας θα κάνουν στις 28 Μάη συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι της Νίκαιας.

Σε σύσκεψη για την Υγεία καλεί η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου).

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Υγεία και τον προγραμματισμό δράσης διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης και φορείς της περιοχής, σήμερα Πέμπτη 7 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης (Ελπίδος 33).

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) για αύριο, Παρασκευή, και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (10.30 π.μ.) και στο υπουργείο Υγείας (12 μ.) που έχουν αποφασίσει συνελεύσεις νοσοκομείων.

Επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) αποφάσισε στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) για όλο το προσωπικό για αύριο και συγκέντρωση στα Επείγοντα του νοσοκομείου, στις 9 π.μ. Στη συνέχεια θα γίνει πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org