ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Ενώ τα δημόσια συστήματα Υγείας παραμένουν αθωράκιστα και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς και μεγάλη ανισομετρία

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο η εξάπλωση της πανδημίας. Σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου «Reuters», οι συνολικοί θάνατοι από τον κορονοϊό ξεπέρασαν χτες τα 3 εκατομμύρια. Μάλιστα, ενώ χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας για να φτάσει ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων τα 2 εκατομμύρια, στον τραγικό απολογισμό προστέθηκαν 1 εκατ. θάνατοι μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο είναι πάνω από 132,5 εκατ., ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι είναι σχεδόν 2,9 εκατ.

Στο μεταξύ, οι εμβολιασμοί όχι μόνο προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ακόμη και στα πιο αναπτυγμένα κράτη, αλλά και με μεγάλη ανισομετρία, τόσο μεταξύ των χωρών όσο και στο εσωτερικό ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπου τα φτωχά λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες.

Εντείνουν τη «διπλωματία των εμβολίων» οι ΗΠΑ

Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ, όπου μέχρι την Κυριακή είχαν χορηγηθεί πάνω από 165 εκατ. δόσεις εμβολίων (από το σύνολο των σχεδόν 208 εκατ. δόσεων που έχουν διανεμηθεί), συνεχίζονται οι αποκαλύψεις ότι οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι, όπου συγκεντρώνονται μεγαλύτερα τμήματα από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν εμβολιαστεί σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Βασική αιτία είναι η δύσκολη ή και ανύπαρκτη πρόσβασή τους στις δομές Υγείας.

Με αφορμή σχετικά ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ για αυτήν την κατάσταση στη Φλόριντα, ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη δίκαιη διανομή του εμβολίου για την Covid-19», προσπαθώντας να εμφανίσει ως μοναδικό υπεύθυνο τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε πως μολονότι το 17% των κατοίκων της Φλόριντα είναι Αφροαμερικανοί, λιγότερο από το 7% των εμβολιασμών αφορά μέλη αυτής της κοινότητας.

Την ίδια ώρα, καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων σε σχέση με τον πληθυσμό των ΗΠΑ (ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμενόταν να αναγγείλει ότι από τις 19/4 κάθε ενήλικος θα μπορεί να κλείνει ραντεβού για εμβολιασμό) και ενώ έχουν πρακτικά απαγορευτεί οι εξαγωγές, η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τον σχεδιασμό της για να αντισταθμίσει τη «διπλωματία των εμβολίων» που αναπτύσσουν ήδη Κίνα και Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διόρισε την Γκέιλ Σμιθ ως συντονίστρια της «διπλωματίας των εμβολίων», για να ηγηθεί των εξαγωγών εμβολίων από τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Σμιθ, που ήταν συντονίστρια του «Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης» των ΗΠΑ (USAID) επί Ομπάμα, διορίστηκε επικεφαλής του «Global COVID Response & Health Security» στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ έχουν παραχθεί δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» στις ΗΠΑ, αυτές ίσως τελικά να μην χορηγηθούν στο εσωτερικό τους, ακόμη κι αν εγκριθεί το εμβόλιο. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, «έχουμε ήδη δανείσει εμβόλια (σ.σ. της "AstraZeneca") στους πλησιέστερους γείτονές μας, το Μεξικό και τον Καναδά, και θα συνεργαστούμε με παγκόσμιους εταίρους για την κατασκευή και την προμήθεια για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια». Επίσης ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία προωθούν συνεργασία για αύξηση της παραγωγής εμβολίων στην Ινδία, ώστε να αναχαιτίσουν την επιρροή της Κίνας στη νοτιοανατολική Ασία.

Στο μεταξύ, στην Ινδία, τον μεγαλύτερο παρασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, καταγράφηκαν χτες σχεδόν 97.000 ημερήσια κρούσματα και 446 θάνατοι (165.547 συνολικά), ενώ οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, περιορίζοντας τις εξαγωγές εμβολίων προς άλλες χώρες, κυρίως τις πιο φτωχές που εξαρτώνται από αυτά τα εμβόλια που παράγονται στην Ινδία.

Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Αφρική θα χρειαστεί περίπου 12 δισ. δολάρια για εμβόλια κατά της Covid-19, αλλά και για τη διανομή τους, προκειμένου να επιτύχει ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης.

ΕΕ: Εμβόλια για τον μισό πληθυσμό έως τα τέλη Ιούνη

Στην ΕΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Bloomberg» που επικαλείται εσωτερικό υπόμνημα με προβλέψεις της Κομισιόν, οι περισσότερες χώρες θα διαθέτουν αρκετά εμβόλια για τον μισό περίπου πληθυσμό τους μέχρι το τέλος Ιούνη.

Ωστόσο και στις προβλέψεις αυτές καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις: Προβλέπεται για παράδειγμα ότι έως τότε η Δανία θα έχει εμβολιάσει σχεδόν το 80% του πληθυσμού της, η Ολλανδία το 65%, η Γερμανία το 61%, ενώ στον αντίποδα η Κροατία και η Βουλγαρία προβλέπεται ότι θα κινούνται κοντά στο 45% (διαφορές που δεν αντισταθμίζονται, ακόμα και αν συνυπολογιστεί ο συμβιβασμός της 1ης Απρίλη για κάποια επιπλέον εμβόλια σε χώρες που έχουν μείνει πίσω).

Η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι η ΕΕ, με πληθυσμό σχεδόν 450 εκατ. κατοίκους, πρόκειται να παραλάβει περίπου 360 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος Ιούνη, επιπλέον των σχεδόν 100 εκατ. που έχει ήδη λάβει. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν όλες οι αναμενόμενες δόσεις θα παραληφθούν από τις χώρες στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Σήμερα αναμένονται νέες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ

Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα στις παραπάνω προβλέψεις - με ανοιχτή την πιθανότητα νέων καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς - θέτει το ενδεχόμενο νέων αποφάσεων αναφορικά με το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξετάζει αν το συγκεκριμένο εμβόλιο συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων που παρατηρήθηκε σε ορισμένους εμβολιασμένους. Χτες, ο Μ. Καβαλέρι, υπεύθυνος στρατηγικής για τα εμβόλια στον EMA, δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα ότι «είναι σαφές ότι υπάρχει μια σχέση με το εμβόλιο». Σε νεότερη ενημέρωση επισημάνθηκε ότι η επιτροπή ασφάλειας του Οργανισμού «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», ενώ η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι η εκτίμηση του ΕΜΑ με βάση τον έλεγχο φαρμακοεπαγρύπνησης που διεξάγει αναμένεται αργά σήμερα.

Την ίδια ώρα, μετά και τις σχετικές αποφάσεις μιας σειράς χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας κ.ά.), βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι και η βρετανική ρυθμιστική αρχή εξετάζει πρόταση να μη χορηγείται το εμβόλιο της «AstraZeneca» σε νεότερους ανθρώπους.


Οταν ιδιωτικά νοσοκομεία ξεπετάνε ασθενείς στα γονατισμένα δημόσια

Αποκαλυπτική καταγγελία για επικίνδυνες μεταφορές ασθενών, όπως όπως, από ομίλους της Υγείας στο «Γ. Γεννηματάς»

Χωρίς ενημέρωση και χωρίς συνοδούς γιατρούς μεταφέρονται ασθενείς από ιδιωτικά σε δημόσια νοσοκομεία
Χωρίς ενημέρωση και χωρίς συνοδούς γιατρούς μεταφέρονται ασθενείς από ιδιωτικά σε δημόσια νοσοκομεία
Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία της μιας νόσου, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που με κάθε κόστος προωθεί την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της βαρβαρότητας, με αναφορές στην «ευεργετική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας», τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», που διαδραματίστηκαν στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» (ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλα νοσοκομεία) επιβεβαιώνουν ξανά ότι δεν υπάρχει καμιά συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς όφελος του λαού στην Υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 1 Απρίλη, στη γενική εφημερία του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» διακομίστηκε στις 9 το βράδυ, και μάλιστα χωρίς την επιβεβλημένη συνοδεία γιατρού, ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία». Ο άνθρωπος είχε υποβληθεί σε ανοιχτή καρδιοχειρουργική επέμβαση και την έβδομη μέρα νοσηλείας του διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς καμία ενημέρωση, ο επιχειρηματικός όμιλος «Υγεία» αποφάσισε να πετάξει από πάνω του τον χειρουργημένο ασθενή και να τον στείλει όπως όπως σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, και πιο συγκεκριμένα στο «Γεννηματάς». Ομως, το «Γεννηματάς», μετά το κλείσιμο κλινικών και τη μετατροπή τους σε Covid, δεν διαθέτει καρδιοχειρουργικό ή έστω θωρακοχειρουργικό τμήμα!

Μάλιστα, λόγω της έλλειψης γιατρών και του μεγάλου όγκου περιστατικών, ο μέσος όρος αναμονής στο ΤΕΠ Covid (εφημερεύουν μόνο 2 χειρουργοί...) ξεπερνά τις 5 ώρες. Οι προσπάθειες των υγειονομικών να διακομισθεί ο ασθενής σε άλλο νοσοκομείο «ώστε να έχει την καλύτερη ιατρική περίθαλψη» έπεσαν στο κενό.

Περίπου την ίδια ώρα διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο γυναίκα 43 ετών από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία διαγνώστηκε με κορονοϊό και αντί να συνοδεύεται με γιατρό, τη συνόδευε... «ενημερωτικό σημείωμα» που έγραφε: «Οίδημα Λάρυγγος - Αλλεργικό σοκ», χωρίς να αναφέρεται οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση και φυσικά άνευ συνοδείας γιατρού, για πάθηση άσχετη με τη λοίμωξη από κορονοϊό, που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της.

«Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής Ιατρικής γνωρίζει πως ο όρος shock περιγράφει μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή του ασθενούς στην Ιατρική», αναφέρεται στην καταγγελία που έγινε για το περιστατικό, ενώ, όπως διευκρινίζεται, «τα δύο περιστατικά είναι ένα μικρό κομμάτι από πληθώρα περιστατικών κι ευτράπελων που εδώ και 3 μήνες διακομίζονται στο ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ».

Για τα συγκεκριμένα περιστατικά υπήρξε επικοινωνία υγειονομικού αρχικά με τον συντονιστή του ΕΚΑΒ, στη συνέχεια με το ΕΚΕΠΥ και τέλος με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, «οι οποίοι αφού άκουσαν τα παράπονά μου για όσα διαδραματίζονται, αφού με διαβεβαίωσαν ότι με καταλαβαίνουν και ότι η κλήση μου καταγράφεται, μου ευχήθηκαν υπομονή»!

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω γίνονται και ...με το αζημίωτο, με διπλάσιες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με άμεσες υπέρογκες πληρωμές των ασθενών που «τσοντάρουν στις συμμετοχές», απογειώνοντας την πρόκληση στο λαό που υποφέρει και σε ασθενείς που μένουν διασωληνωμένοι για μέρες εκτός ΜΕΘ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ