ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ενταγμένες στον ευρύτερο ανταγωνισμό των αστικών τάξεων

Εφησυχασμός η γραμμή της κυβέρνησης και αναγόρευση των ΝΑΤΟ και ΕΕ σε παράγοντες ασφάλειας όταν είναι αυτά που προχωράνε τα σχέδια κατά των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη προβαίνουν συχνά σε παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη προβαίνουν συχνά σε παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων
Και αυτήν τη βδομάδα συνεχίστηκαν οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με έκδηλη την επιθετικότητα από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης και την πρόθεσή της να αμφισβητήσει στην πράξη συνθήκες και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αστική τάξη, που έχει το δικό της ιστορικό συγκρούσεων και συμβιβασμών, ενισχύεται στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού ΝΑΤΟ - Ρωσίας και της επιδίωξης των δύο αστικών τάξεων μέσα σε αυτό το φόντο να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή.

Η όλο και μεγαλύτερη, για παράδειγμα, προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας δεν περνά απαρατήρητη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθησυχάζει προβάλλοντας ως «εφόδιο» την εμπλοκή της στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απέδωσε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στις «εξελίξεις στο εσωτερικό» της Τουρκίας, καθώς και σε «ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη γενικότερη αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων». Επικαλούμενος την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία ως λόγο για την επίσπευση των ευρωΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» που «τρέχει» η κυβέρνηση, πρόσθεσε πως «έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Επιμένοντας στην αναγόρευση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή και στην καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού του λαού, καυχήθηκε για την «ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία», που «αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις», υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής» λόγω, υποτίθεται, των διεθνών της συμμαχιών. Την ίδια ώρα, επανέλαβε τα κελεύσματα για εθνική συναίνεση, δηλαδή, επί της ουσίας, υποταγή του λαού στους στόχους της αστικής τάξης. Αναφερόμενος δε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να κάνει «το γρηγορότερο δυνατό μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος του εφησυχασμού κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος λες και μιλούσε ως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σχολίασε για τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας ότι η Τουρκία πρέπει «να διαλέξει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει». Για τις σχέσεις με την Ελλάδα και με τις συμμαχίες όπου συμμετέχει η Τουρκία τόνισε ότι πρέπει «να πέσουν οι τόνοι, να μειωθεί η ένταση» και ότι «είναι μία συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους και της ΕΕ και των ΗΠΑ, στην οποία προφανώς πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα, για την εξομάλυνση των σχέσεων». Πρόκειται για την προσπάθεια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να κρατηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό άρμα. Ωστόσο, η λειτουργία της Ελλάδας ως «μεντεσέ» (όρο που πρωτοχρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζ. Πάιατ) στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς μπορεί να φέρει μόνο μεγάλες περιπέτειες για το λαό.

Το δικό του ρόλο παίζει και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που με κάθε ευκαιρία εκτοξεύει «κορόνες» περί ετοιμότητας, με τις «πλάτες των συμμάχων», να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με τα Ιμια

Η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι «τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος» και επαναφέρει τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, ζήτημα που άνοιξε και με ευθύνη των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων τη δεκαετία του '90. Παίρνοντας ως αφορμή το ότι η Ελλάδα συμπεριέλαβε τα Ιμια στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ «Natura 2000», το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Καρντάκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια)», αλλά και ότι «δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται». Το υπουργείο αναφέρει: «Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μη γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα» και ότι «ο ελληνικός νόμος υπ' αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ήταν ακόμα πιο προκλητικός, λέγοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μη βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου (σ.σ. εννοώντας τη Μικρασιατική Καταστροφή)».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε το θέμα των 8 στρατιωτικών που η Αγκυρα θέλει να εκδοθούν από την Ελλάδα ως ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016. Συσχετίζοντας ακόμα μια φορά τους «8» με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε: «Ολη η Δύση ξεσηκώθηκε, μας είπαν "είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους" (σ.σ. τους "2")». Κάλεσμα στο οποίο εκείνος απάντησε: «Λυπάμαι πολύ, και εμείς είμαστε κράτος δικαίου, ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη». Συνδέοντας τις δύο υποθέσεις πάλι, έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε απευθυνθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας, που του είχα μιλήσει, μου είχε πει πως σε 10 - 15 μέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μέρες, πέρασαν μήνες και ακόμη να το κανονίσει και να παραδοθούν οι 8 γκιουλενιστές». Ενώ για την ηγεσία της ΕΕ είπε: «Γι' αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. εννοεί τους "8") δεν κάνατε τίποτα, δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».

«Κορόνες» χωρίς ουσία

Από τη μεριά του, το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του για τα Ιμια ότι το νομικό τους καθεστώς «είναι πλήρως κατοχυρωμένο» και «η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε, δε, να μετράει τα λόγια της».

Ενώ στις δηλώσεις Ερντογάν για τους «8» και τους «2» απάντησε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αποδίδοντας στον Τούρκο Πρόεδρο «έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων» που ακολουθεί, «συμψηφίζοντας δύο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις». Η ανακοίνωση ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής Δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Τουρκικές ασκήσεις στην Κύπρο, εμπλοκή στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου πραγματοποιεί από την Τρίτη η Τουρκία εκδίδοντας νέα παράνομη NAVTEX. Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν την είδηση, η νέα NAVTEX αφορά μέρος των «οικοπέδων 6» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι της Λεμεσού.

Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο μέσα στη βδομάδα καταγράφηκαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, ενώ την Τετάρτη σημειώθηκαν υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι και ελληνικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για αναχαιτίσεις καθώς επίσης εμπλοκή σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής σε επιχείρηση διάσωσης προσφύγων που έφυγαν με πλοιάριο από τα τουρκικά παράλια και κατευθύνονταν προς τη Χίο. Το τουρκικό σκάφος μπήκε και στα ελληνικά χωρικά ύδατα «παρεμποδίζοντας» επί της ουσίας την περισυλλογή των επιβαινόντων στο πλοιάριο. Πάντως, το ζήτημα των προσφύγων - μεταναστών και οι δυνατότητες που έχει η τουρκική κυβέρνηση να αυξομειώνει τις ροές από τα παράλια της χώρας αξιοποιούνται τόσο ως μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα αλλά και στο παζάρι με την ΕΕ. Χρησιμοποιούνται και ως απειλή ότι αν αυξηθούν οι ροές, θα περάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες και «τρομοκράτες».

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο ο λαός να συνειδητοποιήσει ότι η αντιπαράθεση Ελλάδας - Τουρκίας έχει βαθιά αίτια, συνδέεται με ευρύτερα παζάρια και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ότι ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν αποτελούν εγγύηση για σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, ότι ο ίδιος είναι πιο εκτεθειμένος από τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Με αυτά τα δεδομένα χρειάζονται επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την οργάνωση της πάλης ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ώστε η πάλη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενάντια στην αλλαγή συνόρων, να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην αστική εξουσία.


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ