ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2018 - Κυριακή 8 Απρίλη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Εμπροσθοφυλακή της ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Τα «επιτεύγματα», τις δυνατότητες και τη διαθεσιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικές αποστολές αναλύει ο αρχηγός ΓΕΝ σε αμερικανικό περιοδικό

Ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού σε πρόσφατη άσκηση

Eurokinissi

Ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού σε πρόσφατη άσκηση
Την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλάτη σε επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας αναβάθμιση της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι για τους λαούς, αντανακλούν οι θέσεις και οι κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικά, το αμερικανικό περιοδικό «Proceedings», που εκδίδεται από το US Naval Institute (φόρουμ διαλόγου πάνω σε ζητήματα ναυτικής στρατηγικής των ΗΠΑ) ζήτησε από μια σειρά αρχηγούς Πολεμικού Ναυτικού ανά τον κόσμο να απαντήσουν με άρθρο τους στο ερώτημα: «Η διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσών και η πρόσβαση στις παγκόσμιες ναυτιλιακές κοινότητες απαιτεί ναυτικές εταιρικές σχέσεις, συνεργασία και διαλειτουργικότητα. Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες ικανότητες ή τη βέλτιστη πρακτική του ναυτικού σας και πώς θα μπορούσαν να μάθουν και άλλοι ναυτικοί από τη δική σας;».

Οι Αμερικανοί απευθύνθηκαν και στο ελληνικό ΠΝ, με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ν. Τσιούνη, να απαντά, βάζοντας ευθύς εξαρχής στην ανάλυσή του τις οικονομικές - επιχειρηματικές παραμέτρους του θέματος, τους διαύλους Ενέργειας και διαμετακόμισης που «καίνε» το κεφάλαιο, για τον έλεγχο των οποίων έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο πολεμικά μέσα από μια σειρά ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών: «Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία ως πρωτεύουσα ναυτιλιακή αρτηρία και ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη και την Αφρική. Συνδέεται με τον Ατλαντικό, τον Εύξεινο Πόντο και την Ερυθρά Θάλασσα».

«Προστατεύοντας από τις σύγχρονες απειλές στη θάλασσα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί σταθερή ναυτική παρουσία, καθώς και χερσαία υποδομή. Βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με κρίσιμα σημεία, παρέχοντας επιτήρηση και επιχειρησιακές και στρατιωτικές ικανότητες. Επιπλέον, λόγω της εγγύτητάς του σε περιοχές αναταραχής, το ελληνικό Ναυτικό διατηρεί υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα», συμπληρώνει.

Υπηρεσίες υποστήριξης

Παραθέτει, εξάλλου, και τα μέσα που έχει για τέτοιες αποστολές: «Οι ικανότητές μας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τόσο στα χωρικά ύδατα, όσο και στις ανοικτές θάλασσες, αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια (...) Τα υποβρύχιά μας είναι ικανά για αποτελεσματικές επιχειρήσεις κρούσης εναντίον ναυτικών δυνάμεων, καθώς και για την εκτέλεση μιας ευρείας γκάμας υποστηρικτικών επιχειρήσεων σε εθνικό, συμμαχικό και διεθνές πλαίσιο».

Να θυμίσουμε εδώ ότι πέρυσι, το Μάρτη, η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε πως οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, ζητούσαν ήδη από τότε τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε Carrier Battle Group (Ομάδα πλοίων Κρούσης και Συνοδείας), που αναπτύσσονται γύρω από αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Ενα χρόνο μετά, στο διάστημα 7 - 19/3, κάνοντας πράξη ό,τι έλεγε ο αρχηγός ΓΕΝ περί «εκτέλεσης ευρείας γκάμας υποστηρικτικών επιχειρήσεων σε συμμαχικό πλαίσιο», το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» «συνεργάστηκε» - όπως αναφέρεται αρμοδίως από το υπουργείο Αμυνας - «με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS IWO JIMA, του Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, για εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας Μονάδας Υψηλής Αξίας (High Value Unit - HVU), σε συνεργασία με έτερες μονάδες συνοδείας του Ναυτικού των ΗΠΑ».

Οπως λέγεται, ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό ΠΝ ανέλαβε τέτοια αποστολή από το 1974, στο πλευρό των ΗΠΑ.

Η σημασία του ΚΕΝΑΠ

Παραπέρα, στο άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό, ο αρχηγός ΓΕΝ αναφέρεται στο γεγονός ότι το ΠΝ παρέχει εκπαίδευση, προς εμπέδωση της περιλάλητης διαλειτουργικότητας, με «πρωταρχικό εργαλείο κατάρτισης» το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ στη Σούδα.

Θυμίζουμε πως το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη τέτοια μορφή πιστοποίησης της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επίσης, το ΚΕΝΑΠ αξιοποιήθηκε πρόσφατα και στην τριεθνή άσκηση με τη «NOBLE DINA 2018», 19 - 29/3. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το ΠΝ με το Ναυτικό των ΗΠΑ και το Ναυτικό του Ισραήλ. Διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ περιελάμβανε και «εν όρμω» δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ, όπως και στο Ναύσταθμο της Χάιφας.

«Επωφελείς» συνεκπαιδεύσεις

«Τέλος», αναφέρει στο άρθρο του ο αρχηγός ΓΕΝ, και σε διασύνδεση με την προαναφερόμενη άσκηση, «τα Ναυτικά - εταίροι μας μπορούν να επωφεληθούν από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Ελληνικού Ναυτικού, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες επιχειρησιακής κατάρτισης, διότι πραγματοποιούμε κάθε χρόνο διάφορες ασκήσεις με προσκλήσεις για συμμετοχή (π.χ. Ariadne, Naias, Niriis και Aegean Shield). Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας και των μαχητικών ικανοτήτων σε όλους τους τομείς του σύγχρονου θαλάσσιου πολέμου».

Σε άλλο ένα πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα, στις 9 - 16/3 διεξήχθη στο Ιόνιο η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 18». Επισήμως, σκοπός της ήταν «η ενίσχυση της επιχειρησιακής, μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ τους στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων ναρκοπολέμου».

Μετείχαν μονάδες και προσωπικό από κράτη που είναι μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και εκτός. Συγκεκριμένα, εκτός από το ελληνικό ΠΝ, μετείχε η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG 2 (με πλοία από Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία), όπως επίσης η Αίγυπτος με δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές, το Βέλγιο με δύο μέλη ομάδας αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος, οι Βουλγαρία και Ρουμανία με πλοία, οι Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αξιωματικούς ως παρατηρητές.


ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

Μια αποκαλυπτική τοποθέτηση Αμερικανού αξιωματούχου, επικεφαλής προγράμματος «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δύο χώρες

Ενόψει της νέας συνάντησης, στις 12 Απρίλη, των ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΠΓΔΜ και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμβιβασμού αναφορικά με το όνομα της γειτονικής χώρας, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνει το «ενδιαφέρον» του ο αμερικανικός παράγοντας, μέσα από διάφορα κανάλια, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με στόχο να δώσει ώθηση συνολικά στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτ. Βαλκανίων.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η τοποθέτηση ενός Αμερικανού αξιωματούχου σε ειδική εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Λ. Φίλιπς, διευθυντής του Προγράμματος Οικοδόμησης Ειρήνης και Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», επικεφαλής του Προγράμματος Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος στο αμερικανικό ΥΠΕΞ και στον ΟΗΕ, μίλησε για το τριετές πρόγραμμα του αμερικανικού πανεπιστημίου που τέλειωνε εκείνες τις μέρες και το οποίο αφορούσε άμεσα στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Οπως είπε, το πανεπιστήμιο διέθεσε πριν τρία χρόνια ένα «σημαντικό ποσό» για τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ», στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν «πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ». Ο ίδιος και οι συνεργάτες του μίλησαν με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και τον ομόλογό του Σύνδεσμο στα Σκόπια, κανόνισαν επισκέψεις Ελλήνων επιχειρηματιών στα Σκόπια και συναντήσεις «B2B» (Business to Business) εκεί. «Είχαμε πολύ θετικό κλίμα», παρατήρησε, παραπέμποντας σε επιχειρηματικές συνεργασίες που ανοίχτηκαν.

Πρόσθεσε ότι έκανε δουλειά και με τους δήμους, τις δημοτικές αρχές από τις δυο πλευρές των συνόρων, για συνεργασίες πάνω σε θέματα όπως διαχείριση υδάτων, προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ. Χαρακτήρισε μάλιστα «εξαιρετικό» τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, λέγοντας ότι τον «πήγαν» στα Σκόπια, του «κανόνισαν» εκεί συναντήσεις, μεταξύ άλλων και με τον Πρόεδρο Ιβανόφ κ.ά.

Στο «παιχνίδι» και τα ΜΜΕ

«Δουλειά» έκαναν κατά τα λεγόμενά του και με τα ΜΜΕ: «Κανονίσαμε συναντήσεις δημοσιογράφων, π.χ. τον Τάσο Τέλογλου από την "Καθημερινή", όπως και αριθμό δημοσιογράφων από τη Θεσσαλονίκη, τους φέραμε σε επαφή με δημοσιογράφους από τα Σκόπια, τους βοηθήσαμε να κάνουν μαζί ρεπορτάζ π.χ. για το Προσφυγικό» κ.ά.

Παραπέρα, «κανόνισαν» συναντήσεις φοιτητών από τις δυο χώρες, όπως επίσης έφεραν σε επαφή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το «Κύριλλος και Μεθόδιος» των Σκοπίων. «Κάναμε, τέλος, συνέλευση εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη», με εκπροσώπους από τις δυο χώρες.

«Νομίζω έχουμε πετύχει το 90% όσων ήταν δυνατό να κάνουμε. Αυτό είναι το θέμα τέτοιων προσπαθειών, δεν έχεις σφιχτό χρονοδιάγραμμα, θέτεις το πλαίσιο και βάζεις το θέμα να εξελιχθεί. Προσπαθώ τώρα, με τη λήξη του προγράμματος του "Columbian" να βρω κάποια κονδύλια από την αμερικανική κυβέρνηση, κάποιες χορηγίες από Ελληνες επιχειρηματίες, ώστε τέτοιες κινήσεις να συνεχιστούν. Πάντως, έχει επιτευχθεί ήδη ένα δίαυλος επικοινωνίας, κλίμα εμπιστοσύνης και φιλίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «είμαστε κατά 50% κοντά σε λύση. Φαίνεται ότι και οι δυο κυβερνήσεις έχουν στρατηγική κατεύθυνση να δουλέψουν μαζί».

Ο ίδιος, εξάλλου, επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας συμφωνίας στο Σκοπιανό, περιέγραψε τα αναμενόμενα κέρδη για το κεφάλαιο, λέγοντας ότι θα επεκτείνονταν οι δραστηριότητες του λιμένα Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας το ρόλο του ως πύλης εισόδου των Βαλκανίων. Αγαθά ασιατικής προέλευσης θα έφταναν εκεί μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και θα εισέρχονταν στην Ευρώπη μέσω του Διαδρόμου 10, που συνδέει την Ελλάδα με Σερβία, Ουγγαρία και Κεντρική Ευρώπη.

Αντίστοιχα, ότι θα αυξάνονταν οι τουριστικές ροές από τα Σκόπια, και ακόμα - ακόμα μια «καλή θέληση που θα επεδείκνυε η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε ελάφρυνση χρέους και σε μελλοντικές χρηματοδοτήσεις». Μια ανταμοιβή στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους για την «πλάτη» που βάζουν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για ευρωατλαντική ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ και των Δυτικών Βαλκανίων γενικότερα.

Διαπιστώσεις και «συστάσεις»

Σημειωτέον, ο Αμερικανός, αρθρογραφώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή», έγραφε σχετικά με το αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ: «Η κυβέρνηση του Ζάεφ έχει μια οριακή πλειοψηφία δύο εδρών στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι σαφές ότι θα μπορούσε να περάσει μια τέτοια αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτούν δυο ψηφοφορίες με πλειοψηφία δύο τρίτων, τη δεύτερη 6 μήνες μετά την πρώτη. Ο χρόνος πιέζει. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα λάβει χώρα στις 11-12 Ιουλίου. Αν ο Ζάεφ δεν μπορέσει να επιδείξει πρόοδο στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να καταρρεύσουν».

Εξ ου και καλούσε την Ελλάδα «να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με τη νέα της ονομασία, ακόμα και αν δεν έχει αλλάξει ακόμα το Σύνταγμά της. Η πρόσκληση θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν όρο ανάκλησης, σε περίπτωση που η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν λάμβανε χώρα εντός ενός έτους»...


Θ. Μπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ