ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος Ενεργειακός Σχεδιασμός για ποιον;

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γρηγόρη Λιονή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομίας, σε εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου, με θέμα «Ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη και η θέση του ΚΚΕ»

Ο Γρ. Λιονής
Ο Γρ. Λιονής
«Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος από τα αστικά ΜΜΕ για το πώς η υλοποίηση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού με άξονα την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης πρόκειται να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά προβλήματα των εργαζομένων και του λαού του νησιού. Βασικό επιχείρημα είναι πως ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης, που βασίζεται στη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, όχι με ένα αλλά με δύο μεγάλους διασυνδετήριους υποθαλάσσιους αγωγούς, ο ένας εκ των οποίων θα διασυνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και ο άλλος θα διασυνδέσει την Κρήτη με την Αττική ως τμήμα ενός μεγαλύτερου διασυνδετηρίου αγωγού που θα ξεκινά απ' το Ισραήλ, θα περνά στην Κύπρο και στην Κρήτη για να καταλήξει στην Αθήνα, θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης και σε μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα που θα έρχεται απ' τα καλώδια θα είναι φθηνότερο απ' το παραγόμενο στην Κρήτη.

Μάλιστα, το ίδιο επιχείρημα ακούσαμε απ' τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, απ' τον Αλ. Τσίπρα, με αφορμή το καλώδιο διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, όπου όπως δήλωσε η εξοικονόμηση θα φθάσει τα 3 δισ. ευρώ σε 20 χρόνια.

Κερδισμένοι οι ενεργειακοί και άλλοι όμιλοι

Ομως, η θέση αυτή, συσκοτίζει την πραγματικότητα.

Συσκοτίζει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση. Και αυτός δεν είναι άλλος απ' την επιθετική προώθηση των λεγόμενων ΑΠΕ, την αξιοποίηση της Κρήτης ως πεδίου για νέες μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ και την προώθηση των ατλαντικών σχεδίων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης απελευθέρωσης της Ενέργειας που ακολουθείται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις, πρόσφατα η κυβέρνηση τοποθετήθηκε παρουσιάζοντας ως δεδομένη την απόφαση για τη νέα γενναία αύξηση της διείσδυσης των λεγόμενων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Και μέσα από ένα ολόκληρο νομοθετικό πλέγμα, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι ιδιαίτερα επικερδείς για τους επενδυτές, λόγω των υψηλών τιμών με τις οποίες πωλούν την παραγόμενη Ενέργεια.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου
Η Κρήτη, λόγω γεωγραφίας, είναι περιοχή μεγάλου ενδιαφέροντος για επενδύσεις ΑΠΕ, είτε ανεμογεννητριών είτε φωτοβολταϊκών, αφού έχει υψηλό αιολικό δυναμικό και ηλιοφάνεια.

Το μεγάλο πρόβλημα των επενδυτών ΑΠΕ είναι πως η Κρήτη δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και πως ένα μεγάλο αιολικό δυναμικό παραμένει αναξιοποίητο, αφού η παραγόμενη Ενέργεια απ' τις ΑΠΕ δεν έχει πού να χρησιμοποιηθεί. Και η λύση που βρέθηκε δεν είναι άλλη απ' τη διασύνδεση, που θα επιτρέψει την πολυπόθητη επέκταση των ΑΠΕ, τόσο στην Κρήτη, όσο και στη Νότια Πελοπόννησο, αφού το λεγόμενο "μικρό καλώδιο διασύνδεσης" σχετίζεται με την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Λακωνία.

Τελικά, το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι η διαμόρφωση εκείνων των όρων που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή της Κρήτης.

Και κερδισμένος απ' αυτήν τη λύση δεν θα είναι ο λαός της Κρήτης, που θα δει πιθανόν ακόμα και χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, σημαντικά αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής των πανάκριβων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ τέλος θα κληθεί να διπλο- και τριπλο- πληρώσει την κατασκευή του καλωδίου που γίνεται με όρους διασφάλισης μεγάλων κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Κερδισμένοι απ' τη λύση αυτή είναι οι ενεργειακοί όμιλοι που θα δουν την κερδοφορία τους να εκτινάσσεται, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που κατασκευάζουν τις νέες υποδομές, οι κάθε είδους επενδυτές στον τομέα της Ενέργειας.

Παράλληλα, η γεωπολιτική συνιστώσα της διασύνδεσης, επίσης, είναι κάθε άλλο παρά θετική. Συνδέει ακόμα περισσότερο τη χώρα με τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και ενισχύει την αντιδραστική συμμαχία με το Ισραήλ, σχέδια που εμπλέκουν τη χώρα βαθύτερα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, και αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε πολεμική αναμέτρηση».

Εχθρικός στις λαϊκές ανάγκες ο σχεδιασμός με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των ΑΠΕ στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ο ομιλητής τόνισε:

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το ζήτημα δεν είναι ζήτημα τεχνολογίας. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την αιολική και την ηλιακή Ενέργεια και τα μηχανήματα που την τιθασεύουν. Ως ΚΚΕ δεν είμαστε αντίθετοι σε κάποια τεχνολογία.

Το πρόβλημα σχετίζεται με το κριτήριο με το οποίο εγκαθίστανται οι ΑΠΕ σήμερα.

Σήμερα, οι ΑΠΕ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με πολύ υψηλότερο κόστος σε σχέση τόσο με τα λιγνιτικά εργοστάσια όσο και με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που παραδόξως δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των ΑΠΕ. Ετσι, σήμερα, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη περίοδο, για να αποπληρωθούν αυτές οι πανάκριβες πηγές Ενέργειας, που παράγουν Ενέργεια με πολλαπλάσιο κόστος τόσο της παραγωγής από λιγνίτη, όσο και της παραγωγής από υδατοπτώσεις.

Οι αναφορές για μειώσεις της τιμής της Ενέργειας λόγω της διασύνδεσης είναι απλά προπαγάνδα. Η αύξηση των ΑΠΕ και γενικότερα η προώθηση της πολιτικής της απελευθέρωσης της Ενέργειας οδηγούν σε νέες πρόσθετες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κριτήριο, λοιπόν, της εγκατάστασης των ΑΠΕ δεν είναι τεχνικό, δεν έχει να κάνει με την κάλυψη των αναγκών του λαού σε Ενέργεια. Κριτήριο του νομοθετικού πλαισίου των ΑΠΕ και των επιλογών εγκατάστασής τους είναι το ποσοστό κέρδους που θα πετύχουν οι επενδυτές.

Ως ΚΚΕ είμαστε ριζικά αντίθετοι με μια πολιτική, στην οποία η επιλογή του ενεργειακού μείγματος και γενικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων στον ενεργειακό τομέα.

Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούργια, δεν είναι τυχαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί. Αντίθετα, συνεχίζει την ίδια πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες ανεξαρτήτως απόχρωσης. Την πολιτική της λεγόμενης "απελευθέρωσης" της Ενέργειας. Ποιο είναι το περιεχόμενο της περιβόητης απελευθέρωσης; Η διάσπαση της ΔΕΗ και η προώθηση της ιδιωτικοποίησής της, η διαμόρφωση όρων για την προώθηση του "ανταγωνισμού" είτε λέγεται ΑΠΕ είτε λέγεται απόσπαση του ΑΔΜΗΕ απ' τη ΔΕΗ, είτε τελικά η προώθηση της Ενέργειας ως εμπορεύματος, ως ενός πεδίου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο κλάδος της Ενέργειας γίνεται ένα νέο πεδίο τοποθέτησης των κεφαλαίων που έχουν συσσωρεύσει οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Η εμπορευματοποίηση της Ενέργειας έχει κερδισμένους τους ομίλους που επενδύουν, έχει και μεγάλους χαμένους, τους εργαζόμενους στον κλάδο που βιώνουν ολοένα και επιδεινούμενους όρους εκμετάλλευσης προκειμένου να κερδίζουν οι επενδυτικοί όμιλοι, τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν πανάκριβα το εμπόρευμα - Ενέργεια για να διασφαλίζονται τα κέρδη των επενδυτών».


Η απάντηση για τους εργαζόμενους στον αντίποδα της Ενέργειας - εμπόρευμα

Ο ομιλητής έκλεισε αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας:

«Το παράδοξο το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε και να λύσουμε είναι γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακούς πόρους υπάρχει τόσο μεγάλη ενεργειακή φτώχεια. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται με μαγκάλια, οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, γιατί το κόστος για το ρεύμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία.

Η απάντηση κρύβεται στο ότι στις σημερινές συνθήκες οι ενεργειακοί πόροι και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι χρησιμοποιούνται με κριτήριο την κερδοφορία των επενδυτών. Και η κερδοφορία αυτή τελικά απαιτεί συνεχείς θυσίες απ' τους εργαζόμενους.

Ετσι, το ζήτημα δεν είναι ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού, αλλά ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και γενικότερα ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η απάντηση κρύβεται στην αιτία της σημερινής κατάστασης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιμετώπιση της Ενέργειας ως εμπορεύματος και στο κέρδος ως κριτήριο της παραγωγής. Και η απάντηση βρίσκεται στην άρνησή τους. Στην άρνηση της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας και του κέρδους ως κριτηρίου. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, ο οποίος στη βάση της μετατροπής του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα σ' αυτά και της Ενέργειας, και της ανάπτυξής τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορέσει να καλύψει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες, επιτυγχάνοντας στόχους που σήμερα είναι αντιφατικοί μεταξύ τους:

-- Φθηνό και επαρκές ρεύμα για όλους.

-- Αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και συνδυασμός με την βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα.

-- Κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο.

-- Επιλογή του ενεργειακού μείγματος και χωροθέτηση των μονάδων στη βάση των σύγχρονων αναγκών.

Ο σημερινός ενεργειακός σχεδιασμός κινείται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Γι' αυτό ως ΚΚΕ επιμένουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν συνολικά ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό που προωθείται, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και να μην υποτάξουν την πάλη τους ενάντια σε επιμέρους πλευρές του προσπαθώντας να τον διορθώσουν. Να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, προτάσσοντας ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, απαιτώντας μεταξύ άλλων αυξήσεις, ΣΣΕ για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων που φέρνει, να αντισταθούν δυναμικά στον αστικό ενεργειακό σχεδιασμό και στις ενεργειακές λύσεις που προωθεί όπως οι ΑΠΕ.

Αυτός ο δρόμος, του ανυποχώρητου αγώνα, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο του λαού και στην Ενέργεια, τα μονοπώλια, το αστικό κράτος, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που στηρίζουν την αστική εξουσία όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι ο μοναδικός που μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις, να ανασυντάξει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να ισχυροποιήσει τις πολιτικές, ιδεολογικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την τελική νίκη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ