ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κόλαση και χτες με νέα κομβόι ασθενοφόρων

«Ευαγγελισμός»: Μποτιλιάρισμα ασθενοφόρων σε μια ακόμα εφημερία
«Ευαγγελισμός»: Μποτιλιάρισμα ασθενοφόρων σε μια ακόμα εφημερία
Σκηνές κόλασης συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στα δημόσια νοσοκομεία, με εργαζόμενους εξουθενωμένους και καταπονημένους ασθενείς σε απόγνωση. Οι υγειονομικοί καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε φρακαρισμένες κλινικές, σε ράντζα, με νοσούντες να περιμένουν για ώρες στα επείγοντα.

Και χτες 103 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, η πλειοψηφία τους στην Αθήνα. «Εχουμε πει, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς (σ.σ. εκτός ΜΕΘ), έχουμε μια αναμονή η οποία είναι διαχειρίσιμη (...) Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται», ισχυρίστηκε και χτες ο αναπ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ομολογώντας καταρχήν ότι τελικά υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, επιχειρώντας από την άλλη να εξομοιώσει τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό της εντατικής με τον αναπνευστήρα, που παρέχεται σε ράντζα και διαδρόμους.

Για άλλη μια μέρα, χτες, οι νέες εισαγωγές covid (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν κατά 20,9% σε σχέση με μια μέρα πριν, φτάνοντας τις 526.

Και στη χτεσινή εφημερία του «Ευαγγελισμού» ουρά έκαναν τα ασθενοφόρα κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας, η οποία ξεκίνησε στις 2.30 μ.μ. με μόλις 4 κλίνες ΜΕΘ κενές από τις 58 συνολικά, ενώ στις απλές κλίνες η πληρότητα ήταν πάνω από το 75%. Στο μεταξύ, και ενώ ασφυκτιούν υγειονομικοί και ασθενείς στο νοσοκομείο, επίσκεψη - αστραπή για το «θεαθήναι» πραγματοποίησε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, την ώρα που τα ασθενοφόρα είχαν φρακάρει μέχρι και την είσοδο. Με βήμα γοργό διέσχισε το ΤΕΠ, που ξεχείλιζε, όπως και τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, προσπέρασε ράντζα και «παρκαρισμένους» ασθενείς, ώστε τελικά να ...καταγράψει την εικόνα του «θωρακισμένου νοσοκομείου». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ασθενής που είχε ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ από τις 10.30 το πρωί, τελικά διακομίστηκε στις 6 το απόγευμα και μέχρι τις 8.30 το βράδυ παρέμενε στο ασθενοφόρο στο προαύλιο του νοσοκομείου!

Οι ασθενείς ξεχειλίζουν και στο Νίκαιας, στο «Γεννηματάς» (13 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ), ενώ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής επικρατεί η ίδια ασφυκτική κατάσταση.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πάτρα, με την πληρότητα να φτάνει στο 100%, παντού, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, στις κλινικές που συγχωνεύτηκαν όπως ΩΡΛ και Οφθαλμολογική, των δύο Ορθοπεδικών σε μία, της Γυναικολογικής με της Μαιευτικής στο ΠΓΝΠ. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων, έχουν μειωθεί περίπου στο μισό οι κλίνες γενικής ΜΕΘ, ενώ στην Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική - που εγκαινιάστηκε με φιέστες από τον υπουργό Υγείας - μεταφέρεται η ΩΡΛ κλινική και προσωπικό αυτής μεταφέρεται στην Ανάνηψη του χειρουργείου, όπου έχει μεταστεγαστεί η ΜΕΘ ενηλίκων με μόνο 6 κλίνες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΖΑΝΗ
Υπομονή και ατομική ευθύνη συνιστά η κυβέρνηση...

Καταγγελία της ΟΕΝΓΕ για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας στην Κοζάνη

Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την ίδια εγκληματική πρακτική μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση από την αύξηση των ασθενών που κάθε μέρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη όπου βρέθηκε χτες.

Σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε «το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Πέρα από τις 30 νέες κλίνες ΜΕΘ που μπήκαν σε λειτουργία στο «Ιπποκράτειο» με καθυστέρηση μηνών, επανέλαβε τα περί ενίσχυσης των ΜΕΘ με 18 νέες κλίνες στο «Παπανικολάου» και τις κινητές ΜΕΘ σε «Γεννηματάς» και «Αγιο Δημήτριο». Στο μεταξύ, την ώρα που οι νέες κλίνες ΜΕΘ αυξάνονται κυρίως στα λόγια, χτες κι άλλες γενικές κλίνες ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» μετατράπηκαν σε κλίνες ΜΕΘ Covid προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προέκυπταν στη διάρκεια της εφημερίας.

Κατά τ' άλλα ο Β. Κοντοζαμάνης προετοίμασε το λαό της Θεσσαλονίκης για επανάληψη του δραματικού Νοέμβρη και ίσως ακόμα χειρότερες καταστάσεις, λέγοντας προκλητικά ότι τα σχέδια που οδήγησαν σε αυτόν τον εφιάλτη «τα εφαρμόζουμε στην Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη πίεση, και βεβαίως θα τα υλοποιήσουμε και εδώ, και ήδη ξεκινάμε».

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ούτε κουβέντα για επίταξη. Και πάλι θα συνεχίσει να παίρνει τα μη Covid περιστατικά και να θησαυρίζει από τους ασθενείς άλλων παθήσεων, οι οποίοι αναγκαστικά θα οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές μετά τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μίας νόσου. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το ΕΣΥ.

Αντίστοιχα, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ στην Κοζάνη, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής, παραδεχόμενος πως «το σύστημα Υγείας είναι στο "κόκκινο", είναι στα όριά του». Συμπλήρωσε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα αποφάσεις για την αποσυμφόρηση του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου, με σχέδια για μετατροπή μίας ακόμα κλινικής σε Covid. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά ασθενών από τη Χειρουργική κλινική οι οποίοι δεν νοσούν με κορονοϊό, στην ιδιωτική κλινική «Euromedica».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Μαμάτσειο», Δημήτρης Ντέντης, υποστήριξε πως η μετατροπή της Χειρουργικής σε κλινική Covid δεν είναι δυνατή, καθώς υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν την επαρκή πίεση του οξυγόνου. Πρόσθεσε ότι το «Μαμάτσειο» δέχεται μεγάλη πίεση, καθώς στην κλινική Covid νοσηλεύονται 45 ασθενείς, στη δε Μαιευτική, όπου νοσηλεύονται τα ύποπτα κρούσματα, άλλοι 12.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Μακεδονίας, Θωμάς Σαραφίδης, δήλωσε πως οι διακομιδές ασθενών με κορονοϊό εκτός περιφέρειας έχουν αυξηθεί το προηγούμενο διάστημα κατά 70% - 80%. Περιέγραψε πώς τα ασθενοφόρα καλούνται πλέον για περισσότερα από 80 περιστατικά μέσα σε ένα 24ωρο, και πρόσθεσε ότι το ΕΚΑΒ ανταποκρίνεται με δυσκολία προς το παρόν «αλλά ο όγκος των ασθενών και ο χρόνος που αφιερώνουν τα ασθενοφόρα, αν συνεχίσει έτσι, θα μας δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα».

ΟΕΝΓΕ: «Ανεύθυνη και επικίνδυνη» η κυβερνητική διαχείριση

Σε ανακοίνωσή της για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κοζάνη, η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση πως για άλλη μια φορά ακολουθεί την επικίνδυνη πεπατημένη μεταφοράς ασθενών από περιοχή σε περιοχή και των εντολών περίθαλψής τους από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «η 3η ΥΠΕ σχεδιάζει μεταφορά δεκάδων ασθενών Covid από την Κοζάνη σε άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας σε μακρινές αποστάσεις με εντολή για περίθαλψή τους από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, με δεδομένο ότι η υποστελέχωση σε όλα τα νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας είναι τραγική».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και τους διοικητές των εκεί νοσοκομείων να εγκαταλείψουν αμέσως «αυτούς τους ανεύθυνους και επικίνδυνους σχεδιασμούς» και να φροντίσουν άμεσα «τόσο για την ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, όσο και για την άνευ όρων επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών της περιοχής και για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό».

Στα όριά του και το ΓΝ Πτολεμαΐδας

Αργότερα, κατά την άφιξη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο «Μποδοσάκειο» ΓΝ Πτολεμαΐδας, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας του νοσοκομείου τού επέδωσε ψήφισμα στο οποίο οι 17 συμβασιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων του νοσοκομείου διεκδικούν τη λήξη της εργασιακής ομηρίας τους, που κρατάει 4 χρόνια, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο αναπληρωτής υπουργός, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα της Επιτροπής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΥ έχει σίγουρα ανάγκη την προσφορά τους, «έχουμε χρόνο όμως, μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις, να το εξετάσουμε καλύτερα».

Στο «Μποδοσάκειο», η ΜΕΘ αγγίζει την πληρότητα, ενώ μέχρι χτες το μεσημέρι νοσηλεύονταν 34 ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό και 15 ύποπτα κρούσματα, σε δυναμικότητα περίπου 65 κλινών. Στην εφημερία το βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη παρατηρήθηκε πρόβλημα αναμονής στις εισαγωγές θετικών κρουσμάτων, με ορισμένα περιστατικά να περιμένουν έως και μία ώρα για να βρεθεί διαθέσιμη κλίνη.

Παράλληλα, στο Νοσοκομείο Καστοριάς, από τη Δευτέρα έχουν σταματήσει εκ νέου τα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία (στη λίστα αναμονής βρίσκονται 50 περίπου ασθενείς) και εξετάζεται η μετατροπή της Μαιευτικής σε κλινική Covid. Την ίδια ώρα, οι ειδικευόμενοι ιατροί του νοσοκομείου έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον βάρδιες, προκειμένου να καλύψουν τα κενά στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Πάνω από 4.000 τα νέα κρούσματα, 79 οι νεκροί

«Βράζει» η Αττική, εκτόξευση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Χτες πέθαναν 79 άνθρωποι από κορονοϊό, ενώ καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 4.309 κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 751 και το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 281.570 και των θανάτων σε 8.532.

Από τα 4.309 νέα κρούσματα, τα 1.833 είναι στην Αττική (486 στο Κέντρο, 296 στον Πειραιά, 289 στη Δυτική Αθήνα, 269 στην Ανατολική Αττική, 208 στο Βόρειο Τομέα, 176 στον Νότιο, 144 στη Δυτική Αττική, 15 στα Νησιά), 622 στη Θεσσαλονίκη, 135 στην Αχαΐα, 108 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε 39 ΠΕ, όπως: 98 Κοζάνη, 90 Πέλλα, 86 Ηράκλειο κ.α. Ενώ 140 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων καταγράφονται, π.χ. 112% στον Βόλο, 88% στην Ξάνθη, 56% στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θυσιάζονται ζωές στο βωμό του κέρδους

Σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχολιάζει πως «ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας, που πλήττεται εδώ και μήνες από την πανδημία του κορονοϊού, έχει θρηνήσει θύματα και πληρώνει ακριβά τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση με κριτήριο τα κέρδη των λίγων, δεν έχει ανάγκη από τις κυβερνητικές επικοινωνιακές φιέστες».

«Πολύ περισσότερο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν έχει ανάγκη από διαπιστώσεις για την επιδείνωση της κατάστασης. Αυτήν την βιώνει στο πετσί του όταν αναγκάζεται να απευθυνθεί στα νοσοκομεία της περιοχής για να νοσηλευτεί», και προσθέτει: «Τα δύο όπλα που ανέφερε ο αν. υπουργός ότι έχουμε απέναντι στην πανδημία, ο εμβολιασμός και η ατομική ευθύνη, αποδεικνύουν ότι το έχουν πάρει απόφαση να θυσιάσουν ακόμα περισσότερες ζωές στο βωμό του κέρδους». Τονίζει πως η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αξιοποιήσει τα πραγματικά όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Και καταλήγει: «Οσον αφορά την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς ευθύνη έχει η κυβέρνηση που συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τους ανταγωνισμούς της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στα πλαίσια της "διπλωματίας των εμβολίων" στερώντας τα τόσο αναγκαία εμβόλια για τον πληθυσμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ