ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
Σελ. /28
Οργιο καταστολής για να περάσει η πολιτική της εμπλοκής στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια
  • Απρόκλητη επίθεση και συλλήψεις απεργών στη Θεσσαλονίκη | Στο αυτόφωρο σήμερα οι συλληφθέντες, με νέα συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Δικαστήρια απαντούν συνδικάτα και φορείς
  • Δύο μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και ένα μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ στους συλληφθέντες - Επίθεση και σε δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»
  • «Κύμα» συμπαράστασης από σωματεία - φορείς - προσωπικότητες

Η πορεία φτάνει στο λιμάνι
Η πορεία φτάνει στο λιμάνι
Με άγρια καταστολή από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και την προσαγωγή 11 απεργών χτύπησε η κυβέρνηση τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης χτες, όταν αυτή έφτασε στο λιμάνι, όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟικό πλοίο και ξεφόρτωσε στρατιωτικό εξοπλισμό με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» την πολιτική της εμπλοκής στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Ανάμεσα στους 11 προσαχθέντες ήταν μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, ένας δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», συνδικαλιστές και φοιτητές. Από την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν κατά την ώρα της προσαγωγής τους, τραυματίστηκαν δύο που γρονθοκοπήθηκαν από αστυνομικούς. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, καθώς και το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Ανδρέας Κοράκης.

Το «έγκλημα» εργαζομένων και φοιτητών ήταν πως την ώρα της κινητοποίησης ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να προσεγγίσει τα βρετανικά τροχοφόρα στρατιωτικά οχήματα, να πετάξει κόκκινες μπογιές και να γράψει πάνω τους «ΝΑΤΟ Killers go home», απαιτώντας Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. Εξέφρασαν το αίτημα του λαού μας, που δεν θέλει την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών και βάζει εμπόδια στη διέλευση των δολοφονικών στρατών τους. Αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση και με δική της εντολή αμόλησε ΜΑΤ και ΟΠΚΕ απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους σε ένα κρεσέντο καταστολής.

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης χτες βράδυ
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης χτες βράδυ
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τον απρόκλητο και άγριο χαρακτήρα της επίθεσης από τους άνδρες της αστυνομίας, που προφανώς πίστευαν ότι αφού συνέλαβαν τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Δημήτρη Μαβίδη, δεν τους βλέπει άλλος κανείς. Κι ενώ οι διαδηλωτές απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να ενταχθούν και πάλι στη διαδήλωση, η αστυνομία, αφού ξυλοφόρτωσε κάποιους από αυτούς, τους πέρασε χειροπέδες και τους οδήγησε στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Μετά από ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις (3) από τους 11 προσαχθέντες, ενώ για τους άλλους 8 οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες, που αγγίζουν τα όρια της προβοκάτσιας. Σήμερα Πέμπτη, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Απαντώντας με αποφασιστικότητα στην κλιμάκωση της πρόκλησης, σωματεία και φορείς καλούν σε νέα συγκέντρωση, στις 10 π.μ. έξω από τα δικαστήρια.

Το χρονικό της επίθεσης

Η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση έφτασε στο λιμάνι νωρίς το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος από την κεντρική πύλη του λιμανιού προκειμένου να προσεγγίσουν τη ΝΑΤΟική δύναμη, ώστε να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία τους στην πόλη.

Μετά την άρνηση της αστυνομίας που είχε παρατάξει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην πύλη, η πορεία κινήθηκε προς την πύλη 11 του λιμανιού. Σε ένα σκηνικό που θύμιζε μέρες του 1999, όταν ο λαός της Θεσσαλονίκης διαδήλωνε και σταματούσε τα τανκς και τα όπλα των ΝΑΤΟικών που πήγαιναν στη Γιουγκοσλαβία, έδειχνε στην πράξη την αλληλεγγύη του στον γιουγκοσλάβικο λαό.

Το μήνυμα παραδόθηκε παρά το όργιο καταστολής
Το μήνυμα παραδόθηκε παρά το όργιο καταστολής
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν κλείσει και την πύλη 11 και δεν επέτρεπαν την είσοδο στο λιμάνι. Οι διαδηλωτές κατάφεραν ωστόσο να «αιφνιδιάσουν» τις αστυνομικές δυνάμεις και να μπουν στον χώρο του λιμανιού. Ο λαός της πόλης βρέθηκε και πάλι απέναντι στις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Οι διαδηλωτές ανταπάντησαν βροντοφωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα, όπως «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε τελικά να προσεγγίσει τη ΝΑΤΟική στρατιωτική φάλαγγα και να στείλει το μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητοι στη Θεσσαλονίκη, πετώντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα. Δέχτηκε βάναυση απρόκλητη επίθεση από άνδρες της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ.

Τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα τους δήλωσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και ότι ήταν μέλος της ΕΣΗΕΜΘ, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο που ανάρτησε το portal του «902.gr», έδωσαν εντολή να του πάρουν το κινητό και στη συνέχεια τον ξάπλωσαν στο έδαφος και του πέρασαν χειροπέδες.

Οι αστυνομικοί συνέχισαν τη βίαιη επίθεση και στους υπόλοιπους, χτυπώντας τους και σέρνοντάς τους έξω από τα οχήματά τους, σπάζοντας μάλιστα το τζάμι ενός, για να ανοίξουν την πόρτα. Χαρακτηριστικό της αγριότητας είναι το κεφαλοκλείδωμα σε φοιτητή και το γεγονός ότι τον χτυπούσαν με γκλομπ ενώ τον είχαν ήδη ακινητοποιημένο στο έδαφος. Αλλά και το γρονθοκόπημα που υπέστη ο συλληφθείς Ευθύμης Δημάκης.

Από το όργιο καταστολής
Από το όργιο καταστολής
Δύο από τους συλληφθέντες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο Ευθύμης Δημάκης στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με αιμάτωμα στο κεφάλι και πιθανή διάσειση, ενώ χρειάστηκε να του γίνουν και ράμματα στα ούλα. Αξίζει να σημειωθεί η τεράστια καθυστέρηση στη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ζητούσε επί ώρες να τον δει κάποιος γιατρός έστω και στη ΓΑΔΘ, καθώς αιμορραγούσε και ένιωθε ζάλη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά παρέμενε δεμένος με χειροπέδες πάνω στο νοσοκομειακό καροτσάκι (βλέπε σελ. 4 - 5).

Ο δεύτερος, ο φοιτητής, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, επίσης μετά από αρκετές ώρες, με μικροεκδορές στα χέρια και τα πόδια και μετά επέστρεψε στη ΓΑΔΘ.

Η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ, κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν το ιατρικό έργο και στα δύο νοσοκομεία.

Μια πρακτική που ακολουθήθηκε επί ώρες και στην προσπάθεια των δικηγόρων να συναντήσουν τους προσαχθέντες μέσα στο αστυνομικό μέγαρο.

Μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης

Στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με τη μεγάλη διαδήλωση Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και άλλων φορέων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση, απαιτώντας αρχικά να απελευθερωθούν άμεσα και στη συνέχεια, μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής τους, την απόσυρση των κατηγοριών.

Με συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνουνε τις πλάτες» αλλά και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και διαμήνυσαν ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Στην πολύωρη κινητοποίηση, μέχρι αργά το βράδυ, ο όγκος των διαδηλωτών διαρκώς αυξανόταν. Στη διάρκεια της κινητοποίησης διαβάστηκαν ανακοινώσεις καταδίκης από Σωματεία και Φοιτητικούς Συλλόγους. Εκ μέρους των Σωματείων μίλησε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, και εκ μέρους των φοιτητικών Συλλόγων η Ξανθίππη Ευθυμιάδου από το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Τηλεφωνικά μίλησε στους συγκεντρωμένους και ακούστηκε μέσω της ντουντούκας ο Αλ. Περράκης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος ενημέρωσε για την κινητοποίηση και τον αποκλεισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από τα εργατικά Σωματεία της Αθήνας.

Στη διάρκεια της πολύωρης κινητοποίησης παρέμβαση - καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λεωνίδα Στολτίδη. Επίσης παρέμβαση έγινε και από τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηλ. Κυπριανίδη.

Μήνυμα των συλληφθέντων

Αργά το βράδυ σε αντιπροσωπεία των Σωματείων επιτράπηκε να επισκεφθεί τους συλληφθέντες, οι οποίοι ζήτησαν να μεταφερθεί το μήνυμα προς τους διαδηλωτές ότι «είμαστε ακμαίοι, είμαστε δυνατοί, αντέχουμε. Στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς». Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν με συνθήματα το μήνυμα και ξεκαθάρισαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι την απελευθέρωσή τους. Ενώ στη συνέχεια άρχισαν να τραγουδάνε και τραγούδια του αγώνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επιδίωξη της κυβέρνησης να βρει απέναντί της τον λαό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων σε απεργούς στη Θεσσαλονίκη και τις συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη και βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος της απεργιακής κινητοποίησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου έχει καταπλεύσει ΝΑΤΟικό πλοίο, με στρατιωτικό εξοπλισμό και με σκοπό αυτό να φτάσει στην Ανατ. Ευρώπη.

Την επίθεση ακολούθησαν οι αδικαιολόγητες συλλήψεις 8 διαδηλωτών, ανάμεσά τους δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τον σοβαρό τραυματισμό του ενός, ο οποίος και νοσηλεύεται, αλλά και ενός μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Ενώ ακόμα απαράδεκτη επίθεση δέχτηκε ο δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" και μέλος της ΕΣΗΕΜΘ.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης να περάσει "διά πυρός και σιδήρου" την πολιτική της κλιμακούμενης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, με την καταστολή των δίκαιων κινητοποιήσεων, πρέπει να βρει απέναντί της την ευρύτερη λαϊκή καταδίκη.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση, η οποία φέρει την ακέραιη ευθύνη γι' αυτά τα απαράδεκτα γεγονότα, να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες, αίτημα που με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θ. Παφίλης προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, και τον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ