ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής

Από κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον κλάδο
Από κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στον κλάδο
Τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια, στη γραμμή του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί όμιλοι θα χρηματοδοτηθούν αδρά από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, «το λεγόμενο "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ προϋπολογίζει αδρή χρηματοδότηση σε επενδύσεις ευρωπαϊκών ομίλων για την ψηφιακή οικονομία και την ψηφιοποίηση, διασφαλίζοντάς τους εγγυημένα κέρδη μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, στοχεύοντας να μη χάσουν έδαφος από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, εντείνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης, συμπιέζοντας μισθούς και δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ εκτιμά πως τα αναμενόμενα κέρδη των μονοπωλίων θα φτάσουν στα 1,25 τρισ. το 2025 στην ΕΕ.

Στη γραμμή του "Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης", που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δισ. του "Ταμείου Ανάκαμψης" της ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, των ψηφιακών συστημάτων εξαπολύουν συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Προωθούν απολύσεις, "εθελούσιες εξόδους", "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, εργολαβική εργασία μέσω παρένθετων εταιρειών, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία και πληρωμή μόνο του "ενεργού χρόνου", αύξηση του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά με "μπλοκάκι", κάλυψη οργανικών αναγκών με θέσεις πρακτικής κ.ά.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μπροστά σε αυτήν την επίθεση, παρά τη σιγή νεκροταφείου που επιδιώκει η κυβέρνηση, τόσο με την επίκληση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας όσο και με την ένταση της καταστολής και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται, αντιστέκονται σε αυτήν την κατάσταση. Πρόσφατα παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις "Intralot", "Vodafone", "Forthnet", "Teleperformance", "Omilia" ενάντια σε απολύσεις που έχουν γίνει ή έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΝΟΚΙΑ για χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως στο πλαίσιο ενός σχεδίου "μείωσης κόστους", που στην Ελλάδα αντιστοιχίζεται με 38 απολύσεις μέσα στο έτος και οι οποίες έρχονται σε συνέχεια δεκάδων απολύσεων τα τελευταία χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«- Πώς αιτιολογεί ότι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων στην παραγωγή στο όνομα της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας όχι μόνο δεν συνοδεύεται με λιγότερη, καλύτερα αμειβόμενη εργασία και δραστική βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς αλλά αντίθετα ήδη καταγράφονται και προεξοφλούνται για το μέλλον ακριβώς τα αντίθετα;

- Πώς τοποθετείται στα αιτήματα των εργαζομένων για πλήρη, σταθερή απασχόληση με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών;».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πολεοδομικός σχεδιασμός κομμένος στα μέτρα «επενδυτών»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το «έργο» των προκατόχων της, κόβει και ράβει τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και την ανάγκη τους για fast track κερδοφόρες επενδύσεις επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. Ταγαράς, απαντώντας τη Δευτέρα στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Με αφορμή τις καθυστερήσεις δεκαετιών στην έκδοση πολεοδομικών σχεδίων στις πυκνοδομημένες περιοχές στα δημοτικά διαμερίσματα Σκαλανίου και Βασιλειών του δήμου Ηρακλείου, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχει κριτήριο τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία του κεφαλαίου, και όχι τις λαϊκές ανάγκες και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Και σ' αυτές τις δύο περιοχές της Κρήτης αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια βρίσκονται στα συρτάρια επί δεκαετίες, με αποτέλεσμα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου έκρηξη αυθαίρετης δόμησης (με τέσσερις γενιές αυθαιρέτων, λόγω αδυναμίας νόμιμης δόμησης), υποβάθμιση της ποιότητας των κατασκευών και του δημόσιου χώρου, επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, πρόστιμα αυθαιρέτων, εμπόδια στη δόμηση, απαξίωση μικροϊδιοκτησίας.

«Ποτέ όμως, μα ποτέ, αυτό το κράτος δεν εξασφάλισε με δημόσια δαπάνη τις αναγκαίες κοινωνικές υποδομές στις πολεοδομημένες περιοχές για δίκτυα ύδρευσης, αποχετεύσεων, ομβρίων, ηλεκτρικού, αντιπλημμυρικά, πεζοδρόμια, χώρους Εκπαίδευσης, Υγείας», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης.

Από την άλλη, μέσα σε χρόνο μηδέν έρχονται νομοθετικές ρυθμίσεις «και με πρόσχημα την ανάπτυξη απλοποιούνται και δρομολογούνται με fast track διαδικασίες οι επενδυτικές αδειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η υποστελέχωση, «η ταχύτητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων πολεοδόμησης σε ιδιώτες, όσο και η κωλυσιεργία, αλλά και η επιβολή ταξικών κριτηρίων διαχρονικά από κυβερνήσεις, όπως και από δημοτικές αρχές, στις διαδικασίες έγκρισης σχεδίων πόλης σε περιοχές λαϊκής στέγης».

Επιπλέον, με αυτήν την κατάσταση οι κυβερνήσεις δίνουν αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων να εγκαθιστούν δράσεις όπου τους συμφέρει, με καταπατήσεις σε δάση, παραλίες, κοινόχρηστους χώρους, για να έρθει στη συνέχεια η νομοθετική τακτοποίηση των αυθαιρεσιών τους.

Απαίτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να πει συγκεκριμένα τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το υπουργείο για να δρομολογηθούν σχέδια πόλης, στις δύο περιοχές της Κρήτης και όχι μόνο, τα οποία να καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών, και χρονοδιάγραμμα για την πλήρη στελέχωση των πολεοδομικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αφού απέδωσε τις καθυστερήσεις σε διάφορα τάχα γραφειοκρατικά κωλύματα, έκανε σαφές ότι «υποχρέωση» και προτεραιότητα της κυβέρνησης «είναι να δίνουμε την ευκαιρία να μπορεί ο άλλος που θέλει, να επενδύσει», ενώ αναμάσησε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης ότι «χωρίς επενδύσεις οι θέσεις εργασίας χάνονται», ότι «πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην επένδυση και στην προστασία του περιβάλλοντος» κ.ο.κ.

Εκατομμύρια κυβικά νερού χάνονται στη θάλασσα

Με δεύτερη Επίκαιρη Ερώτησή του, που συζητήθηκε την ίδια μέρα, ο Μ. Συντυχάκης μετέφερε στη Βουλή το αίτημα των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων ύδρευσης και άδρευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Η έλλειψη στοιχειωδών έργων διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, στα Χανιά αλλά και γενικότερα στο νησί, όπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού να χάνονται στη θάλασσα, όταν θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού των περιοχών αυτών, να δώσουν ανάσα σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οπως είπε, υπάρχουν συνεχώς υποσχέσεις και ξανά υποσχέσεις, αλλά τα έργα δεν γίνονται, διότι δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, οι αγρότες υποφέρουν και όλα αυτά εντάσσονται «σε μια λογική της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του νερού και επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα».

Απαίτησε χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των έργων, χωρίς να επιβαρύνουν βέβαια με ανταποδοτικά τέλη μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς επιβεβαίωσε ότι «η πολιτική που ασκείται επί των συγκεκριμένων ζητημάτων σχετίζεται με Οδηγίες της ΕΕ». Εκανε λόγο για σχέδια, μελέτες και σύνταξη τευχών δημοπράτησης ορισμένων έργων, αλλά δεν μίλησε για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πεζοπορία στο Βέρμιο ενάντια στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών

Πεζοπορία στο Βέρμιο οργανώνει την Κυριακή 11 Απρίλη το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Ενάντια στην απολιγνιτοποίηση, ενάντια στον σχεδιασμό εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, στο Βέρμιο δρομολογείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 315 MW, με 70 ανεμογεννήτριες.

Η πεζοπορία έχει σημείο εκκίνησης την πλατεία Πύργων Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, στις 8.30 π.μ., και θα διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες.

Στο κάλεσμά του το Συντονιστικό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «πράσινη ανάπτυξη» είναι οικονομική ανάπτυξη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους και προσθέτει: «Η επέλαση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνεχίζεται, καθώς η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η ΕΕ στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της "πράσινης ανάπτυξης" περιλαμβάνει το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη φθηνή εργατική δύναμη, τα νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά για την αγορά "πράσινων" αυτοκινήτων και συσκευών, τους "πράσινους" έμμεσους φόρους και τη γενικότερη αφαίμαξη του λαού, για να στηρίξει το κράτος τις νέες "πράσινες" επενδύσεις των ομίλων. Παράλληλα, οι επενδύσεις της "πράσινης ανάπτυξης" οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών Natura, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας, επιδεινώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημαντικούς οικότοπους, προστατευόμενες περιοχές, εκτάσεις που αξιοποιούν οι κτηνοτρόφοι - γεωργοί - μελισσοκόμοι της περιοχής».

Η ανακοίνωση τονίζει τις μεγάλες ευθύνες περιφερειακής και δημοτικών αρχών, που αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν τις θηριώδεις επενδύσεις στο λαό, αναπαράγοντας επιχειρήματα όπως ότι η «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

ΞΑΝΘΗ
Σύσκεψη συντονισμού για το «πράσινο έγκλημα» στη Ροδόπη

Κάλεσμα σε συλλόγους και σωματεία της περιοχής απευθύνει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Ξάνθης για συμμετοχή σε σύσκεψη συντονισμού του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Ροδόπης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Απρίλη στις 6 μ.μ. απέναντι από τον ΑΟΞ. Ο Σύλλογος καλεί τους συλλόγους και τα σωματεία της περιοχής να συμμετάσχουν με αντιπροσώπους προκειμένου να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στο κάλεσμά του, ο Σύλλογος με αφορμή τους σχεδιασμούς εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και των γειτονικών νομών, με εμβληματική αυτού δίπλα από τον Λειβαδίτη, τονίζει μεταξύ άλλων πως «όταν οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης στην αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο δεν αξιοποιούνται για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ανθρώπων αλλά για να κερδοσκοπούν επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και για άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ