ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Ετοιμάζουν ένα «MALL» με αρνητικές επιπτώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες

Αυτός είναι ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί το εμπορικό μεγαθήριο. Από τις εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου Μουζάκη
Αυτός είναι ο χώρος όπου θα κατασκευαστεί το εμπορικό μεγαθήριο. Από τις εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου Μουζάκη
Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στους κατοίκους της περιοχής Ακαδημία Πλάτωνος και στις όμορες συνοικίες η προοπτική της ανέγερσης ενός εμπορικού κέντρου «MALL» σε απόσταση αναπνοής από το αρχαιολογικό πάρκο στο χώρο του πρώην εργοστάσιου Μουζάκη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα πρόκειται για άλλο ένα τσιμεντένιο «θηρίο» χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε μια περιοχή υποβαθμισμένη, όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές, όπως αποχετεύσεις ομβρίων, χώροι αθλητισμού, παιδικές χαρές, φωτισμοί, πεζοδρόμια, καθαριότητα, δρόμοι.

Στις 19 Απρίλη αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αίτημα του Συντονιστικού κατοίκων της περιοχής ενάντια στο «MALL». Το έργο έχει ονομαστεί «Κήποι της Ακαδημίας», προκειμένου να καπηλευτεί τον αρχαιολογικό χώρο. Το μέγεθος της επένδυσης αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, κυκλοφοριακά και εμπορικά, με αρνητικές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές του Κηφισού. Η ανέγερση του εμπορικού μεγαθηρίου θα γίνει σε μια περιοχή από όπου περνά το ρέμα του προφήτη Δανιήλ, υπάρχουν υπόγεια νερά και παλιά πηγάδια. Εργα αποστράγγισης όμβριων υδάτων δεν έχουν γίνει, το αποχετευτικό δίκτυο είναι ανεπαρκές. Προκαλούνται λοιπόν πολλά ερωτήματα για το μέγεθος των επιπτώσεων που θα επιφέρουν τα πολυώροφα υπόγεια που προβλέπονται από την εταιρεία (πρόκειται για τέσσερα υπόγεια γκαράζ). Μάλιστα, η επισκεψιμότητα των εγκαταστάσεων προβλέπει 25.000 άτομα τη μέρα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, στις χρήσεις περιλαμβάνονται, ανάμεσα στα άλλα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες, πολιτιστικά κτίρια, κέντρα διασκέδασης, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, αθλητικές εγκαταστάσεις. Προτείνεται δε να εξεταστεί η σύνδεση του οικοδομικού τετραγώνου 75/124, όπου ήταν το κτίριο Μουζάκη, με τους πεζόδρομους, τους ελεύθερους χώρους και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στη γενική περιγραφή του πολύκεντρου αναφέρεται πως κομμάτι της φιλοσοφίας «ανάπτυξής» του είναι να ...φιλοξενηθούν σε αυτό παραρτήματα μουσείων και αίθουσες έργων τέχνης. Προφανής στόχος είναι και η εκμετάλλευση των μη εκτεθειμένων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το χρονικό της επένδυσης

Πέρσι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, με εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, ενέκρινε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου «Academy Gardens» από την πολυεθνική «Artume AE», υιοθετώντας τα επιχειρήματα της εταιρείας, με την οποία ο υπουργός είχε αναγγείλει, τότε, ότι θα υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με υποτιθέμενα αντισταθμιστικά οφέλη για τον χώρο και τους όμορους δήμους, όπως έχει κάνει και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Τον φετινό Γενάρη υπογράφτηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, από τον υπουργό, που ανοίγει το δρόμο για την επένδυση. Παράλληλα, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας «Artume», στο οποίο προσδιορίζεται πλαίσιο ανάλογων ενεργειών.

Ομως, η «Artume» δεν έχει ξεπεράσει τη νόμιμη διαδικασία που απαιτείται, αφού το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης καθορίζει το ύψος στα δύο οικοδομικά τετράγωνα του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, ενώ δεν αναφέρει την υποχρέωση για διασπώμενο όγκο. Για να προχωρήσει, έτσι, το σχέδιο κατασκευής, χρειάζεται η έκδοση και άλλου Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Το τελευταίο αναμένεται από την κυβέρνηση άμεσα. Για την ιστορία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση ήταν εναντίον της επένδυσης...

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία που θα κάνει τη σχετική επένδυση συστάθηκε το Δεκέμβρη του 2007 με μοναδικό μέτοχο την «Artemis Hermes S.a.r.l.». Πρόκειται για οφσόρ εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Μετά το 2012, η εταιρική της εξέλιξη αποκτά άλλο χαρακτήρα καθώς εντάσσεται σε ένα παρακλάδι της «Black Rock», την «Black Rock Europe Property Fund III», με συμμετοχές σε ακίνητα σε όλη τη Γη.

«Τρέχει» την επένδυση η κυβέρνηση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι

Το 2008, η «Artume», εταιρεία «Ανάπτυξης Ακινήτου και Κινητής Περιουσίας», αγοράζει το οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στον κόμβο Κηφισού και Λένορμαν. Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο ήταν χαρακτηρισμένη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Αθήνας ως ΒΙΟΠΑ. Είχε χαμηλό συντελεστή δόμησης και με βάση το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπονταν οι χρήσεις «Πολυχώρων Εμπορίου - Ψυχαγωγίας». Την ίδια χρονιά, η «Artume» ζήτησε την άρση των απαλλοτριώσεων που είχαν επιβληθεί στο ακίνητο για τη διαπλάτυνση της παρακηφίσιας οδού. Το 2010 ζητά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε αυτό να προσαρμόζεται στην αρχιτεκτονική μελέτη που ήδη έχει εκπονήσει. Στις 30/9/2010 το τμήμα παραδοσιακών οικισμών του ΥΠΕΚΑ με αιτιολογική έκθεση ζήτησε την άμεση δημοσίευση του χαρακτηρισμού των συγκροτημάτων Μουζάκη και Λαναρά ως διατηρητέων. Τότε, η «Artume» υποβάλλει ένσταση κατά της αιτιολογικής έκθεσης και κατεδαφίζει (4 - 8 Απρίλη 2011) τον κεντρικό πυρήνα του συγκροτήματος, με οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την Πολεοδομία του δήμου Αθήνας, ενώ ίσχυε για την περιοχή αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 2012 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αποπειράται την «τοπική τροποποίηση», αποδεχόμενος τη μελέτη της εταιρείας. Λόγω των αντιδράσεων από τους κατοίκους σταμάτησε αυτή η διαδικασία. Η «Artume» και η τότε κυβέρνηση επιμένουν και επιβάλλουν την τροποποίηση της ρυμοτομικής γραμμής στο οικόπεδο, με την οποία τα κτίριά της πλησίασαν στο στενό παράδρομο της Κηφισού, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξουν οι χρήσεις γης. Την περίοδο αυτή, σε ολόκληρη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος ισχύει αναστολή οικοδομικών αδειών, ενώ, ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων, μειώνεται με Προεδρικό Διάταγμα ο συντελεστής δόμησης από 2,3 σε 2,1. Το ΥΠΕΚΑ εξαιρεί από τη μείωση του συντελεστή δόμησης τα δύο επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία περιλαμβάνεται το οικόπεδο Μουζάκη.

Τα έτη 2013 - 2014, οι κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και κέρδισαν την αναστολή των ενεργειών της εταιρείας. Το 2015, μετά τις εκλογές, το ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται ότι δεν θα προωθήσει κανένα Προεδρικό Διάταγμα για το ύψος δόμησης στα δύο οικόπεδα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και συζήτηση. Ομως, το ΥΠΕΚΑ προωθεί στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αύξηση του ύψους δόμησης στην ιδιοκτησία της εταιρείας από 17,50 μ. που ισχύει σήμερα, σε 21 μ. Το ΣτΕ το επιστρέφει, ζητώντας και νέα γνωμοδότηση από το ΥΠΠΟ.

Ο Αρ. Μπαλτάς, τότε υπουργός Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι έχει απόφαση των υπηρεσιών του υπουργείου για επιτρεπόμενο ύψος 15 μ. στην περιοχή, στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ. Με παρουσία των στελεχών της «Artume», η πλειοψηφία του ΚΑΣ συμφωνεί με την αύξηση του ύψους προτείνοντας κάποιες ελάχιστες ρυθμίσεις για την περιοχή, όπως τον διασπώμενο όγκο και το κλιμακωτό ύψος 18 μέτρων από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνος και 21 μέτρων από την πλευρά του Κηφισού.

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Τον Απρίλη του 2017 το ΚΚΕ έκανε παρέμβαση στη Βουλή με Αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, όπου ανάμεσα σε άλλα τονιζόταν: «Εδώ και μία δεκαετία, η ιστορική γεωγραφική ενότητα της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Ιππίου Κολωνού, μια περιοχή με έναν από τους πιο σημαντικούς και πιο αγνοημένους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, έναν χώρο έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων, με μνημεία πολύ σημαντικά, πολιορκείται συστηματικά από μεγάλες κατασκευαστικές επεμβάσεις (...) Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία "Artume SA" (θυγατρική της "Black Rock") έχει προγραμματίσει τη μεγαλύτερη κατασκευαστική επέμβαση στη δυτική Αθήνα. Πρόκειται για ένα τεράστιας κλίμακας οικοδόμημα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο λόγω του χαρακτήρα του, καθώς παρά την επινοητικότητα στο χαρακτηρισμό του (συγκρότημα πολυχρήσεων πολιτισμού - αναψυχής - εμπορίου) είναι ένα Mall με την επωνυμία "Academy Gardens" (όνομα που απευθείας παραπέμπει στον Αρχαιολογικό Χώρο "Οι κήποι του Ακάδημου"), θα έχει τέτοιες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, που θα εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα περαιτέρω προστασίας του αρχαιολογικού χώρου (...) Τελευταία, η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει μια μεγάλη σειρά εμποδίων, κατάφερε να ξεπεράσει και το εμπόδιο του ελέγχου, αν μη τι άλλο του μεγέθους, άρα και των συνεπειών της επέμβασης στην ιστορική γεωγραφική περιοχή».

Τον περασμένο Γενάρη, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, σε παρέμβασή του σημείωνε: «Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για ένα έργο φαραωνικό, 22.000 τ.μ., με το πρόσχημα ότι εξυπηρετεί ανάγκες δημοσίου συμφέροντος. Κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι θα δημιουργηθούν ανταποδοτικά έργα στο δήμο Αιγάλεω και στο δήμο Περιστερίου και πράσινες ζώνες γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Η δημοτική αρχή δεν δημιούργησε κανένα πρόσκομμα σε αυτήν τη διαδικασία».


Γ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ